Fua o le gaosiga

Totoina o le Drummond phlox i luga o le eleele, aemaise o le galueaiina

Ua iloa lelei e le au fai togalaau togafiti le faigata ona ausia le maualuga o le teuteuga o le togalaau. O le tele o laau totō na o le a le manuia, aua i totonu o tausaga taʻitasi e sili atu le matagofie o fugalaau. Mo ia, faatasi ai ma le matagofie o fua o faatoaga, e faaaoga Drummond phlox, lea, faatasi ai ma se malamalama mautinoa, e mafai ona e tuputupu ae i le fale. Mea uma e tatau ona e iloa e uiga i lenei malo faʻafeiloai i le togalaau, pe a totoina ma pe mafai ona tupu mai le fatu - o mea uma nei o le a talanoaina i lenei tusiga.

Faʻamatalaga

Ioe, ina ia mautinoa o le i ai o le Dlomone's phlox i totonu o lau togalaau aina lelei, e tatau muamua ona e vaʻavaʻai atili i lenei laau, i le aʻoga e uiga i ona manuia uma.

E te iloa? "Phloxdrummondii" na i ai lona igoa e faamamaluina ai Henry Drummond - le tagata malaga Peretania, o le na faʻafeiloaia tagata Europa i lenei fugalaau (o ia lea na auina atu fatu i Egelani mai Amerika).

Mo le tele o vaega, o phloxes o laʻau faʻapitoa, o loʻo ola lelei, ma e ese mai le tausaga faʻapitoa. E toaitiiti tagata e mananao e fatuina ni vaomatua e le mafai ona totoina i totonu o latou togalaau papa, i luga o le paʻu pe na o le fuga, o lea o se DLM.

O le a le sili atu le maualuga i le 50 cm, ma o le tele o fesuiaiga eseese e oʻo atu i le 30 cm. O le tele o fugalaau e 2 cm, ae ona o le mea moni ua faʻapipiʻiina i latou (infaults or calbs), e le mafai ona fai mai e laʻititi. E faʻafetai tele i le faʻaogaina o le togavao e lauolaola ma sili ona matagofie, lea e mafai ona e vaʻaia i le vaitau o fuālaʻau galue (mai ia Iuni ia Oketopa poʻo Novema). O le lanu paʻu eseese o laau eseese e fesuisuiai e faalagolago i la latou ituaiga eseese. E mafai ona samasama, paʻepaʻe, lanu violē poʻo le lanumoana uliuli.

O le laʻau o le phlox o Drummond ua faʻalauteleina, ma e faaopoopo atu i fugalaau e aoina mai i mea e le faʻaaogaina, faʻafeagai, o le oval-la-isolated leaves ua manino foi ona iloa.

I o aoga autu o le tuputupu ae le faʻamatalaina o le phlox faaletausaga (e mafai ona vave mai fatu) aofia ai mea nei:

  • ona o le tele o ituaiga, e mafai ona e pikiina laau eseese ma lanu eseese (o ata faataitai o le 10-15 cm e talafeagai mo le "kapeta" palapala o eleele, ma o le tusa o le 20-30 cm ma le maualuga 40-50 cm o le a avea ma lanu matagofie i luga o mixborders po o moega fugalaau);
  • fugalaau uma maualuga le puipuiga i le susulu o le la ma e le faʻamalo, o lona uiga e mafai ona totoina e tusa lava pe sili atu i le malamalama;
  • laau e le fefefe i le malulu (tu i le -5 ° C) ma le lamala;
  • mafai ona foia ei latou lava;
  • le faʻamaualuga i tulaga o le tausiga.
I le faaopoopo atu i le Drummond phlox, o le la e fiafia i le la e aofia ai: talavou, meaʻai, aster, thyme, fuga-fugalaau, tamaʻi, stonecrop, palasi, sage (salvia), geyher ma yarrow.
E tatau ona ou fai atu o nei mea uma na lelei ma mafua ai le tufatufaina o fugalaau i itulagi o lo matou atunuu.

Fiafia ituaiga

Faatasi ai ma se numera tele o fesuiaiga eseese o le phlox Drummond, na o nisi oi latou na tosina mai ai fualaau aina fugalaau. Seʻio tatou suʻe pe aisea.

Tasi tausaga le matua ua le toe faʻaaogaina

O ia ituaiga o phlox e oʻo atu i se maualuga e tusa ma le 20 cm ma e faʻaalia e se faʻalautelega malosi. E pei lava o isi, e mafai ona latou sili atu lanu eseese ma fatuina se kapeta motonei i le nofoaga e tulaueleele ai. O lenei ituaiga o le a sili atu ona lelei mo le teuteuina o se loggia poʻo ni faletalimalo, e ui lava e masani ona faʻaaoga e teuteu ai tuafale.

Constellation

O lenei ituaiga o meaola o loʻo faʻatusalia e pupuvaʻa matagofie, teuteuina i le tele o fugalaau susulu, e oʻo atu i le 3 cm le maualuga. O la latou lanu e eseese mai le paʻepaʻe paʻepaʻe i le lanu mumu sesega, o lea o lenei ituaiga ua avea ma se filifiliga sili ona lelei mo le faia o ni mea teuteu matagofie.

O le vevela i luga o le vevela e faʻailoa mai ai se manogi manogi lea e tosina atu ai ia iniseti, ae faʻapea foi tagata.

Faʻailoga o le timu

O lenei ituaiga o loʻo faʻatusalia mai i laau e sili ona maualuga, o laʻau faʻasalalau ma faʻamau e oʻo atu i le maualuga o le 50 cm. O fugalaau i luga o latou foliga e pei o fetu, o le mea lea e mafua ai lona igoa. Latou te matua manogi lava ma fuga le umi, aua o lenei ituaiga e faʻaalia i le maualuga o le malulu ma le faapaleʻaina o le lamala. Ae peitai, mo le tele o fugalaau ma le maualuga o teuteuga, e taua le totoina o laau i nofoaga lafulemu (i totonu o le paolo e le totogo vao).

Terry phlox

O le taʻalo faʻaluaina o fugalaau e oʻo atu i le maualuga o le 30 cm, ma o latou laʻau eleelea e latalata latalata i le tasi. O le lanu paʻu o petals e matua lautele ma e ono aofia uma ai le kirimigi ma le lanu mumu. O le tele lava o terloxes e tupu aʻe mo le faʻamoemoega o le teuteuina o vaʻa ma balcony, aua e fetaui lelei ma ipu e lava lava e tuʻuina i soo se tulimanu o le potu.

E te iloa? I totonu faaliliuina mai le gagana Eleni i la tatou gagana "phlox" - o se "afi", ma o lenei igoa na maua mai ia Carl Linnaeus i le 1737, o le mafuaʻaga atonu atonu o fuga lanumumu mumu o nisi ituaiga o laau.

Tuputupu ae mai le fatu

E sili atu ona faigofie le faʻatau mai o fua o le tasi po o le isi mea mo le faʻateleina o lau togafiti, ae pei o Drummond's phlox, e lelei tele mo le toe gaosia o fatu, e tatau lava ona e onosai.

Vaega o le totoina o fatu

Afai e te filifili e tupu le Drummond phlox mai le fatu, ona e nofouta lea i nisi o vaega o lenei faagasologa. Muamua, o le totoina e mafai ona faia i le taunuu mai o le vevela, o lona uiga, i le amataga o Me, ma agai atu i le faaiuga o le tautoulu, talu ai o le fatu o mea totino o lenei laau o loo faamatalaina i le lelei tele o le taumalulu taumalulu.

E taua! Faatasi ai ma le vevela faaumiumi, o fatu e masani lava ona amata tupu muamua nai lo le masani ma o le a faaleagaina i latou e matagi fou. O le mea lea, afai ei ai se tulaga e foliga tutusa o le mafanafana, ona tatau loa lea ona faia le seleselega i le taimi o le tautoulu pe afai o le lautusi mulimuli e tafe ese mai le pele (e pei o se aganuu).
I le tulaga o se mafanafana e le i faamoemoeina, e tatau ona ufiufi le tulaueleele i se mea e ufiufi ai mea e le faʻaaogaina e le mafai ai e le eleele ona solo i lalo o ave o le la mafanafana. Faatasi ai ma le toe foi mai o le tau malulu, e mafai ona aveese le fale.

I totonu o itulagi o loʻo i ai faʻamafanafanaga mafanafana, e mafai ona totoina phloxes e oʻo lava i le taumalulu (ia Tesema poʻo Ianuari), lea e tatau i se tasi ona teuina se pakete o le eleele uliuli ma tuʻu i se tulaga mafanafana mo le teuina. I le amataga o le taumalulu, e aoga le faatali mo ni polokiona mamafa ina ia mafai ai e le kiona ona ufiufi uma le eleele. Ia mautinoa e soli moega o loʻo e fuafua e totoina ai laau.

Aʻo le taimi tonu e totoina ai phloxes i le laufanua lauʻeleʻele: i le tautotogo po o le autumn o se mea patino a le au faifaatoaga uma, ae peitaʻi pe afai e te manaʻo e taunuʻu lau vaomatua i le tausaga nei ma faʻaitiitia mea e ono le maua mai le maleisa, o le filifiliga muamua o le a sili ona lelei.

Lauina o fatu ile laufanua

O fualaau o le kopi o le phlox Drummond e masani lava ona faia i tagata e lava le avanoa e faʻaaogaina ai ipu o laau laiti. Afai e le o oe o se tasi oi latou, ona tatau lea ona e tuuina atu le fiafia i le totoina i le taimi lava e tatala ai le eleele. E tusa lava pe mafai ona tulaʻi le "podzimney", e lelei tele le faʻatinoga o le faʻatinoga ma le oʻo mai o le tautotogo, i le amataga o Me. I le muaʻi sauniuni e te manaʻomia ona fai ni paʻu papaʻu ma sasaa i le vai, e mafai ai ona susu le susu. E tuu fatu i le tasi nofoaga mo le 2-3 fatu, ma tuu ai le 15 cm i le va o "fuifui" lata ane o avanoa avanoa.

E tusa lava pe tolu mea e tutupu ae, e leai se mea matautia e uiga i ai, talu ai o le tagata sili ona vaivai e mafai ona togiina i taimi uma. O fuā muamua e mafai ona faʻamoemoe i totonu o le lua vaiaso talu ona totoina, ma aʻo lumanaʻi le taimi nei, e sili atu ona lelei le ufiufi o le nofoaga ma le ufiufi o mea. O lenei mea o le a fesoasoani i le tausisia o le maualuga o le faʻamafanafana. A maeʻa le germination o uluaʻi fugālaau, e tatau ona vaʻaia le palapala ma e mafai ona e amata faʻaaoga le fuālaʻau: muamua le eletise, ma faʻasolosolo ai ni nai vaiaso ma ni mea faigata. Ioe i lena tulaga fugalaau o le a le amataina nai lo Iuni-Iulai, ae o le a mautinoa lava toeitiiti lava oʻo i le faaiuga o le tautoulu.

Pe a lūlūina i luga o le moega i le tautotogo, o fatu e tuu i le eleele ia Oketopa poʻo Novema, ma afai ua uma ona i ai le kiona i luga o le eleele, e tatau ona aveeseina muamua e ala i le sasaa saʻo o fatu i luga o le eleele malulu (o le mamao i le va o fatu e tusa ma le 4-5 cm).

E taua! E tatau ona saunia lelei le palapala mo lo latou totoina: mo le amataina o le lapisi i le eleele e seleseleina, ma pe a uma ona tuu mea totō, faʻapipiʻi faʻatasi ma laʻau, kiona ma vaomago.
O fuālaau muamua o le a le vave oʻo mai nai lo Aperila, ma a vave ona faia ni laʻau moni se lua i luga o laau laiti, e manaʻomia ona nonofo i se mamao e 20 cm mai le tasi (vaelua lalo).

Tuputupu ae e ala i le totoina o fatu

E mafai ona totō Drummond phlox i le tautotogo e le gata i le tatalaina o eleele, ae faapea foi i tapuni, saunia faapitoa pusa po o atigipusa. O le mea lea, e amata mai ia Mati, o le mea e fefaʻasoaaʻi e lūlūina i luga o fualaau aina, ma ia lelei ma malolosi laau totō, e tatau ona tuʻuina tane ma vaomatua i se potu mafanafana, ma faʻamaʻi i le + 18 ... + 21 ° C ma le maualuga o le suamalie (e mafai ona e ufiufi atigi pusa peʻa). I tulaga faapena, o laau talavou e tatau ona avea muamua ma aso muamua muamua ile 5-10 aso, pe a uma ona totoina, ae a vave ona tupu mai le uluaʻi tupu i luga o le palapala, ia mautinoa ia maua i latou ile eleele eleʻele lelei, lea o le a fesoasoani e puipuia ai foliga o le pala i aʻa ma le faatapulaa.

Afai e te manaʻo e fiafia atoatoa i laau totogo i le faaiuga o le tautotogo, ona tatau lea ona lūlūina fatu i fualaauʻai i le faaiuga o Mati. O pamu muamua o le a aliali mai i le 1-2 vaiaso, ma a mavae le tolu vaiaso, e mafai ona amata suamalie le ola o laau laiti, ma totoina i totonu o ipu o ni nai vaega. E le gata i lea, e pei ona i ai i le faiga muamua, e tatau ona faʻamaʻaina togalaau i le tolu taimi, faatasi ai ma se vaitaimi o le 10 aso ma faatapulaa i le fafaga. Mo le tuputupu aʻe vave o le vaomatua, o loo totoina le laau i le vaega o le 5-6 laulaau, ma e mafai ona siitia atu i le nofoaga ia Me.

E taua! Afai e tatau ai, o le tuputupu aʻe o le Dlomone's phlox e mafai ona faʻagesegese, lea e lava ai le faʻaitiitia o le vevela o le potu i le + 13 ... + 15 ° C, e ui lava i lenei tulaga e tatau ona e pulea le suāina vavalalata.

Tausia i le taimi o le galueaiina

O le tausiga o fualaʻau tupuga ei ai ona lava uiga. Ua uma ona matou fai mai se mea, ae o lenei o le a matou vaʻavaʻai faʻamatalaga uma. O le mea moni, e leai se mea faigata iinei, ma o le mea autu o le manatuaina o tulafono faavae o lenei faagasologa ma ia mulimulitai i ai. E aofia ai mea nei:

  • atigipusa ma tipu e tatau ona i ai i totonu o le nofoaga sili ona malamalama ina ia le faʻaosoina laau i se maualuga ma aua le maumau lo latou fiafia;
  • O tulaga lelei o le vevela o le mea o le a avea ma tau i totonu + 18 ... + 21 ° C;
  • i aso muamua talu ona totoina, e tatau ona ufiufi pusa fatu mai le vevela o le la, ufiufi i latou i se nusipepa po o se ata tifaga;
  • susu e tatau ona faia e pei o le pito i luga o le eleele e mamae e taofia ai le faia o se mea matuia;
  • i vaiaso uma, e tatau ona fafagaina fualaau i fugalaʻau faʻapitoa ma faʻalavelave, faʻafefe i le va oi latou;
  • i le taimi lava e maua ai e le laau la latou lava lautusi lona ono, talo le pito i luga, aua o le auala lenei o le ae maua ai se laupapa sili atu ona faʻamalosi i mea lapopoa;
  • E amata mai ia Aperila, e aoga le faʻamalosiina o laau laiti, aveese pusa i latou i le faapaologa po o le togalaau ma tuu ai iina mo le tele o itula;
  • totoina o laau i le eleele tatala e tatau ona faia e le o muamua atu i le ogatotonu o Mei, ma aʻo leʻi fafagaina faaluaina i le mineral tuufaatasia.
Aoao atili e uiga i mealilo o le alualu i luma o le phlox i le togalaau.

I le lumanaʻi, a maeʻa ona totoina ile laufanua, o le a manaʻomia foi e le Drummond phloxes le tausiga talafeagai. I se mea maualalo, latou te manaʻomia le faʻapipiʻi pea o le suavai i le palapala, faʻafefe ma le faʻaeteeteina ma ia vave aveese fugalaau ua uma. Ae peitai, ina ia tumau le matagofie o le laau i le tulaga maualuga lava, ma e fiafia mo oe mo se taimi umi ma lona susulu, e le tatau ona e faagaloina e uiga i le faaauauina o le faia o fualaau oona (fomaʻi faigata), pe tusa o le tasi i le lua i le tolu vaiaso. E pei ona faamaonia e le toʻatele o faifaatoaga, e aunoa ma ni laei, o le taimi o le fuga o le phlox o Drummond o le a faapuupuuina, ae o le faʻaaogaina o le suauʻu e tusa lava pe maeʻa le maeʻaina o le faʻatoʻa faʻaleleia se galu fou i le lua vaiaso.

E taua! Afai e te le taofia le tuputupu ae o laau (mo se faataitaiga, e ala i le faapipiiina o tumutumu), ona mafai lea ona faatali mo le na o le lua masina talu ona lulu le fatu.

Maʻi ma faʻamaʻi

O se vaega taua o le tausiga mo le phlox faaletausaga ua faamatalaina o le puipuiga vave lea o faamaʻi ma meaola faalafua. E tusa lava pe fetaui lelei, faatasi ai ma le muaʻi togafitiga o le totoina o mea, e le mafai ona mautinoa le leai o se filamentous tamai anufe, fafagaina i luga o laʻau laau. O faʻataʻitaʻiga e aʻafia ai o le a vave ona eli ma faʻaumatia (sili atu le mu), ma le eleele e togafitia ma le mama, ma faʻapipiʻi i le vaeluaga 1 le taimi i le tolu vaiaso.

Afai e te manaʻo i le soifua maloloina o le phlox, faitau pe faapefea ona togafitia le phlox i le fale.
Le puipuia o laau mai le 'aiina leai ni slugs E talafeagai le fufuluina o le palapala ile fafie o laau, faʻafefiloi ma pefu po o le lime-fluff. E foliga mai o le togafitiga o le phlox e tatau ona faia i sauniuniga talafeagai e faʻatatau i anufe, pata ma isi mea faʻamaʻi pipisi.

Faatasi ai ma le tele o taumafaiga, e mafai ona e matamata i le fugalaau matagofie o lau Drummond phlox, lea o le a mautinoa lava e avea o se siʻomaga matagofie o lau 'upega tafaʻilagi poʻo se faʻaopoopoga sili i lou fale i totonu, pe a tupu aʻe i totonu o ipu.