Fua o le gaosiga

Yelpid maple: pe faʻapefea ona tupu se Amerika "malolo"

O le toʻatele o ē e ona fanua o loʻo faʻapupulaina le gauai atu i fesuiaiga eseese o laau masani, e eseese e le gata i foliga vaaia ae faapena foi i le ola ma le tausiga. O le asō o le a tatou talanoa e uiga i le tamaʻitaʻi Amerika, aʻoaʻo pe faʻapefea ona faʻaaogaina ma aʻoaʻo pe faʻapefea ona tausia lenei fale.

Faʻamatalaga ma uiga faʻa-natura

Mafuli i le auro, po o le Amerika, e tutusa foliga tutusa ma le "tagata o le aiga," ae e taua le taulaʻi atu i eseesega autu, lea o le a tatou talanoaina mulimuli ane.

I le amataina, o le laau laʻau lenei, lea e oʻo ile 21 mita le maualuga, o le maualuga pito i luga o le ogalaau e 90 cm. O le pale e le afaina ona o le fausaga o lala.

E taua! Afai e tupu aʻe le maple i isi laau, ona tui ai lea o le ogalaau i se maualuga maualuluga ma le pale ua fausia i luga atu o laau tuaoi.
A o le paʻu, e manifinifi, vali i le lauulu. E taua le matauina o le matua o le laau, o le sili atu lea ona paʻu o lona paʻu. O laʻau e masani ona ufiufi i lalo i se lanu lanumeamata.

O laʻau ei ai se faʻalavelave faʻapitoa, faʻasaga, faʻamalosi. O laupepa taitasi e oʻo i le umi o le 14-17 cm. O le foliga o le pepa e foliga mai o se lau lauusiusi, lamolemole, vali lanumeamata.

Fugalaau "Amerika" ia Me mo aso e 15. O nei laau toto e leaga, o lona uiga, o loʻo i luga o laau eseese ni tamaʻi tane ma fafine, e ese mai i le bisexual, o fugalaau e iai uma le pistil ma le sima.

O fua masani - o le leona. O le matua matua e tupu i le amataga o le tautoulu. A maeʻa le faʻamatalaga, matou te liliu atu i foliga o le laau.

Aoao i le auala e tupu ai le mumu ma Norway i luga o lau 'upega tafaʻilagi.

O le mea moni o le tele o fai togalaau ma fai togalaau e masani i lenei fualaau taumafa e taumafai e faʻaumatia e aunoa ma le mafaufau.

O le mea e faapea, o le Amerika maple e matua faigata lava, e toetoe lava a le mafai ona faʻaumatia atoa, aua e le gata o loʻo faʻapipiʻiina, ae faʻaalia pea le ola o laau laiti e tafia ai le tele o eria, suia o le ola faanatura ma malelemo ai ituaiga ma laau tatou te masani ai. E taua le taʻu atu ona o lona tulaga ese, e faʻamalosia ai isi ituaiga uma, o le American Maple o loʻo taʻua o se tasi o vao sili ona leaga i totonu o le vaomatua o Eurasia.

E taua! O le tipiina o se laau e le mafai ona faʻaumatia.

O fea e tupu ai vao

O le nofoaga masani o le manogi mafiafia o Amerika i Matu, mai le mea na faʻaalia ai ana fatu i Europa i le seneturi lona 17. Ma i le faaiuga o le 18 seneturi, na aliali mai ai le tele o Amerika i le Faatoaga Faatoaga o St. Petersburg ma Moscow.

O le fiafia o le i ai i le 20 o le seneturi talu ai, na amata ona sulu i lalo o le natura masani, ma o le mafuaʻaga o lenei mea o le faʻaaogaina o fatu laau mai Kanata.

Faaaogaina o le maple

E tusa ai ma le faʻaaogaina, o le laau faʻamaonia ua faamaonia o se taugofie, faʻavavevave filifiliga mo auala e faʻaoga ai fanua. O le laau, e ui lava e le sili atu ma le 30 tausaga i le taulaga, ae ui i lea, o lona le mautonu ma le tauagafau e mafai ai ona e suia vave laau tuai ma tupu fou. Ae ui i lea, e le o mea uma e sili ona lamolemole, e pei o lapisi eletise e faʻaumatia le eletise ma faʻasese ai le laufanua, ma o lona laumei e mafai ona mafua ai ona osofia. E faapena foi o le totoina o laau suamalie i nofoaga matagi e leai sona aoga, talu ai e le mafai ona tatalia e le paʻu o matagi matagi matagi, mulimuli ane e le o lelei laau.

E le gata i lea, o fasi keke e faʻaaogaina e fatu ai gaioiga mananaia, ma o lona sua suamalie i Amerika e faʻaaogaina e pei o se meli.

E taua! E masani lava ona le masani ona faʻaaogaina le mamanu o le laufanua, aua o le maple e le o se mea taua ona o le fausaga o le ogalaau.

I luga o le faavae o loʻo taʻua i luga, e mafai ona faʻauʻuina o le totoina o se laau e manaʻomia ai le faʻaauau pea ona gauai atu, e aunoa ma se laau laʻititi i ni nai tausaga e liliu atu i se vaomatua tele e le gata na teu ai le avanoa ae faʻaumatia ai le laupapa, ae vevesi foi le vaaiga o le auala.

Faiga teuteu ma togalaau

Sei o tatou talanoa i le eseesega o fesuisuiai o fua o Amerika, lea e foliga sili atu ona lelei i totonu o le togalaau nai lo le vao vao.

Auratum. Kalefonia i suiga e oʻo atu i le 5-7 mita le maualuga. O pepa laulaau e valiina i se lanu samasama lea e tupu mai i lenei togalaau. O le vave ona totoina o le laau e amata ona ola ae i le 9 tausaga talu ona totoina. Fugalaau e 10 aso. E taua le matauina o se maliega lelei o le kiona ma le maualuga o pasene o aʻafiaga o aʻa, ae ui i lea, matou te maitauina le puupuu o le laau.

E taua! O se suiga talitutusa o Kelly's Gold o le a sili ona leaga le teteʻe ma e mafai ona togi i sina mea itiiti i laufanua.

Aureo-variegatum. O le fesuiaiga ei ai le maualuga maualuga e tasi e pei o le "sui" muamua. O le maualuga aupito i maualuga o le 4-6 mita, o le mafuaʻaga lea e foliga mai ai se laau o le Aureo-variegatum.

O laulaau lanu lanu meamata, e ui i lea, e le pei o isi ituaiga, o latou lanu samasama, e le gata ina valiina ai "fanua" i lanu auro, ae aofia ai foi le vaega tutotonu o le ipu. Aotelega: maualuga faigata o le taumalulu, le lava o le fugalaau ma le aʻafia lelei o le vaitau o le taumafanafana. Elegans. Shrub, lea e manaia tele - e oo atu i le 5 mita. O pepa laupepa ei ai se faavaa samasama, lea e susulu i luga o le taimi. Flamingo. Maple Flamingo i tulaga o le galueaina ma le tausiga e le ese mai le "lauiloa" version. E i ai le tutusa lava, ae o laulaau laulaʻa ei ai ni mea piniki piniki mafiafia e aliali mai pe a fuga uma lau.

O le lanu lava e tasi e valiina le ata. Ae paga lea, i le matua, o le pepa e leiloa le vali lanu piniki, ma sui i le paʻepaʻe. Variegatum. E mafai ona avea uma ma se laau ma se ogalaau e maualuga lona taʻi 7 mita. O pito o laulaau o loʻo valiina i le lanu o le kulimi, lea i le taimi o le fuga o le laʻau ei ai le lanu piniki.

O nisi papatusi e mafai ona i ai se lanu malulu suamalie, sui le lanu lanumeamata. O lenei fomu ua manatu e sili ona mataʻina, e ui lava o lona alualu i luma e maualalo ifo i le taimi muamua, ma o le vaivai o le paʻu ua tele mea e manaomia.

E te iloa? O le susunuina o laau mamago a Amerika e fesoasoani e faamama le nofoa afi mai le vevela.

Totoina o toga

Ua oo i le taimi e talanoaina ai tulafono o le totoina o laau talavou. Tatou amata i fautuaga lautele ma faʻauʻu i manatu autu.

I le taimi muamua, o se lua ua saunia e iai ni taamilosaga o le 50x50x70 cm. Ona sosoo ai lea, ua saunia se paluga palapala, lea e aofia ai vaega e tolu o humus, 2 vaega o eleele masima ma 1 le oneone. O lea ituaiga mea o le a eseese i le fausiaina ma maua lelei alavai.

Pe a totoina, tatou te vavaeeseina le fausiaina o "vaalele malulu" e lata ane i aa, sina pati i luga o le palapala pe a tumu le lua. E talafeagai le faʻalauteleina o se laʻau i le aʻa aʻa, lea e tatau ona i luga o le palapala.

E taua! Afai o loʻo iai le vai i tafatafa o le pito i luga o le 'upega tafaʻilagi pe iai foi le palapala, ona tatau ai lea ona tuʻu le alavai i le pito i lalo o le vaʻa aʻo le i totoina.

A uma ona totō, sasaa le 15 lita o le vai i lalo o le aʻa ma mulch le eleele ina ia aua nei faʻaalu se taimi i le veleina ma le vevela o le pule i le lumanaʻi.

Afai e totoina laau e pei o se pa, o le mamao i le va o laau i le laina e tatau ona i ai i le va o le 1.5-2 mita, pe afai e totō laau e teuteu le togalaau, ona tatau ai lea o le mamao i le va o laau toto pe a ma le 3 m. Manatua o le laau e mama-alofa, o lea e le tatau ona e "natia" i lalo o le palealii o se isi laau. O le palapala e le faaituau, e mafai ona ola e tusa lava pe masima masima. Ae ui i lea, e manaʻomia le palapala o sina mea suamalie.

Faʻafefea ona vave tupu

I le tautalagia o le tuputupu ae vave, e fai ma sui o latou lava mea. Ioe, o le Amerika e le ola faʻatasi ma le saoasaoa o le bamboo, peitaʻi, e faaopoopo le 50 cm i le tausaga, e vave ona oʻo atu le laau i le maualuga ma le lautele o le ogalaau.

E tatau ona e manatuaina i luga o le tele o tausaga, ua faʻaitiitia le alualu i luma, o lea o le a le mafai ai ona e maua se mini-sequoia.

E te iloa? O le uʻamea o le uʻamea i solo ma faʻasologa o se faailoga o le faʻaleagaina, leai se taimi, leai se tagatanuu.

Tausia togalaau laiti

Tausiga o le fafagaina masani ma fafagaina vave. A uma ona totō, sasaa i le vai i vaiaso uma ile 30 l. E tatau ona i ai le vai i le vevela o le potu, ina ia le faia ai se eseesega i le va o le mafanafana o le eleele ma le malulu.

I le tautotogo e tatau ona e fafagaina le laau ma le potassium ma le sodium, ma i le taumafanafana e fai ai se fugalaau faʻapitoa mo manu. I luga, na matou talanoa e uiga i le mulching, lea, ae peitai, e sili atu ona lelei e puipuia ai le aʻa mai le eseesega o le vevela ma le malogo.

Aua neʻi galo o le gaʻo e vaivai le tetee i le kiona, o lea e tatau ai ona e ufiufi le pito i lalo o le ogalaau mo le taumalulu. O le krone e le malolo, o le mea lea e mafai ona tuua e aunoa ma se vevela.

Atonu o le ae fia iloa po oa mea e faʻamalolo ai ma faʻailogaina.

Tausia o laau matutua

O laau matutua e le manaʻomia se tele o le susu ma e mafai ona ola i se lamala faʻafuasei e aunoa ma se gau. Le fua faatatau o le fafaga - 15 lita i le vaiaso mo laau taʻitasi. E le gata i lea, aua e te popole i le mea moni o le "Amerika" e mafai ona malolo.

O se tagata matutua e mafai ona tatalia le vevela i lalo -40 ° C, o lea e leai se malutaga e manaʻomia. I tausaga taʻitasi, i le taumafanafana, e manaʻomia ona e teuteuina, aveeseina le totoina o vine ma fuʻa. E tatau foi ona e siaki le teuteu mo le i ai o parasite ma sigi.

I le faaiuga, e tatau ona faapea o teuteuga teuteu e taua tele mo togalaau, ae o le vao vao, e sili atu ona pei o se parasite nai lo le aoga i le totoina o laau. Ia faaeteete i le totoina o fualaau aina a Amerika, ona o laulaau ma le rhizome e mafai ona pala le palapala i le faagasologa o le pala, faaitiitia ai le tuputupu ae o laau toto lata ane.

Aua neʻi galo e uiga i le tausiga e faʻafefeteina ai le laina i le va o le laau teuteu ma le vaomatua e le puleaina e maua ai vaega tetele.