Vine

Riesling: tulafono mo le totoina ma le tausia o se ituaiga lauiloa

"Riesling" - o se vine vine ua tupu mo le gaosiga o uaina paʻepaʻe. O lenei vāʻau o se tasi o mea lauiloa e pei o le "Chardonnay" ma "Sauvignon". Faʻaaogaina vine o lenei ituaiga, maua vine sili ona lelei na gaosia. O lenei uiga e maua ai e ia se maualuga maualuga i isi uma ituaiga vine. O le upu "White Riesling", "Rhine Riesling", "Riesling Johannisberg", "Johanisberger", "Weiser", "White", "Moselle", "Rhine", "Rislinok".

I lenei tusiga, tatou te iloa ai le ituaiga o vine vine ma le uaina ua taʻua "Riesling".

Vine ma vine: o le talafaasolopito o le fausiaina

O uluai faamatalaga e uiga i le "Riesling" o loo maua i le solo "Moselle" e le tusitala anamua a Roma o Magna Ausonia, lea na ia taʻua Moso-crowned gorges i le Vaitafe o Rhine. I le senituri lona XV, o uluai fua muamua e ono o lenei ituaiga na totoina latalata i puipui o le Castle o Russelheim. Ma ua talitonu le au uaina o uluai ituaiga na toe faafoi i tua i le 843 i le taimi o Louis II Le Germain, o le na umia fanua Siamani i lena taimi.

Na totoina mo lana pulega i tafatafa o le vaitafe o le vanu o Rhine vine ua taʻua o Reisen (faaliliu mai le faa-Siamani o le "autumn").

O le a e fia iloa e uiga i ituaiga vine e pei "Helios", "Gala", "Chameleon", "Ladies Fingers", "Harold", "Lily of the Valley", "Veles", "Ruslan", "Vostorg", "Sphinx" , "Pretty Woman", "Annie", "Talisman".
Muamua, o le uaina o lenei ituaiga e le lauiloa. Fame na aumaia se malologa le fiafia. E tusa ai ma le tala, o le avefeau na aumaia le faatagaga e selesele vine, na leiloa ma taunuu i le lua vaiaso mulimuli ane.

I le taimi lena, o vine ua uma ona matua ma ua ufiufi i foliga. O le faia o se uaina mai fua o vine, ua iloa ai e tagata uaina, pe a fua le vine, e sili atu ona suamalie ma sili atu ona suamalie. O le atomotu faufautua Fulda, o lē na faʻatau ma toe faʻafoʻisia mea na faaleagaina o le monastery Johannisberg ma ona togavao na galo, mulimuli ane na toe faʻaleleia le igoa o Riesling. Faafetai i le abota, ua avea lenei vine ma lauiloa i le atunuu. Na faasolosolo lava, o lona lauiloa na oʻo atu i Europa.

E te iloa? Tagavai "Riesling" E taʻua o se uaina mai fale o monastery o Johannisberg.
O le lauiloa o Riesling na atagia mai foi i le mea moni e faapea o tagata uaina i le lotoifale, o taumafai e fatu se mea tutusa, toto le ituaiga vine vine Muller-Thurgau nai lo lena. O le uaina na iu lava ina foliga mai e leai se aoga ma le maualalo.

O le natura na fesoasoani i lenei uaina. O le mea lea, i se tasi o le malulu, o le atoa o ituaiga Muller-Thurgau na mou atu ma o se Riesling moni na totoina e sui ai, e mafai ona lofituina ai le tau malulu. O le tele o vine i Alsace "Riesling" na amata ina ua mavae le 1960.

Mafaufau i se auiliiliga auiliili o vine "Riesling", o se faamatalaga o le ituaiga ma lona ata.

Eseese uiga

O fua eseese o vine e mafai ai e vine ona maua le mamafa. Taimi o le vaomatua - 130-150 aso i le leai o se eseesega o le vevela.

Laʻau

Fualaau faʻasusu i se fua tutusa i le matuuga o le vine.

Lea laʻau e lima-lobed, mafiafia, ma le mafiafia o pito o le laʻau tele, faʻapii ifo i lalo, faatasi ai ma le paʻu papaʻu o lanu lanu meamata (lau laititi o le paolo apamemea). O latou vaega pito i luga o loo maanuminumi. O lau e fuga mai i le leva o le tau, ae o lenei mea e maua ai le malulu i teteʻe. E tatala le petiole, o le paolo piniki.

O lau o le togavao e manifinifi, salalau, lanumeamata i le lanu ma ufiufi i sina susu.

O fugalaau fugalaau o tamaʻitaʻi uma e lua e faigofie ona paʻu'ū, lea e aʻafia mulimuli ane ai le fua. A maeʻa ona latou fuga, o loʻo faʻapipiʻiina se tamai fusi malulu ma fualaau lanumeamata lanumeamata.

O le vine o se lanu e tasi le tausaga, laitiiti, paʻu enaena lanu enaena i luga o se vaimalie. Length - 8-14 cm, lautele e le silia le 8.

Berries

O laʻau e laʻititi (1.5 cm le lautele), lapotopoto, lanumeamata-paʻepaʻe poʻo le samasama i le lanu, i le taimi e matua ai ma foliga masani o lanu enaena uliuli i luga o le paʻu. O le paʻu e manifinifi, ae umi. Berry ei ai 2-4 fatu.

E taua! O le seleselega lelei o vine ma le mativa leaga e faailoa ai le oti o le vao. O le laau o loʻo taumafai e faʻamautinoa le saogalemu o lona ituaiga fatu tetele.
O le aano e suamalie, suamalie, maoaʻe mauoa.

O le sugar content is at average 20%, o le eletise e oʻo atu i le 10-11 g / l. O le seleselega o le seleselega e tupu mai i le 5-6 masina.

Vaega o le tuputupu ae

O le umi o le taamilosaga o le olaga ma le fua lelei e faalagolago i luga o tuutuuga ma uiga o le tuputupu ae "Riesling".

O le ae fia iloa e uiga i tulafono o le totoina o vine mai le maʻa.
O se vaega taua o lona totoina, o le, tuputupu ae i tulaga vevela o le tau, o uiga lelei uma o vine ma le uaina ua leiloloa. O le lelei o lenei vine e aafia i le malulu o le tau, lea e maua mai ai i se vaitau tuputupu aʻe umi.

E te iloa? Afai e te amanaʻia vaega uma o le galueaina, e mafai e le tovine ona fua mai 30-50 tausaga, i le taimi o le lua augatupulaga.

Malamalama

O le faʻamalamalamaina o le tulafono faʻavae mo le atinaʻe lelei ma lona fuaina mai. "Riesling" e le fiafia i nofoaga malulu, ae o le vevela tele e solia i ai. E le fiafia o ia i le vevela vevela ma e fiafia i le vevela vevela, malamalama ma le malulu i le gasologa o le aso.

Manaomia o le eleele

E fiafia Riesling i fanua tausi maʻi ma e le o tamaoaiga. O lenei mea e faʻaleleia ai fuifui e faaputuputuina ai le maualuga o minerale ma elemene e iloa ai. E sili atu lona popole e uiga i le susu. E le fiafia o ia e fulafula, faʻalelei le susu, eleele lelei.

E mafai ona ola Riesling i eleele sili ona vaivai, ae o lenei mea e afaina ai lona gaosiga.

O le nofoaga sili ona lelei mo ia o le papaʻe papa.

Tulafono faʻavae

O le totōina o vine o se faagasologa uumi lea e manaʻomia ai le gauai faapitoa. E maua i luga o le laufanua susulu. O le taimi mo le totoina e filifilia i le tautotogo po o le autumn.

O le tulaga autu o le malulu o le ea e le o lalo ifo o le 10 ° C i lalo o le zero ae le sili atu ile 15 ° C i lalo ole zero.

E taua! Faatasi ai ma le lautele o laina laugatasi o le itiiti ifo i le 3 mita ma le 1.2 mita le mamao i le va o vao, o le atinaʻeina o se vine e oo i le 10 tausaga ua mautinoa.
O le filifilia o se nofoaga, o le tulaueleele e faia ile laina laina i se mamao e le itiiti ifo ma le 3 mita le tasi i le isi. O le totoina o le a maua ai le lumanaʻi o vine ma le lava avanoa mo le tuputupu ae.

Ua saunia le lalolagi i ni auala se lua:

  1. O se lua ua eliina 60-70 cm le loloto.
  2. O le faatoaga o le loloto e tasi e eli, e le itiiti ifo ma le 60 cm le lautele.
O le faʻaaogaina o mea e mafai ona avea ma: totoga, fualaau (tipi lanumeamata) poʻo le tipi.

E taua! O le totoina o mea e tatau ona saʻoloto mai le faaleagaina, afaina o fatuga ma soʻo se faʻaaliga o le maʻi.
O mea totino lelei e totoina ile maualuga e le itiiti ifo i le 20 cm, e 3-4 mūmū aʻa ma le 4-5 buds i le pito i luga.

Pe a totoina, o le aʻa e manaʻomia ona toe faʻafouina (vavae ese) ma aʻafia i se fofo faʻaolaina (Fumar, Heteroauxin, Succinic Acid). Faʻataunuʻuga o loʻo faia i lenei faasologa:

  • o se vaega o le eleele faʻamafolaina ua sasaaina i totonu o le lua eli (10-15 cm);
  • i luga o luga o le fale, teuteu le aʻa, tuu se laau;
  • seia oo i le ogatotonu o le lua, ua sasaa le palapala ma faapaleina lalo;
  • lua e itiiti sina vai inu vai mafanafana;
  • a magoto le eleele, e moe atoa le lua.
Vai le vine e tatau ona faalua i le 2 vaiaso. I le tautoulu, e mafai ona aloese mai vai inu pe afai e susu ma timu le tau.

E taua! O vine e totoina fualaau aina i le lua tausaga. Auala Autumn o le a fua mai ai na o le tolu tausaga.
O le totoina lelei o le a mautinoa ai le malosi o le atinaʻe ma fua lelei i le lumanaʻi.

Aoga Tausi

O le faʻavae o le seleselega o le tausaga e sosoo ai o le tausiga lelei lea o le vine i lenei tausaga, lea e aofia ai le faʻamalosia lelei o le suavai, faʻamaina o le eleele, vave faʻamaʻi ma aveese vao.

O lenei mea o le a mafai ai e ia ona "mata" matua ma le taumalulu, ma maua ai le ola i lumanaʻi lumanaʻi.

E taua! "Riesling" e le taliaina toleni lau, ma o le palapala maualuga palapala e mafua ai faʻamaʻi o le vine.

Faʻasa

O le faʻavaʻaina o le suāsusu e faʻaaogaina i na o tamaʻi laiti i lalo ifo o le lua tausaga le matua ma taofi le lua vaiaso aʻo le i fuga. I lo tatou taugofie, e le o faamoemoeina le susu i taimi uma, ae i taimi o taumafanafana e taua tele i le lelei ma ia faʻamamaina le eleele (e le silia ma le fa taimi i le vaitau). E tatau ona lafoaʻi le faʻasalaga mo le vaitau o le fugalaau ma i le vaitau o le tuputupu ae malosi o tanu.

Fertilizer

A aʻafia fua o vine, e faʻatagaina e vaʻaia le eleele i taimi uma ma fafagaina faʻamaʻi faʻamaʻi faʻatau mai i soʻo se faleoloa togalaau.

Aoao e uiga i le sua o vine i le tautoulu.
O lena fafagaina, lea na faia i le faagasologa o le totōina ma mulimuli ane, e tumau mo le lua tausaga e sosoo ai.

A maeʻa le 3-4 tausaga, i le vaitaimi o le fuatele ma le mausali, o le fafagaina faaopoopo o loʻo faia, a leai o le a leai se seleselega lelei.

Teuteu

Ina ia faʻalauteleina le totoina o vine i le tautotogo taitasi, e fufulu ni nai lala mai lala malolosi malolosi. O le teuteuina e tatau ona faia saʻo, a le o lea, o le a tupu malosi le vao, ma o le a matua laitiiti lava.

O le a aoga ia te oe le aoao e uiga i le teuteuina lelei o vine i le tautoulu.
Pe a teuteuina, ua tuʻuina atu i le vine se auala maʻoti ma faigofie mo le tausiga ma se fale mo le taumalulu (pe afai ua fuafuaina le fale).

E taua! O le amataina i le tausaga muamua ina ua maeʻa ona le toe faia.
O le faagasologa o le teuteuina ma le fausiaina e toe faia mo le 3-6 tausaga seia oʻo ina mauaina e le vao le foliga sili ona lelei. I tausaga mulimuli ane, o le teuteuina ua na o le aveeseina o le tasi le tausaga poʻo le vaivai o tupe maua.

Lafoaia o vao ma tausiga ile eleele

O le tausiga o le eleele o se vaega taua o le tuputupu ae lelei o vine ma le atinaʻe. Lelei, susu ma vaʻaia eleele o se vaega taua i le gaoioiga o le eleele microflora aoga, ma mulimuli ane - faʻamalosia le lalolagi ma meaʻai.

O le eleele i le taimi atoa o le tautotogo-o le tautoulu o le tautoulu e tatau ona faʻavasegaina faʻapitoa, ma vevela vao uma e tatau ona vave aveesea.

O le tausia o le palapala i le vaitau o le taumafanafana e aofia ai le masani ona tatalaina o le eleele. I le tautotogo ma le autumn, e manaʻomia le loloto o le eliina, lea e faʻapipiʻi mai ai mineral ma organic fertilizers ile eleele. O se auala lelei e faʻasaoina ai le lelei o le fanua ma faʻamautinoa le leai o vao i vine vine e sili atu i le fa tausaga o le zaluzhenie (sod). Fudging e aofia ai le lūlūina o na laau i le va o laina, e pei o le fescue, clover, le sinapi, ryegrass, alfalfa.

O lenei metotia o le a mafai ai ona faʻasao le palapala lafulemu o palapala ma o le a avea ma puipuiga i le taimi o le tau. Ae e manaʻomia ai le taina o le mutia.

E tatau ona ufiufi vine mo le taumalulu

E le fiafia Riesling i le vevela, e sili ona fiafia i le vevela o le tau ma le matua e tusa lava pe o le timuga. Ma i luga foi o lona aʻafiaga malulu e aʻafia ai le lelei o le tulaueleele.

Siaki i fautuaga sili mo le maluluina o vine mo le taumalulu.
Afai o le galuega sauniuni, totoina ma tausia lelei fua o vine ua saʻo ona faia, ona tupu malosi ai lea o le laau ma e mafai ona ola i le taumalulu faigata e aunoa ma se afaina tele.

O le galueaiina o vine i le ufiufi ma le le ufiufi mo le taumalulu e faia i le auala lenei:

  1. O se mea e maualuga ai le 1.2 mita o loʻo fausia mo se vine e leʻi faʻaalia. O fualaau talavou e iai a latou lava aʻa i totonu o le tausaga. O le auala faʻapipiʻi e faʻavae i luga o le faatonutonuina o tumutumu ma lālā. I le faagasologa o le alualu i luma, e taua le mataʻituina o le setete o le pusa: e tatau ona tu i luga e aunoa ma ni solo. Pe a punou, o le poloka o loʻo nonoa i se pine e faʻamautinoa mautinoa le tupu aʻe o le fua.
  2. Mo le ufiufi o vine, o le ituaiga bezshtambovy e faʻaaogaina i le fausaga o le 3-4 fulufulu 40-60 cm le umi. O le auala faʻalelei e aʻafia ai le fausia o ni fualaau aina i luga o se mea faʻamau (vertical guarding on the installed install). Faatasi ai ma lenei metotia o le faatupulaia o le mamafa o le mamafa i le laau - e le sili atu ma le 30 togi. E le gata i lea, faatasi ai ma le aʻafiaga o le auala, o soʻo se lamatiaga o le faaleagaina o le vine e ala i le malulu ua faʻaititia.
O ona fua i lalo o le aʻafiaga o le malulu latou te maua ai le suamalie masani. Ma ona o lona tuai, ua faigofie ona ia tumau e oo lava i le tautotogo o le tautotogo.

Faamai ma meaola faalafua o ituaiga eseese

E le faʻasaga i faʻamaʻi e pei o le kanesa siama, oidium (paʻu paʻu), gutu pala (kagatnaya rot).

E sili atu le teteʻe i faʻamaʻi pipisi.

Botrytis cinerea o se mea e gaosia ai le gaʻo lea e aoga i fua o Riesling. Faafetai ia te ia, o le pasene o le susu i vine e faaitiitia, ao faateleina le aofaiga o minerale ma suga. E le faʻasaga foi i meaola faalafua o le phylloxera ma le vine vinelets. E iai foʻi le vavave vine e osofaʻi mite, mite mūmū mite (mite vine) ma vine vine.

O le puipuiga ua manatu o se puipuiga manuia o vine mai meaola faalafua ma faamaʻi. O togafitiga faʻapitoa: o le mataituina o le eleele ma ona faʻala, faʻapipiʻi ma teuteuina le taimi, faʻapea foʻi ma puipuiga faʻapitoa.

Aoao e uiga i faamaʻi matautia o vine.
E aofia ai soʻo se mea faʻapipiʻi i le uʻamea, suauu ma isi faʻamaʻi, poʻo le fausiaina i lalo o le aʻa ma se vaifofo o le "Fundazole" na faʻatau i totonu o se faleoloa.

O fuafuaga puipuia vave e mafai ai foi ona le mafai ona suia le togavine mo pathogens ma meaola faalafua. O le tulafono pito i sili ona taua o le tovine e le tatau ona malepelepe i vaega e le talafeagai, susu ma le gaogao, ma le le lelei o le ea, e faʻaleleia ai nei faʻamaʻi.

Ituaiga o Riesling

Riesling e tulaga ese i lona ituaiga, ma o le tikeri o le gaosiga o vine e aafia ai ona ituaiga.

O lea, ua vaevaeina Rieslings i vaega nei:

  • Kabinett ("cabinet") - faʻamago faʻagogo mago poʻo le suamalie suamalie mai vine mamago o fualaau autu, mea inu ava - e le sili atu i le 8-10%;
  • Spätlese ("spatleze") - vine mamago mai vine ua maeʻa 12-14 aso talu ona piki vine mo Kabinett, mea inu ava - 9-11%;
  • Auslese ("auslese") o se uaina o le filifilia lelei o lima o le fuaina o fua o vine, na seleseleina pe a uma ona pikiina Spätlese. E mafai ona mama ma suamalie suamalie, o le ava malosi e le itiiti ifo ma le 10-15%;
  • Beerenauslese ("breadusleze") - o se uaina suamalie na faia mai luga-ua matua ma ua maeʻa Botrytis cinerea (fatuina) vine ma le suka i totonu ifo o le 29%;
  • O Eiswein (Eiswein) o se uaina suamalie na faia mai fua tiogo e selesele i -7 ° C. Faafetai i le vai uamea, o maualuga maualuga o le suka e maua;
  • Trockenbeerenauslese ("Trokenberenauslese") o se suamalie suamalie suamalie na faia mai vine gaosia atoa, o le sugar sugar is above 36%.
E faʻatatau i le matua o vine, o le uaina e maua ai lanu eseese ma mea manogi, lea e aʻafia ai foi lona mulimuli.
E te iloa? Ina ia maua se tasi fagu o Trockenbeerenauslese ma se malosi e 0.75 lita, e tatau i le vine vine ona piki vine mo le lua aso e aunoa ma le malologa ma malologa. Le tau o sea fagu o le 200 €.
O le mea lea, faatasi ai ma le matua, "Riesling" e mafai ona avea ma faamatalaga o le meli, pi ma apu, ma suauu. Ae e le o foliga i luga o lona uiga ma lona igoa.

E taua! I le gaosia o le uaina "Riesling" e le taliaina le "faʻapotopotoga", o lona uiga, faʻafefiloi ituaiga eseese o vine (poʻo tikeri eseese o le matua) i totonu ia i latou lava. Mai lenei mea o lona tofo.
Aotelega e mafai ona puupuu. O le "Riesling" e matua ese lava ma o le uaina o le uaina o le a avea ma se matagofie matagofie o soo se taumafataga.