Fua o le gaosiga

Totoina togalaau vao

O le toʻatele o outou ua vaʻaia vine vavalalata teuteu o puipui o fale ma fausia ai puipui. O lenei lalelei matagofie o le togalaau e taʻua o le tovy garden. O se fia iloa o se tasi lea o faatusa o Eleni anamua, o lona uiga o le fiafia ma le alofa, ma o solo na teuteu o latou ulu i pulou ovy i le taimi o faafiafiaga. Sei o tatou ma o le a tatou aoao atili e uiga i lenei laau toto.

Faʻamatalaga

O le togalaau o le togalaau e maua mai i le va o le aiga o Araliae. O se fugafuga fetolofi e pipii atu i ona mea faitino ma luga o loʻo iai ona aʻafiaga e pei o aʻafiaga.

I luga o ona aʻa o ni lanu lanu meamata o ituaiga eseese ma ata. Laititi samasama-lanumeamata lanumeamata e aoina i tumutumu o lala i palasi ma inflorescences, faamalu. E toto le laau i le afa muamua o le tautoulu, ma o ona fua o se pupuuli povi ma ni fatu lanu lanumoana ma se lanu lanumoana. E faʻatupulaʻia i le taumalulu ma o se meaʻai lelei mo manufelelei. Mo se tamaloa, o lenei tama e le na o le matua le mafai ona mafai, ae oona foi.

E masani ona maua i Ausetalia ma i itu o le Itulagi i Matu ma e mafai ona tuputupu ae i se maualuga e tolu sefulu mita.

E te iloa? E toatele Kerisiano e vaai i le togalaau o se faailoga o le faamaoni, olaga ma le tino ola pea. Masalo o lenei laau faapitoa o le a mafai ai e oe ona alu ese mai faafitauli ma le pisapisao ma le lolomiina o faafitauli ma faalogo i se auala faafilosofia.

Ituaiga o togalaau ivy

I le natura, e tusa ma le sefululua o ona ituaiga, o le sili ona lauiloa o nei:

  • Colchis ivy (Hedera coichica). O le laau e tele laʻau lanumeamata lanumeamata lapopoa, o le lautele e oʻo atu i le 17 cm, ma o le umi e oo i le 20 cm. O laulaau ei ai se foliga ese ma ua i ai se manogi faapitoa i se paolo nutmisi, lea e faʻaalia lava i le taimi o le paʻu. Fugalaau e tupu i le tautoulu. Fugalaau e le fai ma sui o mea taua e aoina i pulumu i luga o peduncles e oo i le 3 cm le umi, o le umi o fugalaau fugalaau e oʻo atu i le 4.5 mm, ma le lautele - 2.5 mm. Fua o fua i le tautotogo o le tausaga a sau. O ituaiga sili ona lauiloa o Colchis ivy o nifo, laʻau viole ma laau. O le laau e mafai ona ola e oo i le 30 mita ma e maua i luga o le talafatai o le Black Sea o le Caucasus;
  • Ivy masani (Helix Hedera). O lenei laau e oʻo i le maualuga o le mita e tasi. E i ai ni lanu paʻu, lanu susulu ma le tele o fesuisuiai eseese o lanu ma foliga eseese - foliga o le taumalulu ma le tele o le malamalama, palmate ma lapisi lima e lima, paleni-malulu o Baltic, laiti, tuaoi ma se lanu samasama ma isi. E fuga e pei lava o Colchis ivy. E tupu i nofoaga maulalo ma pito i lalo o Europa i Saute, Southeast Asia ma Rusia. Mafaufau i se tasi o ituaiga sili ona malulu-mautu;
  • Le ovy a le leoleo mamoe (Hedera pastuchowii). O le laau e mafai ona ola e oʻo i le 10 mita le umi. O lau lanu lanumeamata lanumoana e paʻu 10 cm le umi ma e oʻo i le 6 cm le lautele. O latou foliga e ese mai i se eseesega eseese - mai i le vavalalata i le tino-foliga, ma le pito i luga poʻo le itu atoa. Maua i le teritori o Azerbaijan, Georgia, Dagestan.

O le vaeluaga o le tasi o fale e sili ona taatele i totonu o fale, lea e masani ona totoina i fuchsia poʻo pelargonium. E sili ona lauiloa ona o laupepa fesuisuiai o le ivy o Kanata.

Ae o isi ituaiga, o Thorndale ma Modern Times o loʻo faʻaalia i le tuputupu aʻe ola, lea e mafai ai ona faʻaogaina i totonu o laau toto. O ituaiga Sally, Deltoidea ma Tripod o loʻo i ai i foliga uma e lua ma fai ai vao vao. O lenei vaega e mafai ai e oe ona faʻaaogaina uma i totonu o le togalaau faʻasaina ma totonu o se fagu. E vave ona latou ola ae fausia ni pa puipui e oo i le lua mita le maualuga.

E pei o Dealbata, Henriette, Jubilee ma le Mer Merry e sili ona lelei mo le ufiufi o paʻu alpine. O le tele o la latou ituaiga o foliga ma lauulu o le a teuteuina ai soʻo se papalaau ma o le a mafai ai e oe ona fatuina lau lava tulaga tulaga ese i totonu.

Totoina ma le tausiga

Ina ia mafai ona tupu se lili matagofie, e tatau ona e filifilia le laau saʻo. A e faʻatau, faʻalogo i le mea moni o loʻo i ai i le vailaʻau le malosi o le salalau ma le susulu o laulaʻau. O se fatu laau e mamago ma lau lanu samasama e sili atu le lelei e le maua.

Malamalama

E le fiafia Ivy i le nofoaga avanoa. Taumafai e totoina i totonu o le penumbra, e mafai ona i lalo o le paolo o le pale o se laau tele. E taua tele lenei tulaga i se tau malulu, aua o le nofoaga sao o le a fesoasoani i le laau e saogalemu ai mai le taumalulu. E le gata i lea, o lenei nofoaga e tatau ona matua filemu, e aunoa ma ni matagi malolosi.

E taua! I le popofou o le tautotogo, aua le faanatinati e teuteu furanesi pe a uma le taumalulu, e sili atu le faia o lenei mea i le amataga o le taumafanafana pe a uma le gaioiga malosi o le sua. O vaega i luga o laʻau tele e manaʻomia ona togafitia togalaau.

Lulu

I le lua tausaga muamua, e le vave tele ona totoina le laau, o lea e sili ai le totoina i le tautotogo, ina ia mafai ai ona tupu ma faʻamalosia le tele o le taimi i le taimi o le mafanafana o le tausaga. E taua foi le matauina i nofoaga malulu, o le lili e masani lava ona le oʻo i se maualuga tele, talu ai o le vaega e lilofia i le kiona e le mafai ona ola i fulu malulu. O le mea lea, faʻamoemoe o le a mafai ona aofia ai na o lalo ifo o lalo ifo.

I le fale, e fiafia i potu malulu ma vevela vevela e tusa ma le 18 tikeri Celsius, ma le taumalulu - 6 - 12 tikeri Celsius. O le laau e tali masani lava i fesuiaiga faafuasei i le vevela ma ata, o lona uiga o le nofoaga aupito sili ona lelei mo ia o se faapaologa matagofie po o se loggia.

Soo

Laʻau totō e totoina i le tautotogo i le eleele malulu suamalie e aofia ai humus ma le lime. O le faʻaleleia o palapala e manaʻomia ai le susu ma le manava. Laititi sina paluga eleele e lelei ona fetaui lelei, ae i totonu o laau laʻau e leai ni aʻa, aua e le mafai ona maua se okesene i aʻa. I le faʻaopoopoga, o le omea o loʻo i ai le meatotino e taofi ai le susu, ma o le tele o mea e afaina i le lulu.

Faitau pe o le a le ituaiga o eleele ma le auala e faʻafefe ai, faʻapea foʻi ma le a le mea e fai ma le auala e fuafua ai le elemene o le eleele.

O le tausia lelei o le palapala e faigofie lava ona faʻaaogaina, e tatau ona faia ma le faaeteete ina ia le afaina ai aʻa. O le sauniuni o le eleele mo le taumalulu ma faasao le taua o le susu o le a fesoasoani e mulutuli ma le humus mai laulaau po o peat.

Faʻasa

Ivy o se fale e susulu-susu, e tatau i le tusisolo ona faamautinoa o le eleele e masani ona susu, ma, pe a tatau ai, toe faaopoopo le vai. Ae ui i lea, aua nei galo o le tele o le susu i le eleele e mafai ona oo atu ai i le oti o le laau. I le avea ai o se tulafono, i le vevela, e tatau ona 1 - 2 taimi i le vaiaso, ma i le taimi o le tautoulu, e tatau ona faʻaitiitia le vai.

Afai e tupu le lili i tulaga o le potu, ona oʻo lea i le taumalulu i totonu o se potu mafanafana, e tatau ona masani ona faʻafefete. E le gata i lea, e tatau ona e fufuluina i lea taimi le laulaau. O le a le gata ina i ai se aoga aoga i luga o le laau lava ia, ae o le a le faatagaina ai foi le pefu i totonu o le fale.

Totogi

Ivy ave le ea malulu malosi, o ona lago mago ma mate i le maualalo maualalo. O le mea lea, i le fale i le vevela i luga aʻe o le 20 tikeri Celsius, e tatau ai ona faʻafefe atili ai le ea, ma e tatau ona faʻavasegaina le fale i taimi uma. Afai e leai sou faʻamamafa faapitoa, e mafai ona e tuʻuina se fagu lautele i vai i totonu o le potu.

Faitau e uiga i le le mautonu o le tausiga o isi togalaau vine: vine vine, petiolian hydrangea, clematis, wisteria, honeysuckle capricoleum, fuʻa, fatu laau, actinidia, ipomey, lemonia lemoni, peʻa suamalie, faʻaleleia, Kampsis, calistegy.

Laʻei pito sili

Mo le togavao o le togalaau ia ola vave ma faamolemole ia oe i se pale paleni, e tatau ona fafaga i le taimi mafanafana tasi pe faalua i le masina. Mo lenei mafuaʻaga, e fetaui lelei le faʻamafanafanaina o vailaʻau faʻasaina vai, faʻafetai i le o le a foliga mai e sili atu le malosi o fugalaau malosi ma laʻau moli ma maloloina.

Talu mai le ogatotonu o le taumafanafana, e tatau ona fafagaina le laau i fugalaʻau ma le maualuga o mea e maua mai i le maukalama ma le calcium. O le a latou fesoasoani ia te ia e faamalolosia ma saunia mo le taumalulu.

Tofiga

Togalaau o togalaau e faigofie ona faʻaleleia e ala i tipi ma lala. O faufautua faʻapitoa e fautuaina le faia o lenei mea i le tautotogo po o le amataga o le taumafanafana. O le mea taua o le filifili naʻo ni faʻataʻitaʻiga maloloina mo le fausiaina.

Laʻau

E selesele selesele i le tautotogo po o le tau mafanafana mai i ni aʻa laiti e le sili atu i le tolu tausaga. O le totoina o se laau fou, o le totoga o se pito i luga e tusa ma le 10 cm le umi (ae le sili atu i le 15 cm) ua vavaeina, e fa lau laititi maualalo ua aveeseina ma ua tuu i totonu o le vai mo le tasi vaetolu o lo latou umi. A maeʻa sina taimi, latou te aʻa ma totōina i fanua tatala.

E mafai ona e vave totoina le tipi i atigipusa ma le faʻafefiloi o laufanua togalaau ma oneone. O le mea masani, o le faʻavaeina o aʻa e talafeagai mo le totoina, e alu mai le fa i le ono vaiaso.

Pe a maeʻa ona totō le fatu i se nofoaga ua filifilia i le loloto pe a ma le 20 cm, e faʻaleleia alavai i le pito i lalo o le lua. O le mamao i le va o laau toto e tatau ona 30 - 60 cm, pe a uma ona totōina, faʻafeʻeina, ma eleʻele le palapala. Mo le taumalulu, e tatau ona ufiufi faʻataʻitaʻi talavou i laulaʻau laulaau poʻo lau.

E taua! Ivy o se vailaau oona, o lea e galue ai uma i lana tausiga, aemaise lava le teuteuina, e tatau ona faia i totigilima. Afai e maua pea lona sua i luga o le paʻu ma o loʻo i ai le suamalie, fulafula, poʻo isi amioga le lelei, faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi.

Faʻatoʻa

O lenei metotia e fetaui lelei pe afai e fuafua e fausia se pupuni lanumeamata i luga o le tasi itu. I lenei tulaga, e sili atu le faʻaaoga o le faʻaleleia. Ina ia faia lenei mea, filifili se uumi ola maloloina, faia se mea itiiti, o lenei nofoaga e faapipii i le eleele faatasi ai ma se faavaa faapitoa ma sausau i le eleele.

A mavae sina taimi, o le a aʻafia le ivy ma avea ma se isi laau. Afai e tatau ai, e mafai ona vavaeeseina ma le vaʻaia mai le laau autu ma faʻatulagaina i se isi nofoaga.

Maʻi ma faʻamaʻi

Maʻi faʻamaʻi ma meaola faalafua o le togavao togalaau:

  • O le mea sili ona leaga o le togafiti o le togalaau ua mafaufauina apogaleveleve mite. O se taunuuga o se liona, ua ufiufi le laau i le upega tafailagi o le apogaleveleve, ma o loʻo feaveaʻi ai fasi paʻepaʻe samasama, samasama po o le mumu. E masani lava ona tupu i luga o le Ivy e tupu i luga o le la. O togalaau e togafitia i le fualaau oona "Actellic", lea e faʻafefe i le vai e tusa ai ma faatonuga ma faʻagasolo laʻau i le vaiaso. O lenei faiga e tatau ona toe faia seia oʻo ina faʻaumatia atoatoa ia pepa.
  • E mafai ona e tauivi ma moli vavave ma metotia a tagata: faʻafefeteina o kālati, aniani, laumei, teuteu o fualaʻau cyclamen.

  • E mafai ona faʻaleagaina le eleele i le manogi o le eleele. O se taunuuga o lenei mea, o nofoaga pogisa e aliali i luga o laulaau, ua amata ona mago ma pauu. I lenei tulaga, e tatau ona aveese otaota e aʻafia ma fatuga, faʻagasolo le gaosiga i tapenaga sauniuni.
  • O le maualuga o le vevela i totonu o le potu e mafai ona taʻitaʻia ai e le talita. I fafo, o lenei mea e faʻaalia i se fugalaau susulu pupula i laulaʻau, ona faasolosolo malie lea ona tupu mai ni lanu samasama i luga ia i latou, lea e mafua ai le paʻu atoa o le laulaau. I lenei tulaga, e tatau ona vavae ia gaʻo ua afaina, ma o le ivy lava ia e tatau ona siitia atu i se nofoaga e sili ona lelei.
  • O se tasi o meaola faalafua o le Ivy o le aphid. Ina ia faʻaumatia, e togafitia le togafitiga ma se iniseti ("Aktellik", "Karbofos", "Aktara" ma isi). Taumafai e aua nei misia se laulaau se tasi pe sola ese, a leai, o le aphid toe o le a vave ona salalau i totonu o le laau.
E le gata i lea, o faigata nei e mafai ona maua pe a tupu le togalaau o le togalaau:

  • leai po o le tele o le susu e tau atu i le samasama ma le paʻu o laulaau;
  • laulaau laititi, o lapopoa ma vaivai vaivai laʻau e tautala e uiga i le leai o se la;
  • lanu enaena ma le mafanafana talanoa e uiga i le maualuga o le vevela ma le maualalo o le susu.

E te iloa? O le togalaau o togalaau o se laufanua faʻalauiloa lea, i lalo o tulaga lelei, e mafai ona oʻo i le 200 tausaga le matua. E le gata i lea, i le itu i saute o Europa o loʻo i ai taimi eseese, o ona tausaga ua sili atu i le 450 tausaga, ma o le a tupu le ola i le 100 mita.

Faaaogaina o togalaau ovy

O le faʻaaogaina autu o le Ivy o le togalaau o togalaau ma togafitiga faʻaleaganuʻu, lea e faʻaaogaina ai laʻau e togafitia ai le tele o faʻamaʻi, e aofia ai le uila ma le mumū faifaipea o le mucous membranes. O loʻo i ai le mea faʻapitoa, o mea faʻasao ma anti-inflammatory, antibacterial ma anti-fungal.

O lona faʻaaogaina o le ava malosi e faʻaaogaina e aveese ai fulufulu, ma o laulaau fou e faʻaaogaina e fai ma vaifofo i fafo mo manua o laei ma mo mumu. I le auala, o vailaau faʻapitoa e amanaʻia ai le aoga o lenei fale ma faʻaaogaina e avea o se mea e manaʻomia i le tale o le tale.

Aoao atili e uiga i mea e faʻamalolo ai ma faʻailogaina o le ivy.

Ae mo le mamanu, faatasi ai ma le fesoasoani a lenei fale laau e mafai ona e fatuina ni mea manaia o le taina ma le totoina o togalaau. E mafai ona ufiufi ai ni maʻa, faʻapipiʻi pe piliki puipui o se fale ma se ufiufi lanumeamata lanumeamata. Ma i le tautoulu, pe a suia e lau la latou lanu i lanu mumu, lanu samasama ma moli, o le a sili atu ona manaia puipui. E le gata i lea, o le laau o le mea sili lea mo le faʻataunuʻuina o soʻo se fausaga fai fale. O tamai arbors po o fuainumera, e faia i le telefoni, e afifiina i le togalaau togavao na totoina i tafatafa o le isi. Aua nei galo e uiga i le faasea o lauulu e tausia ai le foliga manaomia.

Faatasi ai ma le fesoasoani a le Ivy, e mafai ona e teuteuina se vaʻavaʻa, pergola, sisi, faletua.

Faʻafefea ona aveese le ivy

O nisi taimi e tulaʻi mai le fesili pe faapefea ona aveese lenei laau toto, mo se faataitaiga, mai le togalaau. Aʻo vave ona tupu vave le Ivy, e amata ona faʻalavelave ma faʻafefe isi mea totō. I le faaopoopo atu, afai oi ai tamaiti i totonu o le fale, ona i ai lea o se manaʻoga e puipuia i latou mai fua oona o le ivy. O lea, o le mea e tatau ona e faia:

  • faʻaaogaina o moa seleni, aveese le ivy mai le lagolago;
  • seleni poʻo se taʻavale, pe afai e mamafa tele le vaetogo, vavae ese le vaega autu o le ivy i tafatafa o le eleele;
  • eli ma lafoaʻi le meaʻai, aua nei tuʻuina ni vaovao, a leai, o le a vave ona aʻa;
  • A oʻo mai pine, ona faʻaaoga lea o le vao vao.
I le tele o atunuu i Europa, ona o le mafanafana o le tau, e mafai ona e maua ai vao tetele o le togalaau. O iina o le tausaga e fiafia ai le mata i lona foliga susulu fou ma se laupepa tele o lanu eseese o lanu ma lanu. Afai o loʻo e mafaufau i le teuteuina o lou lava fale poʻo lau togafiti, o le togafitiga o le togalaau o le a sili ona lelei. Ma mo tagata nonofo i itu i mātū o le a fausia ai se togalaau malulu i le fale.