Apple laau

Eseese o apu "Gala": uiga, mea lelei ma le pala

Faatasi ai ma ituaiga eseese o apu, o le laau o le "Gala" e tu i fafo mo ona aoga. Le lauiloa ma le aloaia o le "pisinisi" ituaiga manumalo i Europa, le Iunaite Setete o Amerika, Kanata ma Pasila. O le amanaiaina o uiga mama na taitaia ai le laau apu o le "Gala" ituaiga e faaaoga i fale gaosi oloa.

Tala faasolopito

New Zealand breeder J.H. O le pepe, e ala i le laasia o le apu Golden Delicious ma Golden Kidd Orange, i le 1957 na maua ai se ituaiga apu e taʻua o Gala, o lona uiga "paia ".

E te iloa? I setete o Amerika - Uosigitone, West Virginia ma Rhode Island - o le apu ua lauiloa o le fua aloaia o le setete, ma talu mai le 30s o le seneturi talu ai, ua taʻua ai o Niu Ioka ("Big Apple").

Iloiloina uiga le lelei o le fua, J.H. Na maua le pepe mo le faʻatoʻateleina o ituaiga faʻatoʻaga ma faʻamatalaga matagofie. Faatasi ai ma lo latou toe afio mai, o le eseesega ua faasolosolo ina lauiloa. O le i ai o uiga lelei ma uiga lelei, o le ituaiga e amata ona faʻaaogaina i le gaosiga o voluma gaosiga o Niu Sila ma Europa talu mai le 1965. Zoned i le ogatotonu o Iukureini ma le itu i saute o Rusia talu mai le 1993, ae i luga o se tulaga tele e le faʻaaogaina togalaau. I le 2016, o le faailoga na taʻitaʻia ai le "sili ona lauiloa i le lalolagi" mamalu "Gala".

Laʻau faʻamatalaga

O ituaiga Apple o le "Gala" o se uiga o sea faamatalaga.

  • Laʻau: maualuga le maualuga, e le silia le 3.5 mita le maualuga.
  • Faʻaʻau aʻa: malosi le atiina ae, ituaiga faʻafefete.
  • Krone: lapotopoto, salalau solo, lapotopoto ma foliga tutusa.
  • Faauluina paranesi: malosi ma le maualuga o le alualu i luma.
  • Fugalaau: o le faaiuga o Me ma le amataga o Iuni.
  • Peduncles: alalaupapa, lapotopoto, paepae.
  • Lea Lea: faʻaloloa ma se faʻamatalaga faʻapitoa i le pito, pouliuli lanumeamata, la latou vaega pito i lalo o le lautele.

E te iloa? Ina ia mafai ona faʻataʻitaʻi ituaiga eseese o apu, o le a sili atu i le 20 tausaga o le ola, e faʻaaogaina apu o le tasi ituaiga i le aso.

Fualaau Faʻamatalaga

Fua o le vasega o le "Gala" - o le fua tutusa, lapopoa ma le lapotopoto. I le pito i luga o le apu e mafai ona faatagaina se lipine laiti. O le mamafa o le fua e 115-145 kalama, ae i le maualuga e mafai ona oʻo i le 170 kalama. Le lanu samasama ma lanu moli-mumu. I nisi o vaega laiti o le ituaiga o "Gala", o le mumu lanumumu e mafai ona ufiufi uma ai luga o le apu. O le paʻu o le fualaau aina e manaia, manaia, ae malosi lava. O le aano o le malamalama, ma se lanu samasama, pala, ma se fausaga laula. O le tofo o apu o se mea e manaia tele i le foliga fiafia. Le manogi o apu - suamalie malie ma caramel ma nutty notes.

Manaomia o le malamalama

Faʻalagolago i le mea e ola ai le gala Gala i luga o le fasi fanua, o fua e ono eseese i le tele ma le lanu. O se tasi o mafuaʻaga autu o le alualu i luma ma le atinaʻeina ua avea ma malamalama o le la, poʻo le "faʻamalosia". Mo tulaga lelei o le alualu i luma ma le fuaina o fualaau aina i le pale atoa, e manaomia e le laau se tele o le malamalama, o lea e taua ai le alu i totonu o nofoaga susulu malamalama.

E taua! O le leai o se malamalama o le a faaitiitia ai le numera o tusi lauiloa o fualaau aina, i le faasologa, o le a faaitiitia ai le fua ma atili ai le tofo o apu.

O le "Kala" e faia lelei ai le paolo, ae e mafai ona afaina ai le fua o le laau.

Manaomia o le eleele

Mo le atinaʻeina lelei, "Kala" e manaʻomia ai le eleele lelei (chernozem, loam, oneone loam). E sili ona lelei le totōina o apu i luga o nofoaga matutu ma maualuga e aunoa ma ni vai vavalalata. O lenei ituaiga e fiafia i le eleele mamago e aunoa ma le mafiafia o le susu.

Faʻasuina le eleele e le tatau ona maelega. O laau laʻau e manaʻomia le faʻasusu vai e tasi i le vaiaso, ma tagata matutua pe'ā manaʻomia. I le maualuga o le timu, e le manaʻomia le faʻaleleia atili o vaiinu. E afaina ai le ola maloloina ma le atinaʻeina o le laau tele auala o le gaosiga o le gataifale:

  • vavalalata taimi ma le taina faaletausaga. O ia togafitiga o le a lelei ai le afaina o le "ea" ma le vevela o le eleele;
  • o le faʻasusuina, gaosia i le taimi e tasi i le eliina, o le a faateleina ai meaʻai i le palapala. E taua le matauina o le faʻaleleia o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina, ma sili atu le fafagaina i vaitau i le vaitau (tausaga). I luga o le laei pito i luga e tatau ai ona faʻaaogā faʻamalosi (natura). Mo nei faʻamoemoega, o se faʻafefiloi o le faapalaga ma le manulele poʻo le pefu ma le lime e talafeagai. E mafai foʻi ona faʻaaogaina le palapala ma faʻamaʻi faʻamalosi i mea laiti, matauina o le faʻaleleiina;
  • eleele mulching ma sawdust po o vaomago o le a maua ai tulaga lelei o le vevela o le eleele.

E taua! O le loliina ma le mulching e gaosia i totonu o le faʻalavelave, o le a faʻaleleia le lelei o le fafagaina ma faʻateleina le tikeri o le faigata o le laau.

Faʻasalaga

O le apu o le "Gala" e le faʻaaoga i ituaiga o fua o le tagata lava ia ma manaʻomia le vaipanoa ma tagata palota. Faʻafetai mo le gaogao o le vaʻai ma ituaiga "Idared", "James Griv", "Golden Delicious", "Melrose" ma le "Elstar".

Fruiting

O le amataga o le fualaau aina i totonu o se laau talavou e na o le 3-7 tausaga e sau ai ma e faalagolago ile sulu (faapipii i luga o se isi laau). Faatasi ai ma se faapipii i luga o se laau toto, o le amataga o le fualaau aina atonu e amata amata i le 3 tausaga, ma o se faapipii i luga o se laau maualuga-tupu ae o le a taitai atu ai i le fuaina mai i le 7 tausaga. O le fuaina i le ituaiga o Gala, o lona uiga o le ovaries o fualaau aina e mafai ona fausia i luga o lala o fualaau aina, ma luga o fualaau aina (fualaau e tasi le tausaga) ma kesi (gaioiga puupuu faaletausaga).

Gestation period

O le fua o le fualaau aina e amata i le faaiuga o Setema ma tumau ai seia oʻo i le amataga o le kiona (i le taimi o Novema). I le taimi lava lea e tasi, o le a pauu i luga i le faaiuga o Setema, ma e oʻo mai i le faaiuga o Novema ua oʻo mai le matua matua.

I le autumn, o fualaau o ituaiga apu e pei o Red Chif, Bashkir Beauty, Pepin Saffron, Semerenko, Uralets, Shtreyfling, Solnyshko, Zhigulevskoe.

Tuuina atu

O le seleselega faaletausaga o se tagata matua e mafai ona oʻo i le 50-70 kilokalama. I luga o laau laiti, o le fua o le seleselega e sili atu ona talafeagai, ae faaletausaga. O le vailaʻau e faigofie lava i le faʻasalaga ma le tele o le seleselega. O lenei tulaga o le ituaiga e mafai ona oo atu ai i se vaitaimi o fualaau aina po o le leaga le afaina ai o le lelei o le fua, o lona uiga, o le tele.

Ina ia aloese mai le faʻamalosi ma faʻaleleia le tele o fua i le vaitau o le tele o le fua o le fugalaau, e tatau ona faʻamaeʻaina le fugalaau. Afai e misi lenei taimi, ona faʻatagaina lea e faʻamaeʻaina le fua ua uma ona fuaina, ma aveese le fua ogatotonu i fusi taʻitasi. Faatasi ai ma le "matua" ma le faaleagaina o le laau e faasolosolo malie le faaitiitia.

E te iloa? O le apu matua i le lalolagi e tupu i Manhattan (Niu Ioka). Sa totoina i le 1947 ma o loo fua pea.

Malosiaga ma le teuina

Saogalēmū aʻo faʻatusatusaina felauaiga e tutusa, ae, i se tulaga lautele, o apu e taofi a latou faʻamatalaga i le taimi o felaʻuaʻiga ile mamao mamao. O le ola ola o apu e umi ma mafai ona oʻo i le afa tausaga. E talafeagai le teuina o fualaau aina i se nofoaga malulu ma pouliuli (pulou poʻo le pulou).

E taua! O le faateleina o le ola o fua o fualaau aina ma mea leaga, o faailoga o maʻi poʻo meaola faalafua e tatau ona vavae ese mai le fua autu.

Faʻamaʻi ma faʻafefe o manu

E fiafia le apu i eleele vevela ma vai inu suavai, o le mea lea, e teteʻe i maʻi faʻamaʻi e tulaʻi mai i le tala o le maualuga o le suavai: mataʻu, paʻu palapala (oidium), ma le pala.

Ae, e pei lava o isi fualaau aina, o Gala e mafai ona maofa. ituaiga faʻamaʻi:

  • maʻi kanesa uliuli - o se maʻi afaina e afaina ai le paʻu, lala, laʻau ma fua. Faʻailoaina e le au paʻu uliuli ma lanu enaena i luga o le ogalaau. Faʻasala le fasipolo e ala i le faaleagaina o le laau;
  • aʻafia o le kanesa o se faʻamaʻi pipisi e mafua mai i siama palapala. Faʻaaliga mai fafo e na o le faateleina o vaivaiga, faʻalavelaveina o le laau ma taofi i atinaʻe. Papateria e ulu atu i aʻa leaga.

O meaola faalafua e sili ona matautia o le ituaiga "Gala", e tau atu i togi maualalo:

  • Codling moth - caterpillar, ma mulimuli ane o se pepe na tatui le fua. O se taunuuga o lana galuega taua, o apples e paʻu vave;
  • O le anufe o le Apple-fualaʻau o le anufe o se iniseti lea e fafagaina i luga o meaʻai i fuga o le fugalaau. O se taunuuga, o le tele o le seleselega e faʻaitiitia pe toesea atoa;
  • O le laumei o se iniseti o ona laʻau e fafagaina i luga o laʻau, pulupulu, ma fua o le laau. O se taunuuga o la latou galuega taua, o laulaau ua pala, ma o le aofaiga o le seleselega ua faaitiitia.

I uluai faaaliga o le i ai o meaola faalafua, e tatau ona togafitia le laau i iniseti e tusa ai ma le faasologa ua faailoa mai i luga o le afifiina po o le koneteina faatasi ai ma sauniuniga (Balazo, Kazumin, Agrostak-Bio, Calypso, Decis Profi, Fitoverm).

E taua! Ina ia le afaina ai le apu e le mafai ona sili atu nai lo le faamautuina o le fua, ma faaitiitia le taimi e gaosia ai.

Mo le puipuia o faʻamaʻi poʻo mea faʻamaʻi pepe i le amataga o le tautotogo, faʻaaogaina le paʻu o le ogalaau (i totonu o se laʻititi ma laʻititi laau, e tatau ona faʻamamaina lala pito i lalo). O sea mea na tupu o le a faia ai se malu puipuia ma puipuia ai le tupu mai o meaola faalafua ma pathogens. O le togafitiga o le pale i le filogides, mo se faʻataʻitaʻiga, 3% Bordeaux, o le ai ai foi se aafiaga lelei. E tatau ona faʻaleleia i le amataga o le tautotogo ao le i oʻo i le fuga o fatugaʻo. A uma ona faʻamaligiina fugalaau, togafitiga fafie ma se fungicide (Bordeaux liquid, copper oxychloride) e mafai ona toe faia.

O le faigata o le taumalulu

O le gafatia o le laʻau o Gala e faʻafeiloaʻi ai fesuiaiga i le maualalo o le vevela ma isi tulaga maualuga o le taumalulu e faʻatusatusaina o le averesi. O le ituaiga e lava le puipuia i fulufulu pupuu ma e mafai ona tatalia le maualalo o le vevela i lalo -25 ° C. "Gala" o se ituaiga o le fuga o le fugalaau e faasaoina i le taimi o le tautotogo "toe foi" le kiona. Faʻasalaga lelei (kili, fafagaina, mulching), faʻateleina le faigata o le laau.

E te iloa? Fai mai tagata taumafa e faapea o se 'aina e tasi ua i ai sona aafiaga malosi i le tino, e tutusa ma se ipu kofe.

Faʻaaoga fua

Filifiliga mo le faʻaaogaina o fualaau aina suamalie. Ona o le maualalo o le kalori ma mea maualuga o vitamini ma minerale apu "Gala" e faʻaaoga lelei:

  • i le kukaina - o se mea ese poʻo se mea e faʻaaogaina mo sauniuniga o sau sau, marinades, salad, desserts, drinks, faʻapea foʻi ma le faʻasaoina mo le sauniuni o fale, faʻasao, compotes. Fualaau aina e faʻaaogaina i se mea masani, togafitiga faʻamaʻi ma masini;
  • i le cosmetology - o le vaega autu ma le tele o aafiaga i le shampoos, balms, faafesagaʻi masks / hair, creams and lotions, toothpastes, ma isi;
  • i meaola manu ma meaola - pei o le fafagaina / faʻaputuina o meaai mo manu.
O aoga o le faʻaaogaina o apu i nei vaega e taua.

Aoao pe faapefea ona fai le uaina vine ma le cider i le fale.

Lafoga faʻavae e faʻavae i le ituaiga "Gala"

O le manatu o foliga o le ituaiga "Gala" e le susulu ma lalelei, e mafai ona tosina mai ai le manatu o le tagata faatau, na filifili ai e le au faifaiva e faasaʻo le "sese" ma aumaia ai ni vaega fou o le ituaiga ma se lanu malosi atu o fua. E sili atu ma le 20 ituaiga o faʻamaumauga, o le sili ona manino i le faʻamatalaga o apple o ituaiga: "Gala Mast", "Royal Gala", "Mondial Gala".

"Gala Mast" (poo le Regal Queen) na faalauiloaina e N. Fulvord i Hastings (Niu Sila). O le laʻasaga sili ona lauiloa ma le tele naua, e sili atu le lanu. O se mumu lanumumu mumu o le apu e alu uma ai le fualaau aina.

E taua! E maua e apples ia lanu lanu e na o le faaiuga o Aokuso.

80% o fualaau aina i la latou lapisi e oʻo i le 170 kalama, ma le lautele - 70 mm. O le ituaiga sili lea ona taugofie mo le faʻaogaina o alamanuia.

"Mondial Gala" (poʻo le "Imperial Gala") - na faʻavaeina i le 1978 e D. Mitchell. Lafoga o loʻo maua ai le lanu sili atu, e oʻo atu i le faaiuga o Aokuso, o apples e avea ma laʻau lanu po o le ufiufi foi i ni fasi lanu enaena. O se vaega o vaevaega laiti o fua ia o foliga tutusa. "Royal Gala" (poʻo "Tenra") - na faʻavaeina i le 1973 e T. Howe i Matamata (Niu Sila). O faʻatusatusaga e pei o le "Gala", ae o loʻo i ai se lanu sili ona malosi ma manino. O fua e maua ai le pepa e pei o le pepa. O apu o le "Royal Gala" na totoina ai fale gaosi oloa i Europa ma Amerika.

Malosiaga ma vaivaiga

Taunuuga o le "Gala":

  • tausiga le lelei;
  • amataga vave;
  • maualuga fua;
  • sili ona lelei;
  • laiti laiti;
  • ola umi;
  • le lautele o le faaaogaina o fua.

E te iloa? O le laau Apple i Eleni anamua sa avea o le laau paia o Apollo, ma sa faaigoa ai le apu i le gagana Peretania "apple".

E ui i le tele o tulaga lelei, ituaiga eseese ei ai ni mea le lelei.

  • taugofie le taumalulu;
  • puleaina ovasia;
  • le fuaina fua;
  • lanu vaivai o fua;
  • faʻafitauli i nisi faʻamaʻi ma meaola faalafua.
Eseesega "Gala" e talafeagai mo le tuputupu aʻe i luga o vaʻalele lelei ma faʻamafanafana mafanafana. O ia o se mea e mataʻutia i le tausiga, ae e manaʻomia le tausisia o tomai faʻapitoa o le faʻaaogaina o mea taufaatoaga. Faatasi ai ma le tausiga lelei, o le ituaiga o loʻo tumau pea le maua mai o maualuga. "Gala" e tetee atu i le tele o faamai, ae e faigofie lava i le osofaia o nisi ituaiga o meaola faalafua.