Fua o le gaosiga

O vaega o le galueaina o le Asparagus perist

Asparagus Cirrus - o se fugalaau le lelei ma laʻau patino, e tuʻuina mai ai le malamalama ma le malulu. O lenei laau e lautele, e masani ona faʻaaogaina i le mamanu o le laufanua, ae ona o ona foliga teuteu ma tatala, e masani ona maua i fugalaau. E ui lava i lona le mautonu, seʻi o tatou vaʻavaʻai pe faapefea ona manaʻomia le tausia o asparagus i le fale.

Faʻamatalaga

Asparagus feathery (lat. Asparagus plumosus) - o se ogaoga maualalo umi o le aiga o Asparagaceae. Tuputupuʻe tuputupu aʻe: vaomatua ma vaomatua o loʻo i Saute ma Aferika i Sasae.

E faaopoopo atu i le asparagus o le fulufulu, o laau i totonu o le vevela e aofia ai foi: fuga, alocasia, aglaonema, vine i totonu, tillandia, gloriosa, hypoestes, philodendron, dracaena ma cordina.
Aʻa: pulupulu ma tui.

Fuga: mimiti, fetuunai, oʻo atu i se uumi o le 1.5 mita, faʻatuina i talavou ma faʻalautele - i le laau matua, lanu lanu meamata.

Shoots (phylloclades): aʻoaʻoga, metelkovidny aʻoga, faʻala, oʻo atu i le 15 mm.

Fugalaau: itupa e tasi ma le bisexual, laiti, foliga o le logo, ola aʻe i inflorescences, paʻepaʻe.

Berries: laiti, lanu mumu, pe a matua, maua se lanumoana lanumoana (lanu uliuli), e aofia ai fatu 1-3.

E taua! E le mafai ona tupu le asparagus i totonu ole fale ma aʻoga a le aʻoga poʻo potu ma meaʻai - o fua o lenei laau oona.

Faʻamasinoga

O se vaega taua ma taua o le totoina o asparagus cirrus o le sauniuni lea ole eleele. O le koniteina ua filifilia e mafai ona tumu i le faatauina o le eleele atoa poʻo le eleele faapitoa mo ferns. Ma e mafai ona e saunia le faʻafefiloi palapala ile oe lava. E lua filifiliga mo le paluga:

  • faʻafefiloi i vaega tutusa o laufanua laufanua ma fanua faʻatoʻaga i le oneone oneone;
  • faʻafefiloi i le tutusa o le tele o togalaau ma laʻau laʻau i le oneone.
O le puipuia o le pala i le pito i lalo o le tane e tatau ona ufiufi i se alavai. Tuputupuina asparagus mai fatu i le fale - galue malosi ae o se faagasologa lelei, e manaʻomia ai ni tau faaletino ma le onosaʻi. O le faatauina mai poo le fatuina o fatu mai fualaau aina suamalie e tatau ona susu i totonu o le vai 48 itula ao le i totoina ma tuu i se vai vaivai (solution piniki) o le potassium mo le 15 minute ae lei totoina i le fofo mo le 15 minute.

O fatu togafitia ua tuʻuina i totonu o se pusa ma faʻafefeteina i se fasi manifinifi o le palapala. Mai le luga, e tatau ona faʻamamaina le faʻaleleia ile atiseni. Ina ia aloese mai le soloia o palapala ma fatu, e tatau ona aloese mai le faasusu. Ina ia faia se toniga tutusa, o se atigipusa e iai fatu i luga e tatau ona ufiufi i se ata tifaga poʻo se tioata, faʻapipiʻi taimi e tatala ai fualaʻau e faʻamalosi ma aveese le tele o susu mai le fale.

O pupu muamua o le fugalaau e le o muamua atu nai lo le masina (3-6 vaiaso). A oʻo i le 10-15 cm le maualuga, o le a maua ai lo latou suavai i ni pusa eseese, ma a mavae le 3-4 masina o le totoina o laau toto e faia i totonu o pusa tumau.

E te iloa? O fatu o asparagus ei ai se atigi eleelea, ae faʻapipiʻi lemu ia fatu taʻitasi ma se nila, e aunoa ma le faaleagaina o le pepe, e mafai ona faatelevave le vaitaimi o le germination.
Taimi toto - faaiuga o Ianuari poʻo le amataga o Fepuari.

Tofiga

Faʻaauau le asparagus cirrus e mafai ona faia i le tipi pe vaeluaina le vao.

Laʻau - e le o le filifiliga sili ona vave gaosia, aua o aʻa o le seleselega e tutupu lemu ma o le faagasologa o togalaau e tumau mo se taimi umi. Mo le toe gaosia, ua vavaeina ni togi maloloina i le tipiina o le itiiti ifo i le 15 cm ma tuu i totonu o le palapala susu o se pusa ua saunia. Ina ia faʻavaveina le germination, e tatau i le laau ona tuʻuina atu ni 'aina lanu meamata e ala i le ufiufi o le totoina i se ata tifaga poʻo se koneteina / tioata tioata.

I lalo o tuutuuga na faia, e taua le ea i le greenhouse i aso uma, tatala mo sina taimi puupuu. Toe faʻaleleia taimi e tatau ona pa'ū Mati - Iuni.

O le vaeluaina o le auala e sili ona faigofie ma sili ona vave e ola ai asparagus. O le toe gaosia e le vaevaega e faʻatinoina i le taimi o le gafa o le fale autu. O se vaega o le aʻa e vavae ese mai le fale autu, faatasi ai ma pupu. O le aʻa o le laau vavae ese e manaomia. faʻatautaia le faʻaleleia o le tuputupu aʻe faʻaleleia ("Radifarm", "Appin") ma tuu i se pusa ua saunia i le eleele susu.

E taua! E le fautuaina le togafitia o fugalaau ua gaosia ma fugalaau. O nofoaga o fasi pepa poo le faaleagaina i aʻa i le taimi o le gafa e mafai ona susunuina e fualaau faasaina, lea o le a afaina ai le tuputupu aʻe mulimuli o asparagus.

Tausiga

Tausiga tatau ma talafeagai aua o asparagus cirrus i le fale e mautinoa ai le manuia o le laau, foliga matagofie ma se vaitau umi o vao. O le faʻaleleia o le tausiga o lona uiga o le tausia o tuutuuga, faʻavaveina o le faʻasusu, le manaʻomia mo le faʻaleleia atili o meaʻai ma le totoina o laau toto.

Tulaga (vevela, faʻaleleia o le ea, palapala, ma isi)

O se fugalaau e ola i totonu o aiaiga i totonu e manaomia ai ni tulaga faapitoa mo lona atiina ae.

Malamalama o le potu - O se tasi o mea sili ona taua mo tulaga o le taofia.

E le taliaina e Asparagus potu pouliuli, potu le lelei ma leai se malamalama mo taimi uumi. O mea leaga foi mo ia o le a avea ma malamalama o le la. Pe a faʻamautinoa tulaga e taua ai le tausisia o le fua faatatau lelei o le malamalama ma le paolo. E sili ona lelei le ola i le loloto o le potu lata i faamalama po o faamalama i sasae ma sisifo o faamalama paolo.

E te iloa? Asparagus, ona o ona elemene vaivai, ei ai meatotino o le phytoncidal. E faʻamamaina le ea ma faʻafefe salts o metale mamafa e ulufale mai i le potu mai le mamao o ala tetele.
Laʻau maualuga asparagus i le taimi o le taumafanafana - e leai se maualuga atu i le +25 ° C, i le taumalulu - e le itiiti ifo i le1212 ° C.

O se tasi o vaega tāua o le tausiga o asparagus i le fale o le tausia lea o le lelei lelei o le susu. O le fugalaau e fiafia i le maualuga o le susu, ma i le tau vevela i le tau vevela pe a vevela le vevela i le taumalulu, e manaʻomia le faʻaleleia masani. E mafai ona faia i le tele o auala:

  • fufulu mai le pamu: i le taumalulu - 2 taimi i le aso, i le vaitau o le taumafanafana - 1 taimi i le aso;
  • nofoaga e tuʻu ai vai i tafatafa o le fafie;
  • Tuu se fugalaau faʻatasi ma se fugalaau i luga o se paʻu susu.
E le gata i lea, o le a le sili atu le tele o le tuʻuina atu o faʻavae vai. O le tatalaina o le eleele i masina taitasi o le a fesoasoani i le faʻaleleia atili o le fausaga o le eleele ma faʻamaʻaina ai le lava o le okesene. Ina ia aua nei faaleagaina le aʻa o le aʻa, o le tatalaina e tatau ona faia i se mea papaʻu ma le filemu i puipui o le vaa.

E taua! I le tulaga o le soliga o tuutuuga o loʻo faʻamauina i luga, o le asparagus e tiʻetiʻe samasama, faʻagogo ma mulimuli ane malepelepe.

Faʻasa

O le laau e fiafia i le susu susu, ae e le gafatia le tafe. E tatau ona faʻafefete se fugalaau, faia se malologa mo le faʻagogoina o le eleele. A maeʻa le 20-30 minute pe a uma ona faʻasusu, e tatau ona faʻafefe le tele o vai mai le apa. Afai o le fugalaau o loʻo i totonu o tulaga susu (tau), ona susu e manaomia ai le sili atu ona lelei. O se laau toto i le vaitau o le alualu i luma tuputupu aʻe e manaʻomia ai le tele o le suāsusu. I le taumalulu, o le suavai e tatau ona faʻaitiitia, ae tatau ona toe faafou ia Fepuari. I le taimi lea, ua faʻagasolo le faʻaosoina o le faagasologa ma ua amata ona aliaʻe ai aʻa laiti. Telefoni e masani ai - e le sili atu i le 2-3 taimi i le vaiaso.

Laʻei pito sili

I le vaitau o le atinaʻe malosi i le fale, tausia le fugalaau asparagus e faʻaaogaina foi le faʻaaogaina faʻavaitaimi ma le faʻaaogaina o le faʻamaʻiina o paluga faʻasaina. O luga o laei e faia i lenei faiga:

  • i le vaitau o le taumafanafana - e sili atu ma le tasi i vaiaso uma;
  • i le taumalulu - e le silia ma le tasi i le masina.

E te iloa? Fuga i totonu o se palapala susu i le taimi lava e uma ai le suasami ona i ai le aafiaga tele i luga o le laau.

I le avea ai o se fualaʻau mo asparagus, soʻo se fugalaau faʻapitoa mo totonu o laau (mo se faʻataʻitaʻiga, Kemira, Radifarm, Fertika Lux) o le a talafeagai.

E masani lava ona paʻu lenei laau ona o le leai o se konateina i le palapala. O aʻafiaga o sea paʻu ua manatu e faʻapogisaina ma le faʻaleagaina o le mama ma le paʻu o le laau.

I ia tulaga, e fautuaina e le au faifaatoʻaga le teuteuina o asparagus. tafe vai mai le tap. O ia vai i lona tuufaatasiga e aofia ai le tele o sima calcium ma fesoasoani i le laau e taulima ai se faaletonu o lenei minerale. Ina ia mautinoa o foliga matagofie o laʻau ma se lanu lanumeamata matagofie, e tasi i le vaiaso ona fautuaina e faʻaopoopo i le sprayer e faʻaleleia le laau. tuputupu aʻe tuputupu aʻe "Bud" (i le 1 g o le vailaʻau i le 1 lita o le vai).

Faitau e uiga i le tausiga lelei o asparagus i le fale.

Teuteu

O fatu asparagus e maua i totonu o se fatugalalo lalo ifo ma o lenei laasaga o le faʻavae e umi se taimi. O lenei tulaga o le laau e le afaina ai le teuteuina o siaki. O le vaimatua o le asparagus plumose e taofia ai lona atinaʻe ma le tuputupu ae, lea e aofia ai se vaitaimi umi o le fausia o ni 'ie fou.

I le avea ai o se tuusaunoaga, o fuālaau asparagus mo le toe gaosia i le fale pe ua uma ona samasama ma ua mamago mago o le a teuteuina. Faʻapipiʻi foi aʻa ma lala ua afaina i meaola faalafua ma faʻamaʻi.

E manaʻomia le faia o le teuteuga i le amataga o le tautotogo i taimi o le gafa. O ia ituaiga gaioiga o le a faʻaleagaina ai le laau.

Suiga

O le aʻa o le asparagus e faʻalauteleina i le taimi, ma o le ipu e fai si mafiafia. Mo lenei mafuaʻaga, e manaʻomia e le fugalaau ona faʻapipiʻi taimi i se ipu tele.

E te iloa? I faʻamuamua faʻasolosolo Saina, o le asparagus root e faʻaaogaina i le togafitiga o faʻamaʻi o le tino respiratory system (lungs), e avea o se fofo o le tino, ma o se sauniuniga o aʻafiaga o antitoxic.

E manaomia le totoina o le laau talavou i totonu o se potualoa i totonu o le tausaga. O laau totō ua totoina 1 le taimi ile 2-3 tausaga. O le eleele mo le totoina e tatau ona aofia ai le faʻafefiloi o le oneone, fanua o le togalaau ma le humus. Mo le tuputupu aʻe faʻateleina o laau toto e manaʻomia ona faʻaaoga le eleele mo ferns, faʻatau i soʻo se faleoloa togalaau. E taua le faia o le gaioiga i le amataga o le tautotogo i se faasologa:

  • o se laulau o le faalauteleina o le omea ua sasaaina i le pito i lalo o le ulo e puipuia ai le gaogao ma le pala o le aʻa;
  • i luga o se laulau o le faalauteleina o le oneone na sasaaina ai se vaega laitiiti o le paluga o le eleele;
  • o aʻa o le laau na aumai mai le pusa tuai e tipiina, e tele ni laʻau e tipiina;
  • faʻapipiʻi vine i totonu o se potoa fou, o mea uma lava ua tumu i se paʻu palapala o le paluga o le eleele;
  • i le faaiuga o le totoina, o le palapala ua faʻafefeteina lelei;
  • i le vaiaso mulimuli ane, o le faʻamafanafanaina e faia i meaola, minerale poʻo faʻalavelave faʻapitoa (Urea, superphosphates, masima masima).

E taua! O le aʻa o fatu o asparagus e maualuga ai le maualuga o le eleele aʻo tuputupu aʻe, o le mea lea, i soo se faasologa mulimuli ane, o le maualuga o le eleele e tatau ona maualalo ifo nai lo le muamua.

Maʻi ma faʻamaʻi

I le faaopoopo atu i le tausiga o le maualuga i le fale, e tatau ona faia uma tulaga mo asparagus cirrus. I le avea ai o se tulafono asparagus e seasea ona maʻi, ae i lalo ole tulaga sese e mafai ona aʻafia e ituaiga faʻamaʻi:

  • uliuli le pala - o se faʻamaʻi pipisi, faʻaalia e se patina lanu uliuli uliuli i luga o pu ma pine. O le foliga mai o le eleelea enaena e mafua ai le susu tele o le susu. Mo togafitiga faʻaaoga se vaifofo vai ole Bordeaux (copper oxychloride);
  • aʻa afaina - o se maʻi afaina, faʻaalia i le mamae o le pito i luga o le laau ma le pala, sosoo ai ma le maliu o le vaega eleele lalo o le laau. O le tupu mai o le aʻa e faafaigofieina e ala i le masani ona faʻaleleia o le palapala, le leai o se alavai i totonu o le fagu, poʻo le tele o faʻasusu i totonu o le eleele. Ae paga lea, o le a le mafai ona laveaʻi le fuga maʻi.
I nisi o tulaga e le masani ai, e mafai ona aʻafia le asparagus e nei meaola faalafua:
  • thrips o ni iniseti laiti e fafaga i luga o laau. O latou foliga vaaia e faʻaalia e le samasama ma le faʻaleagaina o laulaau ma foliga vaaia o togitogi uliuli uliuli i luga o pou;
  • shchitovka - tamai iniseti o loʻo fafaga i luga o laau. Faailoga o faaaliga, e pei o vaovao, e samasama ma faamamago lau, sosoo ai ma le oti o le laau;
  • o le mūmū o se pepe iniseti (e pei o se talita). E fafaga i luga o laau toto, faʻagesegese lona tuputupu aʻe ma e oʻo atu ai i le oti. Faʻaalia i le faʻaali mai o le papa papaʻe, e foliga tutusa ma le cotton;
  • spider mite o se iniseti laitiiti lea e fafagaina i laʻau ma fatu. Faʻaalia i foliga vaaia o se tamai upega tafaʻilagi i luga o le fugalaau ma se laʻititi (ae faʻaauau pea) le samasamaina o laulaau;
  • Aphid - tamai iniseti o loʻo fafaga i luga o laau. Faailoga o foliga mai o aphids: suʻesuʻega, faʻaleagaina o laʻau ma le faʻamago ma le oti mulimuli ane o le laau.
Afai e le ogaoga le liona, e mafai ona faʻamalolo le aspara togafitiga faa-tagata. O le mea lea, o le totoina o se laau ma le sipuni o le kalaka ei ai se aoga aoga e faasaga i iniseti ua lisiina (faaopoopo 5 g o le garlic laka i le 1 l o le vai ma tuu mo le 1 aso). E tatau ona togafitia le laau mo 8-10 aso ma togafitiga faifaipea ile 72 itula.

Faatasi ai ma le malosi o le toilalo o laau e taulimaina ai meaola faalafua e na o le fesoasoani vailaʻau (insecticides): "Agravertin", "Basudin", "Detsis", "Soap Green", "Confidor", "Talstar", "Fitoverm", "Etisso" ma isi.

E taua! Asparagus Cirrus e tali le lelei i togafitiga ma iniseti, o le mea lea o le puipuia o foliga vaaia o meaola faalafua o le auala pito sili lea.

O se laau manaia ma ni vevela, o ni mea manogi ma ni fuʻa lalelei asparagus o le fulufulu mamoe. O uiga autu o asparagus e mafai ona valaʻau saʻo maualalo le tausiga ma le faigofie o le toe gaosia. Talu ai ona o ia uiga, o lenei laau ua faateleina ona maua i fugalaau i totonu o fale ma fale fale. E le gata i lea, e masani lava ona vaaia i fugalaau fugalaau faʻatasi ai ma le mamanu o meaola ma le faʻasologa o fanua.