Lafumanu

Staphylococcus i lapiti: o le a, pe faapefea ona faʻaalia, pe faapefea ona togafitia

Mo lapiti, ma le tele o manu, faʻamaʻi pipisi e matautia. O le tele oi latou e le togafitia pe o latou togafitiga e le talafeagai i mea tautupe. O le mea lea, ina ia mafai ona puipuia le soifua maloloina o meaola, e taua le iloa o faailoga o faʻamaʻi, ia faia ni togafitiga, ma i le tulaga o faʻamaʻi, ia faia ni taimi talafeagai.

O le a lenei maʻi

O Staphylococcus o se faʻamaʻi pipisi lea e mafai ai ona oti le 70% mo le lafu manu. Aua o le faamaʻi e mafua mai i le atinaʻeina o le faʻaogaina o mea leaga, faatasi ai ma le faʻafuaseʻi o faʻamaʻi pustular.

Faʻaiʻuga e aafia ai faʻamaʻi pipisi:

  • le tausisia o tulaga mama mo le tausiga o manu (leai o le faʻapalapalaina o manu lapiti ma masini, lapisi lapisi o lapiti, saluina le lelei ole potu);
  • le lava o tui puipuia mai faʻamaʻi pipisi;
  • le le usitaia o fuafuaga mo le puipuia o manu fou.

O le sili atu ona faigofie i faʻamaʻi o le lapiti i le taimi o le auga, talavou ma vaivai. O le staphylococcus i le tino e amata ona fanafanau, lafoai toxini, ma o se taunuuga o lea mea e tupu ai se gaioiga le lelei i totonu o le pitonuʻu. Faʻatasi ai ma le toto, o meaola ninii e salalau i totonu o totoga o le tino, faia ai se fofo fou o faʻamaʻi.

Matou te fautuaina oe e faamasani i metotia o togafitiga ma le puipuia o faʻamaʻi o lapiti, faʻapea foi ma le iloa o mata, paʻu ma taliga e mafai ona aʻafia ai le tino o le lapiti.

O le mafuaʻaga e mafua ai le faʻamaʻi pipisi o le staphylococcus

O mea laiti ninii laiti e mafua ai le maʻi - Staphylococcus pyogenes aureus, Staphylococcus pyogenes albus, Staphylococcus tpidermidis. O Cocci e iloga i le tikeri o le parasitization ma le gaioiga, o loʻo faʻaalia ai ituaiga e 19 o nei meaola ninii. Na muaʻi faamatalaina e R. Koch le Staphylococci i le 1878, ma i le 1881 na maua i lapiti ma na faamatalaina e le isi Dr. G. Zemmer. O le faʻapogai o siama e mafai ona avea ma se tagata poʻo se manu maʻi. O le microorganism e faʻasalalauina e ala ile lalaga vaalele, faʻapea foʻi ma le faʻafefe, tuʻi ma feces.

I le vao, o le staphylococci e mafai ona i soo se mea - i le pefu, i le ea. O le gasegase o le lapiti e tupu i le solia o le amiosaʻo o le paʻu - manuʻa, afaina, natoptysh, faʻapea foʻi ma le faʻailoga o le mucous membranes.

E taua! O Staphylococci e matua nofouta lava i vailaau faʻamaʻi pipisi. Ae i le taimi lava lea e vave ona latou faʻaaogaina ia i latou, lea e mafua ai ona faʻaitiitia le tali atu i le pulega o fualaau faasaina.

Pepa ma faailoga o le maʻi

O le faaupuga "staphylococcus" lava ia e faamatalaina ai se vaega o faʻamaʻi:

  • septicopiemia - faʻaleagaina le paʻu o lapiti pepe fou;
  • uila pyemia - oona oona o le tino;
  • septicemia - toto toto;
  • purulent mastitis.

O le Staphylococcosis e aʻafia ai lapiti e tusa lava po o le a le matua. E tutusa uma le afaina o manu feʻai ma manu feʻai. O faʻamatalaga faʻapitoa o le faʻamaʻi e ono ese lava. Ae o le faavae mo faʻamaʻi uma lava o le i ai o maʻi mama.

Septicopyemia (pyoderma)

Cocci o loʻo tupu i le mammary gland o le lacting rabbit e ulufale i le tino o le lapiti faatasi ai ma le susu. O le gasegase e faʻaalia e tamai abscesses i luga o le paʻu o pepe. I ni nai aso mulimuli ane o nei lapiti e mate.

E te iloa? O tagata muamua na maua le poto masani o vaomatua o leoleo mamoe, o latou na tausia i aso uma meaola ma avatu ia i latou le fesoasoani. Ae o fomai muamua mo meaola - O le hippiatry na faʻaalia i Eleni anamua i le senituri lona 4 TA.

Faʻasalaga (alu ese) pyemia

O le faʻataʻitaʻiga o "feoai solo" i le igoa o le faamai o loʻo faʻaalia ai le auala na faaleagaina ai le tino o le lapiti e le cocci - o le faʻaogaina o microorganisms faʻatasi ai ma le tafe toto i nofoaga fou, e le afaina.

I le nofoaga o le inflammation streptococci e tupu. O le polokalame puipuia e taumafai e poloka le liona, o se taunuuga o lea mea o loo i ai se faaputuga o tulei (togi). A mavae le 1-3 masina, ona amata lea o le alo, o le inu o le tino e tupu ma atonu o le oti o le manu.

Septicemia

E tupu le Septicemia pe a ulu atu le pathogen i le toto. O le iʻuga, o le oso vave vave o le tino e atiina ae, faatasi ai ma le faateleina o le vevela o le tino e oo atu i le +41 ° C, vave le manava, ma le atuatuvale o le lapiti. O le oti o le lapiti e tupu ile 1-2 aso.

Purulent mastitis

O lapisi ma sina susu o susu po o susu susu i totonu o laufanua ona o se numera laʻitiiti o lapiti e faigofie lava i le mastitis. Purulent mastitis o le liona o le mammary gland o le lapiti ma le streptococci.

E te iloa? O le mauaina o mea faʻaleagaina o le penicillin sosaiete o loʻo faʻatagaina i le vavalo o launiva papaʻe. Ae mo le tele o isi meaola ola, e leaga tele. Ma i lapiti e mafai ona mafua ai le manava.

Purulent mastitis e mafai ona atiae i ni auala se lua:

  • i totonu o se lapiti faga susu, ona o le toto o le mammary gland i le lapiti, o le tagata e mafua ai le faamaʻi e mafai ona ulu i totonu o le tino;
  • O le Staphylococcus e alu i totonu o le gland i se toto mai se isi totoga afaina.
Rabbit mastitis

Suʻega o le staphylococcosis

Ina ia maua se maʻi pipisi o le staphylococcus, o le i ai o ni maʻi pipisi i luga o le paʻu poʻo mucous membranes ua lava.

O le mea lea, o le suʻesuʻega e lua ona itu:

  • i lapeti ola - faatasi ai ma le fesoasoani a suʻesuʻega i fafo ma suʻesuʻega o meaola o le toto, urine, mea o loʻo maua i maʻi;
  • pe a tatala le lapiti, e matauina le tele o leona o totoga i totonu.

E faigata le faʻamaoniga pe afai e aʻafia gaioiga o le gastrointestinal tract. I lenei tulaga, e le o iai ni gasegase i fafo.

E taua! E le mafai ona 'aina e le tagata poʻo manu, meaʻai a le lapiti popo, tusa lava pe a uma ona kuka lelei.

Auala e togafitia ai lapiti maʻi

O manu mamai e tatau ona vaʻavaʻai mai isi meaola. I le lapiti e faʻaalu le faʻamaʻi. O se lapiti maʻi e tatau ona faʻaalia i se fomaʻi. O le faasologa o togafitiga ma togafitiga o fualaau faasaina e tatau ona matauina saʻo, aua lapisi e maaleale i le faʻaogaina o vailaau faʻamaʻi. O togafitiga faʻamaʻi e aofia ai le faʻamalosia o togafitiga. E mafai ona tuʻuina le lapiti ile penisillin i le 4-6 itula i le intramuscularly. Le fua o le fualaau faasaina - 15000 IU i le 1 kg o le mamafa o le tino. O mea e maua i luga o le paʻu ua tatalaina, ua aveeseina le pus.

O le manua e togafiti i le acids carbolic 3% poo le iodine 2 taimi i le aso. E 5% fofo o le pactanin e faʻaaogaina foi i le manua. O lenei fualaau faasaina o se visepisi ma ua faʻaaogaina mo paʻu o paʻu eseese. Afai o le lapiti ei ai le liona o le mammary gland, susu susu e tatau ona faʻailoa i taimi uma, e tatau ona togafiti le gland i le penicillin poo le ichthyol o le suāuʻu 3 taimi i le aso.

O le a aoga mo oe le faitau e uiga i le mafuaʻaga e maua ai e le lapiti ni mata malulu, o le a le mea e fai pe afai e momoe le lapiti, goto ma manava malosi, faapea foi ma pe faapefea ona togafitia le malulu o lapiti.

Puipuiga

Faatasi ai ma auala puipuia e mafai ona iloagofie ai se vaega o faiga faʻapitoa ma puipuiga lautele. O le mea lea, afai o le lafumanu e faʻasolosolo i le mastitis, ona tatau lea ona faʻasolosolo faʻamalosia ia fafine ile toxoid staphylococcal.

O faiga masani e aofia ai:

  • Faʻaaloalo i le faʻatulagaina o tui puipui, e aofia ai faasaga i faamai pipisi; tui puipui faasaga i le staphylococci o loʻo faʻatinoina e ala i le tui o le formol;
  • tausisia ma le faʻamaonia i masina taʻitasi mo lapiti ma lapisi fou pe a maeʻa tui;
  • taimi e togafitia ai soʻo se manua ma le faʻaogaina o le tino ma se visepisi;
  • asiasiga faifaipea o meaola fafaga - ia gauai faapitoa i le isu ma lima;
  • aloese mai le fale o mea faitino, e ono afaina ai le manu;
  • faʻaleagaina masani o le lapiti;
  • lapisi lele lelei.

I le tausisia o puipuiga uma ma le tausisia o tulaga mama mo le tausiaina o lapiti, e mafai ona e mautinoa o le lamatiaga o le pagatia ua faaitiitia i le tele o taimi.

Aoao pe faapefea ona faateleina le puipuiga i lapiti, faapea foi ma vitamin e avatu i lapiti.

Ma o le tau o le puipuia o le a sili atu ona taugofie nai lo togafitiga ma le maliu o meaola.