Potatoes

Pe o fualaau lanu meamata e mafai ona suamalie: o faʻaaliga o le oona ma le fesoasoani

Matou te iloa uma o pateta o loʻo i le nofoaga lona lua (pe a uma le falaoa) i le lisi o meaai e masani ona maua i la matou meaʻai. O loʻo i ai i le toetoe o ipu uma. Ae ei ai taimi e le gata e ola maloloina ai lenei fualaau faisua, ae e matautia foi. O le palu lanu meamata o loʻo i ai mea faʻamaʻi, lea, pe a faʻaogaina i tui tetele, mafua ai ona oona.

A oʻo mai le lanu meamata

O foliga vaaia o le lauusiusi e mafua mai i le mea moni e faapea i lalo o tulaga lelei, e mafai e le pateta ona toe gaosia. O le timuga, o le toʻamalie faʻaleagaina o le potu e fesoasoani i le amataga o le faagasologa o le photosynthesis, lea e aofia ai le chlorophyll o aʻafiaga. O lenei faagasologa e lauiloa i foliga vaaia o lanu lanumeamata i luga o fatu. Ua lauiloa o chlorophyll e maua i laau uma ma i lalo o le gaioiga o le la lanu uma vaega o laau e lanu lanu meamata poʻo le lanu viole.

Aoao pe faapefea ona teu le pateta i totonu o se fale ma atonu e mafai ona tiaʻi le pateta i totonu o se faleisa.

O le pateta ma o laulaau e lanu meamata, ma o pateta i le eleele ua puipuia e ala mai i ave o ultraviolet. O fualaʻau faʻamaʻaina tatou te matauina le mea e mafai ona iloa ai mai le eleele. I lalo o le faatosinaga o moli mumulu, e le tupu nei faiga. O ata o le ata e mafua mai i le ultraviolet poo le infrared light.

E te iloa? Mo le taimi muamua na oʻo mai ai le pateta i le ogatotonu o le XVII senituri, na amataina e Peter I. Ae ui i lea, i le amataga, na mafua ai ona le lelei, ao 'ai e tagata le na o vine ma laau. O se taunuuga, e tele mea oona ma e oʻo lava i le oti. Ma na o le 18 senituri, ua avea pateta ma "falaoa lona lua".

E mafai ona faʻaaoga

E fesuiaʻi fualaau aina "ma greens" e matautia le faʻaaogaina. O le umi o le teuina e mafua ai le faateleina o le maualuga o le mea oona. O le suiga i le lanu o le paʻu e le talafeagai mo le taumafa tagata. O nei meaʻai e sili ona matautia mo tina maitaga, tamaiti laiti, tagata matutua ma i latou o loʻo i ai faafitauli faʻalesoifua maloloina.

Aisea e matautia ai

O le Potatoes e aofia ai le aiga o le po, lea e aofia ai se mea leaga - solanine. O lona maualuga maualuga o loʻo i totonu o vaega eletise o le laau. I tubers, o lona sea e laʻititi (0.05%). Ae i lalo o le aafiaga o le ultraviolet, o le mea e maua i le solanine e faʻateleina tele i nisi o taimi, lea e lamatia ai le ola maloloina.

E taua! Pe a faʻatupulaʻia lenei fualaau faisua, o le mea autu o le i ai o ni mea faʻapitoa uma ina ia le oʻo atu le la i aʻa, aua i lalo o le umi o le faʻaleagaina i le ultraviolet o le tele o mea leaga e mafai ona oʻo atu i le 500 mg i le 100 g o le oloa.

Faailoga o le oona

O faʻamuamua o mea inu e leai se mea e fai i meaʻai masani masani. Afai e te 'ai se pateta o loʻo i ai le solanine i le aofaiga o le 300 mg, ona maeʻa lea o le 3 itula o faʻaalia mai ai nei faʻamaʻi:

  1. Togi ma tiga tiga.
  2. Paʻu o le anetpasmodic i le manava ma le fatu.
  3. Vailaau lapopoa, vomiting.
  4. Faʻamataʻu manava ma fiva.
  5. Faʻaosofia le ita i le faʻamalosia ma le ita tele.
  6. Faʻateleina tamaiti aoga.
  7. Loto o le fatu e mafua mai i le leʻo o le fatu ma le vave o le fatu o le fatu.

O le a le mea e fai pe a fai o le oona

Afai e le mamafa tele le oona, e mafai ona e faʻatapulaaina oe lava i fua faigofie o fale:

  1. Fufuluina le manava i se vaifofo o le paluga oona po o soo se togafiti.
  2. Inu le tele o vai mama.

Aoao pe o le a le pateta e lelei mo ma pe faʻapefea ona faʻaaogā pateta pi ma fugalaau pateta i totonu o le fale ma togafitiga masani.

I se tulaga sili atu ona ogaoga, fesoasoani e pei ona taua i lalo:

  1. Valaau i se falemaʻi.
  2. Fufuluina le manava i se vaifofo o le paluga oona ma faʻaaogaina ai le vomiting.
  3. Inu se lua faʻasologa o le carbon activated.
  4. Afai e tatau ai, faʻaopopo se laxative.
  5. Ua faia e le fomaʻi le manava faʻasaina ma se vaifofo e le faʻamaonia o le sodium chloride.
  6. Ina ia faʻaitiitia le faʻaleleia o mea oona, e fautuaina ai e 'ai le teuina o meaʻai, e pei o le pulu faʻi, susu, poʻo le moa fuamoa moa.
E te iloa? I Minsk, o loʻo i ai se maafaamanatu o pateta, ona o Bulba - o le atunuu o Belarusian. E tusa ai ma fuainumera, mo le tausaga e 'ai e Belarusian le 183 kilokalama o pateta, aʻo, e pei o se Siamani, 168 kilokalama, Pole, 123 kilokalama, ma le Rusia e lua taimi e itiiti ifo, na o le 90 kilokalama.

Solanine

O le faʻaalia o lenei toxin o le puipuia o pateta e aʻafia ai faʻamaʻi ma faʻamaʻi. A oʻo ina matua atoatoa le aʻa, o mea uma o lenei mea e maualalo, na o le 0.05%. A maeʻa le ono masina, ona amata lea ona tupu ona faailoga, o le maualuga maualuga o loʻo i totonu o le vaʻaia poʻo le totoina o pateta. Solanine o loʻo maua i fualaau lanumeamata.

E masani lava, o le pateta suamalie e taua o le "pateta suamalie", e ui lava, o le mea moni, e leai se mea e tutusa ma pateta.

Ua lauiloa o le solanine e faʻalavelaveina ai le tino o le tino, e oʻo atu ai i le galala ma le faʻaumatia o lela mumu. E mafai ona e siakiina lo latou oti e ala i le faia o se suʻega o le urine, o le ai ai se faʻaopoopoga o le polotini. I le faagasologa o le aveeseina o le mea oona mai le tino, o le fatu fatu ma le paʻu e tupu. E faʻapipiʻi foʻi le solanine i totonu o le tino. O se taunuuga, e taʻitaʻia ai faʻamaʻi faʻatasi ma le tuputupu ae o sela o le kanesa.

Faʻafefea ona puipuia le faʻaalia

Ina ia aloese mai le foliga mai o lanu lauusiusi i le taimi o le matua o aʻa, e tatau ai ona faia le tumutumu o mauga. O ia manipulations e faʻasaina ai le eleele, faʻateleina le tuputupu aʻe o fatu ma puipui ai i latou mai le gaosiga o le photosynthesis.

E taua! E taua le teuina o le seleselega seleseleina i ni tulaga malulu e aunoa ma le faʻaalia o le susulu o le la. O nei mea uma o le a mafai ai e oe ona maua se seleselega lea o le a maua ai le tino na o le manuia.

Afai e tipiina?

Pe a aveeseina le paʻu ua faaleagaina, o le aofai o mea oona e paʻu, ae leai se mautinoa e leʻi oʻo i totonu o le paʻu o le aʻa o le aʻa. E le fautuaina e tagata atamamai le kukaina o pateta e aunoa ma se mea e tatau ai, talu ai o togafitiga faʻamaʻi e le faʻaitiitia ai le toxin.

Siaki auala sili e teu ai pateta i le taumalulu.

O le a le aoga

E sili atu ona lelei mea e teu ai fatulaʻau lanumeamata seia oʻo i le tautotogo, e itiiti le afaina i le leaga ma sili atu ona tupu vave. Faʻato'ā salalau aʻafia e le Faatoaga aʻa, ua fuafua mo le totoina o le tausaga na sosoo ai ma se faʻalanifigofie mo le mauaina o lona paolo lanumeamata ma vine mamago. O le totoina o mea totino e sili atu ona lelei, ma i le lumanaʻi e mafai ona maua le seleselega i nai vaiaso muamua nai lo le mea masani, ae o le a sili atu ona maualuga.

I le aʻoga e uiga i le afaina o le lanumeamata lanumeamata, e sili atu ona tolopoina mo le totoina e totō i le palapala ina ia maua ai se seleselega lelei. Afai e leai se mea e maua ai se fanua, ona lelei lea ona lafo ese ma e le afaina ai le ola maloloina oe pele.

Vitio: o le a le mea o le a tupu pe'ā e 'aina fualaʻau lanumeamata