Fua o le gaosiga

O afea ma pe faapefea ona moa le vao

O tagata taʻitasi uma e umia lana lava fanua fanua atonu latou te moemiti i se laʻau matagofie ma teuteu lelei. O lenei auiliiliga o le laufanua e liliu ai se fale masani masani o le mafanafana i totonu o se nofoaga filemu ma le manaia mai le aai. E le gata i lea, o le i ai o se laufanua lanu meamata e maua ai se microclimate faapitoa lea e afaina ai le tulaga o le tagata, aemaise lava i vaitaimi vevela o le tausaga. Ae ui i lea, e le toatele tagata e filifili e fatuina lenei phytocenosis i luga o latou lava nofoaga, aua e manaʻomia tele le gauai atu, faapea foi ma le malamalama atili e uiga i tausiga lelei. I lenei tusiga na matou filifili ai e paʻi atu i se tasi o autu autu i lenei lomiga, e aofia ai: o mea taua autu o le moa vao talafeagai.

Faamoemoega o le vao

E mautinoa lava na muamua vaʻaia e outou taʻitoʻatasi se laʻau lelei atoatoa i se tasi o ata tifaga mai fafo. O lenei auiliiliga o le laufanua ua avea ma se taimi. se faailoga o le mamalu ma le tamaoaiga. O le mafuaʻaga lena, i le na o le sefulu tausaga talu ai, o le faiga masani mo lenei ituaiga o togalaau faʻatoʻaga ua vave ona salalau atu i le toatele o tagata tafafao. Ae ui i lea, o le toʻatele e le iloa e uiga i le autu autu o laʻau. Muamua lava, o laupega lanu ma vavalalata i luga o ituaiga uma o fausaga fausaga o se fofo lelei lea mo le faʻaogaina o fanua ma le tele o nuʻu. E le na o le pau o vao vao faʻaleleia le taua o le fausaga o fale o loʻo faia, ae ia manavaina foi le ola i totonu o le sima sima o aai. O se tasi lea o tulaga autu mo le faʻalauteleina o le lagona lautele o lagona o le faitau aofai o tagata, o lea i aso nei e le mafai ona faia ni teritori tetele e aunoa ma ni lanu.

E te iloa? O le talafaasolopito o le vao e tele ni tausaga, o le muamua na taʻua lenei laueleele faanatura na maua i Peresia anamua, Eleni ma Roma.

E i ai togalaau vao ma tau taua. O laʻau laʻau e lauiloa i se aʻa ma faʻalaʻau aʻa, o le mea lea, faʻatasi ai ma le faʻaauau pea o le totoina o ia laau toto, e mafai ona malupuipuia le maualuga o le palapala, o se mea taua tele i luga o mauga poʻo nofoaga e tafe mai. O le togavao o se fuā ea lelei tele. O faʻatoʻaga faʻatoʻaga e mafai ona aʻafia ai gasegase matautia, faʻapea foi le pefu i luga o latou luga. E le gata i lea, o laʻau vao liliu le eleele eleelea ma le vevela i se palapala vaivai ma manaia faatasi ai ma togalaau vao, e aunoa ma ni vao. O sea ituaiga e matua saogalemu lava mo ituaiga uma o tafaoga ma tafaoga faamasani. O le mafuaʻaga lea e le gata o le faʻaogaina o le maualuga ma lelei le teuteu o laʻau vao, ae o se vaega taua tele o soʻo se 'upega tafaʻilagi.

Lauina le lanu i luga o le 'upega tafaʻilagi, e mafai ona e faʻapitoa pe faʻaaogā foʻi lisi e fai i luga o le' upega tafaʻilagi - mutia laufanua i luga o le upega tafailagi.

E faʻapefea ona tipi

Mo le tele o fai togalaau, o le mutia o laʻau e foliga mai o se tasi o laasaga sili ona faigofie e tausi ai. O le mafuaʻaga lena e le maua ai i totonu o le mea e sili ona lelei le paʻu lelei. O le tele o fai togalaau e faia ni mea sese matuia i le taimi o le taina o le mutia, lea e mafua ai le tele o mea faaleagaina i laau ma oʻo lava i le matua vaivai o le tele o fualaau faisua i nisi eria. O le isi, o le a tatou iloiloina auiliiliga uma o mea faʻapitoa o lenei faagasologa.

E faʻapefea ona tipi mo le taimi muamua

Muamua le tipi e tatau ona amata pe'ā uma ona oʻo atu i le mutia. umi e le itiiti ifo i le 8-10 cm. Ina ia faʻaleleia le tulaga lelei o fua o faatoaga, e mafai ona amataina le taualumaga i se taimi mulimuli ane, pe a oʻo le umi o le vao i le 12-13 cm. I le taimi nei, o le a maualuga le numera o laau toto, ma o le umi o le umi o le a mafai ai ona faia se lanu lanu. E faʻatatau i le tau ma le eleele, o lenei taimi e pau i vaitaimi eseese o Me.

O le amataina o le lauulu e tatau ona faigofie, o le mea lea, ina ia faapuupuu le mutia i le sili atu ma le 2-3 cm e le fautuaina, ona i lenei laasaga, ua na o laau laiti e tutusa ma le maualuga. I le faaopoopo atu i ai, o le faigofie o le seleselega o laʻau o le mutia e fesoasoani e faaosofia ai le tuputupu ae o le cenosis talavou, ma o le taunuuga lea o loo i ai se tuputupu ae malosi o laau toto i luga o le fogaeleele atoa, e oo lava i le atoatoa o le faaaogaina o avanoa avanoa.

Vitio: uluai moa vao

E taua! O le tipiina o le mutia ua faasaina i le uluaʻi lauulu, o le a mafua ai le mago ma le oti o laau laiti..

Tuiina o le maualuga

E masani lava, pe a filifilia le maualuga o le maualuga o le mutia, o le tele o tagata e totoina laau e faalagolago i latou lava tofo ma mea e fiafia i ai. Ae ui i lea, o nei laasaga e le o se tulaga autu mo le filifilia o le maualuga o le maualuga o le lau, aua o lenei faailoga e masani ona taliaina. O le maualuga o le 'oti, i luga o mea uma, e faalagolago i le ituaiga o le mutia ma lona faʻamoemoega. Mo laufanua teuteu, o le umi o le mutia o le mutia e 4-7 cm. Afai o manu e tatau ona savavali i luga o le mutia, taʻalo gaioiga gaioiga, ma isi mea, e tatau foi ona tausia le maualuga i totonu o le 4-7 cm. O le mea e tupu ai le vao i aso uma e taʻalo ai (lotoa taʻavale, ma isi mea) ao faagasolo le taotoga, e tatau ona tipi le mutia i le faailoga 3-4 cm

E taua! I taimi uma vevela vevela, o le maualuga o le mutia e tatau ona 1-2 cm le maualuga nai lo tulaga faatonuina, o le a puipuia ai laau mai le faʻamamago.

Lanu foliga

Ina ia mafai ona tuʻuina atu i le vao le faʻataʻitaʻiga sao ma matagofie, e tatau ona e muamua filifili le ituaiga o foliga ma le aofaiga tele o fua o faatoaga. E mafai ona faia se laʻau i le tulaga o se sikuea masani, pe mafai foi ona avea ma se vaega e tasi. O otootoga manaʻomia mo le vaomatua o loʻo faʻamatalaina atu i le fesoasoani a tamai paʻu, lea e lafoina i totonu o le eleele i se mamao pe a ma le 20-50 cm mai le tasi.

A maeʻa le faʻaaogaina o le paʻu, o le foliga o le faʻaaogaina o le laau e faʻafetaui ma le fesoasoani o mea tau togalaau mo le veleina. O lenei faagasologa e tatau ona faʻatalanoa ma le faʻapitoa, talu ai e le o toe mamao ona totoina e tagata taʻitoʻatasi vao ma talepeina le saʻo saʻo o le tuufaatasiga. Mo le faia o se vao lanu eseese, o le seleselega e faia i ni vaega se lua. Muamua, fetaui le pito i luga, ona amata lea ona tipi le pito i lalo. Mo mowers lawn e faʻaaoga seleulu faʻapitoa, moa vao pe trimmer. Pe a lūlūina le faletalimalo, e tatau ona e mulimuli i se auala faapitoa mo le faʻaaogaina o le masini. O le seleselega o le seleselega e tatau ona amata mai itu vaapiapi, ona maeʻa ai lea o le faagasologa i autafa uumi o le togalaau. I le taimi lava e tasi, e tatau ai ona faʻagasolo uma i luma ma i le isi itu, ma matauina le matuā vavalalata ma laina taʻitasi. A e faʻatau, o le itu ma le ala o le fegasoloaiga o le moa vao e le taua, o lea e mafai ai ona e alu ese mai soʻo se itu ma soʻo se itu. E faʻaaogaina sikilisi mo le faʻamautuina mulimuli o vaega laiti e faigata ona maua mo meafaigaluega autu.

Fautuaga autu mo le ausiaina o se vao lelei atoatoa:

  • ao le i amataina le moa, e tatau ona aveese uma mea faigaluega i le togalaau ma isi mea mai le upega tafaʻilagi, e aofia ai ituaiga o meaola uma;
  • e tatau ona faʻatino le faʻatinoga i le vaveao po o le leva o le afiafi, i le mafanafana, timuga o le timuga (e fautuaina malosi e le tipi vao i le timu);
  • o le seleselega o le mutia e tatau ona faia lelei, e aunoa ma ni suiga faafuasei ma le faaeteete, a leai o le a matuai faigata lava ona ausia se lanu lanu;
  • afai e matauina le le lelei i luga o le upega tafaʻilagi, ona tatau lea ona vavae le mutia i se tulimanu i le itu i lalo.

Tele mea sese

I aso nei, o le tele o fai togalaau e faia le tele o mea sese i le ituaiga tutusa pe a tausia se mutia. E ui lava, i le taimi muamua na tilotilo ai, e le taʻitaʻia i latou taʻitoʻatasi i ni aʻafiaga ogaoga mo le atoaga o le tino, ae i le tuufaatasiga latou te mafaia ona faʻaumatia le vao vao.

O le mea sili ona taatele i totonu ia i latou o:

  • solia o le taimi o le faagasologa o le mowing - e tau atu i le fatuina o fatu i luga o laau toto, ona amata ai lea o le faagasologa o le faamamaina faalenatura o le mutia;
  • mowing the grass by more than 1/3 e tusa ai ma le umi o le umi o laau - ua solia ai le manava o le mutia, lea e oo atu ai i lona maliu;
  • lauulu ile matagogo, e aunoa ma le faʻamamaina o le eleele - e oʻo atu ai i le tataina o laau ma se vaega o aʻa;
  • o le faʻaaogaina o mea sese mo le paina - e oʻo atu ai i manuʻa i laau totő ma lo latou mamae, lea e mafua ai le leiloa o le matagofie o le tau ile laʻau.

E faʻafia ona tipi

Tipi le vao e tatau ona i ai i taimi uma i le gasologa o le vaitau. O le tele o lenei faagasologa e faalagolago i le tele o mea taua, e aofia ai uiga fesuiaiga o le itulagi, le ituaiga laau toto, ma le vaitau. I le vevela o le tau, o le mutia e masani ona fausiaina i le vaiaso. I le taimi o le faʻalauteleina o le tau mafanafana o le taumafanafana, o le faʻaleleia le alualu i luma ma le tuputupu aʻe o laau totō e mataituina, o le mea lea, o le tipi e faia 1 le taimi i le 8-9 aso. Ma i taimi o le sologa lelei tele poʻo le mafanafana o le tau, e selesele ai le vao i aso uma 5. O le lau vao mulimuli ua faia i le faaiuga o Oketopa ma le amataga o Novema. I le taimi nei, o le averesi o le vevela i aso taitasi e pa'ū ifo i le + 10-12 ° C, lea e tuʻuina ai laau i se tulaga malolo. Toe faʻafouina le faʻagasologa i le vaitau e sosoo ai, ma le vevela o le vevela i luga aʻe o +10 ° C.

Filifilia se metotia

I aso nei, e tele ituaiga o meafaigaluega i luga o maketi e maua ai le tausiga o laʻau lelei i lo latou lava eria. Faatasi ai ma i latou ei ai uma masini ma penisini, faapea foi masini eletise. O nei ituaiga o tekonolosi ei ai ona lava lelei ma mea le lelei, lea o le a tatou talanoaina atili auiliiliga.

Fusi seleselega

O laumei lanu e o le masini e faigofie ona togafitia togalaau. I a latou mataupu faavae o le faagaoioia ma le foliga, e toetoe lava a le mafai ona iloa mai le seleselega o le seleulu, ae e sili atu ona manaia o latou foliga ma o latou malosi. O lea ituaiga masini o se uiga taua mo le tausiga o le mutia, tusa lava po o le a le tele ma le ituaiga o vao. E faʻaaogaina sisi mo le tipiina o mutia i vaega laiti i luga o auala, faʻapea foi i nofoaga faigata mo le mowers ma trimmers (faataamilo i faleoloa, teuteuga o togalaau, ma isi). Aua le faʻaaogaina seleulu mowing atoatoa.

Siaki la matou togalaau.

Faatoaga vine

O le trimmer o se afi ma se uaea e faʻafeiloaʻi ai, i luga o le pito o le mea o loʻo i ai se elemene liliu ma naifi. E pei o se naifi mo le tipi e mafai ona faʻaaogaina e avea o se vaʻaiga lafoaʻi paʻu filo plastics, ma faʻamau uʻamea. O le tele o taimi, e faʻaaogaina ai le kuka mo le lūlūina o fasi fanua laʻititi pe laʻitiiti, i le tulaga o le mowing a se tasi o le vao e le o se mea faʻapitoa (laʻau ma le tele o vao laau, poʻo se tele o mea faitino) poʻo luga o laʻau ma le tele o mea e le talafeagai.

E te iloa? O le gaosi trimmer sa faia i le 1971 e George Bollas, o se tagata faipisinisi Amerika mai le aai o Houston.

Trimmers e lua ituaiga: gasoline ma le eletise. E sili atu ona lauiloa le eletise aua latou te le manaʻomia ni faʻaopoopoga faaopoopo i luga o le suauʻu ma e faigofie ona faʻamautu. Ae ui i lea, o le eletise eletise e masani lava ona maualalo le malosi, ma o le uaea mai ia i latou e mafua ai le tele o faafitauli. E manaʻomia se faʻaopoopoga faʻaopoopoga, ma e masani ona faʻasalalau e uiga i laau, vao ma isi faʻalavelave.

Faitau foi e uiga i le lelei ma le le lelei o le suauu ma eletise eletise, faapea foi le masani lelei i le fuaina o eletise eletise.

O le penisini penisini o se masini telefoni feaveai ma mamana, ae i le taimi o le taotoga e maua ai le leo tele, ma e tele foi le mamafa, lea e manaʻomia ai le malosi faaletino.

Laʻau mowers

O moa lanu o manogi sili ona taatele. O latou faʻapipiʻi lea o loʻo faʻatū ai le taʻavale faʻataʻamilo ma laʻau. O lenei moa e mafai ai ona e vave vavaeina le mutia, faʻapea foi ma le ausia o le maualuga o le mutia. Ae o laʻau moa e talafeagai mo na o sulu lelei ma e leai se mea e faʻalavelave ai.

Laʻau mowers o masini, gasoline ma eletise. O masini o se masini faigofie, e faʻamalosia e le malosi. O ia ituaiga masini e toetoe lava a leai se leo ma e le taugata, ae na o le vao e na o ni nai uaua lelei, ma e maua ai le malosi faaletino. Le eletise e faʻamalosia e le eletise. E sili atu le mamana ma e sili atu ona faigofie nai lo masini, ae peitai, e pei lava o le tulaga i le eletise eletise, latou te manaʻomia le fesoʻotaʻi faifaipea i le eletise eletise, lea e faʻalavelave ai le faagasologa o le mowing. Talu ai nei, e leai ni moa na faʻaalia i luga o le maketi, ae ui i lea, ona o le taugata o le ola, latou te le lauiloa.

Aoao atili e uiga i laʻau moa: ituaiga ma faʻataʻitaʻiga lauiloa; taiala mo le filifiliina o se moa eletise eletise ma le 10 pito sili ona lelei mowoline mowers; toe faʻaleleia laʻau e mowers ma o latou lava lima.

O le tele o taimi i totonu o le togalaau e mafai ona e maua ai se moa uila. O lenei masini e mafai ai e oe vave vave ma saʻo le tipiina o le vao o toetoe lava maualuga. Laʻau mowers e sili atu le tele o mea faigaluega. I le noatia ma le fai fuafua i le faʻatau mai o fesuiaiga faʻafefete, e mafai ona latou taulimaina ni vaovao laiti pe avea ma se tagata galue, selu, ma isi. O le mea le lelei o le moa ole maualuga o le pisa i le taimi o le taotoga, faapea foi ma le manaomia o le taugata taugata.

E te iloa? O le uluai faletalimalo na fausia e le tagata Igilisi Edwin Beard i le 1830.

Laʻau e le manaʻomia ai se lauulu

I le sefulu tausaga talu ai, o loʻo taʻua o laʻau mo tagata paie, lea e le manaʻomia ai le faʻaleleia pea o le seleselega, o loʻo faʻamalosia le mauaina o le lauiloa. E aofia ai ituaiga eseese o laau toto e ola maualalo, pe o se faʻalavelave faʻalavelave o ituaiga meaola. O latou lelei, e fesoʻotaʻi ma metotia faʻaleaganuʻu o le totoina o mutia, e manino lava. O le tausia o nei laʻau e faʻaitiʻitia na o le taimi e faʻamalosia ai, fafagaina ma naʻo le 3-4 laulau faʻatasi ma le moa i le vaitau.

O le lauiloa i totonu o nei vao o:

  • faʻailoga fanua;
  • vao vao;
  • mutia o le mutia "vao vao";
  • mutia o le mutia "mutia vao".
O lenei fofo faʻafanua e tele naua mea faʻapitoa:

  • "laʻau mo e paie" e masani ona le lelei i tulaga o le eleele, ma e faʻasaʻo foi i le penumbra;
  • o nei lanu e sili atu ona puipuia i le afu ma isi tulaga tau le siosiomaga;
  • i le tele o tulaga, o laʻau e maualalo le tuputupu ae i luga o le teritori, talu ai e toetoe lava oi latou uma e mafai ona vave faʻasolo faʻatasi ma le fesoasoani a le tipu.

Aoao pe o le a le lawn e pei ma le auala e tausi ai le mutia mai le paʻepaʻe paʻepaʻe, mūmū feʻaveaʻi, laufusi fescue, styryid bryozoa, faʻafefiloi vao o Liliput.

Tulafono mo le tausiga o vao vao

Ina ia ausia le laʻau lanu meamata atoatoa, e le lava le taina o le mutia. O se taunuuga o lenei faagasologa, ua matua faaleagaina ai laau, lea e mafai ona faaleagaina ai le taua o gaoioiga taua o vaega uma o le mutia. O le mea lea, e le mafai ona tatou faia e aunoa ma se tausiga faaopoopo mo le phytocosis ua faaleagaina. Le faia o lenei mea:

  • masani ona tafe le mutia - o le tele o le vai o le mea autu lea e faaosofia ai le ola tuputupu ae o laau;
  • ia mautinoa e fafagaina laau faʻamaʻi faʻamaʻi pe tusa ma le 3 taimi i le vaitau;
  • ia fufulu taimi e fufulu le mutia ma le aerate;
  • mulch le mutia - o le a fesoasoani lea i le maualuga o le eleele, faapea foi ma le fafagaina o le mutia;
  • ia selesele taimi i vaega e sili ona afaina i fatu fou.

Faʻasalaga o le mutia e tatau ona faʻasusu pe faʻafefe faʻavaivai.

Saunia o le mutia mo le taumalulu ma le tausiga o le tautotogo

Sauniuniga o se mutia mo le taumalulu e tatau ona amata i le amataga o Setema.

O le faagasologa e aofia ai laasaga nei:

  1. O le vao e tatau lava ona suʻesuʻeina mo le i ai o ni mea lamolemole, lea e tatau ona totoina i fatu fou.
  2. I le taufaaiuiuga o Setema, e tatau ona fafagaina le mutia i fugalaʻau. E sili atu ona fetaui lelei le faʻapipiʻi o paluga-palukala mo lenei faʻamoemoe.
  3. I le ogatotonu o le tautoulu, i se aso vevela ma le vevela, e taua tele le fausiaina o le mutia i se fagu foliga. O lenei mea o le a puipuia ai laau mai le aisa i le taumalulu.
  4. O le seleselega muamua o lauulu e tatau ona faia i le faaiuga o Oketopa ma le amataga o Novema, mulimuli ane ona tuua lea o le vao seia oo i le isi vaitau.

E taua! A maeʻa le seleselega mulimuli i le vaitau, e faʻasaina le savali i luga o le mutia aʻo leʻi aliali mai le kiona, e pei ona manaʻomia e le laau ona toe malosi atoa aʻo lei amata le tau malulu.

Vitio: saunia le vao mo le taumalulu

После зимовки подготовка лужайки к новому сезону начинается с первой полноценной оттепелью.

Процесс состоит из следующих этапов:

  1. A uma ona faʻafefe atoa le vai i totonu o le eleele, e tatau ona faʻamamaina le mutia o otaota ma faʻasaina ma se fagu oso.
  2. O le isi, ia mautinoa e suʻesuʻe le nofoaga mo le i ai o ni laau vaivai po o ni mea afu. O nofoaga e aʻafia ai e tatau ona eli ma lūlū i vao fou.
  3. A o leʻi oʻo i luga le vevela o le ea, e tatau ona faʻailoaina vaega o loʻo i ai le oneone.
  4. O le amataga o le tautotogo o le vao e faia pe afai e oʻo atu i le 10 cm le maualuga o laau toto, ona tatau lea ona fafagaina le vao i ammonia fertilizers.

Vitio: moa ma laʻau tausiga

O le faʻataʻitaʻiga o se tasi lea o vaega sili ona taua i le tausiga o laʻau, ona e le gata o le taua matagofie o le mutia e faalagolago i lenei faiga, ae faapena foi lona tumau. O le mea lea, o lenei lomiga e tatau ona faʻatalatalanoa ma se tiute faapitoa ma le tomai. I le noatia ma le fai fuafua i fautuaga uma, o lau vao o le a fiafia ia te oe ma e pele ia te oe ma lona lanu meamata lanumeamata seia oo i le tautoulu.