Fua o le gaosiga

O tulafonoonia e le o le paʻu: ola i le fale

Lawsonia nekolyuchaya (i le Latina o le igoa o lenei laau toto ua tusia e pei o le Lawsonia inermis) - o se laau na iloa ma faʻaaoga e tagata mo le silia ma le afe tausaga. E mai laupepa o tulafonoonia o le henna, ua lauiloa i le lalolagi atoa, ma le fesoasoani lea e faamamafaina ai e tamaitai le matagofie oo latou laulu. Sei o tatou tilotilo i mea matagofie o mea tau vailaau ma mea faʻaleagalelei o Lawsonia ma le auala e ola ai i le fale.

Tala faasolopito

Mo le taimi muamua sa taʻua ai le henna i tusi tusitusi e silia ma le lua afe tausaga ua mavae. O se laau e iai ni mea e le masani ai sa lauiloa i Aikupito anamua ma i Initia, Pakisitana, Iran, ma Sasaʻe Mamao. E le gata i tamaitai na faʻaaogaina mea lanu o le henna e teuteu ai o latou paʻu, lauulu poʻo fao, ae i nisi o taua taua ituaiga o tagata taua na amatalia mamanu o le henna e faʻamalosia ai o latou tulaga faʻalapotopotoga. I aso anamua o Aikupito, sa faaaoga e phara i le henna i le taimi o le olaga ma pe a mavae le oti, o ata tusi e tatau ona faaaoga i le tino maliu o le pule. I totonu o le medieval India, o le taimi lena sa i lalo o le amo a taʻitaʻi pulepule, o mamanu faigata o le henna na teuteu foliga ma lima o tamaitai faaipoipo, lea na avea o se eseesega manino mai taupou, e masani ona faoa e pologa tauvaga.

E te iloa? I Initia e oo mai i nei aso, e teuteuina lima, vae ma foliga o le faatoafaiava i le aso o le faaipoipoga. O se ituaiga o tatalo, valaʻau i faʻamanuiaga a atua, faʻamafanafanaina i le faaipoipoga, ma le soifua manuia faaletino mo se ulugalii talavou. I Morocco, i le taimi lava na fanau mai ai se tamaititi, e faʻaaogaina le paʻu o le henna i le pute, ua faia lenei mea ina ia mafai ai ona maua le pepe ma le lelei o le tino ma le tamaoaiga i le olaga matua.

Faamatalaga faʻamalosi

O le laau e puipui, i le foliga o se togavao ma ni lauusiusi lauitiiti lauusiusi. O le maualuga o le laau e fesuisuiai e faalagolago i le tau mai le 3 i le 6 mita. E toto le laau i fugalaau laiti, e faʻaputuina i le tele o mea faʻapitoa. O petals e mafai ona valiina i lanu mai le paʻepaʻe ma se piniki piniki i le mumu mumu. O le laau e manaia, ma e masani ona manaia. A maeʻa le henna ma faʻafefeteina pamu, o fua laititi e pei o se polo ma fatu o loʻo faia i totonu o latou nofoaga.

O malo e sili atu ona teuteuina o le dacha. E oo lava i le taumalulu, o le lanumeamata lanumeamata, honeysuckle, cypress, boxwood, pine, vavalo o le a fiafia i mata o le fai togalaau.

Faasalalau

Seia oʻo mai i le taimi nei, o le mafuaʻaga moni o Lawsonia nekolichy e le o iloa. O le ituaiga e sili ona foliga mai o le Iran lea. O le laau e fiafia i se vevela ma le vevela o le tau. E masani lava ona maua i totonu o laufanua valevalenoa i Aferika i matu ma sasaʻe, faʻapea foʻi ma feʻaveʻaʻiga i tropical: i le motu o Madagascar, i le itu i saute o Asia, Sri Lanka, Ausetalia ma Amerika i saute. Laʻau e masani ona faʻaaogaina o ni puipui.

E te iloa? Faʻamatalaga o mea faʻamalolo o le hena e masani lava ona maua i togafitiga faafomaʻi a le fomai sili o anamua, Avicenna, faapea foi ma tusitusiga paia o le Quran ma le Tusi Paia. Fai mai le Quran na fai le perofeta o Mohammed i le paʻu o le henna, e pei o isi tagata o le taimi, ma sa fiafia foi e fiafia i le manogi o fugalaau o lenei laau.

Vailaʻau faʻamaʻi o tulafonoon

I le faaopoopo atu i le tele o tannins, o laulaau o tulafonoonia o ni vailaʻau e aofia ai se vailaau e taʻua o Lawson, o le 2-hydroxy-1-4-naphthoquinone. O ia na te tuʻuina atu mea totino mo le valivali (i totonu o Sasae, o lenei mea e taua o le henna poʻo le hena). O le vailaʻau faʻasolosolo o tulafonoonium e le o se valea, e aofia ai mannitol, o meaola (gallic, ellagic and organic), o meaʻai, o le phenolic glycosides, tannins, resins, vitamins C ma K. .

Fale faʻamaloilo

Lausonia (o aʻa, laulaau, paʻu ma fatu) o loʻo faʻaaogaina e fai ma fomaʻi.

O mea faʻamalolo o Lawsonia e le o se agavaʻa (Lawsonia inermis):

  • faʻailoga;
  • antimicrobial;
  • antibacterial;
  • manuʻa faʻamaʻi;
  • mea maualuga;
  • anti-inflammatory;
  • tiga o fualaau;
  • antipyretic;
  • taofi migraine.
E te iloa? O le atavali Arapi ua taua o mehendi. Mo ia, masani, o ata na maua mai lau o loʻo ola i le laʻau o le vao o le lawonia. O nei laupepa ei ai le tele o meainu. O ata tusi i lenei auala, e faia e se matai atamai, e faia i luga o le paʻu (aua le paisa) mo le tolu vaiaso.

Faaaogaina o tulafonoon

O mea faʻamalolo o lenei laau ua leva ona lauiloa. O le vailaau o loʻo faʻaaogaina e le gata i vailaʻau faʻapitoa, ae faʻapea foi i le cosmetology. O vailaʻau, mea manogi, vali mo lauulu, paʻu ma ie e faia mai ai.

I vailaau

Lavsonia uumi ua leva ona galue e avea ma puna e le muta mo le gaosiga o mea e iai togafitiga faafomaʻi. O le sunny powdered henna ma le vailaʻau faʻamalolo fualaʻau na faia mai ai. Ua matauina e fomaʻi Arapi o aʻa, laulaau, paʻu poʻo fatu e mafai ona faʻamaloloina faʻamaʻi eseese. O a faʻamaʻi na togafitia i le henna:

  • lepela, moa moa ma le misela;
  • manava manava, jaundice, isi maʻi o le ate;
  • faʻamaʻi pipisi mai feusuaʻiga;
  • malaria, faʻamaʻi pipisi o vailaau faʻamaʻi;
  • solia o le paʻu (mumu, sulu ma le abrasions);
  • psoriasis, eczema, maʻi tiga, maʻi le atoatoa.

O faʻaʻailoga o se maʻi o le ulu o le a fesoasoani e aveese se linden, o se pulou, se lalala, se mea e ola ai, se meaʻai, o le aniani Initia.

Paʻu i le paʻu, na tuʻuina le aʻa o le henna ma indigo ma mafua ai se togafitiga lelei mo le le mautonu.

O ata i luga o le paʻu, na faia i le hena, sa le gata ina matagofie, ae sa tausia foi le ola maloloina o latou matai. O Henna o loʻo i ai ni mea lelei faʻamaʻi tino e faʻasaʻo ai siama siama. I aso anamua, mo le valiina o lauulu, na faʻafefiloi ai le henna ma le resini ma le suauu, ma o se taunuuga, na maua ai se paʻu na faʻamalosia ma faafaileleina le lauulu. Ina ua maeʻa le vali o le taele, na mou atu le meaʻai, o lona uiga, e le na o le vevela, lauulu lauulu na faamaloloina, ae na toe foi atu foi i le tino.

Ina ia faʻafefete i meaʻai, faʻaaoga se masini o aniani.

E taua foi le faaopoopo i ai E puipuia e Henna le lauulu ma le paʻu mai le radiation ultraviolet. E faʻaleleia foʻi le fausaga o le lauulu ma faʻafetaui le fua o lauulu, tuʻuina atu ia i latou le lamolemole ma susulu.

I le vailaau faʻaonapo nei, o loʻo faʻaaoga pea le henna. I atunuu o Asia i Saute ma Aferika, e faʻaaogaina o se visepisi mo togafitiga o faʻamaʻi paʻu, aemaise o mycoses. O le mauaina o mea faʻamalosi, e puipuia lelei ai le saluina o vae ma lima, ma togafitia ai foi ni vaʻa, horny epidermis ma le malulu.

I le faavae o le henna, olive olive ma le elerise sulfur e saunia ai se suauʻu mo le taumafataga.

O le suauu manogi, lea e faia mai le henna ma le sua kope, e aoga foi. O le puipuia o le manava o le tino mai viral infections, henna, fefiloi ma le suauu ma le meli, e faia i le tautala.

I le cosmetology

O Henna o loʻo i ai le tele o talosaga i totonu o le aulelei o pisinisi. E faʻaaogaina e fai ai mea manava mo le tausiga ma le valivali o lauulu ma le paʻu. O auaunaga mo le faʻaaogaina o taualumaga o le henna e maua i potu matagofie uma.

Faʻapena foi i luga o le faavae o le turmeric faia tupe mo lauulu lanu.

O le sili ona lauiloa o mea lanu o le henna. I totonu o nuʻu Alamani, e ofoina atu le baths (hammam) baths i le hena, ma mulimuli ane ua mama le lanu i le lanu, e foliga lelei ma maloloina. E le gata i lea, Henna e faʻamaluluina le paʻu, faʻafiafiaina, manaia i le paʻi. O le paʻu Henna e mafai ona faʻatauina i soʻo se fale talavai mo sina tupe ma faʻaaogaina e vali ma faʻamalolo ai lauulu.

E taua! Henna lauulu lauulu i lauulu mumu lanu mumu (mai le lanu mumu i le pogisa). O le lanu o loʻo maua i le pito i lalo o le faiga o le vali e faʻalagolago i le lanu o le lauulu lea ua faaopoopoina i ai le hena. E mafai ona e faʻafefiloi le hena ma le vai i vaega eseese ina ia maua ai se lanu o le lauulu e sili atu le pogisa ma sili atu.

Ia vali lau lauulu

O le efuefu o Henna (1 taga) ua sasaaina i totonu o se sima poʻo se ipu tioata. O le suamalie (faʻapipiʻiina) e faʻapipiʻiina le vai i le paʻu seia oʻo ina oʻo le mamafa i le faʻafefeteina o kulimi suamalie. Ona faʻaaogaina lea i le lauulu, afifi i le polyethylene ma se uila, ma e leʻi fufulu mo le 6-8 itula. E mafai ona e faia le tagofia o le afiafi ma alu i le moega. I le taeao (pe pe a uma le faʻataʻitaʻiga) e fufulu le ulu i le vai mafanafana ma le paʻu. Mo lauulu pupuu, ave le 1 le henna mo le lanu e tasi. Mo le lauulu umi, e tatau ona e faʻaaoga 2-3 pusa paʻu o le vali i se tasi o taualumaga.

E i ai le aoga o Henna i le lauulu, o lea e leai se lamatiaga o le faaleagaina, e tusa lava pe e te faʻaaogaina lenei vali masani mo le tele o tausaga. O lenei meafaigaluega e lelei tele mo le fausiaina ma le valivali o mata mata ma foliga mata. O le iʻuga o nei faʻamalositino auala e faaopoopo atu i mata o le lanu ma foliga mata, e mafai foi ona e maua togafitiga mo le paʻu ma le lalelei, lauulu lelei. O mataʻitusi ma lauulu mo le lua i le tolu vaiaso o le a le manaʻomia se eyeliner faaopoopo o peni vali lanu.

I atunuu i sasaʻe, e faʻaaogaina le henna mo le valivali o faʻamau fao, faʻapea foʻi ma le paʻu.

E te iloa? Ona o le maualuga o ana tannin, o le henna sa masani ona faaaogaina i aso anamua mo le valiina o paʻu ma ie. I le sauniga o le falelauasiga o tagata Aikupito anamua, na afifi ai mumu a le au malaga ese i le lanu lanu. Sa faaaoga e Arapi le henna e vali ai solovae solofanua, puʻu ma manes.
O fugalaau Lonsonia o nekolyuchi e faʻaaogaina e maua ai le suauu taua. O lenei mea taua e taua o le "Molipalai o le suauu", e faʻaaogaina e fai ai ni manogi fou i mea manogi (manogi, vai de toilette, colognes) ma o se manogi masani mo lipstick.

Totoina

O le tulafonoonia nekolyuchaya e tupu lelei i totonu o se fugalaau (i nofoaga o le vevela), ma i totonu o le fagu i totonu o fale, fale ma ofisa. O le laau e matua le lelei lava: o sina vai, tele o le malamalama, teuteu lemu, fesoasoani taimi mai tagata e ona i le tau faasaga i faʻamaʻi - ma o le tele o vao o le a lagona le manaia tele.

O le totoina o fatu

O le tulafonoonia e mafai ona faʻaleleia e aunoa ma se faʻafitauli, e ala i le totoina o lanu meamata poʻo le lūlūina o fatu.

Fanauina o fatu

O se pusa papaʻu (o se fagu fugalaau, o se atigipusa fatu) o loʻo faʻaaogaina e sasaa ai palapala. O le eleele ua sasaaina i totonu o le tane, ua susu ile suamalie moli, ma o fatugogo o tulafonoon ua faʻafefeteina i luga. E taua le taumafai e tufatufaina fatu ile luga ole palapala ole faaputuga.

E taua! O loʻo sosolo fatu o loʻo taoto i luga o le palapala e le ufiufi ile eleele, pe ua ufitia ile eleele i le loloto e le sili atu i le 1-2 mm. O le mafuaʻaga mo lenei mea o se fatu laʻitiiti tele o fatu, o le loloto i totonu o le eleele, latou te le ola, e le lava le malosi o le tuputupu ae.

O mea totō e toe faʻasalaina i se fagu moli ma faʻapipiʻi i le paʻu palasitika po o se tioata manino. O le koneteina o loʻo totoina tulafonoonia ua tuʻuina i se nofoaga mafanafana, o nisi taimi e faʻaleleia ai ma faʻamagoina i le faʻamautu lelei. O fuā muamua e tatau ona faʻamoemoe i totonu o le 30-35 aso talu ona toto. O lenei faagasologa e mafai ona faatelevaveina e ala i le lūlūina o fatu na saunia muamua. Ina ia sauniuni, e tatau ona e faia sea faiga: o fatu o loʻo tuʻuina atu i luga o se fulufulu mamoe fulufulu, pe a maeʻa ona lomia le ie i totonu o le lisi ma tuʻuina i totonu o se taga palasitika.

O le pusa e faʻagata mai le paluga o le afi mo le vaiaso. I le vevela ma le susu, o le a fuga lelei le fatu, o le a amata ona latou tutupu aʻe i totonu. O le totoina i le eleele, o le a totoina ai mea totino i totonu o le tolu aso.

A o talavou, e tatau ona teuina le palapala i totonu o le suāsusu, ma faʻafefeteina nisi o laau laiti i le vai mafanafana. E le aveeseina le taga tioata po o le palasitika, ae o loʻo faʻapipiʻi pea le eleele faʻaleleia. A oʻo mai le lua o laʻau moni i luga o tamaitai talavou, e mafai ona toso i totonu o ipu taʻitasi mo fale tumau.

Toe gaosia lanu lanumeamata poʻo le faʻamaʻaʻaina

Otioti le 'ie ina ia maua e le lua pe tasi le fualaau aina. O le vaega e tatau ona le itiiti ifo i le 8-12 cm le uumi. Ina ia ausia le foliga o le aʻa i luga o le tipi, e mafai ona e tuu i lalo i totonu o se fagu vai, lea e faaopoopoina ai aʻafiaga (mo se faataitaiga, "Kornevin") pe tuʻuina i se vai mafanafana, 1 centimita le loloto.

Po o le a lava le togafitiga e filifilia, e le mafai ona tuua e aunoa ma se vai poʻo se alalago matutu. Pe a talafeagai ai, e tatau ona liligi le suavai ma faʻamamaina le solo ma se fagu moli. A maeʻa le 35-40 aso, o aʻa paʻepaʻe o le a amata ona ola i luga o le vavae, pe a oʻo atu aʻa i le umi o le 2-3 cm - lawonia e mafai ona totoina i totonu o se isi potopotoga, lea o le a tupu ai pea.

E te iloa? E ese lava, ae e ui lava i le oona oona, e fiafia manu e aina laulaau ma lala laiti o Lawsonia. A maeʻa lea ituaiga taumafataga, e savavali manu mo vaiaso e lua ma ni lanu mumu po o le paʻu. A maeʻa ona faʻatali mo le amataga o le vaitau o timuga, e oʻo lava i le taumafaina malosi, o le vao o Lawsonia e vave ona fausia ai ni lālā talavou ma lau laʻau.

Malamalama ma nofoaga faʻapitoa

E le fiafia le Lovonia i se nofoaga e malamalama lelei, na te tali atu ma le toʻa i le susulu o le la. O le fofo pito sili ona manuia o le faʻapipiʻiina lea o se fagu i le tuputupu aʻe o le henna i le faamalama i saute. I masina o le mafanafana, e mafai ona tuʻuina le laau i luga o se faapaologa po o totonu o se fugalaau e lelei le susulu i le la. O le vevela i fafo pe i totonu o se potu e tu ai le lawnonia e sili atu i le 11 ° C - o le tulaga autu lea mo le tupu masani o se fale vevela. O le vevela vevela vevela atoatoa.

Soo, Substrate ma le pH Tulaga

O le eleele mo le totoina o se mea e le tulafono e tatau ona gaosia (pH 8-8.5), o lea e tatau ai ona e faatauina i totonu o se faleoloa faapitoa e teu ai togalaau po o le aoina mai i totonu o se togavao lea e tupu tele ai le atinaʻe. E manaʻomia ona faʻafefiloi laufanua oneone i le oneone i tutusa tutusa. O le i ai i fafo ole laupepa o loʻo taʻu mai ai le eleele eleʻele.

Saili pe aisea e taua ai le mafaufau i le eleʻele palapala mo laau totō; pe faʻapefea ma poʻo le a le mea e faʻafefe ai le palapala ile togalaau.

Faʻasa

O tulafonoonia e fiafia i eleele palapala, ae e matua le taliaina lava eleele palapala. I le vaomatua, e mafai e se laau ona ola mo se taimi umi i luga o se vai vai inu lelei e aunoa ma le faaleagaina tele ia te ia lava. O le mea lea, e le mafai ona faʻamaualalo le tulafono a Lawsonia.

E mafai ona e suʻeina le vao pe a maeʻa le pito i luga o le palapala i totonu o le ulo e faʻamalo sina mea itiiti. O le fealualuai solo mo se taimi umi e aunoa ma se vai, o le a le mate le laau, ae na o le lafoina o ona laulaau. O lona uiga masani lea i tulaga ogaoga, o le auala lava e tasi e tali atu ai i se osofaiga o meaola faalafua po o faamaʻi.

Teuteu

O le tulafonoonia e le o se mea faigata, o se fale e matua malosi lava, o lea la pe a maeʻa le laʻau laʻau - o le vao e lelei ona tipi, sasaa i le vai ma le tele o vailaau oona, ma tuu i luga o se faamalama malamalama (sili i se faamalama i saute). O le a vave ona totoina e le laau ni lala fou ma lau

E te iloa? O le uputuu e valiina ma le henna e toe foʻi le 5,000 tausaga talu ai, o lea na teuteu ai le taʻutaʻua lauiloa o Aikupito - Nefertiti. Afai o le kofe faalenatura eleele e faaopoopo i le solution o le hena, ona faia lea o le mamanu i luga o le tino i ni sukalati, ma afai e faaaoga le uaina mūlū e avea o se faʻaopoopoga, ona fai ai lea i le claret.

Seleseleina

O lālā o lālā o le henna talavou e leai ni lanu ma togafitiga faafomaʻi. O le seleseleina o le lau o le lau ma le paʻu e muamua ona seleseleina pe a uma ona taʻi tolu tausaga. A maeʻa ona aveeseina laʻau mai le laau, o le a vavaeina ai pine, o lona uumi e oʻo atu i le 20-25 cm. Ua mamago ma paʻu i le palapala vevela. I le gaosiga o faleoloa mai le tasi hectare o le tolu-tausaga le toto e oo atu i le lua tone o mea tau vailaau faʻataʻitaʻi ua seleseleina.

E mafai ona faigofie ona e totoina se vao matagofie o le henna i le fale i totonu o se ulo ma o le a mafai ona e seleseleina au lava togalaau o togafitiga. O le usitaʻia o tulafono faigofie o le galueaina, e mafai ona maua ai le fugalaau manogi ma le tuputupu aʻe sauā o tulafonoonia i totonu o se potu e leai se potu i lalo o potu.