Lafumanu

E uiga i le fafagaina o puaa faʻanofoina tagata Hungarian

Vaʻavaʻai i se puaʻa i luga o 'au Iukureini faʻatasi ma se lauulu lauulu lauulu e pei o se mamoe - seasea avanoa. E itiiti se mea tatou te iloa e uiga i le ituaiga o puaa e le masani ai, ua leva ona faatoilalo atoa Europa. O le a le mea na tosina mai ai le aufaifaatoaga a Hungarian vineli o atunuu alualu i luma, oa ona foliga ma mea le lelei, pe faapefea ona tausia sea puaa - o le a matou faʻamatalaina mea uma mulimuli ane i totonu o le tusiga; o le ae maua ai foi ata o puaa fausiaina ma fautuaga mai a latou tagata tomai faapitoa.

Faʻasologa o talaʻaga

O lenei fatuga matagofie e mafai ona mafaufauina saogalemu o se tasi o mea e le masani ai. Lulu uumi lauulu, e foliga tutusa ma astrakhan, e le mafai ona tuua le le fiafia i ai puaa puaa "matagofie." Mai se mamao latou te faigofie ona fenumiaʻi ma se lafu mamoe, masalo, o le mea lea, o puaa e tutusa le igoa "puaa mamoe".

E te iloa? O puaa, e tusa lava po o le a le ituaiga, ei ai se lagona lelei o le sogisogi. E masani ona faʻaaogaina e tagata Europa lenei meaalofa e suʻe ai ni loli suamalie e lafi i lalo o le eleele. O ia pulou i maketi o Pale e tau mai i le 600 euros. A o leʻi fafagaina e puaa i leoleo mo le gaosia o fualaau faasaina.

Na amata uma lava i le mamao o le 1833, ina ua faia, i luga o poloaiga a le Archeduck Hungary Archduke Iosefa, na faia ufiufi o puaa ma totonu o puaa vao. O le suʻega na manuia. O le mea na tupu i le afa-savages e faigofie ona malulu i le malulu malulu, sa matua puipuia ma tausia ana lava meaai.

Faiga fou e fiafia i monasteries. I le aluga o taimi, o lenei tului ua faatupulaia ma avea ma se faatupulaia tele. E masani lava i totonu o le vaomatua fiafia ma laufanua o Hanikeri e mafai e se tasi ona vaai i lafu fafaga uma o uarota a monastic.

E oo ane i le faaiuga o le seneturi, o le manaoga mo tagata ulavavale na sopoia tuaoi o le atunuu. O tagata e ona fanua tetele e sili atu tupe maua mai puaa nai lo le taina ma le totoina o fatu. E tusa o le 1900, o lenei ituaiga na aʻoaʻoina tagata o Ukrainian Transcarpathialea na aumai ai manu e tagata Hungaka. Sa latou fafagaina lafu manu atoa, ma fafaga i latou i vaomatua ma vanu. I se taimi mulimuli ane, na sau ai Hungary mangalica i Peretania. Ae talu ai na faʻaaogaina e faifaatoaga i le lotoifale mai le gaʻo i aano o manufasi, o lona fausiaina e leʻi manuia.

E te iloa? I totonu o le atunuu o Hungary e tutusa lelei, o ana lafumanu na tupu i luga taʻitasi tausaga taʻitasi. Afai i le 1920 e na o le 2,000 tagata na faʻatapulaʻaina, ona oʻo lea i le 1943 ua faʻatupulaia lenei fuainumera i le 30,000.

E le i umi ae faʻauʻuina e puaa aano o manu i fafo atu o le maketi. O le numera o puaa i faatoaga na vave ona pa'ū ma e masani lava ona oʻo atu i le fitu selau. Afai e leʻi iloa e faifaatoaga i le taimi nei, o le a le mafai ona galo le ituaiga. O manu feʻai laveaʻi na amata i le taulamua a le faʻatoʻaga o puaa Hungary i le 1994. Ona faia lea o le National Association of pigs. I le aluga o taimi, o le manatu na filifilia e le kamupani Peretania "Big Paradise" ma faifaatoaga mai le Iunaite Setete o Amerika. I le asō, e mama mamā puaʻa i le salafa o le kelope, o loʻo i ai 7,000 tagata taitoatasi.

Faʻamatalaga tuʻufaʻatasia

E le mafai ona fenumiai le tagata Hungary i le isi ituaiga puaa. O nei tomai faʻapitoa e tele le eseesega eseese.

Muamua mea e te oso ai - lenei uumi lanu paʻu umie ufitia uma ai le tino atoa ma taliga. Ae, afai oe tausia manu i totonu o se potu mafanafana ma fafaga lelei, e paʻu le lauulu mamoe. O se puipuiga masani mai le malulu ma iniseti. Faafetai i se ofu tino, o manu e mafai ona tausia i fafo atu o le tausaga atoa.

E taua! O puaa gafa e tuʻuina atu i le 5-6 'au. E sili atu i le 9 fesili le faʻamaonia o matua le mama.

O le mea taua lona lua i le faʻamatalaga o le ituaiga Hungary mangalica o le faʻailoa le pouliuli i le pito i lalo o taliga. O le igoa i totonu o faifaatoaga e taua o le "Wellman spot." E mafai ona ese i le lapoa mai le 3 i le 5 cm ma o se faailoga mautinoa o le gafa. E faʻaalia foi i le paʻu uliuli mata, mata, mavaevae, paʻu ma totonu o le siʻusiʻu. O sui o le filifiliga Hungarian e malolosi, ae o ponaivi ponaivi, ei ai le tino ma le ulu o le tele o laʻau. O o latou taliga o loʻo agai i luma, ma o le talafaʻasolopito e fai si faʻafefe.

O le ituaiga e filifilia e pei vaega laititi. O matua matutua e tusa ma le 300 kilokalama, faatasi ai ma le silia ma le afa latou te mauaina i le 12 masina muamua o le gaʻo. I le taimi nei o matua e matutua. O latou mamafa faaletausaga o le 160 kilokalama ma le siʻitia o le tusa ma le 75 cm.

O tamaʻi puaa Hungarian e iloga mai augatuaa vao e ala i lo latou toʻafilemu paleni. Na latou maua le onosaʻi ma le mafai ona tauloto le auala i le fale. E i ai se natura faalenatura lelei ma puipuia a latou fanau, mafanafana i le taumalulu.

E taua! Salo Hungarian mangalitsa lelei ma isi ituaiga. Muamua, e itiiti le cholesterol e maua, ma tele atu meaʻai ma faʻamanuiaina elemene o loʻo maua i le tuufaatasiga. Lona lua, o le oloa e vave faʻavaveina i le tino. E tutusa lava le mea e mafai ona fai e uiga i aano o manu. O lona taua taua i se laiga laugatasia o gaʻo felafoaʻi e faʻafefeteina i le faagasologa o le kukaina, tuʻuina atu i le ipu se tofo faapitoa. Mai ia aano o manufasi ua sili ona manaia ma iloa i le lalolagi atoa.

O ituaiga o ituaiga e ala ile ituaiga o lanu

I le taimi muamua, i le taimi o le massive "procession" o le ituaiga o faatoaga a Europa, o puaa puaʻa eseese i lanu eseese, lea e mafai ona faamalieina ai mea uma. Faatasi ai ma i latou na sinasina, sinasina, uliuli, enaena-enaena, lanumumu, felelei i le malamalama ma le tele o isi. Ae o nei aso, o nei eseesega, e na o le pau 4 faʻasalaga:

  1. Paʻepaʻe O le lanu sili ona lauiloa o le tagata Hungarian i aso nei e tutusa ai. E tusa o le 80 pasene o le numera atoa o ia tagata.
  2. Black Ae paga lea, i aso nei e seasea lava ona maua e tagata taʻitoʻatasi. Fai mai nisi tagata atamamai ua leiloa le lanu.
  3. Red (o nisi taimi e taʻua o le mumu). E le gata i lea i le tulaga o le faʻaumatia.
  4. "Faʻafefete" (poʻo le lanu fefiloi). Pig o nei vaevaega o loʻo faʻaalia i le paʻu, tua ma tua o taliga, manava paepae ma vae.

Malosiaga ma vaivaiga

I le iloiloina e le iloiloga o tagata faifaatoaga, o le puaa o puaa o le Hungarian mangalica o loo faamatalaina i uiga lelei ma leaga. O le a tatou malamalama atili i nei faʻamatalaga.

E te iloa? E talitonu saienitisi e faigofie ona mauagofie puaa, latou te malamalama lelei i tautalaga a le tagata ma e mafai foi ona alofagia. O se faʻataʻitaʻiga o le faʻataʻitaʻiga o le tamai puaʻa Maurice, o loʻo i ai le suafa faavaomalo o le puaa sili ona atamai. 52 sekone ua lava mo ia e faʻapipiʻi puʻu.

Faʻaauau

O faʻamanuiaga sili o le faʻatoʻaga e:

  • tamaoaiga o le tamaoaiga mai le tausia o manu (latou te fafaga i meaʻai ma e le manaʻomia ni tulaga faʻapitoa mo le faʻaleleia);
  • lafumanu agafesootai;
  • le lelei o le paʻu ma aano o manufasi, lea, e tusa ai ma tulaga faʻavaomalo, ua taʻua o se meaʻai;
  • faʻamaʻi faʻasaina o puaʻa;
  • talavou tumau;
  • Maualuga maualuga.

Faʻasologa

E foliga mai o miti uma o ia puaa: e foliga mai o iai iina, ae leai se afaina ma i latou - naʻo le tupe mama. Peitai, faatasi ai ma taimi lelei o le fausiaina o lenei ituaiga, leaga:

  • le faigata ona maua ni matua mama mo fanau fanauina;
  • o mea o loʻo iai i nei afa-sapalai e manaʻomia ai le tele o le vao e maua ai le tele o meaʻai;
  • ona o le mea moni o le manaʻoga e sili atu i le tuʻuina atu, o le tau o puaa gafa e le o maua i le tagata faatau;
  • maualalo o le gaosiga o tamaʻitaʻi (o lenei mea e masani ai mo puaa uma).

Faitau foi e uiga i isi puaa puaa: Duroc, Mirgorod, lanu mumu, laei papae, Vietnamese vislobryusha.

E faʻafefea ona filifilia puaa pe a faʻatau

Afai e te filifili e maua le Hunga Hungarian mangalica, alu mo se faʻatau e leʻo luga o le maketi poʻo i luga o le Initaneti, ae i faatoaga ma se talaaga lelei. I le uma, e le tatau i se tasi ona faʻamoemoe mai puao mongrel nai lo le taʻua o le tutumau ma le fetuunaiga i soʻo se tuutuuga o le taofia. Ia saunia ina ia mafai e le sailiga mo le oloa saʻo ona tele se taimi, aua o le ituaiga e matua manatu lelei lava o le tino. Ina ia aloese mai le avea o se tagata afaina i tagata e le taupulea, ia manatua faʻailoga autu o faʻatoʻaga:

  • "Manua o le Wellman" i le taliga;
  • paʻu uliuli faataamilo mata, pepe, i luga o le ulu, atigivae ma totonu o le siʻusiʻu;
  • ofu sinasina papae, lanu mumu, lanu uliuli poo "foloina";
  • taʻaleʻale, o se faʻasologa o gafa mai tuaa vaʻai.

E taua! A faʻatau, faʻalogo i le ala e 'ai e le puaa. Afai e gauai malosi o ia i soo se mea e ofoina atu ia te ia - e mafai ona ave se manu. Afai e leaga meaʻai, e tatau ona e suʻe mo se isi.

E mafai ona iloa vave le afa-ituaiga i se uiga le alofa. Latou te maua foi le mamafa o le mamafa, tipi i meaai ma maua ai aano o manu.

Faʻatau mai ni puaʻa manaʻomia se ulugalii. I le kamupani latou te fiafia, latou te 'ai lelei ma, e tusa ai, tuputupu aʻe vave. Vaʻaia ma le faʻaeteete meaola e te manaʻo i ai. O i latou, e faaopoopo atu i se manaʻoga lelei, e tatau ona i ai se foliga vaaia lelei. Filifili se tamaititi ma se sternum lautele ma se saʻo i tua, o ona vaevaevae, e oʻo lava i ni vae malosi, o se siʻusiʻu "bagel" fagu, mata mama ma taliga. O tagata ola maloloina e masani ona taʻalo ma gaioiga. A e ave i latou i ou lima, latou te amata leotele leotele. O le muffled ma le leo, poʻo le le lava o ia, e faʻaalia ai le le lelei o le soifua maloloina ma vaivaiga o le tagata.

E taua! Tetee e faʻatau faʻatau puaʻa puaʻa. O le taamilosaga tele o a latou fomu ua faailoa mai ai sauniuniga muamua mo le faʻatau, lea na faia e ala i le faʻafeinu masani o manu ma sua susu. O ia ituaiga o tagata e matua vevela, sili ona fiafia i laʻau suamalie ma, o le taimi lava e te tuʻuina atu ai i latou i le lafumanu, o le a leai se mamafa.

Tuutuuga mo mataupu

Fai mai o Hungarian mangalicans latou te le popole po oa tulaga o le a latou tutupu. Meaʻai ma fale e nonofo ai. Ma isi mea uma - mea laiti. Ae o tagata e tausia le tausiga o le lafu i ni peni faapitoa e mafai ona maua i le vao.

Ina ia maua se lafu puaa puaʻa, e tatau ona e tausia se meaʻai tele ma maualuga. E manaʻomia le puipuia mai manu feʻai ma anufe. E mafai ona i ai so o se mutia vao po o se fanua e totoina lelei.

Totonu, ia mautinoa e faʻapipiʻi vaʻaia o le taumafanafana, lea e mafai ona lafi ai manu mai le vevela o le lā ma le leaga o le tau.

E taua foi le fausiaina o puaa mafanafana mo le taumalulu. E ui lava i le tumau ma le malosi o gaioiga, o le taumalulu i se vaomatua o le a sili atu le faigofie mo i latou i totonu o se potu lelei. A uma, o tulaga leaga o le a aʻafia ai le gaosia o le lafu. I totonu o le peni e tatau ona i ai pea le avanoa i vai fou.

O le a le tausiga e manaʻomia

Fai mai le faifaatoʻaga ua faia le magnalitz Hungarian mo tagata paie, aua o nei manu vaevae, e le pei o ituaiga masani o puaa, e le manaʻomia ai se tausiga. E taua tele e iai le tele o mutia, fualaau 'aina, fualaau' aina, acorns ma le vai.

E te iloa? O le Big Bill lauiloa mai Texas na ulufale i le talafaasolopito o le lalolagi o le fausiaina o puaa. O le fa-tausaga le matua o le afa-afa o ituaiga Polani ma Saina. Faatasi ai ma le tuputupu ae o le 1.52 cm, o lona mamafa e 1,153 kilokalama, ma o le umi e 2.74 cm. Ina ua mavae le maliu o Pili, e leai se faifaatoʻaga na mafai ona ola ae o se tagata maoae.

O tagata tomai i le fanua o meaola manu mo le galueaina o fale e fautuaina e aua le tofotofoina meaola mo le malosi ma tuuina atu ia i latou le tausiga tutusa e pei o isi meaola. O le tausia o puaa fafagu e faaitiitia i la latou fagaina i aso uma, o peni mama ma suia mea moega. Aua nei galo o puaa e tutoatasi ma e le manaʻomia le vaavaaia e le aunoa. Ia mautinoa latou te maua le mutia ma le vai, ae aua neʻi faʻafefeina.

O le tausiga o le ulavavale e faʻamalosia ai lo latou gasegase o aʻafiaga i faʻamaʻi pipisi. O nei puaa e le manaʻomia ona tui ma tuʻuina atu i ai vailaau. Latou te le maʻi. O veterinarians e naʻo le faamanatuina o le manaʻomia mo le ono masina e faʻamaʻi ai talavou ma tagata matua mai le maunu ma anufe.

Saili pe o le a le mea e fai pe a fai o ou mumun o loʻo iai faʻamaoniga o le faʻamaʻi: afaina Aferika, parakeratosis, pasteurellosis.

O puaa laiti pe a uma le fanau mai, e manaʻomia le vavaeeseina o taifau, ina ia latou lūlūina le lū aʻo fafagaina. O le taimi e tatau ai ona faʻaaogaina puaa e taua foi.

E taua! O aso uma e maua ai le mamafa i pauna.

Faʻafefea ona fafaga

O lenei ituaiga e matua maoti lava ia fesili e uiga i le auala ma pe faapefea ona fafagaina le Hungarian mangalica ua foia ei latou lava. Uili Pulu leai se mea. Latou te le lafoaia le fafagaina o meaola ma meaola, o latou gaosiga gaosi, mea taumafa.

I le taumalulu, e faʻaaogaina e artiodactyls aʻa o laau toto, anufe, pusa, vaovao, sisi o le sana, ponaivi, fatu o saito, bran ma le faʻamalosi. Aua le faʻafeiloaʻi pepe i ni meaʻai lelei, a leai o le a latou le toe 'ai lelei ma o le a manaʻomia ni mea faʻapitoa.

I le vaitau o le taumafanafana, e maua ai puaa (vao, vao vao, togafitiga ma isi), tallets, fualaau aina, lala laau, paʻu ma aʻa o laau eseese (aemaise o le oak e pele), pateta, corncobs, kāloti, beets, squash.

Faʻaleleia

E lūlū faʻatoʻaga pe a maeʻa ona savali ma tausia i puaa tapuni tapuni. E taua e oʻo atu i le matua o le tasi ma le afa masina tamaiti laiti faʻatasi ma le suāsusu o tina latou te maua uma vitamini tatau ma elemene o loʻo maua. O le mea lea, o le taulaʻi faapitoa e totogi atu i meaʻai o le tagata matua.

E te iloa? O le ituaiga puaa aupito sili ona leva i le lalolagi o le ituaiga Meishan Meina. O lana tala na amata ile 400 tausaga talu ai. Faʻamaumauina tagata e iloga i latou lapopoa, lanu uliuli uliuli, taliga umi, ma se ulu pupuu.

O nisi o tagata na faatauina le faatauina o fafaga. O isi latou te fefaasoaaʻi a latou lava meaʻai. Mo le mea lenei e te manaʻomia: hay po o meaai fafaga (70%), ulu (15%), sana (20%), saito ma le paranesi (10% taʻitasi), penisina po o aano o manu ma ponaivi (1%), karite (40%) mo puaa (1%).

Fafagaina o tamaʻi talavou e mafai ona tasi le vaiaso talu ona fanau mai. O le filifiliga sili mo i latou o le karite ua tunu poʻo le talanoa i le vai. Mo le faamalosia o ponaivi, e manaomia le ofoina atu o le falaoa o le ponaivi, penisina po o le lanu mumu i puaa. E leai se tulaga e le tatau ona faʻatagaina e fafagaina meaai a tina i le fafaga o tamaiti. E matua afaina i le manava, masani malaise, paʻu ma le oti. Pasela masina fafaga fafaga meaai faatasi ai ma le faaopoopoina o aʻa laau, vaovao po o laau mamago. I lenei vaitau, ua mafai ona lafoaʻia le susu mai le laʻau mo le faʻatau.

Afai e te fuafua e tuua le lafumanu mo oe, i le vaitau lenei, e mafai ona e aʻoaʻoina tamaiti e tamoe. E oʻo atu i le fa tausaga, e fafagaina ai puaa mai le gaʻo (3%), penisina (5%), muamua (1%), bran (10%), saito (29%), karite (29%) ma sana (30%).

E taua! Piglets e fafaga faatasi ma le lafu, fafaga fafaga i faalua i le aso. O le gafa mo i latou ua afaina i le oti.

O tagata matutua atu e le gata i le filifilia o meaai. O le mea taua, o le aso e tatau ona faia i le aso, e tatau ona tusa ma le 70% o fualaau aina po o aʻa e maua mai ai, 20% o pusa ma moa, 10% o mea fefiloi.

E pei ona mafai ona e vaʻai, o le faʻatoʻaga o le Hungarian mangalitsa e le manaʻomia ai ni tau, ona o le pisinisi e sili ona aoga. I aso nei, o le manaoga mo tagata taʻitoʻatasi o lenei ituaiga o loʻo faʻatupulaia.