Laʻau

Ornithogalum poʻo le moa: faʻamatalaga, tulafono o tausiga

O le fugalaau na maua lona igoa matagofie ma le uiga ese mai le tuufaatasiga o upu Eleni e lua - "ornito" ma le "gala", lea e faaliliuina o le "susu o manu". I le taimi muamua, o ia o le aiga o le Lilein, ae o le taimi nei ua i ai o ia i totonu o le Sparzhevs. Ornithogalum o loʻo maua i le Metitirani, Asia i Sisifo, Aferika i Saute, Amerika ma Eurasia. O le faifaatoaga faifaatoaga ua lauiloa i tagata talu mai le seneturi 16; sa faʻaaoga mo meaai ma e oʻo lava i togafitiga faafomaʻi.

Faʻamatalaga ma foliga o le poʻonithogalum

O Ornithogalum o se gaioiga o le aniani. I le natura, e tusa ma le 150 o ona ituaiga, e tusa ma le 10 o loo totoina. O le fugalaau e foliga mai o se fetu, lea e taua ai o le "Peteleema Star" i nisi o atunuu o Europa.

O pulu moa e mafai ona faia i ni foliga eseese: ovoid, lapotopoto pe faʻaloloa. O le maualuga o le vao e mai le 30 cm i le 85 cm. O le fua o le fugalaau o se tamai atigipusa lea ei ai ni fatu uliuli.

Vailaau Vaʻalele

Lalo o ituaiga sili ona lauiloa ma taatele.

VaʻaiFaʻamatalaga
ArapiE oʻo atu i le umi pe tusa o le 0.85 m, fugalaau paʻepaʻe i se vaega itiiti o le 5 cm le lautele.
BoucherO le maualuga e tusa ma le 0.5 mita, o faʻalavelave faʻapitoa o le ituaiga racemose ma e oo atu i le 50 fugalaau lanumeamata.
Le masalosaloE i ai se moli, lanu samasama, lanu mumu po o le paʻepaʻe, o le valea o le racemose. Ona o le gafatia e le faʻavalea mo se taimi umi, o lenei fugalaau e masani ona faʻaaogaina e tagata fugalaau i le sauniuni o fala.
FisherO le maualuga e oo i le 0.6 mita, o mea e le o iai le pala, e tusa ma le 0.25 mita le umi ma le tele (e oo i le 20) fugalaau paʻepaʻe papaʻe.
FaʻasaʻoE oʻo i le maualuga o le 0.5 mita. Na maua lona igoa ona o le pa'ū o ituaiga o inflorescences e oʻo atu i le 12 fugalaau.
Paleni (Schmalhausen)O le maualuga o le vao e laiti, e na o le 0.1 m. I luga o le pononcle e 3 fugalaau paʻepaʻe ma fasi vevela lanumeamata i le ogatotonu o petal taitasi. O le maualuga o fugalaau taitasi e 3 cm.
NarbonneO le vao e mafai ona ausia se maualuga e oo i le 0.8 m, o le lanu o fugalaau e lanumeamata.
Tuʻuina (po o le Initia Initia)E ui lava i le mea moni e leaga le laau, o loʻo i ai mea e faʻamalolo ai. O le vao e aofia ai le tele o laulaʻau lautele i le pito i lalo ma faasino i pito, o le umi e mafai ona oʻo i le 0.8 mita.
MalalaO lenei ituaiga o meaola ua manatu o le sili ona lauiloa i totonu o faifaatoaga. O le laau e mafai ona ausia le maualuga o le 0.25 m. Na maua lona igoa ona o le tutusa o se fugalaau paʻepaʻe ma se faamalu avanoa.
PyramidalE oʻo atu i le maualuga o le 1 m Le lanu o fugalaau e paʻepaʻe ma se lanu enaena.

Tatala faʻatoʻaga ma le tausiga

E tolu ituaiga o faatoaga moa e sili ona talafeagai mo le totoina o togalaau aina: Paleni, faamalu ma le paʻu. O nei ituaiga o meaola ua lelei ona faʻatutuina ma e mafai ona latou gafatia le malulu malulu malulu, e latou te le manaʻomia foi se faletalaupapa faapitoa poʻo soʻo se malutaga.

Ornithogalum e fiafia i le ao, ae i totonu o le paolo e lagona lagona lelei. O lenei laau e le aʻafia i luga o laufanua lafulemu ma laufanua. O le tulaga autu e tatau ona matauina i le taimi o le totoina, o le leai lea o se vai inu, a le o lea e ono pala ai pulu. Ina ia aloese mai lenei mea, ua lava lea e tuu ai le iliili poʻo le piliki piliki i le pito i lalo o le totoina o pu e puipuia ai pulu mai le susu.

E le manaʻomia e ia se meaʻai faʻapitoa, na te mauaina uma elemene aoga talafeagai na o ia lava. Ae e manaʻomia ai le masani, ae faʻafefe talafeagai, aua mai le suavai e mafai ona oti. I le taimi o le fuga, e tatau ona faapuupuuina.

Ornithogalum aso e taunuu ai

Ornithogalum e masani lava ona totō i le faaiuga o le vaitau o le taumafanafana (aso mulimuli o Aokuso - amataga o Setema) i eleele lafoaʻi. E le tatau ona i ai se mamao o le itiiti ifo i le 15 cm i le va o pupu vine ua totoina ina ia le faalavelave le vao i le isi i le taimi o le germination. E totoina e faifaatoʻaga i le taumafanafana le aʻa i le palapala i le taumalulu, ma amata ona totogo ma fuga i le tautotogo.

Suiga

I le taimi o le fagaina o le fale moa, o le tulaga autu o se faʻaopoopoga taimi. Pe a oʻo i le palapala i le palapala mo se taimi umi, e amata ona tupu tele i tamaiti, ma e le afaina ai foliga masani ma tulaga o le laau i le auala sili ona lelei.

I se tasi nofoaga, o le vao e le sili atu i le 5-6 tausaga. Ae mo le lelei o le soifua maloloina, o le ornithogalum e sili ona lelei le totoina i le 4 tausaga.

Tofiga

E mafai ona maua se meaola i auala e lua:

  • tamaiti
  • fatu.

O tamaiti e vavae ese mai pupulaʻau e totō faʻatasi i nofoaga lalata po o lata ane laau i le taufaʻaiuiuga o le taumafanafana (aso mulimuli o Aokuso - amataga o Setema) poʻo le tautotogo.

O le toe gaosia e fatu e pei ona taua i lalo: o le fatu ua totōina i le eleele i totonu o se pitonuʻu papaʻu aʻo leʻi amataina le taumalulu, ma o loʻo tatali fua mo le tautotogo.

Ae e aoga le mafaufau o le tulaʻi i auala uma o se faagasologa uumi. Aʻo leʻi fuga le vao, e tusa ma le 3-4 tausaga.

Maʻi ma meaʻai

O tiketi ma aphids o fili autu ia o le ornithogalum, lea e masani ona mate le laau. E masani lava, o fai togalaau e togafiti vao ma insecto-acaricides (Gardener BT, Marshal, Gerold, ma isi) pe faaaoga foi metotia faa-Iutaia: faʻasolosolo pea lau tomati poʻo le kalaka i le faʻaumea tagamea ma faʻafefe le totoina o lenei vai i le vaiaso.

Latou te totoina foi ni nasturtiums po o ni manulele i tafatafa ane o le fale moa (o lo oi ai ni mea e puipuia ai).

Faʻaaogaina o mamanu

Vaʻalele - o se laau e leai se meaʻai, ae matagofie lava. O le faataapeapeina o fetu paʻepaʻe o le a sili atu ona matagofie mo soʻo se nofoaga.

O taʻavale e masani ona totōina e na fai togalaau e manaʻomia ona maua le alualu i luma o la latou togalaau. E tatalaina le moa manu pe a fai o isi laau totino, e pei o se tulafono, faʻauʻu pe maua le malosi mo le fuga.

E le gata i lea, o lenei laau na alofagia e le au fai togalaau ona o lona le lelei ma le mafai ona ola i so o se mea, e oo lava i luga o eleele e le lelei, lea e le mafai ona faamatalaina e uiga i le tele o fugalaau.

O le isi mea e sili atu, e tutusa lelei lava ma soʻo se isi lava lanu, e maua ai se uiga matagofie o le faʻatoʻaga.

Tuputupuina poʻo le faʻasalaga ile tulaga ole potu

Ornithogalum e matua faigofie lava ona totō ma tausi ina ia mafai ona tupu e aunoa ma ni faafitauli e oʻo lava ile windowsill. Mo le faʻaleleia o le fale, faʻaaoga pulu (mo se faʻataʻitaʻiga, Arapi pe faʻapipiʻi ornithogalum), o se ipu tele ma le eleele lafulemu.

O le gafatia mo le tuputupu ae e le tatau ona tele naua tele ma loloto, aua o le pulu e fai ai le tele o tamaiti ma o le aiga o le hen e le fuga.

E taua le matauina o le puleaina o le vevela (+ 17 ... +25 ˚US), le leai o ni tusi, aemaise lava i le taumalulu. E le gata i lea, aua le tuʻuina se atigipusa i se laau lata ane i se mea vevela (pamu, faʻavevela, afi, ma isi), aua vaʻa vevela e mafai ona mafua ai poʻo le leai o se mea e faʻamago ai ma maʻi.

E matua le mafai ona faʻatumu le fale i le vai, e ono mafua ai le pala ma oti mulimuli. E tatau ona lelei le suavai i totonu o le eleele, ma o le vai e sosoo ai e faia pe a maeʻa le pito i luga o le eleele.

O nai aso puupuu o le ao e mafai ona afaina ai le moa, o le mea lea i le taimi e fufulu ai, e sili atu le faʻapipiʻiina i vaʻaia faʻapitoa. A filifilia se nofoaga e te manaʻomia e taulai atu i le itu i sasae poʻo le itu i saute o le fale, o iina o le a maua ai le malamalama i ornithogalum.

Aʻo tuputupu ae i totonu o se fale, e manaʻomia le fafagaina o le faifaatoaga o manufeʻai i meaʻai ma minerale, lea e mafai ona suia. E tatau ona fafagaina le silia ma le 1 taimi i le masina.

Ua fautua mai Mr. Dachnik: o le faamalologa o meatotino o le ornithogalum

I vailaau faʻale-aganuʻu, o lenei fale o loʻo nofoia ai se tasi o nofoaga taʻutaʻua i ona mea aoga. Bulbs, fugalaau, laʻau ma e oʻo lava i le moa suamalie ua faʻaaogaina i togafitiga o faʻamaʻi eseese ma maʻi. E fasi fuamoa ma siama, ei ai lona faʻamalologa (e faʻamamaʻaina ai ni puʻupuʻu laiti), e faʻamalolo ai le fulafula, faʻamaʻi, ma le vaʻaia foi o le ea i le potu e tupu ai.

O le mea lea, o le ornithogalum (faifaatoaga) e le gata o se laʻau matagofie ma matagofie e mafai ona teuteu ai soʻo se togalaau, ae o se fomaʻi masani.