Fatuina

O a moli e manaʻomia e faʻamalamalamaina ai fualaʻau: tuʻutuʻuga o filifiliga ma mea e faʻatulaga ai masini

E masani lava, pe a totoina ni fatu, e le faʻaogaina e le fai togalaau soʻo se elemene moli, mafaufau i le latou faʻatau e avea o se faʻamafunaina o tupe. Aepeitaʻi, afai e iai lau pusa tele i tipu ma e le lava le avanoa i tagata uma i luga o le faamalama, ona sili atu lea ona talafeagai le fesili o le moli uila. O laau toto e tutupu i le paolo e sili atu ona itiiti ma vaivai nai lo fualaau e maua ai le tele o le malamalama, o le mea lea, ua tuuina mai lenei mea moni, e talafeagai le mafaufau e uiga i le faatauina mai o mea talafeagai talafeagai. Faʻasalalau lelei ma le saʻo le filifilia o masini eletise, e leai se mu e le tatau ona fefe.

E mafai ona faʻamalamalamaina laau toto ma se moliga masani

O le taugofie aupito sili ona taugofie i le taimi nei elemene elemene o le suauu masani, ae e mautinoa e le talafeagai mo le faʻalauiloaina o laau toto. Muamua, e oʻo lava i le sili ona mamana ma le taugofie o le faʻaaogaina o se masini e le mafai ai ona e maua le aofaʻi talafeagai o sea lanumoana ma le mumu mumu ona o le fusi ole moli, ma lona lua, e tusa lava po o le a le mamao i luga aʻe o laau e te tuʻu ai moli, e matua maualuga lava. O le mafuaaga lena e taua ai le mafaufau i isi filifiliga mo le faʻavaeina o le moli.

E te iloa? I le aai Amerika o Livermore (Kalefonia) i luga o se tasi o nofoaga afi o loo i ai se mea e taʻua o le centenary lightbb, lea ua susulu toetoe lava talu mai le 1901. Ua lauiloa i le Guinness Book of Records e pei o le sili ona umi.

Ituaiga o moli

Faatasi ai ma le tele o lamepa i luga o le maketi, o le luminescent ma le LED o lomiga e faapitoa lava le lauiloa, ae ina ia malamalama lelei pe o le a le latou aoga, e taua le suesue i uiga o isi moli: sodium, mercury, hamea.

Fluorescent

O lenei ituaiga o moli e lafoaia o le kesipe a fai o le eletise i le vaʻalele mercury e maua ai le uila o le ultraviolet. Mulimuli ane, pe a faʻaaogaina se sui sui o le liua, o le a liua i vaʻa malamalama malamalama. O moli mumulu e iloagofie e sili atu le malosi o le malamalama nai lo moliga masani o loo i ai le afi tutusa. Faʻatasi ai ma se suʻesuʻega auʻiliʻili o mea uma uiga o lamepa susulu, tatou te maua faamatalaga nei:

  1. Gafatia - maualuga 20-22%.
  2. O le olaga atoa - pe a oʻo i le 2000 taimi, e tusa ma le 5 tausaga.
  3. Malamalama lelei - 50-80 lm / W.
  4. Faʻaaogaina eletise - 15-65 W / h.
  5. Laʻu o le lanu - 2700-7700 ° K (faʻalagolago i le ituaiga).

E manino lava, o moli susulu e tele tauaAua e le gata ina latou tuʻuina atu le tele o le malamalama, ae e faʻafeiloaʻi foi i le tele o lanu, aʻo faia le susulu o le malamalama. E le gata i lea, pe a faʻatusatusa i pusa laʻau, e mafai ona faʻamautinoa le umi o le galuega, pe afai e te le faʻaaogaina i nofoaga faitele (o loʻo i ai se tapulaa i luga o numera o mea e aofia ai). O le malamalama i lenei mataupu o le a latalata i le mea masani. E pei faaletonu moli malamalama, ona aofia ai lea o mea nei:

  • vailaau matautia ona o le maualuga o le mercury (mai le 2.3 i le 1 g);
  • le mautonu ma le laina o le fusi o le lanu, lea o nisi taimi e faigata ona iloa e ala i le vaai faaletagata;
  • se suiga i le lanu lanu ona o le faaleagaina o le maika (o se taunuuga, ua faaitiitia le gaosiga o le eletise ma ua faaitiitia le malosi), ae o lea e alu ai le taimi;
  • faatasi ai ma sina gafatia o le malosi o le moliuila e mafai ona fesuisuiai ma faaluaina le faaluaina o le eletise;
  • mauaina o se masini amata, lea e tuʻuina atu i se tau e le faʻamalieina poʻo se faʻasologa faʻapitoa eletise.

E te iloa? O augatama o lamepa susulu i aso nei o lomiga o le suauu o nei lamepa, lea na aliali mai i le 1856. O le tagata muamua na mafai ona matauina le mumū o le kesi i lalo o le aafiaga o le taimi nei, o le saienitisi lauiloa Mikhail Lomonosov.

Sodium

I ituaiga ituaiga elemene moli, o le malamalama o punaoa ulugalii sodiume aofia ai le faʻamalolo o le kesi. Ona o lenei mea, i la latou sulu o le susulu malamalama susulu o lanu moli sesega o loo i ai. O le mea moni, o le lanu lanu i lenei tulaga e le mafai ona taʻua o le atoatoa, talu ai o le faʻamalama lava ia o loʻo faʻaalia i le monochrome. E faavae i luga o le tau o le vaeluaga o vaʻa, o ia ituaiga elemene e vaevaeina i lamepa maualalo ma maualuga, ma uiga o luminaires o loʻo faʻaalia i numera o loʻo mulimuli mai:

  1. Gafatia - sili atu i le 30% (mo moliga uila maualuga).
  2. Auaunaga ola - e oo i le 16-28 afe itula.
  3. O le moli fualaʻau e 150 lumens / watt (i le tulaga o lamepa maualuga) ma le 200 lumen / watts (mo molī eletise).
  4. Faʻaaogaina o le eletise - 70-60 W / h.
  5. O le vevela lanu o le 2000-2500 ° K.

O vaega o le lanu felanulanuaʻi ma taua tele le faaluaina o le taimi o le tuʻuina atu o masini e faatagaina ai le faʻaaogaina o moli suauu i moli o auala, aemaise lava teuteuga ma fausaga.

Faamanuiaga O lenei filifiliga e faapenei:

  • galuega uumi;
  • maualuga le maualuga o le gaioiga i le gasologa o le taimi o le faagaioiga (lalo ifo 130 lm / W e mafai ona matauina i le pito i tua o le galuega moli);
  • faʻamalolo faʻalelei mo mata o tagata;
  • avanoa e faʻaaogaina i le gaosia o fualaau aina i vaitau mulimuli pe mo isi faamoemoega i le lotoifale.

E pei faaletonu ituaiga sodium, o:

  • gaosiga o faigata ona o le i ai o le sodium vapor;
  • leaga le lelei o lanu;
  • maualuga le maaleale i le paʻu faafuasei e paʻu i totonu o lima (mo le umi o le tautua, o le voltage voltage e le sili atu i le 5-10%);
  • le manaʻomia mo meafaigaluega faʻaopoopo (e tatau ona i ai se mea e faʻaaogaina, filifilia e tusa ai ma uiga o se moli faapitoa);
  • le manaʻomia mo se faigofie (5-10 minute) aʻo leʻi amataina;
  • maualalo le saogalemu o le siosiomaga ona o le i ai o le sodium vapor i totonu o le moli molī.

Masalo mo faʻamoemoega faʻale-aiga o ia laumela e talafeagai (mo se faʻataʻitaʻiga, mo le faʻamalamaina o auala), ae a oʻo ina totoina fatu, e talafeagai le mafaufau i isi auala, o loʻo faʻaalia e le saogalemu tele o le faʻaaogaina ma se telefoni lanu.

E taua! O le molichrome radiation mai i le maualuga o masini sima (i le lanu samasama-samasama) o le a talafeagai e faatelevave le faagasologa o le totoina o fua o laau, o nisi taimi e faʻaaogaina i greenhouses.

Mercury

O faʻamalamalamaina o lamepa o lenei ituaiga o se isi punavai lelei lelei, o le vevela mata e mafua ona o le faʻaaogaina i le vafela mercury. E faʻavae i luga o le paʻu o le kesi i totonu o le moli, o le RL ua faʻasaʻolotoina i le maualalo, maualuga ma le malosi. E tusa ai ma lea, o le vaega o le mamafa o le va o le mercury vavaeina e tufatufa atu i le 100 Pa, e oʻo atu i le 100 kPa ma le 1 MPa pe sili atu.

O uiga o moli a le mercury o loʻo faʻaalia i faailoga nei:

  1. Gafatia - maualuga 10-12%.
  2. Auaunaga ola - e oo i le 10-15 itula.
  3. Malamalama lelei - 45-60 lumen / watt.
  4. Faʻaaogaina o le eletise - 50-400 W / h.
  5. Paʻu o le lanu - e oo atu i le 3800 ° K.

O nei ituaiga elemene moliia e le aoga, ma e masani ona faʻaaogaina mo le malamalama o auala o le aai, nofoaga o fale gaosi oloa ma mafutaga faaleaoaoga, i le mea e leai ni mea maualuga e manaomia i le lelei o le lanu.

Mama suauʻu moli mercury mercury o loʻo faʻaalia i vaega nei:

  • latou te faʻatusatusa;
  • ia sili atu le maualuga o le malamalama;
  • 5-7 taimi sili atu ona tamaoaiga nai lo tumutumu masani aloaʻia;
  • pe a faʻaaoga tatau, ia tuʻuina atu i le 15,000 itula o faʻatinoga faʻamalosi;
  • itiiti le faʻaitiitia o pulu afi;
  • toe gaosia lanu eseese;
  • e mafai ona galue i tulaga o le maualalo ma le maualuga (mai le 50 i le -40 ° C).

Faʻafitauli elemene o moli mercury e le itiiti ifo le iloa, e aofia ai:

  • laititi le lanu o le lanu (e le silia le 3800 ° K);
  • umi uila (7-10 minute);
  • maualuga le gafatia i suiga i le fesootaiga;
  • laiti le gaosia o lanu;
  • umi faʻamafanafana taimi;
  • faaitiitia o lanu lanu, amata mai le afa lona lua o le vaitaimi o faagaioiga;
  • maualalo o le mafanafana o le siosiomaga ona o le i ai o le mercury i totonu o le fausaga.

E pei o lama moli, o moli moli e sili atu ona talafeagai mo faamoemoega o le aiga, ae mo le manuia o le totoina o laau i le amataga o mea latou gafatia o le a le lava.

Ia faamasani i mea taua o le totoina o fatu o kukama, eggplants, tamato, pepa, beets, aniani, zucini, strawberries, fugalaau.

Paʻu faʻafefiloi

O lenei meaola, e pei ona faamatalaina i luga, e fai ma sui o le vaega eletise moli eletise eletise maualuga. Ae ui i lea, e le pei oi latou, o le uamea uʻamea e maua mai ai le lumanaʻi ona o le faʻaofiina o faʻaopoopoga faʻapitoa i totonu o le mea e mu - o ni mea faʻaputu uʻamea. O uiga o lamepa moli uʻamea o loʻo faʻaalia i faaupuga nei:

  1. Gafatia - maualuga 16-28%.
  2. Auaunaga ola - e oo i le 6-10 itula.
  3. Malamalama lelei - 80-170 lumen / watt.
  4. Faʻaaogaina o le eletise - 70-400 W / h.
  5. Paʻu o le lanu - mai le 2500 ° K (malamalama samasama) i le 20,000 ° K (malamalama lanumoana).

O moli felafolafoaʻi e masani ona faʻaaogaina i moli ata i fafo ma mo le faʻamalamalamaina o elemene teuteu, e ui o lo latou faʻaaogaina i fale gaosi oloa ma fale faitele ma faʻasalalauga e le tuʻuesea. O le a avea ma se fofo sili ona lelei i le tuʻuina atu o moli uila i soʻo se mea e te manaʻomia ai le faʻalauteleina o le susulu ma uiga faʻaaloalo i le latalata atu i le ao.

Faamanuiaga O loʻo taʻua i lalo le IPM:

  • eletise maualuga (e oʻo atu i le 170 lumen / watt);
  • lelei le malosi o le malosi;
  • uiga maualuga maualuga (e oo atu i le 3500 watts);
  • mausali e tusa lava pe o le vevela;
  • le maualuga maualuga o le malamalama i le la, ina ia mafai ona iloa e le tagata le faʻamausalisa;
  • laiti laititi o le moli;
  • faaaogaina umi.
I faʻasoa elemene moli eletise e aofia ai:

  • maualuga tau;
  • se fesuiaiga i le feeseeseaiga o le radiation ona o le malosiaga i luga o le pule eletise;
  • amataga umi;
  • o le manaʻomia mo le molīina faʻamaoni e ufiufi i le moli (maualuga voltage e mafai ona taʻitaʻia ai le elemene).

E te iloa? O le filamenti a Thomas Edison na faia mai i le bamboo carbonised.

Lila malamalama

O le toʻatele o tagata nofo i le mafanafana o loʻo manatu i le faʻalauiloaina o le laumama o le laumei e avea ma fofo aupito sili ona lelei mo le manaʻomia mo le faʻaleleia atili o laau toto. O lenei masini e tutoʻatasi le tele o mea lelei, aemaise pe a faʻatusatusa i le tele o isi faʻamalamalamaga. I se mea maualalo, e tele naua le eletise, ona o le tekonolosi e faʻavae i luga o se mataupu eseʻesega o le faʻamalosi. I le faaopoopo atu i ai, o le malamalama i fafo e latalata i le la o le la, lea ei ai sona aoga aoga i laau. Uiga o moli uila faʻaonapo nei o lo o faʻatusa mai i tulaga nei:

  1. Gafatia - maualuga 99%.
  2. Soifua Auaunaga - e oo atu i le 100,000 itula;
  3. Malamalama lelei - 10-200 lumen / watt;
  4. Faʻaaogaina - 1 W / itula (diodede).
  5. O le vevela lanu o le 2700-6500 ° K.

O ata eseese o mamanu o elemene moli e mafai ai e oe ona faʻaaogaina i soo se nofoaga: mo se faʻataʻitaʻiga, o faʻamau e faigofie ona faʻapipiʻi i meafale, ma faʻamalamalamaina molī i soʻo masani. Faatasi ai ma le autu manuia tufatufaina:

  • maualalo eletise eletise (na o le 10% o le faʻaaogaina o masini eletise masani);
  • umi o le soifuaga e aunoa ma se faaitiitiga iloga i le maualuga o le faʻasalalau;
  • maualuga le tetee atu i faafitauli tau masini;
  • siosiomaga lelei (e le manaʻomia e LED ni mea leaga);
  • le mafai ona faatonutonuina le malosi o le moli;
  • low voltage i tulaga faigaluega;
  • vave mafanafana e oo atu i le maualuga o le malosi o le malamalama;
  • leai se vevela vevela o le mataupu.

Taua faaletonu O le a le mafai e LED ona iloa lo latou lagona i le maualuga o le vevela (le mafai ona faʻaaoga i le taele ma le saunas), le leai o se faʻamatalaga atoatoa e uiga i uiga i luga o le afifiina, ae sili atu ona mafua ona o le le faamaoni o tagata gaosiga.

Faitau foi e uiga i le sauniuniga o le eleele mo laau toto: o tulafono faavae mo le sauniuniga o le faʻafefiloi o le palapala, faʻapalapalaina o le palapala, totoina o laau i totonu o pepa pepa.

O le fea molī e sili atu ona lelei e faʻaoga mo le totoina o laau: susulu poʻo le uila

A maeʻa ona iloiloina ituaiga uma o mea e mafai ai ona faʻamalamalamaina laau toto, i lo matou manatu, e na o le toalua lava e mafai ona taʻua: Lulu ma le susulu. E le mafai i taimi uma ona tuʻuina atu ituaiga o meaʻai mo vailaau faʻasaina (mercury, sodium ma le hamea silasila). Mo se faʻataʻitaʻiga, i moli a le mercury, e toetoe lava lua taimi e itiiti ifo ai nai lo isi, ma le sodium ona o lona lanu samasama-lanu moli e sili atu ona fetaui mo fugalaau ma faʻamalamalamaina ai fua i vaitau o le galueina.

E taua! O le tele o moli mumū e le mafai ona faʻapipiʻi vave i totonu o le pusa, latou te iai se fesoʻotaʻiga faapitoa.

Ae o elemene moli elemene, o le filifiliga sili lea ona taugofie, ma sili atu ona faʻaaogaina i mataupu pe a sili atu le lelei o le gaosiga, nai lo le tupu. E le tatau ona mafaufauina pulu laugatasia masani, talu ai e le o pulupulu e mananao i ai le lanu lanumoana lanumoana, latou te lafoaia se lanu samasama-lanu mumu, e vave ona vevela ma e le fetaui lelei i le totonugalemu.

Tuʻua uma mea o loʻo i luga, e naʻo le talafeagai le mafaufau lua filifiliga mo le suluina o le sulu: faʻaaogā moli uila ma faʻamalama. O mea muamua e iloagofie ai ma le fesoʻotaʻiga), ma le lona lua o loʻo faʻaalia i le maualalo o le eletise ma le mafai ona filifili se fesuiaiga faapitoa o le elemene mo soo se laasaga o le gaosiga o fatuga: muamua, o le lanu uliuli e tatau ona taatele, ma o le lanu mumu e tatau ona fetaui. E talitonuina o loʻo i ai i le LED ni uiga sili atu ona lelei pe a faʻatusatusa i elemene moli, ae e le tatau ona galo se tasi i le taua o le nofoaga sao. Afai o le moli uila moli o le a tuusao tuusao i le pusa, ma le maualuga o le moli e faaola ai le moli, e manino lava o le a faʻasalalauina le malamalama, ma le oʻo atu i laau. Ae ui i lea, o elemene moli elemene ua manatu e lauiloa i aso nei, o lea e taua ai le suʻeina atili.

Matou te fautua atu ia te oe e faitau e uiga i le faia o lau lava laupapa laupapa mo le totoina o fatu.

Auala e filifili ai se moli uila mo laau

E le pei o le tele o isi faʻamalamalamaga, o le kulupu faʻalauiloa o loʻo i ai le tele o fesuiaiga o fesuiaiga, lea e mafai foi ona faʻamalamalamaina e ala i foliga taʻitasi.

Mamanu ituaiga

I foliga vaaia, o le faʻailoaina mai o le LED e faʻamalamalamaina molī (e laʻititi le taamilosaga ma le sikuea), faʻamalama masani masani (toso i totonu o le faʻavae) ma paʻu o le LED e mafai ona faʻapipiʻi i soo se mea. Faiga faʻapitoa e aofia ai "sana", "pulou" ma faʻamalama (aemaise T8 poʻo le G13).

Lulu i foliga tui - o se fofo lelei pe afai e te manaʻomia le suia laitiiti o le moli mumulu, ona o elemene fou e fetaui tonu ma le tele ma le nofoaga o faʻafesoʻotaʻi (o le a faʻaoʻo ai LED i luga o le laupapa i le umi o le moli). Laupepa Lulu Faataoto feʻilafi - le ituaiga masani o le moli e mafai ona maua i SMD ma COB LEDs. O le tele lava o taimi o se matte matte, lea e faʻamaonia ai le faʻasalalauina lelei o fesuiaiga mama. Ma o se filifiliga matagofie foi o le a avea ma ituaiga eseese i le lanu o le filament, lea e foliga tutusa ma pusa lalata, e na o le umi lava o LED e ave le nofoaga o le vevela. Lulu o Mala ona maua lona igoa mai foliga lautele ma luga, e ufitia i SMD-LED. O lenei mamanu o le elemene e faʻafeiloaʻi ai le lelei o tufatufaina atu o le malamalama ma le maualuga o le moli o le moli. Lulu "sana" I le filifilia o se elemene moli eletise, e taua le amanaia o le ituaiga faavae (ioe, pe a tatou le talanoa e uiga i le lipine).

Ua vaevaeina i latou i ituaiga nei:

  1. Tulaga faʻapitoa (faʻaʻiteina e le mataitusi "E" ma faʻaalia le ituaiga o le faʻaogaina o le fao). O fuainumera i autafa o le mataitusi - o le lapoa o le ufiufi, lea na mafai ona faʻaaogaina muamua mo le faʻatupuina o pusa masani. I le fale, o E27 poʻo le E14 tuʻufaʻatasiga e sili ona taatele, ma o loʻo i luga o le auala auala tetele (E40).
  2. Разъём GU10 представлен двумя штырьками с небольшими утолщениями на концах (G - штырьковый, U - утолщение концов, 10 - пространство между штырьками). Общая конструкция напоминает строение стартера, использующегося в старых газоразрядных световых источниках. Lulu ma lenei ituaiga o fogafale maualalo o loʻo faʻaalia e se mauga faʻafefete ma e masani ona faʻaaogaina e avea o se moli faʻafaologa ma se ata.
  3. Mo le sui o vaega halogene, G4, G9, GU5.3, GU10, GX 53 tuʻufaʻatasiga o loʻo faʻaogaina. E pei o lomiga muamua, o le fuainumera o le igoa o le mamao i le va o le pine.
  4. I le avea ai o se sui o lamepa quartz laina i sailiga, o le R7s base LED e mafai ona faʻaaogaina, ma ia suia elemene eletise, o le ituaiga faavae e tatau ona faailogaina o le G23.
  5. G13 ma G5 pulou o le a suitulaga ai i le tino T8 ma le T5.

E taua! Pe a faʻapipiʻi le avanoa mo le totoina o laau, o le GX 53 o le a talafeagai, talu ai o moli e faʻapipiʻiina se mea e sili ona matagofie mo luga ma faʻamalama i luga o meafale poʻo le taualuga.

Numera o Uila

O nei laupepa o LED mo laau toto e mafai ona i ai se lanu eseese (lanu mumu). O le 10: 3, ma le 15: 5, ma le 5: 1. O le filifiliga aupito sili i le tele o mataupu e taua o le mulimuli, lea e 1 le lanumoana mo le 5 lanu mumu mumu. O le mea moni, o sea fofo e mafai ona taʻua e sili ona lelei pe afai o le laau toto o loʻo i luga o le windowsill ma maua ai faʻamalamalamaga faaopoopo mai le auala. Ae mo le numera atoa o LED, o lenei tau o le a faʻalagolago i le eria o lau toto i totonu o ipu ma tioata. I le sikuea 1. m e masani lava 30-50 W o le eletise eletise, o lona uiga, 30-50 vaega faʻamalama o le 1 W taitasi. Ae peitai, o nei tau aoga o le a aoga pe a oo mai i le moli faaopoopo o laau toto i luga o le faamalama, a le o lea, o le a tatau ona faateleina le aofaʻi o pati.

Aoao atili e uiga i le filifilia o le pusa fatu toto ma le lelei o le faʻaaogaina o kaseti, fualaau ma pepa.

Mana

O le susulu o le radiation e tuusaʻo lava i le malosiaga o uiga o moli uila. O le mea lea, o elemene o moli o le 2-3 W e mafai ona maua ai se felafolafoaʻiga o le 250 lm, 4-5 W - 400 lm, ma le 8-10 W - 700 lm. Ae peitai, o nei faailoilo e le lava mo le tele o togalaau e totoina, o lea matou te fautuaina le taulai atu i le malosi o le 25-30 W, lea e mafai ai ona maua le 2500 lita. Afai e talafeagai, e mafai ona e faʻapipiʻiina ni nai moli.

Sulu uila

Mafaufau i le aafiaga o ituaiga eseese o ave i le aganuu:

  • O le lanu moli (720-600 nm) ma moli moli (620-595 nm) o punavai autu o le malosi mo le manuia o le photosynthesis, ma o luga o latou o le fua faatatau o suiga o faagasologa uma i totonu o le faagasologa e faalagolago. O le sili atu o le tele o ia ituaiga faʻasalaga o le a faʻagesegese ai le suiga o le laau i le vaega o le fuga;
  • lanu uliuli ma le paʻu (490-380 nm) e nafa ma le gaosia o palatini i aganuu ma faatelevave fua;
  • lipine ultraviolet (315-380 nm) faaititia le fua faatatau o le "faamalosia" o laau ma saofagā i le atinaʻeina o vitamini taitasi, ae o avega talitutusa ma le uumi o le 280-315 nm e faateleina ai lo latou malulu;
  • samasama (595-565 nm) ma le lanumeamata (565-490 nm) faʻamalositino e toetoe lava a leai se aoga i le taua o gaioiga o laau ma e le tele ni aoga e maua.
O le iloiloga o nei uiga uma e talafeagai mo le filifilia lelei o moli. Faʻamalamalamaina elemene eletise masani e latalata i le malamalama faʻale-natura ma faʻafetaui uma manaʻoga o fualaau aina, ae afai e te manaʻo e mafai ona e faʻatau mai molī "multispectrum". E tusa ai ma le au gaosi oloa, o nei tulaga ua fuafuaina faapitoa mo le tuputupu ae ma le atinaʻeina o laau toto ma lagolagoina ai i latou e sili atu nai lo puna masani.

E taua le sili atu pe a faʻatau se moli - e matua faigata lava ona tali, aua e oʻo lava i LED masani, o tupu ola lelei. Pau lava le mea e le tatau ona e faʻagaloina o le i ai i totonu o le faʻavelaina o le lanu lanumoana lanumoana ma le lanu mumu, faʻapea foʻi le tulaga sili ona lelei o elemene moli.

E taua! O le sili atu o le moli e mafua ai le faaleagaina o le chlorophyll, ma, o se taunuuga, o le samasama o laupepa. Afai e te le teuteuina laau toto e ono mafua ai mumu.

Tetele o puipuiga

O ituaiga uma o loʻo i ai nei elemene moli eletise e maua mai mo faʻamoemoega eseese, o lea e le o se mea e ofo ai e mafai ei latou uma ona maua lona lava puipuiga i luga o le atigi. O le tikeri o le puipuiga lea e mafai ai ona iloa pe mafai ona faʻapipiʻi le moli i fafo, i totonu o se pefu po o se mea susu, po o totonu o le vaitaele.

E masani lava o lenei faailoilo ua faailogaina e le gaosiga i luga o le pusa ma le LED ma e aofia ai numera e lua: o le muamua o loo faailoa ai le vasega o puipuiga mai le pefu ma le faaleagaina o masini, ma o le lona lua o loo faailoa ai le maualuga o le puipuia mai le susu. E sili atu faʻamaoni faʻamaonia mo moli uila o loʻo tuʻuina atu i le laulau:

Tau o tau ma le gaosi oloa

O le aoga o lamepa a le Lulu ma le umi o le natura o la latou galuega, e faalagolago i le lelei o le tagata gaosi oloa, o le mea lea, pe a filifilia se elemene faapitoa, e taua le taulaʻi atu i lenei faailoga. O se tasi o kamupani e sili ona faatuatuaina ma taimi e faʻatautaia o Optogan, Optocouplers, Artleds mai Rusia, ma Agilent Technologies, o se kamupani lauiloa e taʻutaʻua i le lalolagi, o loʻo faʻapipiʻiina malamalama mo le tele o tausaga.

Optek Technology, Edison, Philips Lumileds, Toshiba, lea e ofoina atu elemene moli o le tele o fetuunaiga i le tagata faatau, ua manatuina o se tasi o tagata iloga o oloa gaosi.

Ae o le tau, e faʻalagolago lava i le ituaiga o oloa (moli, moli po o le lipine) ma ona malosiaga: e mafai ona e faʻaaluina e pei o ni nai tala, ma le tele o nai mea.

Le leai o se malamalama e iai se aafiaga le lelei i totonu o fugalaau i totonu: o latou foliga ma le alualu i luma o le tuputupu ae, o vaega toto ua leaga. I lenei tulaga, e tatau ona e faʻaleleia moliga faʻaopoopo.

Malamalama mo fualaau: o le fuaina o numera o moli

O le filifilia o se moli Lila lelei e le faʻamautinoa ai le mea e manaʻomia, e pei ona le mafai e se tasi molī ona faʻafetaui le tele o laau totō. Afai ei ai ni atigipusa, e sili atu ona lelei le muaʻi fuafuaina o le numera manaomia o elemene moli, ia mafaufau mulimuli i mea taua:

  • le ituaiga o laau toto ua tupu ma lona manaomia mo le malamalama (e masani lava o le tau 6000 lux ua lava);
  • le faʻatulagaga o le faʻapipiʻiina o le moli (faʻatagaina uma le faʻatulagaina ma le faʻatulagaina faʻamau);
  • mamao mai le moli i le pito i luga o le laau;
  • le eria e te manaʻo e moli.

Matou te tuʻuina atu se faʻataʻitaʻiga o le fua saʻo i tomato. Mo le malamalama maualuga o fualaau o loʻo i totonu o se ulo e 0.6 sikuea sikuea. O le a ou manaomia le 5000 lux, ma ia faateleina lenei tulaga taua e le vaega avanoa o faatoaga (0.6 sq m m) ma maua ai le 3000 lm - le tau o le fesuiaiga lelei o le sulu mo se mataupu faapitoa. O le moli lava ia e mafai ona tuu i luga o le lautele, i le va o le 15-20 cm mai le faʻatoʻaga totoga.

E taua! O se pasene patino o le fulu o le malamalama e mafai ona ufiufi e puipui ma mea faitino o loʻo tuʻuina i totonu o le potu, aemaise lava pe a le mamao le punavai mai laau. Mo le totogiina o nei tupe leiloa, e manaʻomia le faʻatau mai o se moli 10-30% sili atu le malosi.

Faʻafefea ona faʻapipiʻi le moli: o le mamao mai le moli i le laau

Ua uma ona faʻatau atu faʻamalama i ona po nei saunia nofoa, ma e naʻo le pau lava le mea e te faʻapipiʻi ai i sikulima i le lagolago. Afai e mafai, e tatau ona tuʻuina atu i le ituaiga o meaola o le a faʻatagaina mulimuli ane le maualuga o le moli ina ia fetuutuunai ona o filifili ua tuʻuina atu, ona o le tuputupu ae o fualaau atonu e talafeagai e suia ai le tulaga ole elemene.

I le averesi, ia le itiiti ifo i le 25 cm le avanoa avanoa e tatau ona teuina mai le lama o le phyto LED i laau. Aʻo faia e le doshedivanii ni molī o loʻo i ai le malamalama e 300-400 watts i le sikuea 1. m, o le moli malamalama e mafai ona maua pe afai o le moli e tu i se mamao e 20-30 cm. Afai o le laau toto e mamao mamao mai le faamalama ma o le malamalama faalenatura e le mafai ona ulu atu i ai, o lona uiga ua le o toe atagia i le malamalama, ae atoa le faʻamaonia. I lenei tulaga, e tatau ona tautau le moli i le maualuga o le 60-70 cm, ae o le vaega tonu o le "malamalama" o le a faalagolago i le aganuu agaalofa. O le lio faataamilo o le "malamalama" i le fua faatatau o le lautele ma le maualuga o le susulu o le moli e pei o lenei

MaualugaLe lautele o le liʻo lumanaʻi lumanaʻi 15 WO le taamilosaga o le liʻo lumanaʻi ilalamapaʻi 36 W
50 cm20 cm40 cm
70 cm30 cm50 cm
100 cm40 cm70 cm
120 cm45 cm80 cm
150 cm50 cm90 cm
200 cm60 cm100 cm

Faitau foi e uiga i le gaosia o se malamalama faigofie mo fualaau i le fale.

Tulafono mo le susulu i luga: pe faapefea ona le afaina ai laau

O le faateleina o le malamalama e le manaomia foi mo tipu, faapea foi ma lona le lava, o le mea lea, pe a mumu lau laau toto e tatau ona e pipii i nisi tulafono:

  1. Fautuaina e lulu le fatu ia Mati poʻo Aperila, pe a lava le ao (e leai se moli e mafai ona suia atoa le la).
  2. Faʻatasi ai ma se taimi masani mo le 12 itula (o le moli e masani ona aʻafia ai laau), e le mafai ona faʻapipiʻiina moli, ma faʻalauteleina le malamalama, faigofie ona faʻapipiʻi mata (reflect, foil, faʻata poʻo se pepa lanu paʻepaʻe) i tafatafa o pusa.
  3. Afai o loʻo faʻamalama pea le moli, e tatau ona amanaʻia le suiga o photoperiods: ao ma le po. O laau toto e tatau ona faʻaaogaina i le faigamalo, aua o le taaalo ma le malamalama e mafai ona i ai se aafiaga leaga i la latou atinae.
  4. O ituaiga taitasi o laau totō e tatau ona i ai sana lava faʻataʻitaʻiga o le malamalama ma le photoperiod: mo se faʻataʻitaʻiga, toetoe lava o fualaau faisua uma e manaʻomia se aofaiga o le malamalama faalenatura, ma o nisi fugalaau e sili atu i le penumbra.
  5. Aemaise lava le talafeagai o le a susulu i aso pogisa poʻo le tuʻuina o atigipusa i le itu i matu o se fale mautotogi poʻo se fale.

O le faʻamanuiaina o nei tulafono faigofie ma matauina manaʻoga mo le filifilia ma le faʻapipiʻiina o se punavai o le malamalama, e oʻo lava i se togalaau faʻapitoa o le a mafai ona totoina ni aʻa malolosi, ma, pe a faʻapipiʻi i luga o le moega, o le a vave faʻafetaui i tulaga fou. O le totoina o fualaau aina o se galuega faigofie, ma o le saʻo lelei o mea uma o le a sili atu ona faigofie.