Mo le talimalo

Le manaia ma le manaia: faʻapefea ona fai kukama piʻo? O sauniuniga sili mo le kukaina

A aunoa ma kukama vine e le mafai ona e mafaufauina se tausamaʻaga Rusia. E faʻaaogaina e avea o se meaʻai tutoʻatasi i pateta, falala, iʻaʻai ma malosi malosi, poʻo le faaopoopoina o ipu.

Latou te agavaa i la latou lauiloa ona o le tulaga tulaga ese, togi maualalo ma le sili ona faigofie o le kuka i le fale. E faʻafefea ona filifilia ni meaʻai suamalie mo le fefete, faʻapefea ona saunia ma faʻafefe i le lumanaʻi, matou te taʻuina atu ia matou tusiga. O le a lelei foi le matamata i se vitio aoga i lenei autu.

O le a le mea?

O le faagasologa o le aoina o kukama e faapenei:

  1. Uluaʻi kukama faʻatasi ma mea manogi e tuʻuina i totonu o se pusa mama ma sasaa i le suka.
  2. I le suamalie ma fua, o le lactic acid, acetic acid, butyric acid, ma le fefete o le fefete amata amata ona atiae lelei, lea e amataina ai le faagasologa o le faʻamalosi.
  3. I le taimi o le faʻamalosiina o le suka i kukama, oi latou i le tele o mea na gaosia ai le natura puipuia o le lactic acid. E taofia pe taofia ai le taua o le siama o siama ma siama, lea e mafua ai le leaga o fualaau faisua.

I lalo o le aʻafiaga o nei mea taua, e puipuia ai kukama, maua ai le tofo faapitoa, o le manogi masani ma le ola umi.

E faapefea ona filifili se fualaau faisua?

O se taunuuga o senituri-o filifiliga tuai, e tusa ma le 200 ituaiga kukama na fafagaina. ma e le o mea uma e talafeagai mo le faʻamalosi. Ina ia mafai ona filifilia se vaomatua talafeagai i totonu ia i latou, e tatau i le tasi ona usitaia ia tulaga.

O le maualuga aupito sili ona lelei o le kukama e eseese mai le 9 i le 12 senetimita. O fua i lenei laasaga o le matua e aofia ai le tele o suka ma le lactic acid, lea e talafeagai mo le faʻamalosiina maualuga.

O kukama matutua e le manaomia ona faʻaaoga, aua o le ea e faatumulia i vavao e masani ona faia i totonu o ia fua. Ona o le sili atu o le ea, o le faagasologa o le faʻamalosi i le fua e leai se mea, ma o le kukama e matua vaivai lava.

O le lanu o le kukama e faʻafefeteina e tatau ona lanumeamata., e sili atu i ni faʻamalosi poʻo ni paʻu paʻepaʻe i itu. Eseesega ma faʻamatalaga faʻamatalaga i fafo atu vave. Ae afai e leai ni kukama faapena, o le a oʻo mai isi, o le mea autu o le lanu e le tatau ona samasama.

E tatau ona filifili kukama ma paʻu vevela ma paʻu uliuli, talu ai ona o sea ituaiga paʻu e faʻalagolago i le laiga ma le vave faʻaaogāina o le suauu i totonu o le tama. O le vaivai o le suavai e tau atu i le mea moni e faapea o le suka o loo i totonu o le fua e amata ona pala, ae talu ai e le o ese mea e faaleagaina, o le kukama e maua ai le oona oona ma se manogi manogi.

O nisi kukama supamaketi e mafai ona faʻafefiloi-faʻafefiloi e faʻalautele ai le ola papa ma tuʻuina atu ia i latou se susulu matagofie. O le paraffin e soloia i le suamalie e mafai ona mafua ai le le fiafia.

Matamata i le vitio e uiga i le suʻe kukama mo le suinaina:

Auala faʻasao ma a latou feeseeseaiga

Ina ia malamalama i le eseesega i le va o le tilati, pila ma le tolaina kukama, e tatau ona sili atu le auiliiliga o nei faagasologa.

Le kuka

O kukama ua maeʻa e teuina e le lactic acidlea ua faia e avea ma se taunuuga o le fausiaina o fualaau aina i se vai masima. O lenei metotia o le faʻasaoina e mafai ai ona e faʻasalaga faʻamaonia le tofo kukama ma manogi.

Salting

O kukama vevela na fuafuaina mo le teuina i totonu o se fale mautotogi e eseese mai le fufusi ina ia faasaoina, e mafua ona o le tele o le masima, ma le lactic acid i lenei faagasologa ua tofiaina se matafaioi lagolago. O le masima i totonu o le salite solution e mai le 3 i le 5%, ma mo le tipi mai le 1.5 i le 2.5%. E i ai foi ni eseesega taua i le maualuga o le eletise.

Faʻailoga

I lenei tulaga, e kukaina kukama i totonu o le sami: o se vai faʻafefe o vai, masima, suka ma le vinika. O le suavai suamalie ma le acetic acid e lepetia ai siama, e tau atu i le liliuina o le kukama, ma faʻatasi ma i latou le tele o vitamini aoga ma elemene o loʻo i totonu o le fua.

I totonu o le fala ma le faletupe - o le a le eseesega?

O eseesega i le va o ituaiga e lua o le fefete o:

  • pe a faʻafefe le fala mo le taumalulu, e tatau ona faʻamalosi ma teu cucumama i totonu o se paʻu poʻo se fagu uʻamea i se nofoaga malulu ma malulu;
  • faʻatasi ai ma le auala e teuina ai otaota, o kukama e muamua ona fufusi, ona fusi lea i luga o apa ma tapunia i luga o paʻu palasitika.

Paʻu tapuni tapuni kukama e teuina mo sina taimi umi nai lo le pusa.

O le tofo o le falala ma kukumba kuka, e pei o se tulafono, tutusa, pe afai o le tekonolosi o le sauniuni ma le teuina o fualaau aina e le solia, ma o fua na latou filifilia saʻo lava e tusa ai ma le ituaiga peel ma le tele.

Faamanuiaga ma le afaina

Lactic acid ma nisi vitamini ma elemene o loʻo i totonu o kukama maeʻaeʻa ei ai se aafiaga lelei i le tino:

  1. Faʻamalo le atinaʻeina o siama aoga i le inumaga.
  2. Faʻaleleia le faʻamalositino o le gastric juice.
  3. Tuuina atu sina aafiaga itiiti.
  4. Faʻamālōlōina le faʻamaʻi pipisi (aemaise lava pe'ā faʻaaoga le suauʻu).

O le faʻaogaina o kukama ua faʻamalosia e le fautuaina i le i ai o ia faʻamaʻi ma faʻamaʻi:

  • gallstone faamaʻi;
  • toto maualuga;
  • atherosclerosis;
  • pyelonephritis;
  • lua tikeri oona;
  • faʻamaʻi fatu.

Matamata i le vitio e uiga i aoga ma mea matautia o kukama ua kukaina:

Kalori ma Vitamini

O le aofaʻi o le kalori i totonu o le kukama mai se fagu o kukama ua maeʻa e 11.2 kilokalo.. O fualaau oona ma le mineral o lenei oloa e faapenei:

  • paluka;
  • fuamoa;
  • magnesium;
  • calcium;
  • zinc;
  • uʻamea;
  • vitamini o vaega C, B, PP.
FUAFUAGA: O le piko na maua i le taimi o le faʻamagaina e aofia ai le tele o enzymes ma suauu e maua mai kukama, gaʻo ma mea manogi.

Tele le salting

O le fua, le auala e kuka ai mo le taumalulu, ma le vevela, e pei o le kukama e pei o le kalami e aunoa ma le faʻamalositino, i totonu o apa malulu. O nei tekinolosi salting e le manaʻomia ai le suauʻu kuka, faʻapea foi ma le maeʻa maeʻaeʻaina o paipa ma a latou faʻasologa mulimuli ane.

Mo le kuka o le a manaomia:

  • lelei fufulu otaota;
  • 3-4 vaega faamalu malu;
  • 2-3 fasi fua o le olive;
  • 5-7 pcs. taloina po o lau lau lauusiusi;
  • 4 talo o le kālele;
  • mūmū mūmū po o le uliuli pepa (tofo);
  • 3 punetini o masima;
  • 1 le ipu vai mafanafana;
  • malosi mo le fafagaina o kukama;
  • le aofaiga tonu o vai ua uma ona faamamaina.

E le malosi le fautuaina e fufulu ma fufulu kukama i vai vai, aua e faigata tele ona o le maualuga o mea o le lime ma isi mea leaga. O lenei mea o le a aʻafia ai le tofo o le oloa faʻamalosi.

Faʻasologa o taga:

  1. A o le salting kukama e tatau ona faʻafefete i vai mama mo ni nai itula. O lenei mea o le a mafai ai ei latou ona aoina le aofaiga saʻo o le susu ina ia latou le faʻafefeina vai mai le mea e mafai, faʻaititia ai lona aofaiga.
  2. A o leʻi faimamago, ua fautuaina e vavae ese le fautuaga a kukama, aua o loʻo aofia ai le tele o le palapala.
  3. Ma le isi, o le kukama o loʻo faapipiiina i luga i le fufulu mama ma sili atu le faʻaputuina o fagavai i le vai inu, lea e fesuisuiai ai fualaau faisua ma mea manogi. E le gata i lea, o mea manogi e mafai ona momoe i le pito i lalo o le fagu, aʻo le i tuʻuina kukama.
  4. Ona saunia lea o le suka. Mo le faia o lenei mea, sasaa le masima i totonu o se ipu ma sasaa ai le vai mafanafana iina, faʻamalosia seia oʻo ina maeʻa uma le tioata.
  5. O le suamalie e mafua ai le sasaaina i totonu o le fagu.
  6. A maeʻa le faletusi vavalaʻau e tumu i vai mama i luga. O lea e tapunia ai e le vai vai le pito i luga o kukama, lea o le a laveaʻiina ai i latou mai le faʻamaina, fesuiaʻi ma le gaosia.
TALIA: E tatau ona faʻafefete fualaau faisua i le vevela i le potu mo 3-4 aso, pe a maeʻa ona tapuni tapuni i se tapuni palasitika ma tuu i totonu o se fale e teu ai meaʻai (pulou, pusaaisa). I le 30-45 aso o le a maeʻa maeʻa.

Matamata i le vitio e uiga i le vevela malulu o kukama:

Lisi

Afai e te manaʻomia se fua mo le kukaina o kukama ua maeʻa sauni mo le tautua poʻo le faʻaopopo i ipu, ona fai lea o le fua mo kukama i fasi pepa. E mo ia e fautuaina e tolaina tele lapoa, paʻu paʻepaʻe ma fuālaʻau i luga o le tino, lea o le tino atoa e le ova lelei.

Mo le kukaina o le 4 kilokalama o kukama o le a manaʻomia:

  • lita po o le afa-lita fagu ma se talipupuni faasee (o ia faletupe e le manaomia ona fuli i luga);
  • vili pulou i le faletupe;
  • 250 g o suka;
  • 200-250 g o le 9% vinika, lea e tatau ai ina ia le faamaluluina liʻo, taofi lo latou malosi ma le pulu;
  • 1 le ipu o le suauʻu suauu faamamaina;
  • 1 pepa pepa suamalie;
  • 1 sipunipuni mea faʻafefiloi o le eleele;
  • 2 sipuni tele o masima;
  • 3 ulu o kelelele;
  • fua fua;
  • malosi mo le kukaina o pusafana;
  • uʻamea uʻamea lapoa po o se ipu tele e kuka ai;
  • se liʻo mo le faʻamalosiina o apa;
  • lapisi i le tele o le liʻo;
  • le aofaiga tonu o vai ua uma ona faamamaina.

Taualumaga:

  1. Komepiva ma ni faʻamaʻi vavalalata e fufulu lelei lelei, ona faʻasolosolo ai lea ile 2 itula ile vai mamā. A maeʻa ona fuʻe fualaau faisua, ona tipi lea i ni fasi pepa, e faapipii i luga fasi pepa, ma faʻamalo le sika.
  2. I totonu o le fagu, ua saunia le kapini mai le vineka, suauʻu suauʻu, suka ma masima, lea e faʻavevelaina seia maeʻa.
  3. O pamu totoa ua sasaa vai ma tuu i se nofoaga malulu mo le 5-7 itula.
  4. A 'aina le kukama, e tatau ona faʻauʻuina faletupe. I le faia o lenei mea, tuʻu se faʻavave i luga o le ogaumu i luga o le ogaumu, aumai i se mea vevela ma tuu se liʻo mo le faʻamaʻiina i luga, ae aua le tapeina le afi. Ua faʻapipiʻi le faletupe i luga o lenei liʻo ma lona ua i lalo ma e na o le 10 minute. O le vevela tele e sau i totonu o le a fasiotia ai le tele o microorganisms. E mafai foi ona faʻamamaina e ala i le tuʻuina o le 10 minute i totonu o le ogaumu i le 160 tikeri poʻo se ogaumu mumu umukuka ile mana ole 700-800 watts. O ipu faʻamamaina e tuʻuina i se nofoaga mama i le umukuka.
  5. O loʻo faʻapipiʻi foi le faavaa, ona o lenei mea e tapenaina ai mo ni nai minute i le vai, ona tuʻuina lea e taoto i totonu o le vai vevela. E manaʻomia le vai vevela e faʻapupulaina le tapuni, lea o le a faigofie ai ona vili i totonu ona faamaufaʻailogaina lea o le 'olo pe a faʻamaʻe (o le tapuni o le a taofiofi ma uumau le ua).
  6. O laumei ua faataatia i luga o auvai, ia ua faatumulia i le sami, ae le o le ua lava, ae o le centimita i luma atu.
  7. O se pesini lapoa po o se pani e tuʻu i luga o le ogaumu, tuʻuina le solo i lona pito i lalo, ma fagu kukama i luga o se solo. O le avanoa i le va oi latou e sili atu le tuʻuina o le kulimi poʻo le HB solo ina ia le paʻi atu faletupe i le isi itu. Ona sasaa lea o le vai i totonu o le tane, lea e tatau ona oʻo atu i le "hangers" o apa. E aumaia i se vevela ma teuina i lenei setete mo le 10 minute, seia oʻo ina toe faʻauʻuina ipu ma o latou mea.
  8. A maeʻa le faʻamaʻi, ona faʻasaʻo le fagu i luga o le tapuni ma liliu i luga agai i lalo i le tele o taimi e faʻataga ai le suauu e susu ai luga o kukama.
TAULAʻI: O fagu vili e mafai ona vave auina atu i se faleoloa pogisa, latou te le manaʻomia le tausiga i aso taitasi i lalo o le "ofu talaloa."

I le aspirin

Mo le kuka o le a manaomia:

  • tolu ipu lita ma se pulou sikulima;
  • otaota;
  • 8 laʻau o le kālele;
  • 6 lau laulaau;
  • 3-4 peppercorns;
  • 2-4 peʻa;
  • 3 punetini o masima;
  • 1 sipunipuni o le suka;
  • 1 sipunipuni o le vineta;
  • 2 aspirin tablets;
  • pamu mo le kuka vela;
  • se liʻo mo le faʻamalosiina o apa;
  • malosi mo le fafagaina o kukama;
  • palanikeke ma ofu mafanafana.

Taualumaga:

  1. Ua fufulu ma kuka ni kukama mo le tele o itula.
  2. Faletupe ma mea e ufiufi ia i latou ua faʻamaonia i le tasi o auala o loʻo faamatalaina i luga.
  3. O kukama ma mea manogi o loʻo tuʻuina i totonu o se fagu vailaʻau, sasaa ma masima i le pito i luga ma sasaa i le vai malulu, ona tapunia lea ma tuua e feoai solo mo se aso.
  4. I se aso mulimuli ane, o le suamalie na maua i lenei auala e sasaa mai le fagu i totonu o le apa, pe a faaopoopo i ai le suka. O le faʻafefiloi e aumai i se vevela ma faʻaputu mo 2-3 minute.
  5. I totonu o se fagu kukama ona tuu ai lea o ni atigi pulu aspirin, ona sasaa ai lea i le masini faila e toetoe lava i le pito i luga, ma tuu ai sina avanoa mo se sipuni o le vineka, lea e faaopoopo i le pito tonu lava. Ona mafai lea ona feliuliuaʻi le paʻu ma se pulou 'aveʻesea mai le vai mafanafana.
  6. Faletusi uumi mo se aso ma le afa ua ufiufi ma ufiufi i mea mafanafana ina ia tumau ai le vevela i totonu o le umi ma mafai ai ona fasi uma meaola i totonu. A maeʻa, e mafai ona latou teu i se taimi umi.
FUAFUAGA: Acetylsalicylic acid (o se tasi o mea e maua ai le acetic acid), o loo maua i le aspirin, o se mea lelei lelei, e le gata i lea, e faia ai le kukama crispy.

Matamata i se vitio i luga o le kuka (salting) kukama ma aspirin:

Faʻaopoopoga

E mafai ona e puipuia ituaiga eseese o fualaʻau ma kukama.:

  • tamato;
  • zucchini;
  • Bulgarian pepa;
  • kāloti;
  • failaʻau;
  • aniani.

O le lisi o le lisi o oloa ma mea aoga, faapea foi le faasologa o gaioiga e faia ai se ipu ma fualaau faisua, e tutusa ma mea o loo faamatalaina i le fua faatatau e uiga i kukama i fasi pepa.

E faʻapefea ona maua se paʻu?

O kukama e seleseleina na liua i fafo, e tatau ona e filifili le mea saʻo ao leʻi faʻafefe. E tatau ona i ai se fua talafeagai, ma se paʻu manifinifi ae tumau ma paʻu lanu uliuli. O le umi o le a suamalie fualaau aina aʻo le i ataata, o le sili atu foi o le iʻuga. O le Crunch foi e faafaigofieina e ala i le velaina ma le vailaka ma faaopoopo ai vodka, siasera ma oak i le pulu.

Faʻafefea ona faʻalauteleina le ola?

I kukume ua totoina ua leva ona teuina, e tatau ona e taofia i latou i le pogisa ma le malulu. E le fautuaina le faaopoopoina o fualaau aina i kukama. Ina ia maua ni kukama mai se pusa avanoa poʻo se mea e le mafai ona faʻaaogaina, e tatau ona e faʻamaʻeleina i se vaitusi na togafitia i vai inu, ma tapuni pea le pulou ma le nailon ina ia le faʻamalosi le gaʻo. E talafeagai foi le aveeseina i se taimi taimi o le ata kiliva ma tagofia ai lona tupuga ma le laulaʻau melati poʻo le faʻafefeteina o suauʻu ma ni meaʻai vavao.

Afai e le lava le masima ua faaopoopoina i le tagata amata, e mafai ona mou ese kukama pe maua se tofo le lelei. O le mea lava lea e tasi e tupu i lalo o tulaga e le talafeagai ai le teuina. E le gata i lea, i le taimi o le teuina o kukama ua gaosia, e mafai ona foliga mai i luga o le masima, lea o le a maua ai le oloa o se tofo le lelei ma manogi.

Faʻafefea ma fea e teu ai?

E manaʻomia le teuina o fualaau faisua i totonu o se nofoaga malulu ma malulu ina ia le mafai e le la ma le maualuga o le vevela ona faʻafefeteina le gaosiga o le fermentation i le suka. O ia nofoaga o: cellar, basement, refrigerator, balcony, pantry, ma e seasea ona fai ni kapuni, o loʻo tuʻu ese mai masini faʻavevela.

Lisi

E mafai ona faʻaopopoina i le vine, le salati o le New Year's "Olivier", e mafai ona faaopoopoina i fualaʻau fualaʻau, pe mafai foi ona kuka i ni piko. I le aotelega e tusa ma le 300 tohutuga o loʻo faʻaaogaina ai piko.

O le a se isi mea e mafai ona e faia avanoa mo le taumalulu?

Ina ia faʻasaoina kukama mo le taumalulu, e faʻaopopo i le faʻafefe, e mafai ona e faʻaaoga i auala nei:

  • tuu i totonu o se atigipusa faamau, fufulu ese le ea mai iina ma teuina i totonu o se pusaaisa poʻo se faleoloa;
  • peleue ma fuamoa paʻepaʻe ma tuʻu i totonu o le pusaaisa.

E mafai foi ona vaeluaina i ni liʻo, pusa po o fusi ma faʻamaʻi i totonu o se pusaaisa.

Faaiuga

Faatasi ai ma le fesoasoani a le faʻamalosi, e mafai vave ona e saunia se fuainumera tele o kukama mo le taumalulu. Afai e mulimuli tonu i le fua ma tausisia tuutuuga o le teuina, o fualaau faisua i le tautoulu o le a fiafia i lau tofo seia oʻo i le amataga o le taumafanafana e sosoo ai.