Fua o le gaosiga

Adiantum: ituaiga laau lauiloa ma ata ma faʻamatalaga

I totonu o ferns, o se fugalaau e pei o le adiantum o se laau totino lea e nofo ai i totonu o le eleele, e pei foi o vaomatua, e sili ona lauiloa.

I le vaomatua, e masani lava ona maua i le Caucasus Mountains, i luga o le lautele o atumauga o Asia ma luga o le peninsula Crimean. E masani lava o le maota o lona nofoaga o loʻo i ai i tafatafa ane o vaituloto: vaitafe, vaitafe mauga ma vaituloto.

O lenei fugalaau e sili ona lauiloa i totonu o faifaatoaga, o ē talisapaia ona o ona uiga ese mai fafo. I totonu o lenei tusiga o le ae maua ai faʻamatalaga auʻiliʻili i ituaiga eseese o lenei fern.

Venerin lauulu

Adiantum venerin hair - o se fugalaau e sili ona lauiloa i totonu o faifaatoaga e fesootaʻi ma ona uiga matagofie uiga ese, o le mea e mafai ona e iloa e ala i le tilotilo i lana ata.

E te iloa? Adiantum na maua lona igoa, o lona uiga moni o le "a" - faafitia - susu, mo se tasi o ana mea totino, lea e aofia ai le mea moni o loʻo faʻafefeteina i luga o ona laʻau laulaʻau vai, ae le o le susu.

O lenei mea totino o se mea faʻalelei, o le uʻamea o loʻo i ai se fulufulu fulufulu, e faʻapipiʻiina foi i ni lanu uliuli uliuli. O le maualuga, e pei o le tulafono, e le sili atu i le 60 cm. O petioles o loʻo iai laulaau e uliuli-enaena, manifinifi, 15 i le 25 cm le umi.

O laulaau o se lauulu lanumeamata, e tusa ma le 3 cm le umi ma le 2 cm le lautele, faatasi ai ma felafolafoaʻi, maaleale i le paʻi, opovate, i le faavae-pei-pei ma foliga foliga i le pito i luga.

Alofa

O lenei ituaiga fern i le natura e mafai ona maua i tafatafa o vai vai i Ausetalia ma Niu Sila. E masani ona tupu aʻe o se meaola teuteu, aemaise lava le fetaui lelei mo le fausiaina o potu ma le vevela e lata i le 25-30 ° C.

Aoao atili e uiga i ituaiga ituaiga o ferns e pei o le polypodium, tetelini, nephrolepis, polnouriya, pelleya, peteris, tirtrium.

E i ai ona aʻa afu, e masani ona na o sina centimita le loloto nai lo le fogaeleele. O lau o le faasologa muamua, o lona umi e oo atu i le 60 cm, ma o le lautele e eseese i totonu o le 40-45 cm, tafatolu, tolu pe fa fulu.

O lau o le poloaiga lona lua o se lanu uliuli lanu meamata, lanu, pei o foliga o le lapisi, o le umi e 2 cm, o le lautele e oo atu i le 1 cm. O pito i luga o laulaau e faaiʻu i se faavaa o loo i ai ni meaola laiti. E matua faigata lava ona paʻi, e oʻo atu i le 50 cm le umi.

Laʻau tele

O lenei ituaiga fern e masani lava ona maua i vaega o le vevela o Amerika Tutotonu ma Amerika i Saute. E fetaui ma le teuteuina o le vao ma le fatuina o fugalaau, faafetai i lau lapopoa o foliga fou.

E te iloa? Ferns - muamua o ituaiga uma o fatu, o le ulumatua o laau uma, lea na ola pea i le taimi nei. O latou tausaga e tusa ma le 350 miliona tausaga.

O le laʻau tele e lalagaina o se faʻailoa, o lona maualuga e ese mai i le 30 i le 50 cm. Laʻau o loʻo i ai se vaega taua faapitoa i luga o le tipiina o ni fasi fasi paʻu o meaʻai ua tuʻuina atu e faʻaalia ai le faʻaaloalogia o lenei laau.

E le gata i lea, e taua tele i le mea moni e iai ona lanu piniki piniki, ma pe a mavae sina taimi, e liua le lanu meamata.

Stomatoid

O le adiantum taofi-foliga e masani ona lauiloa ona o se agamalulu malulu, o le mea lea o le mea sili lea ona lelei mo le totoina o togalaau i fafo.

O lenei ituaiga fern e iai laulaau o se paolo lanumeamata lanumeamata, lamolemole, ma lanu enaena lanu uliuli, e faalua pine ma foliga tutusa.

O le pito pito i luga o le lau o loʻo teuteuina i vaega e foliga mai e vaeluaina foliga, lea e aofia ai le vevela pala. E mafai ona oʻo atu i le 60 cm le ogaoga o le uʻamea.

Faʻamaonia lelei

O lenei ituaiga o fugalaau e lauiloa foi o le lauulu itiiti. I totonu o le vaomatua, e mafai ona maua i atumauga aferika, lea e oso aʻe ai i laina o le kiona, i le avanoa o Initia, i luga o tumutumu o Ausetalia, i vaega o le motu o Madagascar ma New Zealand. Faʻateleina le faʻaleleia e pei o se faʻatoʻaga fale.

O lou fale o le a teuteuina foi i totonu o laau e pei o geranium, pentas, calceolaria, anthurium, aloe, kalanchoe, pelargonium, cactus, siasechoia, ma le togalaau.

O lenei laau e felanulanuaʻi, e aʻafia ai le aʻa, lea e maua mai ai ni petioles malolosi, e ufiufi i nai paʻu laiti, o lona umi e oʻo i le 35 cm, alu ese.

O lau o le poloaiga lona lua e foliga mai i taimane, e oʻo atu i le 2 cm le umi ma e tusa ma le 0.5 cm le lautele, faatasi ai ma pulumu uila o loʻo i itu uma e lua. I autafa o lau o le poloaiga lona lua e foliga mai o lo o paʻu.

E taua! E lelei tele Ferns ona latou te le manaʻomia se tausiga matuia ma e matua le talafeagai lava le tulaga o le siosiomaga, o lea latou te fetaui lelei mo le au fai togalaau.

Agalelei

O le nofoaga e nonofo ai lona nofoaga o le vaega ole vevela o Amerika, faapea foi ma atumotu o le Lesser ma Greater Antilles. O lenei ituaiga meaola ua lauiloa lelei mo le tuputupu ae mo mea teuteu.

O le laau ua faʻapipiʻiina i se vaʻa pupuu, fetolofi, ma le palasi. E i ai foliga o fulufulu, o le umi e oʻo atu i le 70 cm, ma o lona lautele e tusa ma le 50 cm.

O lau o le poloaiga lona lua e pei o foliga o le tina i le faavae ma e latalata tele i le pito pito i luga, ua tuu i luga o petioles, lea e tele le pogisa uliuli i le lanu, o le maualuga e oʻo atu i le 30 cm.

Kene-foliga

E ese mai i ona tulaga tutusa ona e sili atu le mafiafia o lona foliga. E fautuaina e faʻaaoga mo le faʻamoemoega o le faʻaleina o mafanafana mafanafana o potu mafiafia ma pupuni o loʻo faʻalautele i sisifo, sasaʻe poʻo le itu i matu.

O le chlorophytum, cleulium, monstera, begonia, anthurium, spathiphyllum, ficus, aspidistra e faʻaaogaina foi mo potu e teu ai fale pouliuli.
E toatele e le talitonu o se laau ma lau o foliga tutusa e mafai ona faasino i ituaiga o ferns, ae o le mea lea.

O le maualuga o lenei fugalaau e le sili atu i le 70 cm O le lanu lanu meamata, o le foliga o le lio, i luga o le pito i lalo o laulaau taitasi ei ai le mafiafia o loo i ai ni mea mama. O laulaʻau o loʻo tuʻuina i luga o le filo, e oo i le 20 cm le umi, lanu meamata. O le lapoa o pepa taitasi e mafai ona oʻo atu i le 7 cm.

Ruddy

E faʻaaogaina i se tasi o ituaiga sili ona faʻaaogaina i le togalaau faʻatoʻaga. O le tele o taimi i le siosiomaga masani e mafai ona maua i Amerika i Saute.

I le lafoaia o togalaau faʻaonapo nei i le taimi nei, e tele ituaiga o ituaiga o fern, o le sili ona taʻutaʻua o loʻo i ai le tele o tagata.

E taua! A e teuteuina au fulu, taumafai e aua le faʻaleagaina fua laiti, talu ai o loʻo i ai le numera sili ona tele o spores, ua fuafua e toe faʻaleleia.

Adiantum Ruddy o se faʻailoga e tu i fafo mo ona lauʻau fetolofi ma ni vaega e pei o ni keke o loʻo faʻapipiʻiina e le pito faataamilo. O fasi pepa o pepa taitasi e le silia le 1 cm le umi. O lau lava ia e tele tele, e oʻo i le 45 cm le umi, tuʻu i luga o le paʻu, o ni petioles laiti e maua ai le lanu uliuli po o le lanu uliuli atoa, sei vagana ai le aʻa aʻa, pe a latou lanu.

Malamalama

O lenei ituaiga o meaola o se fugalaau mutia, o le maualuga o se laau matua e ese mai i le 35 i le 40 cm, o le pito i lalo o laulaau e faaluaina, e avea ma fulufulu i le auala.

O ona fulu e umi pe tusa o le 15-25 cm ma le lautele e tusa ma le 3-4 cm, o loʻo tuʻuina i petilesi vevela e oo atu i le luasefulu minute le lautele ma lanu lanu o le faʻaleleia ovaliga o le paolo lanumeamata.

Venustum

Maota o lenei ituaiga o Nepal ma Kashmir. O lenei laau, e ui lava i lona foliga manaia, e leʻi maua ai le lautele o le faʻaaogaina ia tatou latalia ona o manaoga faapitoa o tausiga ma tulaga tuputupu aʻe.

E tupu aʻe i foliga o se laau laʻau e lauitiiti pe tusa ma le 20 cm le umi. Lafoaʻi sina lauulu, moli lanumeamata lanumeamata, foliga laʻititi, faʻatatau mai le au.

O lālā e avea ma lanu enaena pe a uma le kiona muamua. O le siakiina o paʻu o loʻo faʻapipiʻi e lanu uliuli-paauli. O le mea lea, o le fern o le a avea o se teuteuga matagofie o lau togalaau poʻo le siosiomaga o le fale. Matou te faʻamoemoe o lenei tusiga o le a fesoasoani ia te oe i le filifilia o le ituaiga saʻo o fern, lea o le a sili ona mafai ona fetaui ma ou manaʻoga.