Lafumanu

Pafalo Asia: o foliga foliga, o fea e nofo ai, o le a le mea e 'ai

E tusa ai ma frescoes anamua ma ata vali, i totonu o uluai manu na faʻataʻapeʻaina e tagata o pafililoloa, e iloga i le malosi tele ma le maoae o le tele. Talu mai aso anamua, na faʻaaogaina i le galueaina o le fanua o se malosi mo le faaulufale mai, ma sa latou 'ai foi a latou meaʻai ma susu.

O aso nei, e mafai ona taʻua le pafalo o le Asia (Indian) o le sui susulu o lenei ituaiga. Afai e te le iloa se mea e uiga i lenei tagata maoae, ona fuafua lea o lenei tusiga e faʻalauiloa ai oe.

Faʻaaliga

O le pafalo vai o Asia o se tagata e toso i lalo o le aiga o tamaʻi povi o le aiga tuai, ma ua saʻo le mafaufau o se tasi o mamanu aupito sili ona manaia i luga o le paneta. O lenei manu mamana i lona natura natura e mafai ona ola mo le silia i le 25 tausaga ma ei ai uiga nei:

  • mamafa - mai le 900 kg i le 1 t 600 kg;
  • maualuga i le mamae - e tusa ma le 2 m;
  • Uumi umi - 3-4 mita (mo tamaitai e itiiti ifo);
  • tino o le paluga;
  • teteʻa i itu ma faʻafefete agai i tua, umi, moli faamaʻi, oʻo atu i le 2 mita le umi;
  • paʻu pafalo e laʻitiiti, saʻo;
  • vae - maualuga, e oʻo atu i le 90 cm;
  • siʻuʻu - malosi ma malosi, 50-60 cm le umi;
  • uliuli, fulufulu mamoe.

E te iloa? I atunuu eseese, e ese le eseese o le pafalo vai: i Muslim Turkey, o le povi vai ua faitaulia o se manu le mama, ma i ituaiga Initia i lea mea ua manatu ai faaleatua ma faaaoga mo taulaga.

O ai e matua: pafalo vai poʻo Aferika

O le isi poʻa tele ma le malosi o le Aferika, e le sili atu ona itiiti i lona faʻasolo Asia:

  • sina pupuu - 180 cm i le mamae;
  • mamafa - e oo atu i le 1300 kilokalama;
  • o le lautele o le nifo e 190 cm.
E ui i lea, i le tumau ma le natura mataga, latou te foliga tutusa ma e mafai ona latou tutu mo i latou lava, ae le o le tineia o latou lava i luma o ni tagata taufaasese, e pei o leona ma tigers, po o luma o le tagata.

O se aiga vavalalata o le pafalo o le povi. Saili po o le a le mea e maua ai povi poʻa ma pe faapefea ona faʻaaogaina povi poʻa e fai ma pusa inu.

Vaega o tufatufaga ma nofoaga e nonofo ai

O le igoa "Initia" ma le "Asia" o loʻo tuʻuina atu ai le faʻasalalauga faʻapitonuʻu o le pafalo. O nei mamanu tetele o loʻo maua i vaega nei:

  • i Ceylon,
  • i nisi itulagi o Initia,
  • i Taialani,
  • Bana
  • Initonesia
  • Nepal,
  • Kemupotia
  • Laos.

O loʻo maua foʻi ponaivi vai i luga o konetineta Europa ma Ausetalia. Faʻapitoa tagata e sili atu ona taatele ma faʻamalosia lelei i le faʻatagataotauaina ona o le vavae ese mai tulaga faʻaletonu.

E taua! I mea taufaatoaga, e fautuaina ai e tagata atamamai le faʻaaogaina o le pafalo suamalie e pei o se faʻalautele o meaʻai ma minerale. O lona faʻaaoga e fesoasoani i le vave faʻafouina o totogo i totonu o nofoaga o nei meaola.

Soifuaga, ita ma masani

E ui lava i lo latou malosi ma le malosi, o pafalolo e mataala ma le faautauta meaola ma aloese mai fesootaiga le talafeagai ma tagata. Afai o latalata ane tagata soifua, o le a suia e povi o latou ala i le olaga faitino. O le igoa "pafalo vai" lava ia e tautala e uiga io latou nofoaga. O nisi nei oa latou masani:

  1. O le tele o lona soifuaga o le povi e faʻaaluina i totonu o le vai, o lona lava elemene: i vaitafe, aau, vaituloto, vaituloto. E fiafia le manu e faʻafefe toetoe lava atoa i totonu o le vai, ae na o le ulu ma ona pu matagofie i luga o le vai. O se auala lelei lenei e sola ese ai mai le vevela ma le parasite.
  2. I luga o le eleele, e fiafia ia i totonu o vaomatua ma vaomatua i luga o laufanua, e aunoa ma ni ufiufi, pe a tu ai vai i tafatafa ane.
  3. I nofoaga taalaelae, e seasea maua mai manu, na o le sailia o meaai.
  4. I luga o laufanua mauga, o pafalolo e mafai ona siitia i luga atu o le 2500 mita.
  5. O manu e nonofo i lafu o 10-12 ulu: 1-2 tane, 4-6 fafine ma tamaiti ma talavou matutua. E mafai foi ona tuʻufaʻatasia fagaga a le aiga i vaega tetele.
  6. O le ulu o le lafu e masani lava o le pafalo sili ona matua ma sili ona poto masani: i le taimi o le gaioiga e mafai ona ia i luma o se taitai pe tapunia le toe foi.
  7. E lapatai mai le taitai tamaitai i le lafu e uiga i le taufaamatau o se togi pipii, mulimuli ane e tatau i ana uarota ona taofi ma tutu lemu.
  8. A maeʻa ona faʻataunuʻuina le mea matautia, o le a nofo paffalo i le taua, ae latou te le oso muamua lava: latou te tausia lelei isi meaola ma le fiafia e ulu atu i feteʻenaʻiga, ae sili ai le malolo filemu i le vaomatua.
  9. Afai e le mafai ona alofia le feteenaiga, ona mafai lea e le povi ona osofaia le tagata e leʻi valaʻaulia i se auala faapitoa: e ala i le taina o se pu, e mafai ona ia togi le fili i se mamao mamao.
  10. O pafalo matutua e masani lava ona ola e pei o ana elemene ona o le latalata atu i le matua o latou uiga ua faasolosolo ina leaga ma ua sili atu ona malosi nai lo talavou. O nisi taimi ei ai tulaga o matua pafalo tuulafoa na osofaia tagata.

E taua! E leai se mea e tatau ai ona faalatalata se pafalo ma se tamai povi i se mea mamao: i le taimi muamua, e matua faaeteete lava tina ma saunia e puipui lana pepe.

O le a le mea e 'aina e pafalolo i le vao?

E le gata i lea, o vai vai fesoasoani e fesoasoani i paffalo e teteʻe ai i le vevela maualuga, o latou foi o se punaoa mo i latou: e oo atu i le 70% o meaai o pafalo o loʻo i totonu o le vai, o isi o loʻo i luga o le matafaga. O le vai pafalo meaai e aofia ai:

  • mutia vao ma fanua;
  • laʻau laʻau;
  • vine laiti;
  • lapisi bamboo;
  • fuga laau;
  • algae;
  • otaota lapisi.

Tofiga

I lalo ifo tatou te tuʻuina atu faʻamatalaga e fesoʻotaʻi ma mataupu faavae o le toe gaosia o le pafalo Asia:

  1. O le povi Initia i lona natura natura e leai se vaitau faapitoa mo le taina ma le paʻu. Ae o le tele o taimi e tupu mai i le faaiuga o le tautoulu i le ogatotonu o le tautotogo (Novema-Aperila). E mafua lenei tulaga i le mea moni e ola manu i tulaga mafanafana mafanafana ma e mafai ona gaosia i taimi eseese o le tausaga.
  2. O le feusuaʻiga tau feusuaʻiga o meaola e sau ile lua pe tolu tausaga.
  3. A o faagasolo taimi, o alii talavou nofofua e fausia se lafu le tumau. O le tane e leo leotele, pei o le tagi a le tia, lea e faalogoina i totonu o le laina o le tasi i le lua kilomita.
  4. Faʻatulagaina e tagata le taua, lea latou te faʻaalia ai lo latou malosi, ae le mafua ai ni manuʻa tuga i le tasi ma le isi.
  5. O se tamaʻitaʻi sauni mo le faʻafaʻaipoipo e salalau atu se manogi manogi e tosina ai tama ma tuʻuina atu ia i latou se faailo i le paaga. A maeʻa lena mea, o le a faʻailoaina e se tane ua ausia le nofoaga.
  6. O le maʻitaga i le vai pafalo maua mo le 9-10 masina.
  7. Faatasi ai ma le amataina o le galuega, ua malolo le pafalo i totonu o le togi, ma ua toe foi mai i laua i le lafu ma le pepe.
  8. E masani lava, o se fafine ei ai le tamaʻi mamoe e tasi o le fulufulu mamoe ma le lanu mumu ma le mamafa o le 40 i le 50 kilokalama, lea e faʻapipiʻi ma le faʻaeteete le tina ma siʻi i vae.
  9. O le tamaʻi povi e faʻatasi ma le tina mo le 6-9 masina, i le taimi atoa o fafagaina lona susu. I le faaiuga o lenei vaitau, o le pepe e fesuiaʻi faʻapitoa, e ui lava e faaauau pea ona fafaga e le tina seia oʻo i le tasi le tausaga.
  10. I totonu o le 3-tausaga, o tamaʻi tamaʻi mamoe o loʻo tausia i totonu o le lafu a matua, ma a maeʻa ona latou faʻatuina a latou lafu manu. O tamaitai e tumau pea i le lafu fafaga mo le ola.
  11. O tamaʻitaʻi taʻitasi e faʻapipiʻi taʻitasi i le lua tausaga.

E te iloa? O le susu o le buffalo e faʻaaogaina e saunia ai le uluai tīla Italia mozzarella.

Tausaga o le faitau aofai ma le faasaoina

O le aso, mo le tele o vaega, o pafalolo vai o loʻo nofo i nofoaga puipuia o tagata. I totonu o Initia, o nofoaga masani o povi vaʻavaʻa e fesoʻotaʻi atoa i paka o le taua o le atunuʻu (mo se faʻataʻitaʻiga, Kaziranga National Park i Assam), lea e faʻamalosia ai le faʻataunuʻu. O le tulaga lava lea na atiae i le motu o Ceylon. I atunuu o Bana ma Nepal, o le fuainumera ma le tele o le povi Indian o loo faaitiitia pea. Le mafuaʻaga mo lenei - o le faʻaitiitia o le nofoaga o le natura masani ona o galuega a tagata. O le isi lamatiaga ogaoga i le i ai o le pafalo suavai o lo latou laasia faifai pea ma o latou aiga, lea e mafua ai ona leai se mama o le vaitafe. I le faaiuga, matou te faamamafa atu o le aso nei o le faitau aofaʻi o nei manu matagofie o loʻo faʻamagaloina ai le latou manuia o le toe gaosia ma le faʻasaoina o tagata.