Laʻau

Hatiora: faʻamatalaga, ituaiga, tausi fale

Hatiora - o se sui o le aiga cactus, o se tagatanuʻu o Pasila Pasila. O se tamai laau e le sili atu ma le 40 inisi le maualuga, e mafai ona ola e tusa ma le 1 mita i le vao i lona lava atunuu. O se vaega o lona fausaga o le alu ese lea o lālā mai le pito i luga o le tipi ma tuʻuina i lalo - o se vaega i le maualuga lava e tasi.

O le igoa o le tagata na maua mai le ata o le faaigoa o le fomai poto Igilisi Thomas Hariot, o le na tuufaatasia se faigamalaga o le laufanua o Amerika i Saute. I le taimi nei, o le tele o ituaiga o laau e lauiloa i totonu o le faatoʻaga.

Faʻamatalaga

Hatiora ei ai faʻamatalaga masani fafo mai fafo mo o tatou latitudes: e mafai ona sese ona o se vaomatua, o se togalaau vao ma se fugalaau matagofie ma fugalaau pupula. O nei mea uma e aofia ai lau laau laʻau, e laʻititi ona paʻu pe manatu i se tulaga tuusaʻo. O le ufiufi o le fatu e iu lava ina liua i totonu o se ogalaau malosi.

O le le lava o le ufiufi o le ufiufi e sili atu nai lo le tauia e fugalaau e pei o nifo e foliga mai i le umi atoa o le lala laau ma o latou lanu matagofie: lanu piniki-paauli, samasama, mumu.

I se masaniga masani, e mafai e se tagata hato ona tupu i luga o le paʻu o laau (pepa epiphytic) poʻo le faia foi i totonu o faʻavae o papa (ituaiga lithophytic). I le fale, o le solosolo o se fugalaau teuteu teuteuina ma ni tamai pine i luga o motu.

Eseesega

E tolu ituaiga faʻatoʻaga o Hatior ua faʻapipiʻiina mo togavao i totonu.

VaʻaiFaʻamatalaga
Hathior Hermina (Hariota herminiae lat.)O se laau poʻo se epiphytic faʻatasi ma ni pine o se foliga saʻo poʻo le faʻafeiloaʻi ma se maualuga e le sili atu nai lo le 30 cm. O lona stroma tino e mafiafia, o wili laupapa faʻapitoa e pe tusa ma le 50 mm, ma o le pito i tua o le areola e lilo i vao talatala ma salalau solo i lona umi. O fugalaau e tusa ma le 3 inisi le lautele ma le lilac-lanu moli.
Hachior Solicorn poo le Suitusi (Hariota salicornioides Haw.)Le foliga vaaia o le laau. O tagata masani e tele igoa faʻaliliu: "ponaivi siva," "onā", "fana tioata" ona o le tulaga ese o le fausaga o laau. O lanu e aofia ai vaega laiti (2-3 cm) le kulupu poʻo le solyanka ise vaega o le 0.5 cm le mafiafia. I le laasaga muamua o le atinaʻe, o le aʻafiaga o le lala laau e iai se tulaga saʻo, ae ui i lea, ao latou tutupu aʻe, latou te le fiafia. O le aʻa e amata ona faasolosolo ina faasolo ina vaivai. O le Hatiora o le solyanka e fuga mai i fugalaau lanu samasama, moli (0.3-1 cm). O le taimi o le vavalalata e 2 masina.
Hatiora pink (Hariota rosea Lat.)O se togavao mafolafola o vaega laiti laititi-faceted o loʻo faʻatusatusa i le 2.5 x 1 cm e faʻataʻatia i sikula mumu. O ona lala o loʻo i ai se lanu uliuli lanu uliuli ma se foliga paʻu. O fugalaau e lanu piniki tele, tele, sili atu i le 3.5 cm fuga i le apex ma i sooga, o se tasi o eseesega o le Ripsalidopsis hatior.

Faʻavae ma tulafono mo le tausiga

Tausia ma le tausiga i le fale mo le hatiora e le faigata. O le tulaga autu mo lona tuputupu aʻe o le i ai lea o se aofaiga talafeagai o avanoa i totonu o se fagu poʻo se fugalaau. I lenei fesoʻotaʻiga, e pei o le laau, o le a ia manaʻomia se avanoa tele avanoa.

O le tuputupu ae o vaega o le cactus e vaivai ma vaivai, e manaʻomia ai se lagolago faaopoopo i le taimi.

Nofoaga ma moli

Mo le atinaʻeina lelei, e manaʻomia e le fale ni vevela mafanafana, o loʻo faʻasalalauina faʻamalama e feagai ma sasaʻe poʻo sisifo. Hatiora e le gafatia le susulu o le la - o lenei mea e afaina ai lona tuputupu ae ma le lanu o fugalaau. I luga o faamalama vevela i saute, e tatau ona malulu le fugalaau mo le vevela o le aoauli.

Lulu

O le maualuga o le vevela o le vevela mo le tagata e faʻaogaina e mai le +17 i le 23 ° C, e tusa lava po o le a le taimi o le tausaga. I le taumafanafana, e mafai ona faʻafeiloaʻi le fugalaau i luga o le teritori poʻo le faapaologa, puipuia muamua mai le susulu o le la.

Faʻasaʻa

I le taimi o vevela vevela o masina, e manaomia e le tagata e manaʻomia le faʻaleleia lelei o le suavai. Ae ui i lea, aʻo leʻi faʻamamaina le laau, ia mautinoa o le palapala i totonu o lana ulo e mamago e puipuia ai aʻa mai le susu tele. E sili atu i le vai i le taeao po o le afiafi.

Vaʻaia o le suavai - o le vai e tatau ona i ai i le vevela vevela. Vaʻaia le fugaina o le fugalaau i vai mama.

I le vaitau o le tautoulu-taumalulu, o le puaa o le hator e ulufale atu i le vaega malolo - faʻasuina i le taimi nei e manaomia ai le faʻalelei.

Sogi, laʻei pito i luga

E pei lava o soʻo se fale, e manaʻomia e le tagata e manaʻomia meaʻai ma le tuputupu ae o le tuputupu ae. O le faifai pea ma le tuufaatasiga o mea faʻafefiloi faʻalautele e faalagolago i le laasaga o le atinaʻe o le laau lava ia:

  1. I le laasaga o le tuputupu ae ma le fugalaau, o le fugalaau e manaʻomia ai le faʻaaogaina o fualaau oona. E faʻaaoga tasi i aso uma e sefulu.
  2. Mo le vaitau o le vavao, e tatau ai le faʻamaʻiina ma le faʻamaʻi faʻasamaʻi.

E le gata i lea, o aiga o le cactus aiga e tali lelei i fesuiaiga o meaola, e pei o le peat, compost, fasi ivi, humus. Ua faatauina i latou ua faailogaina "mo fugalaau i totonu" i faleoloa faapitoa.

O le aʻa o Hachior, e pei o aiga uma o cactus, e le lelei le atinaʻeina ma e manaʻomia ai le lelei o le palapala pH. O le tuufaatasiga o le faʻafefiloi o le eleele e tatau ona aofia ai eleele tafia po o eleele fola, oneone papa, humus ma le malala paʻu (lelei birch).

Suiga

O le taimi sili mo le totoina o le faʻaleleia o le fugalaau, o le filifiliga e faalagolago i le tuputupu ae o le tele o le laau. O tamaʻitaʻi talavou e totoina i tausaga taʻitasi i le amataga o le tautoulu, pe a uma ona latou faʻasalaina aʻa o le fanua tuai.

O fugalaau tuai e faʻavasegaina i le tasi taimi i le lima tausaga, filifili mo lenei faamoemoe se vateatea, ae le o totonu o le ipu loloto. O le faia saʻo o le gaosiga e faigofie ona faʻatagaina e le pusa.

Fuga

Hatio fuga e amata i le faaiuga o le tautotogo ma tumau seia oʻo i le faaiuga o le taumafanafana. O le tele o taimi e ola ai i totonu o se fale, e manaʻomia ai se faʻatoʻaga faʻapipiʻiina - ua faia lenei mea mo le sili atu ona teuteuina.

Tofiga

O le hatiora e faʻalauiloaina e ala i le gaosia o fatu ma le luluina o fatu.

  1. O seleni o se auala lelei. I le filifilia o se vaega itiiti o le aʻa, e tipi i se naifi malosi, ma faʻapipiʻi le carbon i luga o le mea na tipi. Lafoaʻi le 'ie mo le faʻamaonia mo le 3 aso, ona faʻauʻu ai lea i le papaʻu ma le susu i le palapala.
  2. O le toe gaosia e fatu o se faagasologa o galuega e moomia ai le tausia o tulaga tumau ma le mautinoa.

Maʻi ma meaʻai

O se laau e le lelei le tausiga lelei e mafai ona osofaia e meaola faalafua e pei ole:

  • vaʻavave mite;
  • mealybug;
  • aʻa anufe;
  • slugs;
  • fua puipui;
  • aʻa nematode.

O le taua e faasaga ia i latou e faia i le fesoasoani o sauniuniga insecticidal ma le totoina o le laau ma le fua o le kālati (20 g i le 1 lita o le vai).

O le susulu tele o le susu ma le le tausisia o le puleaina o le vevela e tau atu i faamaʻi afaina:

  1. Vaʻaia vailaʻau.
  2. Fuga pe susu.
  3. Paʻu mumu.

Latou te tauina i latou e ala i le togafitia o fomaʻi poʻo le faʻamafunaina o vaega o le faʻamaʻi maʻi.

Na lapatai mai le Susuga a Dachnik: o faigata i le tausiga o le tagata faʻapipiʻi

O le laau Hatiora e le faʻafefeteina, ae o nisi taimi ei ai ni faʻafitauli faigata pe a faʻatupulaia:

  • leaga le tuputupu aʻe ma / poʻo le leai o ni faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma tulaga maualalo o le vevela ile potu poʻo le leai o ni meaʻai;
  • vaivai o le lau tugor ma le afaina o le pala o se faailoga lea o le faapaleina o le susu po o le faamamaina mai le eleele;
  • o foliga vaaia o lanu susulu - o le laau na mafua ai le tele o le susulu o le la;
  • pa'ū o fugalaau ma tumutumu - faʻataʻitaʻiga po o le faʻafuaseʻi o le faʻaogaina o se laau.

Hatiora - "loimata o tagata"

E faaopoopo atu i le matagofie tulagaese, ua maua e Hathior se tele o faailo ma talitonuga taufaasese e faatatau i le olaga patino o lona matai po o le tamaitai pule. E talitonuina o le tausia o lenei laau i le fale mo se fafine o lona uiga o le a oʻo i le taimi e faʻaumatia ai o ia lava i le tuulafoaiina, ona o le fugalaau e le taliaina le i ai o alii.

I le faʻaopopo atu i mea faʻapitoa, na talitonu tagata o le tagata e ofoina atu le mea e sili ona leaga, e ui lava e leai se faʻasaienisi faʻamaonia mo lenei mea moni.

O le umi o le fuga, ae faafuaseʻi ona tupu aʻe i mata, o lona uiga o le faafouina ma le amataga o suiga.