Potatoes

Faʻafefea ona taulimaina suiga i luga o pateta?

Alternaria o le genus of fungi ia e afaina ai le tele o laau totő, lea e mafua ai ona le mafai ona 'ai a latou fua, e le gata i lea, o se tasi lea o mafuaʻaga o le tele o faʻamaʻi tagata, e pei o allergies eseese ma le maʻisuka. O lenei tusiga ua tuuto atoatoa i le atinae o le suia o le pateta, o loo i ai se ata ma ona faailoga, o se faamatalaga aoao o le faamai ma metotia o togafitiga.

Faʻamatalaga

O lenei faʻamaʻi masani afaina ai fatu, gaʻo ma lau o laau. Alternariosis e le o se faʻamaʻi e naʻo pati, e mafai foi ona aafia ai isi laau totino o le aiga Solanaceous, mo se faataitaiga, tamato. O le faʻaleagaina na afua mai i lenei maʻi, e pei o le faaleagaina mai le tuai o le paʻu, e mafai ona faʻaititia le gaosiga atoa e 20-30%.

E te iloa? Amerika i Saute ua manatu o le nofoaga na fanau mai ai pateta, lea e mafai ai ona e feiloai i ona sui sui. Ae ui i lea, mo le fiasefulu afe tausaga, o Initia o Amerika i Saute ua totoina pateta e pei o se togalaau.

A o lei amataina le fuga, e masani lava i le 15-20 aso, o luga o lau o le pateta ua afaina ua faia lanu enaena lanu enaena lanu moana po o le uliulilea ei ai se maota faʻapitoa. Afai o le maualuga o le faaleagaina e maualuga tele, ona amata lea ona fefiloi le va o le tasi ma le isi, ma amata ona vave samasama lau ma pauu. O aʻafiaga ma aʻafiaga o laau aʻafia ua aʻafia foi i latou lava i latou lava ia e masani ona foliga tutusa i le fausaga, ae sili atu i luga. Afai e lelei le siosiomaga (vevela mai le 26 ° C ma le maualuga o le suamalie) mo le atinaʻeina o le faamai, ona amata ai lea ona amata mai uluaʻi laʻau i luga o vailaʻau faʻamaʻi pe a uma le 2-3 aso mai le taimi o le faʻamaʻi.

O le pulumu o le pateta ua aʻafia e ufiufi i ni mea e le lelei, e masani ona atuatuvale, o loʻo i ai se paolo sili atu le pogisa nai lo le paʻu. O le soifua maloloina e matua eseese lava i le fausaga mai le afaina. O lapoʻa lapoa e ufiufi i se upega o uʻamea na faʻatulagaina i se liʻo faʻataʻamilo ma faia se taʻiala tutusa.

Afai e te tipiina se siama pipisi, e mafai ona e vaʻavaʻai manino i vaega o mea e le o se mea e pala, e pala i se auala e tutusa ma le mago. Latou te foliga tutusa ma o latou fausaga, o se mea maʻaleʻale, malulu, paʻu-paʻu mafiafia.

Mafuaaga ma pathogen

O le mafuaʻaga o le faamai ua na o le totoina o pateta fou ma le mycelium, o totoe i luga o toega o laau ma tubers. O le taimi lava e oʻo mai ai le tau o le saofaga i le atinaʻeina atili o le gaʻo, o le faʻamaʻi e amata ai lona atinaʻe malosi.

E te iloa? I le taimi nei o loo i ai pe tusa ma le 44 ituaiga ituaiga o le ituaiga ituaiga o Alternaria, peitai, e tusa ai ma nisi o manatu, e tele atu, e oʻo atu i le selau.

Le tele fomaʻi masani - A. solani, a. isi, a. infectoria ma isi ituaiga o ituaiga. O le mycelium o nei meaola uma e foliga tutusa lava foliga vaaia: o le vavalalata o filo paʻu vevela, o loʻo i ai se fausaga faʻala, faʻafesoʻotaʻi. O mafuaaga e mafua ai le atinaʻeina o le faamaʻi e aofia ai: faʻavaivaia o laau e ala i le leaga o le eleele poʻo le tau, vavave ma le vevela o le tau, le lava po o le tele o susu, mativa eleele, le lava le potassium ma le phosphorus tele, faʻaleagaina o lau fatu i faʻamaʻi eseese.

Fautuaga mo le au fai togalaau: iloa auala e totoina ai pateta i lalo o vaomago, i taga, aʻo leʻi oʻo i le taumalulu, e tusa ai ma tekonolosi a Dutch; pe faapefea ona spud (e aofia ai motoblock) ma fafaga; o le a le mea e sili atu ona lelei le totoina o le pateta.

O ituaiga eseese

Ioe, ua le mafai e le au faifaatoaga ona atiae se ituaiga o le a le fefefe i se ituaiga patate a le patate e pei o le alternariosis. Ae ui i lea, o loʻo i ai se lisi e aofia ai ituaiga o loʻo aʻafia i lenei maʻi. itiiti nai lo isi:

  1. Adretta O lenei pateta, e ese mai i ana meatotino faʻatau e faatatau i Alternaria, e lauiloa foi mo le mea moni e faapea o le ituaiga muamua lea ma le tino samasama, lea na fuafuaina mo le taumafa tagata. Lelei sili ona talafeagai mo le kuka.
  2. Bronnitsky. I le faaopoopo atu i le maualuga o le tetee i le toa o lenei tusiga, e le gata i na faamai e aafia ai pateta, e pei o se vae uliuli ma le paʻu. O lenei ituaiga e sili ona fetaui lelei mo le faʻavelaina o falai.
  3. Alofa. O se ituaiga e matua ese lava e i ai ni fatu papae, o se uiga masani o le latou le leiloa lo latou mama i le faagasologa o le kuka. E ui lava i lona tetee tele i Alternaria, ae masani ona aʻafia i le paʻu masani.

Faitau foi e uiga i ituaiga o pateta: "Kiwi", "Luck", "Gala", "Queen Anne", "Rosara", "Blue", "Irbitsky".

Auala e taulima ai Alternaria

Afai e te maitauina o loʻo gasegase lau laau i Alternaria, ua oʻo i le taimi e taumafai ai e teu le pateta, e faʻaaoga ai nisi metotia. O nei fuataga e aofia ai ni vaega tetele se lua o manua - o latou gaioiga ma le fesoasoani o auala eseese o meaola ma le pulupuluina o vailaʻau eseese.

Faʻalapotopotoga o meaola

O lenei faiga o tauiviga e aofia ai le gaosia o fatu i le taimi muamua ao lei totoina. E tele taimi, e faʻaaogaina ai fana uila, lea e faʻapipiʻi ai sauniuniga faʻapitoa, pe a maeʻa ona faʻapipiʻi tuusao.

E sili ona talafeagai fufulu oloa ao leʻi oʻo i le taimi e tulaʻi mai ai, o Baktofid, Integral ma Agat-25. Ma afai e te fuafua e faʻaitiitia le pipisi o fatu ina ua maeʻa le vaitau o le tuputupu aʻe, ona tatau lea ona e faʻaaoga le fualaau faasaina "Planriz".

Vailaau Mataʻutia

O le faʻaaogaina o lenei vaega o vailaau, e avea o se tulafono, o se lamatiaga matautia i le soifua maloloina o le tagata ona o lo latou lamatiaga. O le mea lea, pe a totoina nei fualaau oona, e tatau ona manatua e uiga i mea e puipuia ai le tagata lava ia: se sitaili puipui, totigilima, mata ma se masini poo se manava.

O le faʻaaogaina o lenei kulupu o fualaau faasaina e aofia ai le totoina i latou i le vaitau o le tuputupu ae. Mo lenei faamoemoe, 0.2-0.3% o tali o nei sauniuniga e sili ona talafeagai:

  • "Faamanuiaga",
  • "Novozri",
  • "Thanos",
  • "Mancozeb",
  • "Kuproksat",
  • "Uten",
  • "Penczeb".

E mafai foi ona faʻaaoga 0.4-0.5% fofo o Metaxax, Cupricol, Acrobat MC, HOM, Metamil, ma Abigaik-Pika.

E taua! Afai e te matauina o lau pateta e aʻafia i Alternaria i le amataga o lona atinaʻe, ona mafai lea ona e faʻaaogaina le vailaʻau e togafitia ai. "Bravo" i le fua faatatau o le 2.3-3 lita i le 1 hectare o le lauʻeleʻele.

E mafai foi ona fuga ni fatu i le vaitau na muamua atu i le latou faʻasaoina o le taumalulu ma le fesoasoani o le sauniuniga "Maxim" i le fua faatatau o le 0.2 l i le 1 tone. E tatau ona faia le faʻamuamua i le taimi lava e maua ai faailoga muamua o le maʻi. Ole faʻaopoopoga o le pulupulu e fuafua i le umi ole vailaʻau ua filifilia ma le tulaga o le vevela o loʻo i ai le pateta.

Puipuia faʻamaʻi

E tele naua mea e mafai togafitiga puipui lenei faʻamaʻi, o le sili ona taua o loʻo lisi atu i lalo:

  1. Faʻaleleia lelei le lumanaʻi o le totoina o pateta mai le toega o laau mamaʻi. I lenei itu, o le suaina o le taumalulu i le taumalulu o le a sili ona lelei, o le a sili ona fesoasoani i le toe totoina o meaʻai e solo lelei, lea e taofia ai le faaputuputuina o gaʻo afaina ma le mycelium i le palapala.
  2. E tatau ona tausisi i tulafono o le seleselega, e le o totoina le tele o pateta ma sui o isi aiga o Solanaceae, e pei o tamato, lea e mafai foi ona aafia i lenei faamaʻi.
  3. E le tatau ona e totoina pateta mo le silia ma le tolu tausaga i le nofoaga e tasi.
  4. Faʻamau saʻo ma talafeagai taimi o le faʻamaʻi. O le eleele e tatau ona paleni lelei mo le totoina o pateta, e lava, ae le sili atu le malosi, o le nitrogen ma le potassium.
  5. Afai o lea tausaga ma lea tausaga e aʻafia ai lou fatu i lenei faʻamaʻi, ona e taumafai lea e toto laau e puipuia ai lenei maʻi. O se lisi o ituaiga eseese e mafai ona maua i luga.
  6. Aveese fatu ina ua uma ona matua, taumafai e aua nei mafua ai le faaleagaina o masini. O lea o le ae faʻalauteleina ai le ono mafai ona tumau se vaega poʻo se pusa atoa i le palapala, lea o le a mulimuli ane avea o se mea vevela mo lenei gaʻo.

E taua! Manatua e le mafai ona e fufuluina lau pateta masani. Le tele numera o togafitiga - fa i le taimi.

Matou te faʻamoemoe o lenei tusiga o le a fesoasoani ia te oe e feagai ai ma se maʻi le lelei, e pei o le suia o maʻi o pateta. Manatua o le taimi e faʻaalu ai le puipuiga - sili atu le aoga nai lo soo se mea, e oʻo lava i togafitiga aupito taugata, e sili atu le lelei e fesoasoani ia te oe e teu ai lau pateta o le pateta nai lo fualaau faʻaonapo nei. Maua se seleselega lelei!