Manaia le totoina o togafitiga

O mea e tatau ona e iloa e uiga i le tuputupu ae o pepa

O le pepa suamalie o se faʻatoʻaga sili ona lauiloa i fua o fualaau aina.

Ma ua faamatalaina lenei mea i le toatele.

O loʻo i ai le tele o vitamini aoga ma minerale, o le numera e sili atu i tomato ma eggplants, ma e leai se tutusa i le mea e maua i le ascorbic acid.

O le pepa o le a teuteu ai se ipu i luga o lau laulau 'ai, o le a maua ai le manogi lelei ma le manogi.

O lenei laau toto e ola ma maua fua suamalie e faigofie pe afai e te tausisia uma metotia o mea tau eletise.

Vaega o meaʻai suamalie e manaʻomia ona e iloa pe a tupu

  • E afaina tele le pa i le po ma le vevela i le ao, ma le faʻaitiitia o le faʻafefe.
  • O le le lava o le vaʻaia o le aganuu, aemaise lava i le taimi o le faʻapipiʻiina o pulupulu, ei ai sona aafiaga leaga i lona atinaʻeina.
  • E i ai ituaiga ma ituaiga o pepa suamalie. O le filifiliga sili lava o lau filifiliga o le a avea ma se paʻu, talu ai e sili atu ona aoga, sili atu ona puipuia i faʻamaʻi ma e matagofie, e oʻo lava i fua.
  • Mo le totoina o aganuu e sili ona lelei ile laulau, vevela, ma le matagi.
  • E talafeagai le saunia o le eleele mo le pepa i le taimi lava e uma ai le seleselega o le seleselega muamua.
  • E tatau foi ona e iloa le a le fuga ma le taimi e faʻaaoga ai.

Vaega o ituaiga eseese o eleelelea e tatau ona mafaufauina ina ia aua le fiafia i le seleselega:

  • O le a le mea e tatau ona faia e faʻaleleia ai le fua o le fanua, pe afai o le eleele laufanua leaga?

    Ina ia faia lenei mea, o le a e manaʻomia vaega nei: suʻalotila, peʻa, po o le meaʻai. O mea uma o loʻo i luga e tatau ona faia i nisi o aofaiga. Manure e manaʻomia ai le pakete e tasi, lua peat, o le tasi e tasi.

  • O le a le mea e tatau ona faia e faʻaleleia ai le fua o le eleele, pe a fai o loʻo i luga o se fasi eleele palapala palapala?

    Mo le faʻaleleia o ia fanua, e tatau ona ave le oneone o se vaega tele ma tutusa le salu, e taitasi i totonu o se pakete, faʻafefiloi ma aumai i le palapala.

  • O le a le mea e tatau ona fai e faʻaleleia ai le fua o le fanua pe afai o loʻo i ai ni paʻu paʻu i luga o le saite?

    Faatasi ai ma le taua o ia ituaiga eleele, e tatau ona faaopoopo i ai mea e pei o: suauu suauu ma humus. E tofu i latou ma luga o se pakete, fefiloi ma faʻafeiloaʻi i le palapala.

  • O le a le mea e tatau ona fai e faʻaleleia ai le fua o le fanua, pe afai o le eleele o oneone oneone?

    A faʻapipiʻiina ia palapala ia mea nei: peat or soil clay, ua faaopoopo atu le humus ia i latou e uiga i pakete e lua ma le pakete e tasi o le paʻu.

E faapefea ona saʻo faatulaga le tulaga mo pepa suamalie, matou te lisi uma laasaga:

  • O le mea muamua lava e tatau ona e iloa, o le fanua mo le totoina o fualaau aina e amata ona saunia i le taimi lava e uma ai le seleseleina o fua o le muamua, o lona uiga, i le tautoulu. O mea sili ona lelei: o le kāpeti, kukama.
  • I le taimi o le tautoulu o tapenaga o le eleele, e faʻaaoga ai fugalaʻau faʻapitoa faʻatasi ai ma fugalaʻau. A o le i ai lena, e tatau ai ona tafe pe papaʻu le suotosina o le eleele.
  • Ae afai e faafuasei lava ona e le mafai ona e faapaluina le eleele i le tautoulu, e mafai ona faia i le tautotogo. I le auala lava e tasi ma le mea e tasi.
  • A maea le faia o mea uma e tatau ai ona faʻasalalauina le eleele. I le taimi lava lea e tasi, e tatau ona e faia vave lava moega ia o le a tupu ai le aganuu. Ole maualuga, lea e tatau ona 25-30 cm.
  • Ma o le mea mulimuli lava na faia, o nei moega ua saunia-e faʻamamaina i se vaifofo saunia mai vai o le pakete e tasi ma le 0.5 lita o mullein.

A maea galuega sauniuni mo le eleele, e mafai ona faʻaaoga mo le totoina o pepa.

O le eseesega ma le paʻu o le pepa suamalie, lea e mafai ona e taumafai mo le totoina i lau 'upega tafaʻilagi: "Agapovsky", "Atlant", "Barguzin", "Alyosha Popovich", "Bogatyr", "Bonus", "Victoria", "Vitamin", " O le meaalofa o Caspian, Dobrynya, Bouquet Yellow, Miracle Mira, Ilya Muromets, Kalefonia Miracle, Bell, Cornet, Paionia, Le Meaalofa o Moldova ma le tele o isi.

A filifilia se tasi oi latou, e tatau ona e filifili mo oe lava le mafuaaga o le ae faʻaaogaina ai le pepa.

O fualaau aina e mafai ona tupu i le tolu tuutuuga, ma otooto e uiga ia i latou:

  • I tulaga o potu. O nei fualaau e sili ona tuʻuina i luga o faamalama po o balcony, afai e le lava le malamalama, ona mafai ai lea ona e faʻamalamalamaina. Suavai e faʻaaoga mo le faʻavaivai e tatau ona fofo mo le tele o itula. Fafaga fafaga faalua faalua. O le taimi muamua pe a fai laʻau, ma le taimi lona lua i le lua vaiaso talu ona uma le fafaga muamua.
  • I totonu o greenhouses. Ina ia mafai ai ona maua ni fualaʻau maualuga. E tatau ona faʻaaogaina meaola oona, o lona uiga, vevela vevela. O ia ituaiga laau e mafai ona ola ma e aunoa ma le piki. O le filifiliga sili mo le totoina o laau o le totoina lea i totonu o ipu, o loʻo faʻapipiʻi i luga o le eleele ma faʻafefe. Fafagaina fualaau e manaʻomia e le itiiti ifo ma le lua taimi.
  • I totonu o greenhouses. O le totoina o fualaau aina i totonu o se fale laufanua e faigofie atu nai lo se fale koli. I ia tulaga, o le totoina o fatu i totonu o ipu e mafai ona aumai i totonu o le auala e oʻo i le faʻalavelave faʻapitoa. I totonu o le greenhouse, e fafaga pe faalua ona fafagaina fualaau.

Faʻapitoa le totoina o aganuu

Talu ai ona o le suamalie o le pepa e faʻaalia i se vaitau umi e ola ai, o le faʻatulagaina lelei o togafitiga o le a suia.

Pe a totoina fatu e manaʻomia ona mafaufau i le mamao i le va oi latou. O le filifiliga silisili o le 45-55 cm.

O se taimi talafeagai mo le totoina o fatu o aso mulimuli ia o Me poʻo le sefulu tausaga muamua o Iuni. Talu ai o le a maeʻa atoatoa le talitonuga o le a le oʻo mai gutu o le tautotogo, ma o le aganuu o le a le faʻavaivai. O le taimi sili ona lelei o le aso mo sea ituaiga o faagasologa o le taimi o le afiafi, ma e mafai foi ona e faʻamalamalamaina se aso faʻafefe. O le mea lea, o le aganuʻu e sili atu ona fetuunai i tulaga fou ma itiiti ifo le manua.

I le aoauli, e le mafai ona totoina fatu, aemaise pe afai o se aso vevela.

A o lei totoina, e tatau ona e saunia ni tamaʻi laiti e sili atu i le 50 cm le loloto. Tuu se tamai lafu ma le humus i le pito i lalo o le lua, ona seti lea o fualaau ma ufiufi le lua.

Mo le televave o fetuunaiga o laau i tulaga fou, latou te manaʻomia ufiufi i se ata poʻo isi mea. A maeʻa le aganuu ma maua aʻa i le eleele, e mafai ona aveese le fale.

I aso muamua o le ola o se laau, o le a foliga mai e leai se ola ma le faʻafefe, e tusa lava pe e te faʻafeinu i ai, ae e le tatau ona e popole, o le mea masani lava lea. A maeʻa aso e sefulu, o le a toe ola le aganuu ma amata ona tupu vave. Ina ia mafai ona lelei fualaʻau, e tatau ona faʻaogaina le palapala i aso taʻitasi.

Pe a totoina se fualaau toto, e tatau loa ona e faʻapipiʻi pine, ina ia e le faamanualia mulimuli ane. E talafeagai lenei mea ina ia mafai ona fusia le aganuu i le lumanaʻi ma faʻamautinoa lona tuputupu aʻe masani e aunoa ma le faʻailoga.

O se vaega taua i le olaga o se aganuu e faia e ala i le taina o se laau. Mo le faʻavaeina o se vao malosi ma faʻalaʻau, e tatau ona e faia le sipuni i le pito i luga. O lenei faiga e faʻatino pe a oʻo i le 30 cm le maualuga o le laau.

Afai e te filifili e toto ni ituaiga o pepa. E sili atu le faia o lenei mea i se mamao mamao mai le tasi. Talu ai ona o le felafolafoaiga o meaʻai i le va oi latou lava e mafai ona tupu, lea o le a le afaina tele ai le tofo o le pepa i le lumanaʻi.

O le a le mea e tatau ona matauina pe a fai e fefaʻasoaʻi pepa feʻai?

E tele faʻamaʻi ma meaʻai e ono afaina ai le fale. Ina ia aloese mai lenei, e tatau ona e faia ni puipuiga. I le taua faasaga ia i latou e mafai ona fesoasoani i togafitiga faʻapitoa ma tupe o loʻo faʻatauina i luga o le maketi.

O aganuʻu tuaoi e mafai foi ona puipuia o latou tuaoi. Mo le galalasi, e mafai ona fafagaina laau i se fofo ile lua vaiaso, ae o le mea autu e le o le faʻaaogaina.

E tatau foi ona e gauai atu i le taimi e tatau ai ona totoina le seleselega, e teu ai mai le faaleagaina tele, veleina ma aveese vao, faapea foi ma le faailoaina o ituaiga eseese o le fugaina o laau mo le faaleleia atili.

E taua tele aganuu. Faʻasusu lelei, o le a ola lelei le laau ma atiina ae. O le eleele e tatau ona faʻamamaina i taimi uma. Ae e tatau ona mataituina mo le vaʻaia pe'āfai e tele a latou suāvai e tatau ona faʻaaogaina, ma afai e le o se mea e sili ona lelei, ona tatau ai lea i lea taimi ma lea taimi ona faʻafefe le aganuu.

E sili le suamalie o le eleele i le taeao, i po malulu. Ma afai e leai, o le fausua e masani ile aso. E le tatau ona malulu le vai vevela, ina ia le afaina ai le laau. Aʻo leʻi faʻavaivai, e manaʻomia sina vaʻaia o le eleele, e faia lea mea ina ia aloese ai mai le faʻafefe o le paʻu o loʻo aʻafia ai le fua.

Fafaga laau manaomia i ni nai tulaga:

  • O le laasaga muamua e tatau ona faia i le mavae ai o le lua vaiaso o le totoina o fualaau aina i se nofoaga avanoa. Mo lenei mea na tupu, e tatau ona e saunia se vaifofo faapitoa e aofia ai Urea, superphosphate ma le vai. I le tuufaatasiga uma o nei vaega, ua matua fefiloi ma sasaa i le 1 lita mo laau taʻitasi.
  • O le laasaga lona lua e tatau ona faia i le taimi o le totoina o le laau. Mo lenei mea e tupu e tatau ona e saunia le isi fofo e aofia ai Urea, superphosphate ma le potassium sulfate ma le vai. E faʻafefiloi vaega uma ma aumai i lalo o laau taʻitasi.
  • O le vaega lona tolu e tatau ona faʻatinoina i le taimi na faʻaalia ai fua muamua. Mo lenei mea e tupu e tatau ona e saunia le vaifofo lenei, e aofia ai masima masima, vai ma superphosphate. O vaega uma e fefiloi ma sasaa i lalo o laau taʻitasi i ni atopa se lua.

O le tatalaina o le eleele i lalo o le laau totō e tatau ona faia ma le faʻaeteete tele. O punaoa suamalie suamalie e lata i luga. Ina ia aua le afaina ai aʻa o le pepa, o le tatalaina e le o se mea loloto.

O fua o le aganuu e mafai ona aveeseina ma le matua. Ae pe a vavae ese latou matua, e mafai ona e maua se seleselega sili atu.