Taumafa

O le 'oti na tuʻuina le susu susu: mafuaʻaga ma metotia e faʻaumatia ai

E masani lava ona faitio le au o manu o le manu e faapea o le manu ua faʻaitiitia le maua o le susu po o le susu atoa. Ina ia malamalama i le mafuaʻaga o le faʻaitiitia o le gaosiga o le susu, e tatau ona faʻavasega tulaga e teu ai'oti, faapea foi ma pe faapefea ona fafagaina.

E tatau ona fefefe i le paʻu o le tau

O le 'oti e le o taimi uma e maua ai le aofaiga o susu i le aso. A uma le tafu, o le a atili ai ona faateleina le fua o le susu ma e oʻo ile aotelega e tusa o le lima o masina ile togavao. E le gata i lea, e amata ona faasolosolo lemu. Afai o se 'oti e teu i totonu o le fale i le tausaga atoa (e aunoa ma le pusi), o le susu o le taimi e masani ona tutusa, ae amata foi ona faʻaitiitia lemu i le maeʻa ai o le 4 masina o le lactation. E mafua lenei mea i le mea moni o manu e ulufale i se vaitaimi o le sauniuni mo le faʻaipoipo ma le fanauina o le fanau.

E te iloa? O lapisi ei ai tamaiti aʻoga faʻasalalau o mata. O lenei tulaga e le masani ai tamaiti aoga latou te maua ai se vaaiga lautele atoatoa nai lo tagata ma meaola ma tamaiti taamilo. E mafai ona iloa goatsi faʻamatalaga lautele i le 320-340 tikeri e toetoe lava o mea uma sei vagana ai mea saʻo i tua atu o latou. O le le lelei o se tamaititi faʻasalalau o le le mafai ona tepa i luga pe lalo e aunoa ma le liliuina o lou ulu.

Mafuaʻaga mafuaʻaga o le susu susu

O le faatuai o le gaosiga o le susu, ua saunia le tino o le 'oti mo faigata o le vaitaimi o le soifua maloloina, teuina o mea ola maloloina ma gaʻo. O le tele o le faʻaitiitia o le gaosiga o le susu e faʻatatau tonu lava i le ituaiga o manu. Mo se faʻataʻitaʻiga, o gaʻo susu o'oti (Zaanenskaya) o le susu maualalo e maualalo, ma o aano o manu ma manu vaefa e faʻaitiitia vave. O le pa'ū o le suāsusu e maua i le artiodactyls e fesoʻotaʻi tonu ma le matua. I le aluga o taimi, o le suiga o le hormonal e tupu i le tino o se artiodactual, i le taimi e tasi ma suiga i le mammary gland.

Afai o le a amata ona paʻu le susu, e tatau i lē e ona ona faʻaeteete ma le faʻaeteete i le saʻo lelei o 'oti. E taua tele le fafagaina i latou i le taimi ma ia lelei atoatoa ma ia susu susu. E fautuaina e feutagai ma se fomaʻi vailaʻau ma le lafumanu ma maua ni fautuaga mo le tausiga o manu, faapea foi ma le-worming ma le puipuia o tui.

E le gata i lea, o le mafuaʻaga e mafai ai e se 'oti ona maua sina suāsusu e mafai ona avea ma uiga ma uiga o le pulou. O manu lelei lafumanu e toʻafilemu tagata taitoatasi, e le o se mea e sili ona leaga. O gaʻo tiga ma le faʻamalosi na atili ai ona leaga ma i le maualuga tele i le tele. O aʻafiaga e aʻafia ai a latou gaʻo, o le mea lea ua galo le susu pe a uma le fiafia i ia meaola. Pe a faʻatau se 'oti, e fautuaina e filifili se fagafao ma se uiga toʻa ma paleni.

E te iloa? O le manava e fa potu e fesoasoani ai i 'oti e faʻataʻotoina e pei o le mutia ma vao. Muamua, o meaʻai e ulu i totonu o le siʻi, ona alu lea i le vaega lona lua o le manava (reticulum), lea e vaʻavaʻai ai mea e le o digestible. I le isi potu vavalalata (faʻaaogaina) o meaʻai e vavaeese mai le vai ma, mulimuli ane, e ulufale atu i le "moni" o le manava, o le mea lea.

E le gata i lea, o le gaosiga o le susu e pa'ū i manu le saʻo:

  1. O le afa o le tiute mo le gaosiga o le susu o loʻo i luga o le fafaga, soʻo se vavaeese mai le meaʻai saʻo e mafua ai le faʻaitiitia o le gaosiga o le 'oti. Fafagaina o se artiodactic e tatau ona fetuunai i lona tulaga faaletino. E tutusa lelei le leaga o suiga uma i le fafagaina ma le faʻasiasia o le tutusa o fafaga. I le taimi lava e tasi, o le meaʻai o manu e masani ona leai ni elemene taua: e leai ni leki masimasi - le atoatoa le protein; leai ni mea tuʻufaʻatasia, fatu - o le leai lea o kalori; leai o ni suauu oona - e tatau ona tuʻuina atu i manu manu o ni masima masima-masini pe fefiloi ma microelements ma vailaau o le suka i fafaga.
  2. Le lelei le taumafa, i le faaopoopoga i le faaitiitia o le gaosiga o susu ma le faaitiitia o le tulaga o le oloa, e afaina ai le tino o le artiodactyls.

  3. Fualaau o susu ma meaʻai e afaina ai, o lea e le mafai ai ona e faʻaaogaina meaʻai: vaovao i le pala po o le pulupulu, fatu gaʻo e fefiloi ma le eleele poʻo oneone, otaota vevela poʻo togalaau e togafitia ma iniseti ma fualaau.
  4. Suavai e taua tele i le tele ma le lelei o le susu na gaosia. Afai o meaola e inu vai palapala pe leai foi se vai, o le a pau le fua. O le inu vai o se artiodactyl e le gata ina mama, ae le o le malulu (+ 10 ° C).
  5. O tulaga o loʻo aofia ai i totonu o tamaʻi mamoe susu e aʻafia ai foʻi le gaosiga o susu. E le taliaina pe a tausia manu i le taumalulu i totonu o se fale malulu, i le mea e manaia ai le suamalie, ma i le taumafanafana latou te 'ai uma i le vevela o le ao.
  6. E tatau ona faʻalogo lelei i mea o iai le artiodactyl. O le mea moni o le 'oti e masani ona faʻataʻavaleina e le tatau ona taofia o ia mai le fanauina o fanau. O nisi taimi o le faʻaitiitia o le susu o le taunuuga o le le talafeagai, o le suamalie. Afai e le lelei le tuiina o le 'oti, o le vaega o le susu o le a tumau i totonu o le uila, pe a mavae sina taimi o le tino o le manu o le a faaitiitia. E tatau ona manatua e le faifaatoaga manu o le taimi o le milipili saʻo e faalagolago i le tele o le talo ma le gaosiga o susu, faapea foi le taimi o le lactation.

E te iloa? O lapisi ei ai le laugutu luga o luga o le telefoni feaveai, lea e fesoasoani e vavae ai laʻau feʻai mai lala paʻu.

Tulaga le taliaina i le taumalulu:

  • susulu le malamalama i totonu o le potu;
  • maualuga maualuga;
  • e leʻi faʻamalosia le kozlyatnik;
  • vevela poʻo le malulu;
  • mea inu malulu;
  • leai se fafaga.

Udder Diseases

O le mafuaʻaga o le pa'ū o le susu atonu o se faʻamaʻi poʻo se manuʻa faʻaleagaina. Ina ia aua nei misia faailoga muamua o le le mautonu, e tatau i lē e ana ona manaʻo ma le faʻaeteete i meaola: pe i ai se suiga i amioga ma le soifua manuia, faʻafefea ona fafagaina, pe o uma meaʻai e 'aina. Afai e manino o loʻo maʻi le manu, valaʻau i se fomaʻi poʻo se suethennicnic. O le fomai manu o le a faatonuina togafitiga ma taʻu atu ia te oe pe aisea e itiiti ai le susu i le 'oti ma le auala e toe faʻafoisia ai le susu.

Mastitis

I le tele o tulaga, o mastitis e amata i se pepa faʻapitoa. E leai ni faʻamatalaga manino manino, ae o le amataina o le maʻi e mafai ona masalomia ona o le faʻaitiitia o le gaosiga o le suāsusu, talu ai suiga faʻaleagaina e tupu i totonu o masini o vaʻa. E le itiiti ifo le lamatiaga ma le mastitis natia - mastitis o le sua susu e faʻaleagaina ma faʻaitiitia ai le ola ola. O le mastitis pito i lalo e mafai ona fuafuaina e ala i suʻega o suʻega.

Faailoga o mastitis:

  1. I manu mamaʻi, o le seleselega e faasolosolo malie le faʻaitiitia, e masani lava i le vaega lona fa o le gaosiga masani. O le faifai pea o le susu, o le eleelea o le suauʻu e aliali mai.
  2. I le tulaga o le catarrhal mastitis, ua matauina le faaitiitia o le susu - ua avea ma suavai, faigofie ona vaevaeina i ni vaega (vai ma gaʻo). O le mumu o le mumu e faʻatasi ma le tuʻuina atu o le tulei po o le toto i totonu o le susu.
  3. E fesuiaʻi foi le pepe, o le paʻu e faʻaalia ma le tiga i le ita. E tele lava taimi e mafai ai ona ufiufi paʻu.
  4. O le fausiaina o le susu e le gata ina paʻu lemu, ae a maeʻa le 2-4 aso e mafai ona maeʻa le lactation.
  5. O le manu ua matauina le atuatuvale, maʻi tigaina ma le fiva.
  6. Purulent mastitis e masani lava ona liua i le maso. O le tagata maʻi e faʻalauteleina, tiga, tens. O le paʻu i luga o le uʻamea e fulafula, mumu ma vevela, o vailaau o le lymph e manino lava ona iloa.
  7. E leai ni mea faʻaleleia, o suauʻu ma isi mea e gaosia mo togafitiga o mastitis. O le faʻamaʻi e togafitia i na o vailaau faʻamaʻi.

Faitau atili e uiga i mafuaaga ma togafitiga o mastitis i 'oti.

Manua

E mafai ona afaina manu e ala i le kuka, mo se faataitaiga, ia pipii i le nonoa ma matua faaleagaina le paʻu o le u. E le o se mea masani foi le i ai o taua i le va o 'oti i totonu o le lafu, mulimuli ane e iai ni manua mai i nifo, alofilima, ma nifo. Ina ia taofia lenei mea mai le tupu, e tatau i le o loʻo manaʻomia le mataʻituina o le lafu poa ma vavae ese faʻamalosi aemaise manu feʻai ma manu niniʻi.

E tatau ona faʻafilemuina le 'oti manua, tagofia lelei, ma ia suʻesuʻe ma le totoʻa le nofoaga tiga. Afai e leai se faʻalavelave, e tatau ona fufulu le manua i le vai, ona faʻamaʻi lea i le peroxide ma faʻaaoga se fusi i se faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamalolo pe faʻasaina i le streptocide. Pe a maua manuʻa ogaoga i le manu, e fautuaina e valaʻau se fomaʻi, atonu e te manaʻomia togafitiga faafomaʻi.

O le manuʻa manua na vavaeese mo sina taimi mai le lafu. A maeʻa le toe faʻaleleia, o le artiodactal e toe foʻi atu i 'oti.

Faʻaleagaina o aiaiga o le taofia

O le susu o le susu ma le faʻafuaseʻi o faʻamaʻi e mafai ona aloese mai i le matauina o tulafono faavae o le tumama ma tausiga o manu. E tatau ona teuina le 'oti i tulaga talafeagai: o se potu mama, mago (e aunoa ma ni pepa), o se meaai e aofia ai meaai lelei (silasila leaga, ma le faʻafefe e mafai ona afaina).

Mea e le lelei

I nai faatoaga laiti (aemaise i le taumalulu), o le fafaga faatasi ma le tasi ituaiga o fafaga e masani lava ona faia seia maeʻa. Mo se faʻataʻitaʻiga, e fafagaina fagafao manu pe a maeʻa, ona faʻaaogaina lea i vaomago po o saito. Ona vave tuʻuina atu lea e manu i le isi ituaiga o meaai. E sese lenei mea, talu ai ei ai sona aafiaga leaga i le fia ai, e le mafai e manu ona 'ai pe le' ai foi le vaega talafeagai. E le gata i lea, faatasi ai ma le fafagaina o 'oti e masani ona leai ni meaʻai.

Matou te fautuaina oe e faitau mea e fafaga ai le 'oti.

Auala e foia ai le faafitauli

O le tele lava o taimi, o le susu o le suasusu e maualalo malie pe a uma se suiga e leʻi fuafuaina i le ituaiga o fafaga, mo se faʻataʻitaʻiga, pe a faʻafeiloaʻi manu mai le vao e tuʻu ai i totonu o le fale, ma le isi itu. E faʻamaluluina e le au faʻatoʻa lenei vaitau, e aofia ai vaovao i le taimi o le autumn (e suia ai le mutia fou), ma i le faʻaleleia o le tautotogo latou te aofia ai meaai fafaga e fai ai le suiga i le mutia vao. E fautuaina le fuafuaina o le meaola manu mo le tele o masina i luma o le taimi, ma i le faaiuga o le tasi po o le isi fafaga, faʻaititia malie lona tele ona o le faʻaaogaina o isi oloa.

O meaai mo le maualuga e maua i taimi uma

Ina ia ola lelei le 'oti ma avatu le tele o susu, e tatau ona faapaleni le taumafa o le manu. E tatau ona maualuga i le kalori, ma aofia ai foʻi aʻafia, minerale ma vitamini. Ina ia faʻaitiitia le tau, o meaʻai e pei o vaovao, e aofia ai siaki i aso uma i le taumafataga. I le tausaga atoa, sei vagana ai le taumalulu, e tatau ona fafagaina ia 'oti i aso uma. O nei mea le lelei e mafai ona lelei le 'ai lelei i luga o nofoaga e maualalo le lelei, latou te taumafaina vao ma lala o vao.

O le faaopoopoina o le taumafataga faatasi ai ma le faʻafefiloi o le cereal e taua mo le tuʻuina atu o calorie faaopoopo ma le polotini, aemaise lava i le taimi o le lactation. E mafai ona i ai ni mea faʻafefiloi o minerale ma vitamini. E tatau ona faʻatapulaʻaina le fafaga, ona o le maualuga o le kalori meaai e maualalo i le fiber e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻafitauli o le soifua maloloina (faʻataʻitaʻiga, iniseti, acidosis) ma se mea maualalo maualalo i le susu. E taua tele le taumafa paleni mo le maualuga o le gaosiga, ae o le protein ma le fiber e aafia ai le lelei o le susu.

Fafagaina masani e le lava ni minerale, ma e manaʻomia le fesoasoani. Mo le faia o lenei mea, ia faʻaaogaina le faʻafefiloi o meaʻai o sima ma le calcium, fuamoa ma elemene. Legumes (mo se faataitaiga, alfalfa, clover) o loʻo i ai se aofaiga tele o le calcium, faʻaopoopoga ia i latou ua na o le phosphorus e faaopoopoina.

Afai o le meaʻai o le punavai autu lea o meaʻai, ona le taua tele lea o supplements vitamin. Afai e te faʻaaogaina na o vaomago po o silasila, e te manaʻomia se vaitamini faaopoopo (A, D, ma le E).

Pe a filifilia ni mea taumafa, e tatau ona manatua o meaʻai e tatau ona fetaui ma manaʻoga o le manu mo se vaitaimi patino (toe gaosia o le fanau, peʻa luga o le lactation, sauniuniga mo le faʻasogaina).

E taua! O susu susu e tele uiga lelei e avea ai ma se oloa taua tele. O lona fausaga ma lona tuufaatasiga e mafai ai ona faʻaaogaina e fai ma sui o le susu o le povi i meaai pepe, mo tagata e mamaʻi i le lactose, faʻapea foʻi ma tagata faʻamalosi ma matutua. O kulimi ma yoghurt e faia mai le susu o le susu.

Tatau le suamalie

Lactation o le 'oti susu e oʻo atu i le 300 aso, o le taimi lea e tupu mai ai le manu i le va o le 60 ma le 3000 kilokalama o le susu. O le tele o le gaosiga e faʻalagolago lava i le ituaiga ma le maualuga o meaʻai.

Tulimanu e milimili i lima poʻo le faʻaaogaina o masini milisi. O le susu e tusa ma le 6-7 minute, o le fua o le susu e tasi le taimi e tusa ma le 2 lita. O le susu i le fesoasoani a masini milisi e tusa ma le 3-4 minute.

Ina ia mafai ona ola lelei ia 'oti, e taua le faamautinoa o le mafanafana o meaola ma faʻaitiitia le faʻalavelave i le taimi o le miliga. O le fofo aupito sili ona lelei o le fausia lea o se salu o le suamalie o le a taofia ai le 'oti i le tulaga lava e tasi.

I le pito i luma o le fale, ua faapipiiina se fata meaai, lea e mafai ai e le 'oti (i le taimi o le milking) ona' ai. O le mea lea, o le vasega pepe i le taimi o le milking o lo o pisi ai le 'ai ma e le gauai atu i gaoioiga a tagata. I le taimi lava e tasi, e mafai e le e ana ona pulea lelei le fafagaina o manu. O vailaʻau, minerale poʻo vitamini e mafai ona tuʻuina i le 'oti ma le fafaga.

E masani lava, o'oti o tagata matutua e faʻamalosi pe tusa o le faalua i le aso, e sili atu le susu i le taeao nai lo le afiafi. E tatau ona manatua i le mafaufau le faalagolago o le tele o le susu e le gata i le taimi o le aso, ae faapena foʻi i le vaitau. I le tautotogo ma ia Iuni, o le 'oti e tele atu le susu i le taeao (pe a 30-40%) pe a faatusatusa i le afiafi o le suamalie, ma mai le afa lona lua o le taumafanafana i le Setema o le gaʻo i le susu o le a avea ma mea taua (60-75%).

E taua! O aano o manufasi e tele atu masini ma suauu meli nai lo mamoe po o le pipi, ma e itiiti foʻi le gaʻo o le intramuscular.

Aisea e leai ai se susu pe a uma ona tafu

O nisi taimi e tupu pe a uma le fanau mai o se 'oti, o le suāsusu o le' oti e maeʻa pe leai foi. I se taimi mulimuli ane, e mafai e soʻo se faʻatoʻaga laʻau ona feagai ma lenei faafitauli.

Mafuaʻaga talafeagai:

  • pe a uma ona fafagaina, e leaga pe leai foi le vaelua;
  • le atinaʻeina o mastitis pe a uma le fānauga;
  • o le tamaitai e le i tamoe i luma o le taotoga;
  • le lava o meaai fafagaina (beets, pumpkins, pati ma pateta);
  • mativa lelei;
  • faʻataʻitaʻiga o le tina failele.

Ma o nei faafitauli e le tulai mai, pe a uma ona faaali mai le fanau i totonu o le tui, e tatau i le faifaatoʻaga ona vaevae lelei le tagata. Mo le gaosiga o le susu i le lumanaʻi, e taua tele le tausia o le milking the colostrum mai le uila i le taimi muamua o itula muamua pe'ā uma le taʻavale.

E tupu mai tamaiti e mumusu e susu susu, pe a oʻo i se mea oona. O le oona i le susu e mafai ona faamatalaina i le mea moni e faapea, o se 'oti e' aina ni lala o se maple poo le wormwood, lea e aʻafia ai le tofo o le oloa.

E i ai pea se mafuaʻaga lelei mo le paʻu o le susu. Atonu o se faʻamaʻi lea o le uʻu, le lava pe le lelei le fafaga, le tausisia tulafono o le tausia o manu. A maeʻa le mafuaʻaga o le pa'ū o le lactation, e mafai ona e filifili le mea e fai e faasaʻo ai le tulaga.