Fua o le gaosiga

Columney: tausiga ma le galueaina

Koluma na sau ia i matou mai vaomatua o le Latina ma Amerika Tutotonu (Kolomupia, Pasila, Panama, Mexico, Costa Rica, Guatemala, Guyana, Bolivia), lea i tulaga masani na avea o se epiphyte (o laau e pipii tumau i isi laau, e masani lava - i laau).

I la tatou eria, o lenei fugalaau e faʻaaogaina e pei o se togitogi laau e susulu matagofie, o nisi taimi e taʻua ai o le "iʻa auro". I totonu o lenei tusiga o le a tatou talanoa e uiga i le ituaiga o colums, o tulafono o le galueaiina ma le tausiga, faapea foi le auala e taulimaina ai meaola faalafua ma faamai o fugalaau Latina Amerika.

Faʻamatalaga

A o laʻitiiti, o le koluma o loʻo i ai le fuʻa ua faʻasaga i luga. I le aluga o taimi, ua amata ona latou lotovaivai, aua o latou lapopoa o loʻo faʻaateleina pea. O lenei fugalaau vevela o se lauulu faʻalelei, lea e pala, ae o vine vine, e oʻo atu i le umi o le 10-12 cm. O nei vine ua ufiufi i se mafiafia anufe o laʻau paʻu. O laulaʻau o le koluma ei ai foliga o le fatu, e ufiufi i se paʻu lamolemole, o lapataiga e maamaai. O le umi o laulaau e eseese ma i nisi tulaga e mafai ona oʻo i le 12 cm. O pupu ma laʻau o lenei fugalaau e ufiufi i le paʻepaʻe paepae paʻepaʻe.

E te iloa? Mo le taimi muamua lava, na maua mai ai e fugalaau vao laau fugalaau i Europa i le 18 senituri.

E totogo le laau i le taumalulu po o le amataga o le tautotogo, talu ai o le taimi lea ua oʻo mai ai le taumafanafana i lona atunuu. O fugalaau fugalaau e matagofie tele, o latou uiga e tali tutusa ma fulu, e mafai ona latou oʻo atu i le umi o le 5-7 cm O le lanu o fugalaau eseese: moli lanumeamata, samasama samasama, piniki, ma isi.

Matou te fautuaina oe e te faamasani i na ituaiga o meaola: tillandia, standmania, satelini, miltassia, venereal slipper, platicerium ma vriezii.

Manua laʻau

E sili atu i le 200 ituaiga o colum, o le tele o ia mea na tumau pea e ola i lo latou nofoaga masani masani. Ae ui i lea, o nisi ituaiga o nei fugalaau ua leva ona salalau i le lalolagi atoa ma ua ola e pei o ni fale teuteu matagofie i luga o balconies, terraces, e pei o teuteuga i fugalaau ma i togalaau.

O se tasi o ituaiga sili ona lauiloa o ituaiga Taaloga. O lenei fugalaau e tele ona lau o le laititi, o loʻo ufiufi i se paʻu lamolemole ma se tamaʻi vevela laitiiti. O fugalaau o le Carnival e lanu samasama lanu, ae i le pito o loʻo i ai se paʻu paʻu.

Columney Allen Na sau ia i matou mai Panama. O lenei atunuu, lea o loʻo i le itu i saute o Amerika i Matu, o loʻo malupuipuia se laau matagofie i lona togavao, o ona fugalaau e telē tele (pe tusa o le 8 cm) ma maua ai le lanu mumu-lanu moli. O laulaau o nei ituaiga o meaola e laiti, ellipsoid. Laʻau e fetolofi pe tautau, lea e faʻaauau pea ona faʻatuputeleina.

Columney Krakatau - atonu o le ituaiga taatele o lenei laau i lo tatou atunuu. Na fafagaina o ia e faifaʻatasiga faapitoa mo le tuputupu ae ma le popole i le fale. Na aveesea Krakatau mai Columney Banks, o lona nofoaga na avea o se vaega tele o Amerika i Saute ma Amerika Tutotonu. Na maua e Krakatau lona igoa e faamamalu ai le manava tele, lea o le taimi o le pala e maua ai lanu tutusa e mafai ona vaaia i le taimi o le tupu aʻe o Columney Krakatau. O laulaau o lenei fugalaau ei ai le foliga o se ellipse elonoa, valiina i se lanu uliuli lanu meamata. O lenei laau e fuga mai i fugalaau lanumumu, e oʻo atu i le umi o le 10-12 cm.

Kolumini toto mumu E faʻafeiloaʻi foi i latou e fiafia i meaola matagofie o lo tatou atunuu. O lenei fugalaau e ese lava le eseesega mai ona vaega: e tele lau (e oo i le 30 cm), o fugalaau e faia i vaega ma maua ai se lanu mumu lanumumu, laulaau mumu (e oo i le 1.3 mita). Laʻau mumu mumu toto i totonu o le aiga e mafaufau i mauga mauga o Antilles.

Columney Banks e i ai se fuālaʻau lamolemole umi lava (umi e oʻo i le 1 mita). O laulaau e ufiufi i se ufi paʻu, o le pito i lalo e lanu mumu. O fugalaau e lapotopoto, moli-mumu-samasama, e oʻo i le umi o le 6 cm.

E taua! O le le lava o le moli e mafai ona taʻitaʻia ai le mea moni e le mafai ona fuga mai le koluma.

Aiga Columni Shida o vaomatua o Mekisiko. O ia o loʻo i ai ni pine e leai ni pine e oʻo i le 1.5 mita. O le fugalaau e tupu ae o se sui susulu o laau toto. O loʻo i ai ni laulaau mataʻitusi, lima, tusi laititi, o le vaega pito i lalo o loʻo ufiufi i lanu mumu. O le koluma a Shida e matagofie lona matagofie, e tele fugalaau lanumumu lanumumu, lanu samasama-beige (e pei o le lanu cheetah). Mai lenei ituaiga o fugalaau, o isi ituaiga na mafua mai i le fausiaina, lea e masani ona faʻaaogaina i teuteuga ma le faʻasologa o fanua.

Toto ma palapala

O le eleele mo lenei laau teuteu e mafai ona faʻatauina i soʻo se faleoloa fugalaau. Afai e te le maua sea avanoa, ona e saunia lea ia oe: ave 50% o eleele eleele masima, 25% o humus leaf, 12.5% ​​o le faapalaga ma le 12.5% ​​o le sphagnum moss ma le small sawdust. E le na o le pau lea o le tuufaatasiga o le palapala mo se iʻa auro. Mo se faʻataʻitaʻiga, ae le o le faapalaga e mafai ona e faaopoopo i ai le peʻa maualuga, ma nai lo le vao - vermiculite.

Talu ai ona o le puaʻa o se fugalaau ma ni fugalaau fetolofi umi, e tatau ona totoina i totonu o se pusa pipi poʻo se fugalaau i luga o le ala. Filifili se vaʻa tulaʻi lelei lautele, ae i le taimi e tasi e le tatau ona loloto. O le mea o loʻo i totonu o le pusa mo le totoina e le afaina tele, o le mea autu o le i ai o pupu i le pito i lalo mo le faʻafefe o le tele o le vai.

O le tuputupu aʻe o le tagata Sipaniolo ua mataʻutia toso, ma ina ia mafai ona totogo le laau ma vela, ia le itiiti ifo ma le 4 ni fasi laau e tatau ona totō i totonu o le ipu e tasi. Afai e na o le tasi le laau e totoina, a maeʻa sina taimi, e tatau ona ia faia le sipuni, o le mea lea o le ae fesoasoani i le tuputupu ae o isi togi. Ma aua nei galo e uiga i tulafono uma o le tausiga, a leai o le fugalaau o le a leai ni mea lelei e teuteuina.

Tulaga

Mo le tuputupu ae masani ma le fuga o le koluma, e tatau ona faia ni tulaga lelei ma ia mataʻituina pea le vevela, malamalama ma le susu.

Lulu

O le vevela o le ea i totonu o le potu o loʻo i ai le fugalaau o le a faalagolago tele lava, e aofia ai le fuga o le lush malosi. I le taimi mafanafana, e manaʻomia e le fugalaau ona faia se faigamalo o le vevela e ese mai le 22 i le 28 ° C. Mai le Tesema ia Fepuari (pe a ma le 45-55 aso), o le koluma e tatau ona i totonu o se potu ma le vevela o + 12 ... +16 ° С. O lenei vevela e fesoasoani i le masani masani o le faʻavaeina o piʻo.

E te iloa? Columney na faaigoa i le igoa o le Farani Colonna o le Farani Colonna (i le Latina o lona igoa mulimuli ua taʻua "Columney"). O lenei igoa na maua ai le fugalaau Carl Linnaeus.

O le maualalo o le vevela i le taumalulu o le a maua mai ai le vevela ma le susulu. Afai e te tausia le fale i le maualalo o le vevela mo le itiiti ifo i le 40 aso, ona le mafai lea ona faʻatali le mea e teuteuina ai le fale. Pe a amata ona aliali mai muamua tamai pepe, e tatau ona toe faafoi le pou i se vevela maualuga.

Malamalama

O le nofoaga sili i le "iʻa auro" i totonu o lou fale o le a avea ma pupuni o sasaʻe poʻo sisifo, pe a faʻapea o le a lava le aofaʻi o moli moli o le a paʻu i luga o le fugalaau. O le tuʻuina o se fugalaau matala i le pito i matu o le fale e le tatau, aua o le malamalama o le a sau i sina mea laitiiti, ma o le columney o se laau e malamalama lelei. Afai e te tuʻuina se fafie i le itu i saute o le fale, ona oʻo lea i le taumafanafana e tatau ona i ai le pritenyat, talu mai le vevela vevela o le la e mafai ona tupu ai mumu i laulaau ma lālā laiti o koluma. I le va o le maeʻa o le autumn ma le amataga o Fepuari, o le "auro sili" e sili ona tuu i le itu i saute poʻo le itu i sasaʻe o sasaʻe. Afai e itiiti le la i le taumalulu i lau eria, ona tatau ai lea ona faʻamalamalamaina le koluma e ala ile lanu paʻepaʻe poʻo le la.

Faʻamamaga o le ea

Homeland Kolumney o susu mumusu o Latina ma Amerika Tutotonu, i le mea e leai se vevela o le la, ae o "valaaulia" masani o vaʻaloto. O le mea lea, i le fale mo lenei mea totō e manaʻomia ona faʻavaeina le maualuga o le suamalie. E fautuaina e fuga ni fugalaau i le 2-3 aso ma vai mama mama, o le vevela e tatau ona + 20 ... +22 ° С. I le 1-2 taimi i le masina e tatau ai ona liligi tele i luga o le pale o le laau i le vai mafanafana, ona faamago lea o le fugalaau i se nofoaga mafanafana.

Talu ai ona o le natura faalenatura o le koluma e leai se taimi e malolo ai, o lona fatuina, e mafai ona faateleina ai le tele o le fuga o le "iʻa auro". I le taumalulu, e faaopoopo atu i le maualalo o le vevela ma le faʻaitiitia o le moli, taumafai foi ia faatumauina se maliega maualalo maualalo. E faia lenei mea mo le 28-33 aso. A o faagasolo lenei vaitau, o le fugalaau e sili ona manaia e pulea le fua saʻo o fugalaau.

Tofiga

E mafai ona faʻaleleia le faʻamalosia i ni auala se lua: vavae ma fatu. O le auala lona lua o se faiga faigata tele ma e masani lava ona le faʻaaogaina e le au faifaatoʻaga amu (pe a faʻaleleia e fatu, e tatau ona fausia ni greenhouses faapitoa, ma o loʻo tumau ai pea le vevela, le vevela ma le malamalama). O le faʻaleleia o fatu e faʻaaogaina e tagata tomai faʻapolofesa o loʻo faʻaauau pea ona fausia ituaiga fou o koluma.

Aoao pe faʻapefea ona faʻapipiʻi e tipi: rose, plumeria, chrysanthemums, clematis, cross-stones ma geraniums aliʻi.

E taua! O le vevela o le eleele mo le totoina o seleni e tatau ona iai + 20 ... +25 ° С.

Totoina o gaioiga "auro auro" e amata i le ogatotonu po o le faaiuga o Fepuari. Mo le faia o lenei mea, ave fautuaga a le opu ma le umi o le 4-6 cm, lea e 3-5 laulaau. I le lima-centimetric le mafai ona totoina vine 3-4 (e mafai ona e faʻaaoga le kaseti le malosi ma totoina i luga o se taotoga se tasi). O fualaau e tatau ona faʻafeinu i aso uma, faʻamalamalamaina ma tausia i le vevela o + 20 ... +22 ° С. Ae o aʻafiaga laiti e le mafai ona faapaleni le susulu o le susu (o le a tupu e amata ona pala le lau).

O le meaʻai mo le seleseleina e saunia mai vaega tutusa e tolu o le humus, le vaitafe o le vaitafe ma lau lau lau. A maeʻa ona seleseleina aʻa laiti, e manaʻomia ona totoina i totonu o koneteina tetele. Saunia le mea e sui i le auala lava e tasi, ae faʻaopopo sina lau laʻau laʻau. O le toe gaosia o le Columnaea o se faiga lelei tele, ma pe a uma ona totoina laau, latou te manaomia le tausiga faapitoa, o lona uiga o le fafagaina, fafagaina, moli, tausia o le vevela, ma isi. O le fafagaina o aʻa e tatau ona faia e faaaoga ai fugalaau faigata i vaiaso taitasi mo le 2 -2.5 masina, mulimuli ane ona toe totoina i totonu o fagu loloto.

Tausiga

Afai e te manao i lou tino e faʻaali atu ona uiga sili ona lelei teuteu, e tatau ona e tausia i se taimi talafeagai ma saʻo.

Faʻasa

Suavai mo le fausiaina o lou potu "vavega" e manaʻomia ona faʻamalosi i le ao. E mafai ona e ave saʻo le vai mai le tap, ona tuu ai lea i totonu o se nofoaga pogisa mo se aso (i le avanoa, ina ia faʻaitiitia uma chlorides ma isi mea leaga). O le vai vevela mo le faʻaleleia o vai e tatau ona + 20 ... +22 ° С. O se faasiliga itiiti o lenei tulaga faatauaina e faatagaina, ae peitai e faasaina ona faʻaaoga le vai mo le faʻaleleia o le vai, o lona vevela e sili atu i luga o le +30 ° C.

E tatau ona maitauina o le eleele i totonu o se fagu e iai se fugalaau e tatau ona susu pea, ae le susu (ia manatua o le koluma e le o faasino atu i fua o le araisa i soo se auala ma e le manaomia ona tuua puddles latalata i aʻa). Pe a mimiti le eleele ile laitiiti, e manaʻomia le toe faʻaleleia o le fugalaau. E sili ona lelei le gaosia o le susu i taimi uma, ae faʻatasi ai ma sina vai. E tatau ona e manatua o le tele o le suāsusu, ma e seasea lava, e mafai ona oʻo atu i le oti o le laau. O le faʻafia ona faʻavaivai i le taumalulu e tatau ona faʻaititia i le 1 taimi i le vaiaso.

Fertilizers ma faʻamaʻi

I le vaitau o le tuputupu ae malosi, lea e masani ona pau i le tautotogo-taumafanafana, e tatau ona fafagaina le laau ia le itiiti ifo i le tasi i le 2 vaiaso. Liquid fertilizers, lea e mafai ona maua i luga o fata o faleoloa fugalaau, e sili ona talafeagai mo laei. E talafeagai lelei fualaau faasaina "Hertica" ma "Kemira Suite." Ae ui i lea, e tatau ona amanaʻia se tasi o faʻataʻitaʻiga taua: fai se fofo, o le faʻaluaga e 2 taimi le itiiti ifo nai lo le mea na faʻaalia i totonu o faatonuga.

Columney e ese lava le ese (i faaupuga o meaola) mai isi mea uma i totonu ole fale, ma afai e fafagaina e tusa ai ma faatonuga, o le a maua ai le tuputupu ae malosi, ma o lenei mea o le a fesoasoani i le taofia o le olaola ola.

E te iloa? I nisi o meaola, e mafai ona oʻo i le 6-7 mita le uumi.

A oʻo i le taimi e malolo ai le laau, lea e masani lava e amata mai i le faaiuga o Tesema i le ogatotonu o Fepuari, o le a le manaʻomia le fafagaina faaopoopo. I le taimi atoa, pe a fuga le fugalaau i lalo ifo o le vevela, e tatau ona fafagaina e le silia ma le tasi i le masina.

Suiga

Columnaea totoina i tausaga uma (mo laau laiti). A maeʻa le 4-5 tausaga, ona totoina lea o laau pe a manaʻomia (pe a fai o aʻa o le ai ai sina avanoa i le vai oi ai nei). O le gaoioi e faʻatinoina vave lava pe a uma le faʻagasologa o le fugalaau, ma faʻapitoa ona pupuʻu, lea e mafai ona faʻaaogaina e pei o le totoina o meaʻai (tipi tipi). Faʻafeiloaʻiga o loʻo faia i totonu o se pusa ua uma ona saunia i le palapala, lea e aofia ai meataumalo niu ma le fasi pepa. I le pito i lalo o le ulo e tatau ona tuʻuina i ai le alavai, ma e tatau ona i ai ni pu ile pito i lalo e faʻafefe ai le suavai.

Maʻi ma faʻamaʻi

O le le lelei o le ea i totonu o le potu, faapea foi ma le maualuga o le maualuga o le maualuga o le ea ma le eleele e mafai ona mafua ai le paʻu enaena i le laau. O le faailoga muamua o lenei maʻi fulufulu lanu eleelea, lea e ufiufi ai laulaau ma tipu o le koluma. I le faʻafefeina o le lauulu enaena, e tatau ona e aveese muamua ia nofoaga na aafia, ona togafitia lea o le laau atoa ma Zuparen, Fundazol poo Topsin (faaaoga e tusa ai ma faatonuga mo le faʻaaogaina). O nisi taimi o le "iʻa auro" e mafai ona afaina ai meaola faalafua, o le tasi paʻepaʻe. O nei iniseti e laʻititi i le telē, ola i tua o le laʻau ma e masani ona felelei faataamilo i fugalaau. E tatau ona e faʻaaogaina vailaʻau faʻapitoa ("Aktellik", "Akarin", "Fitoverm"), o le gaioiga e faia e tusa ai ma faatonuga 2-3 taimi ma se vaitaimi o le 3-4 aso. I totonu foi o le laau e mafai ona e tautau ai fasipepa.

E taua! Afai e te totoina le laau i le vai malulu, o le a amata ona amataina i luga.

O le apogaleveleve mite atonu o le pito sili lea ona leaga o manufeʻai o totonu o laau, lea e mafai ona afaina ai le koluma. O faailoga muamua o le faʻaalia mai o pusi o le apogaleveleve o ni samasama samasama i lau. E le gata i lea, o le mea ua afaina ua amata ona paʻu vave. E tupu i luga o le laʻau o le laʻau ma le au o se upega tafaʻilagi e aliali mai, lea o loʻo faʻaalia ai foi le i ai o le apogaleveleve. O le faʻafefe o lenei meaola na faʻaaogaina fualaau faasaina "Actellic". Ae ao le i faaaogaina, e tatau ona fufulu lelei le fugalaau i lalo o le vai tafe. Afai e leʻi tuua e le parasite le laau, ona maeʻa lea o le vaiaso ona toe faia lea togafitiga.

Afai e te leʻi galue i le gaosiga o columnee i fafo, o le a lava le faʻamatalaga o loʻo i luga mo oe e amata faia lenei pisinisi. O le mea autu - o le pipii atu i tekinolosi saʻo o le tausiga o togalaau, ma le matagofie o le fuga o le "iʻa auro" o le a faafiafiaina oe i taimi uma.