Fua o le gaosiga

Hornbeam: pe faapefea ona foliga, pe o fea e tupu ai

E masani lava, savali i totonu o se paka po o se vaomatua, matou te faamemelo i laau tetele, matutua ma fiafia io latou ata lafoia, ae, o le mea e leaga ai, e masani lava ona tatou le iloa le igoa o lenei laau po o lena laau. O se tasi o nei mea taatele, ae le o laau uma e lauiloa o le uila. E tosina atu le tosina ma tosina mai ai le fiafia i lona pale matagofie o le saʻo ma le laʻau matagofie. Matou te ofoina atu pe faʻapefea ona tilotilo le laau i le ata ma iloa le tele o faʻamatalaga e uiga i ai.

Faamatalaga faʻamalosi

O le laau o le aiga o Birch. O lenei laau laʻau e oʻo i le maualuga e 5 i le 30 mita, ma e lautele le lautele mai le 5 i le 8 mita. O le krone e ofoofogia, paʻu. O laʻau mumu e lafoaʻi, lanu uliuli i le lanu, o lo latou umi e faalagolago i ituaiga o ituaiga e eseese mai le 5 i le 15 cm. O le pito i lalo o le laupepa o le sosola ma faʻaitiitia. I le pito i luga o veins vevela. Autumn e matua suia ai le lau, valiina samasama, moli, paʻu ma le mumu. I le tautotogo, faatasi ai ma le oʻo mai o laupepa muamua, o tautaliga a le tane ma le fafine ua faia i luga o le laau.

E taua! Hornbeam o se laau lea e aafia ai le tagata lava ia, o lona uiga, e aofia ai mea e tasi.
A maeʻa ona faʻafefeteina taliga, latou te vele ma felelei solo, ma o se taunuuga o se taimi mulimuli ane e aliali mai ai fualaau - sina lanu enaena ma le tolu mai le 5 i le 5 mm. I le ala, e amata ona fua mai le laau 15-20 tausaga talu ona totoina.

O se moa o se laau faʻatasi ma se aʻa faʻalauteleina, ma o nisi taimi o ona aa e oʻo lava i luga aʻe o le eleele. O le ogalaau o le laau ua ufiufi i se paʻu lamolemole susulu.

O le laau vavao, o le foliga mai ma le faʻamatalaga ua manino nei ia i tatou, e aʻafia i laau malupuipuia, faʻamalosi ma moli mama, sei o tatou vaʻai po o fea e tupu ai. O le laau e tele lava ina maua i Europa, lea e tupu aʻe ai i paka ma nofoaga taʻitasi. O le Hornbeam e lauiloa i Ukraine, Belarus, le Baltic States ma Transcaucasia.

E tatau ona maitauina le televave o le gagala, ina ia mafai ai ona faanatinati le faagasologa, e tatau ona faia le fafaga masani ma fafagaina le tamaoaiga o le eleele, o loʻo lelei ona susu.

O le ae fiafia foi e aoao atili e uiga i ia laau e pei o le pyranidal poplar, pine, elm, uila mumu, uʻamea masani, paʻu.

Eseesega

Faʻalagolago i tulaga tau, o ituaiga eseese o lenei laau e ola i vaega eseese o le lalolagi. Sei o tatou tilotilo ia i latou taitoatasi.

Uila masani

E masani lava ona tupu tele i Europa, o le mea lea ua taʻua ai foi o Europa o le moa. E tupu i vaomatua ma totonu o togalaau ma paka. E tusa ma le 20 mita le maualuga, ma o lona palealii e tusa ma le 8 mita. O le manogi masani e sili ona fiafia i le taumalulu ma ola i nofoaga lafulemu ma le suavai palapala. I le afa lona lua o le tautotogo, ua fuga mai le laau, ua ufiufi i ni taliga matagofie.

Eastern Hornbeam

O lenei meaola e tupu i Crimea, le Caucasus, i saute ma sasaʻe o Europa. O se uiga iloga o le uila i sasaʻe o lona laʻititi laʻitiiti, e na o le 6-10 mita.

O le palu e masani ona feliuliuaʻi. O le pale e vaʻaia pe liʻo.

E fuga mai i le ogatotonu o le tautotogo, ma o fua e foliga mai i le faaiuga o Iuni, i le amataga o Iulai.

E taua! E le mafai e le faʻasalaga ona faʻafefe eleele ma eleele palapala, o lea e le tatau ona totōina i ia nofoaga.

O le laʻau o le Caucasian

E maua i le pito i matu o Asia Minor ma Iran, i le Crimea ma le Caucasus.

O le tele lava o nei laau maualalo e oʻo i le 6 mita le maualuga, e ui lava o loʻo i ai mataupu pe a oʻo atu i le 18 mita le ituaiga Caucasian, ae o se mea uiga ese lea, e matua le masani lava.

O nei ituaiga meaola e sili ona fiafia i mauga ma alalafaga faʻatasi ma oʻau, pusa ma pusi.

Cardiopulmonary Hornbeam

O lenei laau o loʻo ola i Iapani, Saina, Korea ma Primorsky Krai o Rusia. Laʻau maualuga - mai le 10 i le 20 mita.

O lau e pei o se fatu, ma o le igoa o le ituaiga e sau mai lenei.

E sili i vaomatua vaeluaina. E masani ona tupu i luga o mauga.

Caroline Grab

Amerika i Matu o le nofoaga na fanau mai ai lenei ituaiga, pe a mafai ona maua le laau i tafatafa o vaitafe ma lata i tafatafa ma vaituloto. Ole maualuga ole maualuga mai le 6 i le 12 mita.

O le laau o loʻo faʻaalia e se uʻamea lipine e oʻo i le 30 cm le lautele ma se pusa e salalau ai le pale.

E i ai i laau e vevela-vevela e le talia le malulu.

O laau faʻafefiloi e aofia ai salvia, vriezii, o le Forster's hovey, caber-ficus, fuchsia, ma le gaʻo.

Grab Turchaninov

O nei laau laʻitiiti e oʻo atu i le 6 mita le maualuga e tupu aʻe i vaomatua mauga o Saina. O i latou o se ituaiga o laau e seasea tutupu, aʻo latou taʻutaʻua mo o latou foliga teuteuina.

E iloga i luga o le palealii matagofie o le matagofie o le taamilosaga ma lanu paʻepaʻe matagofie ma paleni, o le lanu lanu eseese e eseese i le vaitau o le tuputupu aʻe.

O le mea lea, i le tautotogo o le lanu lanu e valiina i le apamemea, ona avea ai lea o le lanumeamata lanumeamata, ma o le autumn e maua ai se lanu samasama-lanu moli ma lanu mumu.

Vaʻa taupou

E tupu i le itu i sautesasae o Amerika i Matu. E manatu e sili ona fiafia, ae i le taimi lava lea e tasi le matagofie o laau teuteu. E le sili atu i le 12 mita le maualuga.

E te iloa? O ituaiga uma o nei laau ua maua i le malosi tele, e oo lava i le tasi e ono fai mai, malosi mana. E talitonuina afai e le lava se tagata i le galuega, e le mafai ona faʻamamaina ona mafaufauga ma taulaʻi i le sini, e manaʻomia ona ia totoina se laau faapena, ma o mea uma i le olaga o le a lelei le lelei.

Mea faʻatau ma mea faʻaaoga

Hornbeam e aʻafia i le vao, o ona fafie e matua paʻu, sinasina-lanumoana i le lanu, o nisi taimi ma se lanu uliuli. O lenei ituaiga laau e matua talisapaia, e ui i le mea moni e matua faigata lava ona galulue faatasi.

O le mea sili ona taua i le faagasologa o le faʻaaogaina o lenei mea o le faʻagogo lelei. O le fafie e matua telefoni, ma e sili atu le soona inu, ma o le vevela e masani lava ona gauai faapitoa i ai.

Afai e lelei le faʻaaogaina o le meafaitino, e faʻaaogaina mo le gaosia o mea eseese a le fale. O lenei laau foi e masani ona faaaogaina e avea ma teuteuga o togalaau ma paka. Matou te fautuaina e taulai atu i nisi auiliiliga i luga o le tele o talosaga a lenei fale.

  • Faʻafanua
O le laau e sili ona lauiloa i le mamanu o togalaau, paka, ma o nisi taimi e ola ai i totonu o fale. Ona o le mea moni o le laau e tupu tele lemu ma e fusi saʻo lauulu, e tele avanoa e faʻaaogaina ai i mamanu.
A e faʻapipiʻi le laufanua, e tatau ona e mautinoa e uiga i le televave o togavao faʻapitoa mo puipui ma teuteuga tulafono, metotia o le totoina o laufanua, auala e fai ai le gabions ma rockeries i ou lava lima, pe faʻapefea ona fuafua lelei lau fale mafanafana.
O le laau e masani ona faʻaaogaina mo le fausiaina o le tele o puipui, lea e foliga manaia pe afai e te tausia i latou i taimi uma. E lelei naʻo le toʻalua ma i le faʻalavelave totoina.

O ituaiga uma o lenei laau e faigofie ona faapaleni lauulu, o lea e mafai ai ona e tuuina atu ia i latou ni foliga matagofie i lou tofo.

O nei laau e totoina i totonu o fagu ma tausia i totonu. Latou te faia le matagofie "Bonsai". Latou te manaia tele avanoa mo le ofisa ma togalaau malulu.

  • Oloa a le Malo
O laupapa tipi, suo ma se rake e faia mai i le laau tipi. Manoa mo meafaigaluega eseese. Ona o le malosi o le fafie, o mea uma e maua mai ai e umi lava.

  • Mamanu
O ia fafie e masani ona faʻaaogaina i faleoloa meafale. E ui i le mea moni e le faigofie le galulue faatasi ma meafaitino, o oloa e sili ona lelei ma sili ona maualuga.

E foliga matagofie tele meafale, e mafai ona faʻaleleia ma teuteu ai totonu.

Ae o le fola o lenei laau o le a avea ma se filifiliga ofoofogia mamanu. O sea fola e foliga manaia ma e mafai ona avea ma mea taua o totonu o totonu.

  • Taaloga taʻavale
O lenei fafie e faʻaaogaina e fai ai le vaʻaia ma le kalapu kalapu, o le mafuaʻaga mo lenei mea o le maualuga malosi o mea.

  • Mea fai musika
Faʻaaogaina mo le gaosia o ki mo piano ma piana, faʻapea foʻi ma elemene o guita.

E taua! I le fausiaina, e le faʻaaogaina le laupapa o le fagu, ona o le mea moni e leai se fausaga o le ogalaau, ae masani ona faʻafefeteina, e matua faigata ma e le aoga e faia ai se laupapa mai ai.

Faʻaaoga meatotino ma faʻailoga

I le taimi nei, o le manatu o le mea ua uma ona fausia ai le uʻamea, e tatau ona faaopoopo e iai le tele o mea aoga aoga ma e masani ona faaaoga i togafitiga masani ma vailaau masani.

Aldehydes, coumarins, caffeic ma gallicids, flavonoids ma tannins o loʻo i ai i ona laʻau. I totonu foi o le paʻu ma tuʻu ai mea maualuga o gaʻo taua ma le acid ascorbic o loʻo matauina.

O fualaau vela e tamaoaiga i gaʻo fualaʻau. O le faʻaogaina ma le teuteu o laʻau o lenei laau e faʻaaogaina i le galala ma le le mautonu o le vaega o meaʻai. O le maualuga o mea o tannins e fesoasoani i le faʻamautuina o nei faiga. Mai fugālaʻau fugalaau e saunia ai le tele o infusions ma decoctions e faʻafefete ai maʻi o le faiʻai ma le faʻamaʻi toto. O loʻo i ai se maualuga maualuga o le faʻaaogaina o fualaau faasaina e faavae i luga o fua o lenei laau mo le le malamalama ma le maitaga faigata.

O le mea e leaga ai, o faʻamalologa o meatotino e leʻo malamalama lelei i ai. Faatasi ai ma aʻafiaga o loʻo aʻafia ai le le atoatoa o le faʻaogaina o meaʻai ma le gaioiga o galuega fatu fatu. O le mea lea, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi ma le faʻaeteete le togafitiga ma i auala uma e feutagai ma tagata atamamai.

E te iloa? O se tasi o sui sili ona matua o le taʻi 300-tausaga, lea e tupu i Ukraine, i le itulagi Lviv. O le maualuga o lona ogalaau e 8.79 m.
O le Hornbeam o se fatu tulaga ese moni. I le faaopoopo atu i uiga teuteu, ua maua i le tele o mea aoga, ma o loo i ai foi i totonu o tatou olaga i ni ituaiga mea eseese ua iloga i lo latou malosi ma le tumau.