Fua o le gaosiga

E faʻapefea ona totoina ma ola i le ipomoeya yam (quamoclite, farbitis)

I totonu o togalaau o togalaau aina e taua tele mo o latou foliga teuteu ma le matagofie o le olaola. O se tulaga e le o se tulaga masani "faailoga" o sea ituaiga o togalaau aina o le Ipomoea yam, lea ua leva ona totoina e pei o se fualaau aina. Ae i le tele o tausaga talu ai nei, ua maua ai le lauiloa tele o totonu o le fale o Ipomoea, ma mo mafuaaga lelei, ona o le eseese o lanu o ona laʻau ma fugalaau o le a faʻafesoʻotaʻia ai soʻo se fale i totonu.

Faamatalaga faʻamalosi

I le avea ai o se fualaau faisua, na totoina ai Ipomoea i le silia ma le 5 afe tausaga talu ai. O le igoa "suamalie suamalie" na taua e le vaega o tagata Initia Taino, o le na nofoia le atunuu o lona tuputupu aʻe. O le Ipomoea o se faʻailoa, ae i totonu o togalaau aina e masani lava ona tupu aʻe e avea o se faʻalausaga taʻitasi. E tusa ai ma le fuainumera faasaienisi, o le ipomoea yam o se tasi lea o ituaiga ituaiga o laau o le ituaiga o le Ipomea o le aiga o Vyunkovye ma o se ituaiga o laau toto.

E te iloa? O le antioxidants o loo i ai i le tubers o le yam e mafai ona faʻaitiitia ai le ono mafai ona fausia fomaʻi pipisi, ae i lalo o le tulaga o lo latou masani ona faʻaaogaina.

Talu mai le 1793, o Jean Baptiste Lamarck, Professor of Zoology, na ia faʻalauiloa mai se faʻamatalaga faʻapitoa:

  • aʻa pakiaka: faʻasalaga, fulafula, foliga mafiafia ma lanu samasama-lanu moli;
  • uʻu: lamolemole, fetolofi, lianovidny, oso i totonu, ausia se umi o le 3-4 m;
  • lanu: lau, lamolemole, fatu-fatu ma se pito pito i luga, faapipii i le pito i lalo i laulaau umi mai le 3 i le 14 cm;
  • fugalaau: lanu paʻepaʻe paʻepaʻe poʻo le lanu uliuli, o le foliga lava e tasi, faia o se faʻalanoaga ulu e 3.5-5 cm le lautele, e faʻapipiʻi faʻatasi ni vaega laiti mai le 1 i le 3 vaega;
  • O fatu: faʻalauiloa mai fafo, elongated, e oʻo i le 6 mm le umi, i se foliga angular i totonu o se pusa lapisi fatu o loʻo faʻapipiʻi taʻitasi i potu taʻitasi.

I le aiga o convolvulaceae e mafai foi ona taʻua o laau e pei o: convolvulus, ipomeyu purple ma calistegia terry.

E faʻatatau i le nofoaga o le tuputupu aʻe ma le lelei o le tausiga, o le uiga o le Ipomoea atonu e ese mai si faʻamatalaga faʻamaʻi. O le eseesega autu o le tikeri o le mamafa o petals.

Tufatufaina ma nofoaga

O le Ipomoea yam o se fale vevela. O le lauʻeleʻele o lona tuputupu aʻe o Aferika, o nofoaga faʻasalalau o Amerika i Saute, Saute Saina. O le tufatufa atu ma le galueaina o le taeao o le mamalu e pei o se mea teuteu laau e mafai foi ona faia i atunuu ei ai se tulaga o le eleele e maualalo pe le lelei. I a tatou latitudes, o le galueaiina o le taeao o le mamalu foi ua manuia, ae na o le avea o se laau taʻitasi.

E taua! O le taumafaina o pateta suamalie i le taimi o le maitaga poo le susu pepe e le fautuaina.

Fiafia ituaiga

O le taugata teuteu o le Ipomoea e le gata ina maua ai se foliga o le fugalaau. O le tele o ituaiga e leai ni lanu lanu, ae sili ona taua mo latou lalelei, foliga teuteu ma lanu. O le sili ona taʻutaʻua ma taʻutaʻua i totonu o fai togalaau o ituaiga eseese ia:

  • Margarita - o loʻo faʻamatalaina e foliga o foliga o laulaau o se lanu auro lanu meamata;
  • Blackie - foliga eseese o le five-lobed, o le lanu loloto o lanu enaena ma le lanu enaena o fugalaau;
  • Lulu suamalie - o mea taua o le ituaiga o laulaau lanu lanu lanu meamata, lea e maua i le taimi nei se lanu lanu meamata-lanu enaena;
  • Pink tio - o loʻo faʻaalia i laʻau paʻu o le tafatolu tafatafa, o lanu lanu e lanu meamata ma lanu piniki ma paʻepaʻe paʻepaʻe;
  • Faʻamalamalama le lagomeli - e vaʻavaʻa vavae fasi laʻau e lima-lobedi lanu lanu meamata.
O ituaiga uma e maua mai le lianovid, e tupu tele ma lauolaola ma e lelei atoatoa mo le ola o le ampel. Ae maise lava le manaia i totonu o le vaipanoa e foliga eseese ai ituaiga eseese.

Faʻaaogaina o le Ipomoea yam

I le faaopoopo atu i le teuteuina o togalaau aina ma le faaopoopoina o le fale, Ipomoea yam e faʻaaogaina i vaega o galuega:

  • i le kukaina;
  • i vailaau.
I le amataga, na faʻaaogaina le yam mo naʻo meaai. Palu pateta - o se fualaʻau laʻau ma le manogi susulu, e tutusa lelei ma le pateta masani. Mo le tofo suamalie o fualaau faisua, o le pateta suamalie e taua tele o le "suamalie suamalie".
E te iloa? Yam tubers, e masani ona faʻaaoga mo meaai, e mafai ona faʻaitiitia le afaina e mafua mai le ulaula tapaa.
Eseese eseesega o loʻo faʻaalia i le lanu ma le tofo o fualaʻau aʻa. O lea, o le lanu o le pulupulu e mafai ona avea ma kulimi, samasama, moli poo le lanu viole. O le 'aiina o uiga lelei o se oloa e faʻalagolago foi i se togi - o aʻafiaga o le aʻa e mafai ona maua ai le nut, fualaau aina po o fualaau aina suamalie. "Palu pateta" e mafai ona 'ai faʻatau, kuka ma tao. E mafai ona avea o se falaoa i le itu mo le ipu autu, i luga o lona laʻau suamalie o fualaau aina suamalie ma susu, e mafai foi ona faʻaaogaina o se tasi o mea aoga i salakeke. I le avea ai ma oloa taumafa E maua ai e le Espomoea ni faʻamanuiaga taua i le tino. O le maualuga o le paleni o mea taumafa, o le maualalo o le kalori ma le tele o vitamini ma minerale e faʻamamafa ai le tino ma faateleina le maualuga o le tetee atu i faʻamaʻi, lea e sili ona taua i le falemaʻi. Mea aoga o le "pateta suamalie":

  • fuainumera maualalo maualalo o aʻa e faaosofia ai le tino i se maualuga maualuga o manatu o le inisalini;
  • o le fiber dietary o loʻo faʻamautuina ai le gaioiga o le gastrointestinal tract ma e fesoasoani i le faʻaumatiaina o le "leaga" cholesterol, ma faʻamamaina ai le toto;
  • toe faʻaleleia o le tino ma mea aoga, o aʻafiaga aʻa e faʻamalosia ai le galuega o le hematopoietic system ma faʻateleina ai le elasticity o puipui o le vaa;
  • vitamini ma minerale i le tuufaatasiga o aʻa o loʻo i ai ni mea e tetee ai i le faʻalavelave;
  • O vailaʻau 'oloʻo iai i le pateta suamalie e aofia i le muscle fale, lea e sili ona talisapaia e tagata taʻalo tomai;
  • o mea o loʻo i totonu o hormones fafine e fesoasoani i le faateleina o le faʻafeusuaiga o fafine ma e masani ona fautuaina mo le faʻaaogaina e tamaitai i le taimi o le menopause.

O le sipisi-slizun, Kale kapisi, o le suavai, o le togalaau, o le kulisi, dodder, chervil, prince ma le lyubka, ua lelei foi ona aafia i le gaosi gastrointestinal.

O le manuia o le tino e aumaia ai e le gata o fatu o le laau, ae o laulaau lanumeamata foi.

Faʻaaoga i le mamanu laufanua

O le Ipomoea yam o se vaʻa feʻaʻei, ma o lea e mafai ai ona faʻamalosia e le gata o se fale masani masani poʻo se faletalimalo, ae e mafai foi ona vaʻai i se togalaau. O lona uiga o le gafatia e fausia ai veli vevela, e ese le matagofie i le faʻataʻitaʻiga o le laufanua e pei o le faʻatupuina o laau. O lona uiga o le totoina mo le teuteuina o fao, arbors, pa ma isi pa. O le avea o se tagata e fetolofi, i le faagasologa o le atinaʻeina o le Ipomoea o loʻo afifi faʻataʻamilo i le lagolago, sosoo ai ma le totoina, ma fesoasoani i le teuteuina o le eria ma fesoasoani ai e natia mea sese ua i ai nei. Varietal eseese e fesoasoani i le fatuina o uluai fatuga pe a tuufaatasia, lea e fesoasoani i le fatuina o se mamanu tulaga ese o le togalaau aina po o le paka, ma o le umi o le taumafanafana-tautotogo e fiafia i ai i se lanu lanu umi ma se lanu lanu. I le avea ai ma se aʻega maualuga, o le tino o le ipomoea e foliga mai e sili pe a tupu i luga o ipu. Laʻau matagofie ma lauolaola paʻu matagofie, ma pe a faʻapipiʻi ma ituaiga eseese e lua e sili atu ona manaia. O le auala o le faʻaleleia o le amulete e talafeagai mo tuutuuga o le togalaau aina, fale poʻo le faletalimalo ma e mafai ona tuʻuina atu le faʻamafanafanaga e oo lava i fale sili ona lelei.

Tuputupu ma tausia lelei togalaau

O le Ipomoea yam e le o se tasi o laau le lelei, ae o le faagasologa o le tuputupu ae e le aumaia ai ni faafitauli. Faatasi ai ma le tausiga lelei o tulaga ma le amanaʻiaina o manaoga o le laau i le eleele ma le faasūsūina o le ipomoea, ua vave ona tutupu le ola o tipu ma vave ona tupu.

Faitau e uiga i lanu e le masani ai e pei o le uʻu, o le suamalie, le toto, pochis, hoya, camellia ma le amorphophallus.

Tuutuuga o le taofia

O le totoina o pateta suamalie i le malae vaʻaia o le ala sili ona lauiloa. A totoina, ia e iloa e le mafai e le laau ona toleniina le susulu o le la, ae e te fiafia i se maualuga maualuga o le malamalama (susulu le la). E le mafai foi e Ipomoea ona talia faʻataʻitaʻiga. O le mea lea, o le itu i saute ma sautesasaʻe e leai ni paʻu e aunoa ma ni maualuga puipui poʻo ni malu puipuia o le a talafeagai mo le galueaina. Ae mo le galueaiina i totonu o fale, i lenei tulaga, o le taeao o le mamalu o se faʻalauiloa tele. O se vaega o le galueaina i totonu o fale o le uiga lea o le faamaligiina o laʻau i le tau malulu ma le le lava o le vevela o le potu.

E te iloa? O le taua o se aganuu taua. Mai i lea mea, faapea foi ma pateta, o le gaosia o le ava malosi, sima, tiolasses ma le falaoamata.
O le manaomia o se kulimi suamalie mo le malamalama e aofia ai le tuʻuina i luga o faʻamalama faʻamalama poo le faletalimalo. I le taimi lava e tasi, o le mauaina o le ea fou e taua foi, ae aunoa ma le fausia o pepa. Mo le mafuaʻaga lenei, o le faʻaleleia o totonu o Ipomoea e le masani ai nai lo le avanoa tatala. Mo le totoina o laau toto i totonu o potu, o le a fetaui lelei ma soʻo se fagu fugalaau poʻo ni ipu faʻaputu.

Sola ma le faʻapala

O le totoina o pateta suamalie e manaʻomia ai le faʻafefiloi oneone pe oneone vaivai i se maualuga o le pH o le 4.5 i le 7, lea e tutusa ma le maualuga o le palapala pe le mautonu. E taua tele le lelei o le fefiloi o le eleele, faʻafefe ma faʻafefe lelei. I totonu o le "mativa" eleele, o le osooso foi e tupu lelei, ae i le taimi lava e tasi e tupu tele ai fatu, ma o le lanumeamata lanumeamata e le manaia tele ma suamalie. O le tele o lanu i totonu o ia eleele, e pei o se tulafono, e le tupu.

Lafoa ma le susu

"Sweet Potato" e fiafia i le maualuga o le eleele e aunoa ma se vevela tele. Ae maise lava le manaomia o le susu i le taimi o lona tuputupu ae olaola ma le totogo. O faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga e mafai ona gafatia le faʻavaivai i taimi pupuu, ae i le taimi lava e tasi o latou foliga teuteu ua leiloloa. E pei o le lofia, i ia tulaga, o fatu o le Ipomoea e faigofie lava ona pala, lea e mulimuli ane oʻo atu ai i le oti o laau toto. E tusa lava pe o le a le auala e galue ai (i totonu ma fafo), e taua le faatumauina o se tulaga sili ona lelei o le susu o le eleele, ae aunoa ma ni masini.

E taua! O le maualuga o mea o le acid ascorbic i tubers e faaosofia ai se faʻaopoopoga i le lafoaʻi puipuia i le tino o le tagata. O le faʻaaogaina o tubers i meaai e sili ona aoga i le vaitaimi o faʻamaʻi pipisi.

Fesoʻotaʻiga i le vevela

O le Ipomoea yam o se fale vevela, ma o le mea lea e sili ai le fiafia i le tau mo le tuputupu ae. O le maualuga o le vevela o le vevela mai i le + 9 º ia i le -29 ºС. A oʻo ina tuputupu ae, e taua tele le mafaufau i le maualalo o le vevela o le tuputupu ae o le laau e vave faʻaitiitia, ma maualuga tele - e mafai ona mate le tino. I le taimi mālū o le tausaga, e tatau ona tuʻuina atu i le fale le vevela mai le +10 i le +16 º. I le avea ai ma se laau vevela-alofa, e le mafai e le pateta suamalie ona taumalulu i le tau ma masani ai fesuiaiga i le tulaga vevela, ma o le mea lea o le tausaga, lea e mafua ai le totōina o laau fou mo vaitau o lumanai.

Toe gaosia ma totoina

O le totoina ma le toe gaosia e faigofie lava ona fai i ni auala se lua - e ala i le totoina o fatu poʻo le totoina o laau (fusiina), ae o metotia taʻitasi e iai ona lava uiga.

Laʻau e totoina fua e pei o: cactus, tulip, kampsis ma dieffenbachia.

Fatu

O le metotia o le fatu o le taimi sili lea e alu ai. E ui lava i le maualuga o le fatuina o fatu, e leai ni faʻamautinoaga mo le maua mai o ni aʻa malolosi, ma mo le totoina o uluaʻi fuālaau e umi se taimi. Mo lenei mafuaaga, o le fatu fatu e masani lava ona gaosia mo na o togafitiga e fua ai ituaiga fou. Mo i latou e le o sailia ni auala faigofie i le totoina o togalaau, o le a le faigata le faagasologa, ma o le onosai o le a totogia le faaselau. O le faagasologa o le sauniuni ma le tulaueleele e faia i laʻasaga i lenei faasologa o gaioiga:

  • Vaega 1: tapenaga o eleele. O le suavai mo le totoina o fatu ma lo latou vave tutupu aʻe e tatau ona faigofie ma faigofie nai lo le totoina o fatu laau, o lona uiga o le eleele mo le totoina e tatau ona palu faatasi ma le oneone oneone i le ratio 2: 1. O lenei paluga e mafai foi ona faʻaaogaina i se tasi vaega o le vermiculite.
  • Vaega 2: tapenaga o meaʻai mo le totoina. O le laasaga sauniuni e aofia ai le faʻamalosia ma le siʻitia o mea e gaosi. O le togafitiga e aofia ai le lūlūina o fatu i totonu o le vai poʻo se vaivaiga vaivai o le potassium mo le aso mo le "fagua" ma le fulafula. O le faʻasalaga o le faʻaleagaina lea o le atigi pito i fafo o le fatu (punch) mo le vave amataina.
  • Vaega 3: toto fatu. O le fatu ua saunia e lūlūina i luga o le faʻafefe o le eleele ma fufuluina i sina vaega eleele ile luga. Ina ia faatelevaveina le germination o fua muamua o le tane ma le fatu, e mafai ona ufiufi le pito i luga i se ata tifaga po o se tioata, e masani ona lele i totonu o le kiona. Tu i luga o se "ituaiga o aoga" i totonu o se potu mafanafana ma malamalama ma faʻasalaga (nofoaga). E tatau ona faʻamaluluina i luga o le kulimi i luga o le fagu moli, e puipuia ai mai le faʻamamago.
  • Vaega 4: fufulu ma totoina fatu. A maeʻa le 2 vaiaso, o le a aliaʻe pine muamua, ma a oʻo ina malosi atili ma oʻo atu i le 10-15 cm le maualuga, e mafai ona totoina (suia) i se nofoaga tumau. I le taimi nei, e pei o se tulafono, ua faʻavaeina tulaga mafanafana o le tau, lea e mafai ai ona tulaʻi ile fanua tatala.
O launiuni sauniuni o loʻo i le ogatotonu o Me, ma o le tau e tatau ona faia i le faaiuga o le masina. Faatasi ai ma lenei faasologa, o le totoina o laau i le eleele tatala e tatau ona pau i le afa muamua o Iuni. Mo le totoina o totonu i totonu ole taimi e le taua tele pe a mafai e le "tau" o le potu ona faatagaina.
E te iloa? Mai le kuka ma le suamalie ile fatu pateta suamalie, e mafai ona e gaosi se ipu inu inu - o le tutusa o le kofe e aunoa ma le "caffeine."

Vegetative

O le auala pito sili ona faigofie e toe fanauina ai le Ipomoea o le vegetative, e maua mai i le tipiina o lala tuai poʻo vine mai fatu. Auala masani o le totoina o fatu mo laʻau mama. Ina ia faia lenei mea, a maeʻa le taumalulu, tuʻuina ia fatu i le eleele ma faʻafefete i le pito i luga ma se tamai laulau (1-2 cm) o le palapala. A oʻo ina malosi malosi le toʻamea, e tatau ona vaʻaia ma le totoa ma tuu i totonu o se pusa ua uma ona faʻaleleia mo le ola. Mo le televave o aʻafiaga o aʻa, e mafai ona tuu i luga o se fagu vailaau muamua i le pusa vai seia oo ina vaaia foliga, mulimuli ane e mafai ona totoina i se nofoaga tumau o le tuputupu ae. Afai e fuafuaina le totoina ile eleele tatala, ona totoina ai lea o lala laau laiti mo lo latou ola lelei i se mea itiiti i tulaga o le potu, ona tulaʻi ai lea i luga o se nofoaga tumau. Mo le faʻavaeina o weni laʻititi i le taufaʻaiʻuiʻuga o le vaitau o le tautotogo, e tatau ona totoina fatu i le eleele o le Fepuari.

E taua! Mo le tuputupu aʻe masani ma le atinaʻeina o laau totō, e tatau ona faʻatūina i le mamao o le 20 cm mai le tasi.

Faʻavae o le tausiga, faʻalagolago i le nofoaga o le taofiga

E leai ni eseesega tele i le tausiga o se laau ua totōina ile lauʻeleʻele poo totonu o se fugalaau. Pau lava le eseesega o le susu e vave faʻavave i tulaga i fafo, o le mea lea e faʻamalosia ai le taeao i le lauʻeleʻele e tatau ona faʻateleina ma sili atu. O le auala aupito sili ona lelei ma se taunuuga mautinoa e mafai ona mafaufauina o le galueaina i totonu o le fale, ae i le malae vaʻaia o le iuga e masani ona fetaui ma faʻamoemoega uma.

O faigata faigata i le tuputupu ae

E leai ni faigata faʻapitoa i le tuputupu aʻe o Ipomoea yam, ae o loʻo i ai pea ni nuances:

  • o se matafaioi tāua e faia i le fesuiaiga o le vevela i le tautotogo o le tautotogo-taumafanafana, lea e mafai ona aʻafia ai le tuputupu ae, ma i nisi tulaga e oʻo atu ai i le oti o le laau;
  • O le lelei o le fugalaau e mafai ona afaina i le le mafai ona pulea le aofaiga o le susulu o le la, lea e iu lava ina taitai atu ai i le leai atoatoa o lanu i luga o le laau.
O le aloese mai faigata i le tuputupu ae o le a fesoasoani i le taimi e tatau ai ona faapipiiina laau ma fualaau faisua. Atonu o lenei mea o le nitrogen (ammonium nitrate, ammonium sulfate) poʻo le phosphate (superphosphate, phosphoric meal) fertilizers.

Pests, faʻamaʻi ma puipuiga

O le pateta suamalie e seasea ona maua i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. O le masani masani o le afaina o le afaina o le aʻa, lea e aliali mai ile talaaga o le faʻaauau pea o le suavai. Ina ia faʻaumatia le malie, ua lava lea e aveese ai aʻa o le maʻi, ma faʻagasolo le palapala i soʻo se mea malie. Vailaʻau faʻamalosi-faʻamaʻi pipisi: Fafefe o Bordeaux, "Vitaros", suauu sulfate, "Profit", "Fitolavin" ma isi. "Vitaros"

E te iloa? Yam tubers i lo latou tuputupu ae e mafai ona oʻo atu i le tetele - tele 30 cm le umi.
O meaola faalafua o le Ipomoea e sili atu ona faigofie ile vaʻaia o le apogaleveleve ma aphids. Mo le vave faʻaaogaina, o se talosaga se tasi o vailaʻau iniseti e faʻamaonia.Mo le togafitiga o le tagata lava ia, e mafai ona e faʻaaogaina le vaifofo masani mo le gaosiga o laau. O ia ituaiga iniseti e sili ona aoga: "Aktellik", "Vertimek", "Envidor", "Green Soap", "Oberon" ma isi. "Actellic"

Ipomoea yam - o le aʻega o laau e mafai ona faʻamalosia le mamanu faigofie o le laufanua poʻo le avea o se teuteuga matagofie o totonu o totonu. O manaoga maualalo o le laau ua atili ai ona faatosina tagata fai togalaau ina ia totoina, ma o lalelei matagofie e tilotilo i mea laiti uma e tutupu i le faagasologa o lona totoina.

Vitio: Ipomoea yam

Faʻamatalaga mai le upega tafailagi

Na ola o ia i le 3 ituaiga o lapisi laumei teuteu - ma lemoni-samasama, maroon-paauli ma lanu paʻepaʻe-lanu-mumu. E foliga mai e pei o se ampel, e faʻateleina lona ola, e pei o le tradescantia, o aʻa i le vai i totonu o se mea fou: ddafg :. O se tasi o mea e sili ona matuia o le mea e fiafia i ai tupe moli. E pei o se maneta ua tosina mai lenei faʻamaʻi pipisi. O le mea lea na tatau ai ona fai soo. O le kemisi e le o se mea e sili ona faʻanoanoa, i le faaiuga, na filifili e lafoaia le faʻatoʻaga o lenei mea. E ui lava o lagona na sili ona lelei. Ou te lei tofo i fatu, ou te lei manao e. O loʻo i ai lenei mea i le hypermarket, ae mo nisi mafuaaga ou te le tosina atu ai i le pateta suamalie :)
Mihail M
//frauflora.ru/viewtopic.php?p=71862&sid=f8faabeda340d5c75f14eb072c9cb4ed#p71862

I loʻu manatu o le fale e matua le lelei lava. Grew ia lava e pei o vao ma e le manaʻomia se tausiga faapitoa. Na vevela ao vele, o le eleele sa masani foi. A oʻo ina malosi malosi ma ua gaogao le tino, na ou vavaeina i latou ma tipi i totonu o le vai ma toe totoina. I le auala, na amata ona tupu ona aʻa i le aso 3.
irin_z
//indasad.ru/forum/10-dekorativnolistnie/4442-kak-ukhazhivat-za-komnatnoj-ipomeej#4454