Lafumanu

O le a le listeriosis ma le auala e togafitia ai i lapiti

A e faʻatau lapiti, e tatau i se tasi ona saunia mo nisi faʻafitauli, e aofia ai faʻamaʻi mafai. O se tasi o mea pito sili ona matautia o le listeriosis, muamua na faamatalaina i le 1892 ma e taua i atunuu e 56 o le lalolagi. Talu ai ona o se togafitiga lelei mo lenei faamai e lei atinaʻeina, e tatau ona totogi faapitoa le tausiga i lona puipuiga.

O le a le listeriosis ma pe faapefea ona lamatia mo lapiti?

O le Listeriosis o se faʻamaʻi pipisi o lapiti e tumau mai le tele o itula i le tele o vaiaso ma afaina ai le tele o auala ma okeni o manu.

E tele ituaiga faʻamaʻi:

  • popole - o le tino tutotonu o le tino e pagatia i le vevesi, fefe ma le maʻi pipili;
  • septic - o le toto e tupu i le fiva, afaina o le lymph and process degenerative i totonu o totoga;
  • fefiloi - i le taimi lava e tasi, o le galuega a le tino i totonu ma le tino o le tino e mafatia;
  • mea faʻapitoa - e le o iai ni aʻafiaga ogaoga, e ui i lea, o tagata mamaʻi o loʻo tauaveina le listeriosis.
E tele ituaiga o faʻamaʻi. A maliu le uila uila mo ni nai itula talu ona amata le faʻamaʻi. O le tino gasegase e tau atu i le mea lava e tasi pe a uma le 2-4 aso mai le amataina o faailoga. I le taimi lava e tasi, i totonu o le sucker rabbit, o le tama i totonu o le matua e muamua oti, ona sosoo ai lea ma ia.

E taua! Togafitiga o sela po o se lisi faʻatasi ai ma vaifofo fomaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, formalin poʻo le suamalie faʻamalolo, e oʻo atu ai i le maliu o le listeria bacilli i totonu o le afa itula.

I le tulaga o le listeriosis subacute, e taumafai le puipuiga o le rabbit e tetee atu i faʻamaʻi, ae o le manu e masani lava ona oti i totonu o le 1-2 vaiaso. Afai o le faʻasologa o le faʻamaʻi, e mafai ona ola le lapiti, ae o le fafine e tumau pea ona le ola.

Faʻalapotopotoga faʻamaʻi ma auala o faʻamaʻi pipisi

O le maʻi e mafua mai i le listeria listeria polymorphic polymorphic (Listeria monocytogenes). E tumau pea ola mo se taimi umi ma e mafai ona toe gaosia i totonu o fusi vao ma fafagaina e tusa lava pe malulu: i vaovao ma vaovao - pe a ma le fitu masina, i le falaoa fefiloi - iva masina, i le urine - e oo atu i le tausaga, i le palapala ma le vai - e oo atu i le lua tausaga I lenei tulaga, o le mafanafana i le vevela o +100 ° C e fasi ai le maʻi ile lima minute.

E tele auala o faʻamaʻi:

  • intrauterine - o se fafine ua pisia na afaina ai lana fanau i le placenta;
  • mea taumafa - o aʻafiaga faʻamaʻi e sau faatasi ma meaai ona sosoo ai lea ma le tootoʻo e tafe toto i isi totoga;
  • respiratory - o le faʻamaʻi e salalau i luga o otaota vaalele;
  • saʻo - o le uaua e ulufale i totonu o le tino e ala i le palapala, o le maʻila i luga o le paʻu poʻo mucous luga o le manu.
O auala muamua e lua e sili ona taua. E masani lava o lapiti e maua mai listeriosis laau mai le eleele lea e ola ai le mutia mo le fafaga. Ma i le faʻafesoʻotaʻi ma se tagata maʻi, o ona aiga e afaina i ni otaota vaalele. O faʻamaʻi pipisi, iniseti mumu toto ma lapiti na mafatia i le listeriosis o loʻo tauaveina foi le faʻamaʻi. A maeʻa le toe faʻaleleia, e mafai ona avea ma puna o le maʻi mo le 1.5 masina.

E te iloa? I aso tuai, sa aumai faapitoa lapiti i motu tuulafoaia, ina ia mafai ai e tagata o totoe i le vaa ona maua se punavai o meaai ma faatalitali ma le saogalemu mo le faaolataga.

Vaega o lamatiaga

O le tele lava o taimi, e matauina le listeriosis i na tagata taitoatasi:

  • pepe pepe pepe fou;
  • manu laiti;
  • susu susu.
E mafua ona o le faʻaitiitia o le puipuiga o nei vaega o meaola ma sili atu le faʻavevesi i soo se faʻamaʻi. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, e masani lava ona tupu mai faʻamaʻi o le listeriosis i le vaitau o le tautotogo-taumafanafana, pe a oʻo ina maʻitaga le lapiti.

Vaitaimi ma faʻasologa

Ole taimi ole faʻalavelave ole maʻi ole 7-30 aso, e faalagolago i le puipuia o le manu ma le leaga o le siama siama. Faailoga eseese e tusa ai ma le ituaiga ma le ituaiga o le maʻi. I le tulaga o se uila, latou te le maua se taimi e faʻaalia ai, talu ai o le manu e vave ona maliu.

O foliga lapopoa ma suʻacute ua faʻaalia i uiga nei:

  • loto vaivai, vaivaiga, le fiafia;
  • leai se tuinanau, paʻu o le mamafa;
  • mimiti, manava;
  • maualuga le vevela o le tino - e oo atu i le +40 ° C;
  • toilalo i tua o le ulu;
  • vevela, faʻavevesi ma faʻaogaina o le tino;
  • faʻavalea faʻafuaseʻi o fafine.

Suʻesuʻega ma suiga faʻapitoa

O le faʻamautinoaga ua faʻatuina e faʻavae i luga o faʻamatalaga masani, faʻamaumauga faʻamaonia ma fua o suʻega. O le toto po o lana lauga e auina atu i le suʻesuʻega, ma pe a mavae le maliliu o manu, e auina atu ai samoʻo o le ate, mama, fatugao, suʻe, fatu poʻo le faiʻai. Mai le lapisi o le lapisi matutua e tatau ona avea ma vaega o le tuatusi ma mea e aofia ai. I luga o le mea na mauaina, ole suʻesuʻeina o mea e tutupu i le eleele e faʻatinoina ma ua faʻaesea le sui o le listeriosis.

Afai o le masalosalo, o le bioprobes e faia i luga o fusi paʻepaʻe, puaa puaa po o lapiti ola maloloina. Afai e tatau ai, faʻavave le faʻamalositino e faʻaaogaina ai le auala o siama faʻaola. Ua faia se suʻesuʻega o le toto i le siakiina o le maʻi maualalo.

E te iloa? O le laʻititi laititi o lapiti e taʻua o le pygmy rabbit poʻo le Little Idaho. O se tagata matua o lenei ituaiga e sili atu nai lo le 450 g, ma o lona umi o le tino e na o le 22-25 cm.

O suʻesuʻega faʻaleagaina o meaola ua oti i le faʻalavelave o le faʻamaʻi ua aliali mai le fulafula ma le afaina i le faiʻai ma isi totoga. I foliga faʻapitoa, o loʻo i ai le hyperemia ma le edema o le tino, fulafula o le mucous membrane o le esophagus, le afaina o le fatu, faalauteleina o le toto ma le lymph, pathological processes in the liver, splin, kidneys and myocardium. O suiga aupito sili ona mataʻutia o loʻo maua i totonu o le tino o manu. O lapisi e i ai le natura o le natura poʻo le metritis, faʻamafanafana ma mumu o le mucous surface. O se eleʻele eleelea mataʻetaʻe ma le vevela o fualaau aina o loʻo maua i totonu o le manava o tina susu.

E mafai ona togafitia

O le mea e leaga ai, i le aso e leai ni auala aoga e togafitia ai lenei faʻamaʻi, o le mea lea, o manu faʻamaʻi ua vave faʻaumatia ma susunuina ina ia puipuia ai le salalau o le faʻamaʻi. E le gata i lea, o lapiti e le malosi tele le puipuiga, ma o la latou listeriosis e masani lava ona alualu i luma.

O maʻi poʻo atonu e ono afaina ai tagata taitoatasi e tatau ona vave aveeseina, ma o siaki e togafitia i vaifofo o le formalin, suauu gasegase po o le afi mai se pu, ma mo tagata o loo totoe e faamautu pea le mataituina.

Aoao pe faapefea ona togafitia togafitiga o le lapiti ma pe latou te ono lamatia le soifua maloloina o le tagata.

E mafai ona 'ai le aano o se lapiti pisia

O se tasi o mafuaʻaga mo le le talafeagai o le togafitiga o lapiti ua afaina i le listeriosis, o lea tagata e tumau pea i le siama o le faamaʻi ma mafua ai se lamatiaga o faʻamaʻi pipisi i tagata, o le mea lea e matua faasaina ai ona 'ai le aano o manu mamaʻi ma ave faʻamaʻi pipisi.

E taua! O le lamatiaga sili o le faamai o le mafai ona mafua ai taunuuga ogaoga mo tagata - encephalitis ma meningoencephalitis. Mo lenei mafuaʻaga, e tatau ona sili atu le gauai atu i le puipuia o fuafuaga.

Fuafuaga puipui

I le avea ai ma se puipuiga, o le lapeti ua faʻamaʻiina i le vailaau faʻamalolo o le listeriosis. Puipuiga puipui puipuia e amata ona fai pe a uma le 1.5-2 vaiaso talu ona uma le tui ma tumau mo le ono masina. E ui lava e le o faʻamalosia le tui, peitaʻi, afai o le gasegase o lenei maʻi na tupu i totonu o vaʻa latalata, e sili atu ona lelei le tui o manu.

Fuafuaga puipuia e faasaga ile listeriosis:

  • faʻamalosia aso 30-aso faletine o manu fou;
  • asiasiga i aso taitasi o manu;
  • tausisia lelei o le fafaga;
  • faamamaina masani ma le faʻapalaina o siama, masini ma le potu atoa;
  • le faʻaumatia o meaola, siama ma isi iniseti inu toto;
  • suʻesuʻega faʻavaitaimi o suʻesuʻega falesuesue o taotoga na maua mo listeriosis;
  • iloilo ma le faaeteete pepe ma pepe fananau mai;
  • siaki lapiti aʻo leʻi tuʻuina atu i latou i isi faatoaga;
  • le faʻaaogaina o meafaigaluega puipuia e tagata faigaluega - masini, totigilima, ma laʻei sui.

Faitau foi e uiga i le auala e tausia ai lapiti ma auala e fafaga ai.

Ia, o lenei ua e iloa le matautia o le listeriosis. I le tulaga o masalosaloga o faʻamaʻi, e tatau loa ona vavaeeseina le meaola ma ave uma auala talafeagai ina ia le maumau ai lafu uma. E na o le tausisia pea o le puipuiga o le a fesoasoani e maua ai le lapiti i le tele e ono mafai ai ona maua mai le faʻamaʻi.