Laʻau

Tuputupu ae feijoa i le fale

E le o se taimi ua leva, o fualaau e tele na le iloa e tagata o lo matou atunuu: e le o latou igoa poo foliga. I aso nei, o faleoloa e ofoina atu le tele o ituaiga meaola. Ae ui i lea, o le toʻatele o tagata e fiafia i le totoina o togalaau ma le totoina o fugalaau i totonu e mananao e totō laau e le ola i totonu o le tau i lalo o tulaga masani, ile fale poʻo le atunuu. O le tasi o nei laau toto e feijoa. E aliali mai o lenei laau i saute e sao atoatoa i totonu o tatou latitudes, ae na o le fale.

Faamatalaga o feijoa

Feijoa o se togavao poʻo se laau laʻititi lea o loʻo totoina i totonu o vailaʻau ma vailaʻau. Faʻatasi i le aiga Mirtov. O le laau o le vao, e masani ona maua i Amerika i Saute. E ala mai i le filifiliga umi, o ituaiga i totonu e mafai ona ola aʻe i le fale i luga o le windowsill na fafaga foi.

Feijoa o laʻau lapopoa, mai i luga e lamolemole, lanu meamata i le lanu, mai lalo - grayish, ufiufi i luga o le uila. O fugalaau e mafai ona tuputupu ae taitoatasi, taitoalua pe aoina mai i ni mea laiti mai ni nai vaega. O le petals e paʻepaʻe i autafa, e vavalalata vavalalata i le ogatotonu, o loʻo i ai le tele o laʻau.

O fua feijoa o se meaʻai, meaʻai ma meaʻai, e ufiufi i se pele (lanu mai le samasama i le lanu uliuli). O lo latou tofo e faamanatuina i le taimi e tasi o le pineapple, kiwi ma le vineberry vao.

O fualaau Feijoa e tele sugars aoga, o meaola oona. O latou foi e mauoa i iodine, lea o loo i totonu o le ituaiga e le mafai ona ola. O le mea moni, ua maua e saienitisi o mea o loo i lenei aoga aoga e sili ona faalagolago i tulaga tuputupu ae. Na o feijoa e latalata i le sami e mafai ona mitamita i le maualuga o iodine. E faapena foi i fualaau aina e tele acidic ascorbic ma malic, pectin, fiber. Na maua ai o loʻo i ai ni mea e taofia ai le carcinogenesis. E sili ona aoga i lenei itu o le peel, lea e masani ona le 'aina.

Aua le 'ai feijoa i meaʻai mo i latou o loʻo afaina i mea o loʻo faia ai lona fatuga.

O se mea maualuga maualuga o mea inu gaʻo i totonu o fualaau aina e mafai ona afaina ai tagata i le tele o le lua pe sili atu tikeri, faʻapea foi ma le maʻisuka.

Feijoa tausiga i le fale

O le fafagaina o feijoa i le rūsū o Rusia e le faigata tele, ae tatau ona ave le tausiga.

Lulu

I le taumafanafana, i le vaitau o le tuputupu ae, e manaʻomia + 20 ... +25 ° C. E mafai ona ave i fafo le fagu fugalaau i luga o le faapaleni pe tuu i fafo, ae masani lava i totonu o se nofoaga e puipuia mai le tata.

Feijoa e le manaʻomia se vevela maualuga i le tau malulu, e mafai ona tausia i le +15 ° C. Ua faʻamautuina e mafai e toleniga vao ma vao ona faʻafeiloaʻi le pa'ū ile vevela ile -10 ° C. Ae o le faʻaalia o le fugalaau i totonu i na ogaoga mamafa e le aoga.

Malamalama

O le mea na fanau mai ai feijoa o loʻo i lalo o le suʻega, o loʻo i ai le tele o le la, vevela ma le susu. E tatau ona tuʻuina atu i totonu o le fale le malamalama lelei: e sili atu le tuʻuina i luga o le windowsill mai le la, pe ave i totonu o le auala i totonu o se nofoaga malamalama.

Afai e le lava le susulu o le la mo ia, atonu o le a mamae ma oti foi. I le taumalulu feijoa, e manaʻomia le faʻamalamalamaga faaopoopo e faʻalautele ai itula o le ao.

Soo

O mea e manaʻomia ile palapala e le maualuga tele, peitaʻi, mo le tuputupu aʻe lelei ma le atinaʻega, e manaʻomia pea ona e saunia se mea faapitoa mo feijoa.

O lona tulaga sili ona lelei i le fua faatatau o le 6: 4: 1: 1, i le faasologa:

  • turf land;
  • humus;
  • laʻau oneone:
  • uʻamea matua.

O le totoina o fatu mai le fale e manaomia le saunia o se eleele e ese le eseese. Ina ia mafai ona toto lelei fatu, e tatau ona totoina i le vaega lenei (vaega 2: 2: 1, faasologa):

  • peat;
  • pepa palapala;
  • oneone.

Faʻasa

I le vateatea, aemaise lava i luga o le sami ma sami, e tele le susu i le ea. O le mea lea, indoor feijoa e manaʻomia ai foʻi le maualuga o le faʻamafanafana ma le tele o vaiinu. Afai o le potu e vevela tele, o le a amata ona pa'ū lau, faʻagogo, ma mafai ona mate atoa.

I le vevela o le vaitau, e tatau ona fafagaina le tele o taimi, ae le o le faʻatagaina o le eleele e faʻamago. E le gata i lea, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi feijoa mai le pulu moli. I totonu o le potu o loʻo tu ai le ulo, e mafai ona e tuʻuina ni atigi pusa i vai pe tuʻu se mea faʻapitoa faamama.

Laʻei pito sili

I le vaitau o le tuputupu aʻe, e manaʻomia e feijoa meaʻai faapitoa. I le tautotogo ma le taumafanafana, e tatau ona faia ia le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le 2 vaiaso, i tulaga. E manaʻomia uma falesa ma mea faʻasaina. Muamua, e tatau ona faʻamaua le palapala i luga o le 'eleʻele o loʻo i luga o le' eleʻele (manulele manu poʻo mullein), pe a maeʻa vaiaso e lua e faʻaaoga ai le kapisi (mo se faʻataʻitaʻiga, o le ash ash), ma i le taimi e tasi - superphosphate. O taimi uma lava, e tatau ona faʻaaogaina le faʻalaʻau pe'ā uma ona faʻafeinu.

Suiga ma teuteu

O se laau i lalo ifo o le tolu tausaga le matua e manaʻomia ai se faʻafeiloaʻiga i le tausaga. O se fugalaau matutua e tatau ona faʻapipiʻi pe a manaʻomia, i le lua poʻo le tolu tausaga. O taimi uma lava e tatau ai ona faʻaaogaina se avanoa tele atu ina ia mafai ai e le aʻa ona atinaʻe saoloto. O le feijoa e le manaʻomia ai se faʻaopoopoga atoatoa: e mafai ona tuʻuina atu ma le faʻaeteete faatasi ma se eleʻele eleʻele mai le tasi ipu i le isi. Talu ai o le eletise o le laau e matua leaga lava, e aoga tele le faia o se mea e suia ai le fesoasoani a le isi tagata.

I totonu ile feijoa e fiafia i le mata, e tatau ona teuteuina lelei lona pale.

O le faʻavaeina o se fua faʻasolo e le o se mea faigofie. O se faailoga tusi o se paʻufolafolafola faʻapipiʻi e faapaleina i le pale o ni foliga matagofie. O isi faʻalapotopotoga e tatau ona aveese faʻaletaimi, lea e mafai ona umi se taimi. A oʻo i le maualuga o le laau, e tatau ona tipi le pito i luga. A maeʻa ona aveeseina, o le a tupu aʻe le itu itu. Latou te manaomia foi le tatipiina, faasolosolo malie ona faia se pale.

Auala e faʻaleleia ai se laau toto

E mafai ona faia le faʻalauiloa Feijoa e ala i le totoina o fatu, vavae pe vavaeina aʻa. Ioe, o le auala sili ona faigofie e maua ai lenei laau tele o le faʻatau i se faleoloa faapitoa. Ae ui i lea, e le o taimi uma e maua ai feijoa. I lenei tulaga, e mafai ona e faʻatau fua i totonu o le supermarket ma maua fatu mo le totoina. E tatau ona filifili vine o le matua atoatoa. E le tatau ona faʻamaonia pe faʻateleina. A leai, o le a le tupu le fatu.

O mea o loʻo i totonu o le fetus e tatau ona patipati lemu, ona tuʻu lea i totonu o se saula ma sasaa vai, pe sili atu foi - o se vaivaiga vaifofo ole potassium. A maeʻa ese fatu mai le pulupulu, e tatau ona fufulu lelei i lalo o le vai tafe ma faʻagogo. E mafai ona lūlūina totoa uma i le eleele ua saunia.

O fatu e tuu i se loloto papaʻu (pe tusa ma le 0.5 cm) ona ufiufi ai lea i se ata tifaga poʻo se koneteina tioata e faʻavae ai ni lauʻeleʻele. Afai e saʻo mea uma, o le a aliali mai i luga pe a ma le 30 aso. A oʻo i le lua pe tolu ituaiga o laʻau, e tatau ona totoina ma le faʻaeteete i totonu o se ipu.

O seleni o se auala sili atu ona faigata, e maua i le naʻo le faʻapitoa o fai togalaau. Tagata e amata i lenei mataupu e sili atu le faʻaaogaina auala faigofie. Semi-lignified vine ua vavae ese mai se tagata matua. O le umi o le 'au e tatau ona tusa ma le 10 cm, e taua i luga oi latou uma e lua ni gaʻo.

Lafoaʻi mai lala e tipi, tuʻu ai na o ni ulugalii se lua. O le eleele mo le mauaina o mea e tutusa ma le fatuina o fatu. O totogo e totōina i le palapala susu, ma tuʻu ai le tusa ma le tolu vaʻaiga i luga. A maeʻa lena, o le eleele i totonu o se fagu e faʻamalūlūina i se vaivaiga vaivaiga o le potassium.

A maeʻa sina taimi, e mafai ona e faʻaaogaina soo se aʻa e faʻaolaina (mo se faʻataʻitaʻiga, Cornevin).

E umi se taimi e ave ai, e tusa o le 1.5-2 masina. Pe a fuga lau laʻau muamua i luga o lālā, e mafai ona e faʻapipiʻi laau i ni ipu eseese.

Feijoa fugalaau ma fua

Feijoa fuga mai ia Me ia Iuni-Iulai. O fugalaau e fa, faatasi ai ma paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe, i le ogatotonu o loʻo i ai le tele o lanu mumu. Fuga, e pei o se tulafono, e umi, e mafai ona tumau i le 3-4 vaiaso.

Ina ia aua nei faia ni faigata faaopoopo mo oe lava, e sili atu ona lelei le tuʻuina atu o mea e sili ona fiafia i ai ituaiga o mea e faʻaleagaina ai oe. Ona fua mai ai lea o fua, e aunoa ma se taumafaiga faaopoopo i le vaega a le tagata.

Afai e tupu se isi ituaiga, ona tatau ai lea ona totō ni laau se tasi (a itiiti ifo ma le lua). A maeʻa foliga o fugalaau ma se pulumu faapitoa, e tatau ona e aoina mai le pollen mai le tasi laau ma tuʻu i luga o laʻau o le isi.

Aiga felaʻi feijoa e ono afaina i le tofo. E na o luga lava o laau ua faapipii, e 4-5 tausaga o le ola.

Pests, feijoa faʻamaʻi

E pei o isi fugalaau i totonu, feijoa e mafai ona maua ai se malie pe osofaia e meaola faalafua. O le mafuaaga mo lenei mea e masani ona le talafeagai le tausiga. O le togafitiga o le totoina o le tino e fesoasoani e puipuia ai le laau mai maʻi pipisi. E mafai ona faʻatau i se faleoloa faapitoa.

Pe a faʻaaogaina le fualaau faasaina, e tatau ona e mulimulitai i faatonuga.

O mea masani e masani ai feijoa pests o pseudoscutum, spider mite ma mealybug. E mafai ona e taulima muamua le mea muamua i le tele o auala. A maua loa ni iniseti, e tatau ona e togafitia lelei laʻau i se vaifofo mataga. I le taimi lava e tasi, ia mautinoa e na te le lavea le eleele i totonu o se fagu.

Afai e le fesoasoani lenei metotia, ona tatau ai lea ona faʻaaoga auala malolosi, mo se faataitaiga, Karbofos. E tatau ona faʻafefete i se vaega o le 6 g i le lita o le vai, ona faʻasolosolo malie lea o laulaʻau taʻitasi. Faʻasagaga e tatau ona faia pe sili atu ma le tolu taimi, faʻamavae i le va o vavalalata mo le vaiaso.

I le avea ai o se tulafono, o se moli mumu miti e afaina ai laau totino o loʻo aofia ai i le le maualalo o le ea po o le leai foi o le susu i le palapala. Ina ia foia, e fautuaina le faʻaaogaina o le acaricide celtan. E faʻaaogaina i le tele o ituaiga o siama i luga o fualaau aina suamalie. 2 g o le vailaau faasaina e tatau ona faʻafefe i se lita o vai ma faʻaeteete ma faʻaeteeteina uma vaega o feijoa. E sili atu le filifilia o se aso timu mo le puipuia o le mite pe aveese le laau mai le susulu o le la, i le paolo. A le o lea, o laulaau ma pana e mafai ona oʻo ai ni mu mumu.

Mealybug e seasea ona afaina feijoa. Afai e tupu lenei mea, ona mafai lea e se iniseti ona fesoasoani e foia le faafitauli.

Feijoa e le gata ina aumaia ni fualaau lelei ma maloloina, ae e avea foi o se teuteuga sili ona manaia o soo se fale. I le taimi o le fugalaau, o le a ia faatumuina le potu ma se manogi matagofie. O le tuputupu ae o se laau e le faigata tele, e oʻo lava i se tagata galue muamua e mafai ona faia.