Fua o le gaosiga

E faʻapefea ona totoina ma tausi i le ivy-like budry i le dacha

I totonu o le mafanafana o le mafanafana, tagata fai togalaau ma le aufaʻataʻaga, o loʻo faʻalauteleina le faʻaaogaina o vaomatua i le teuteuina o poloka. O se tasi o nei laau fetolofi o le ivy buddooviduidnaya. E matua tupu lelei i nofoaga malulu ma malulu, faʻavave ona faʻatumu nofoaga leai.

Faamatalaga faʻamalosi

Budra ivyhsevidnaya (lat. Glechoma hederacea) o se faʻalauiloaina laau o le aiga Gubocholaceous. E fai siua, fetolofi, teterhedral stems, e maualuga le 20 cm i luga aʻe o le eleele ma e oʻo atu i le afa mita.

O laulaau e laiti, fatu-foliga, ma pito i luga, fuafua i paga i petioles. Fugalaau e laʻititi, lailac malamalama ma se uila vaivai. O fugalaau e amata mai i le amataga o Me seia oo i le amataga o Setema. Mai i le ogatotonu o Iulai, o fualaau aina na fua mai: tamai nati lanu enaena.

O le budra vao e pei o Ivy e le seasea i le Caucasus, Europa Tutotonu ma Sasae, i Asia ma e oʻo lava i Amerika i Matu, ma o lona fausaga matagofie o loʻo taatele foʻi iina.

E te iloa? I le lolomifefiloi, V. Dalya Budra o loo taua i lalo o le igoa "Puipui" - mutia mai maʻi e fa.

Vao po o fua saʻo?

Faʻatasi ai ma foliga e leʻi fuafuaina o le budra i totonu o le togalaau poʻo le fanua, aemaise lava pe a sau i fafo, e faigata ona vaʻavaʻai i ai nai lo le osofaia o vao. Ona o le salalau malosi o le laau, lea e mafai vave ona pueina le mutia e le o faamoemoe, ma le faigata o le aveesea, e faigata ona talitonu i le faateleina o le alofa o tagata fai togalaau.

Ae ui i lea, o lenei mutia e tele naua mea lelei e mafai ai ona faʻatupulaia e aoga tele:

  • e matua teuteu: o laʻau lanu matagofie ma lanu eseese (lanumeamata, lanumeamata ma le paʻepaʻe, ulaula);
  • O se faʻalelei lenei mea e puipuia ai le eleele, faʻamaonia ma faʻamaʻi faʻamaʻi, o se filifiliga lelei mo rockeries;
  • o laʻau o loʻo mauʻoa i suauu tāua, e mafua ai ona i ai le sosogi e latalata i le mint (aua o lenei laau e taua o le "catnip");
  • o lenei laau toto o se fale matagofie o le meli, ma e iloa uma e le au fai togalaau le taua o le tosina atu o pi i luga o le upega tafailagi;
  • O le togavao e masani ona faʻaaoga i vailaau faʻapitoa e avea o se choleretic, antiseptic ma le faʻamoemoe.

E taua! Pe a faʻaaoga Boudra mo ni togafitiga faafomaʻi, e taua le matauina o le saʻo saʻo: o lenei laau e aofia ai alkaloids, lea e mafai ona oʻo atu ai i le fatufatu o le heartiac ma le edema pulmonary.

Faʻamasinoga faʻalelei

Afai e te filifilia le budra mo le totoina i lau togalaau, e tatau ona e tausisi i le tele o tulaga. E fiafia tele o ia i le vevesi o le malamalama, ae ola lelei i nofoaga malulu. E manaʻomia e faʻapea, i le gasologa o le aso e ufitia ai e le la sina taimi umi.

O lenei laau e leai ni mea faʻapitoa mo le lelei o le eleele; e ola lelei i le tele o eleele. O le mutia e vevela, e sili atu le amata ona totō pe a vevela le eleele ma le vevela i fafo e oo atu i +10 ° C, ae o le a tupu ma ola i le vevela o le +20 ° C.

I le avea ai o se mea e puipuia ai le eleele, e mafai ona faʻaaogaina e teuteu ai i totonu o ogalaau o togalaau. O le a mauaa aʻa, ma faatumuina le vavao i le va o conifers ma laau talatala.

Atonu o le ae fiafia i le faitau e uiga i ituaiga eleele e pei o le irisis, stonecrop, periwinkle, primrose, saxifrage, carnation, camelling, ma talavou.

E fetaui foi mo le fausiaina o laʻau ma laʻau, e foliga mai o se mea toto i totonu o se fugalaau, lea e mafai ona manumalo ai i le amataga o le taumafanafana seia oʻo i le taimi e amata ai ona tupu.

E faʻapefea ona totoina le fatu o le ivy

Mo le totoina o lenei vaovao, e mafai ona e faʻaogaina uma fatu ma vavae. Budra, e pei o soʻo se vaomatua, e le lelei, o le totoina i le malae vaʻaia ma le tausiga o le a le manaʻomia ai oe i le tele o faafitauli ma taumafaiga.

Fatu

O le totoina o le budr i luga o le laufanua mai fatu e tatau ona amata i le tautotogo po o le autumn, aua e tetee i le malulu ma e mafai ona faʻaalu le tau malulu.

O fatu e totoina i le eleele na muaʻi faʻamamaina ma totoina, ma faʻafefete i le pito i luga o se palapala laitiiti o le palapala, faʻapipiʻi faʻatusatusaina. I luga o laau e vave ona alu ae, e tatau ona fausua ia faalua i le vaiaso.

E te iloa? Fuga o lau budry sa faʻaaoga e fai ai le taumafanafana ma le ava malosi.

Laʻau

O se auala sili atu ona faigofie o le tupu aʻeo le fatu mai le vaʻaia. E mafai ona totoina i taumafanafana uma. Mo le mauaina o nei mea totō toto, e vavae ese ai vaovao e aunoa ma ni fugalaau, e le sili atu i le 15 cm, ona tuu lea i totonu o le vai, faʻafefiloi oneone pe oneone susu.

E vave lava ona tutupu aʻa, ma mulimuli ane e mafai ona totōina aʻa i le nofoaga filifilia. O le budra e totoina i lenei auala e le manaʻomia ai ni togafitiga faʻapitoa ma tausiga, ua lava mea e te faia mo isi laau.

Tausi tausiga

E pei ona taʻua i luga, o le budra e pei o le ivy e matua le taua, o lona uiga o le totoina ma le tuua o le a le faalavelaveina oe mai isi galuega i le togalaau. Ae o le taimi lava e te tuputupu ae ai e tatau ona e iloa o le manaia o le susu, vevela-alofa ma e tatau ona fafagaina i le taimi o le tuputupu ae malosi.

Faʻasa

I le avea ai o le tamaʻitaʻi o le manaia o le susu, e le manaʻomia le suamalie o le eleele i lalo o lea mea, o le mea lea e tatau ai ona faʻafeinu, i se mea, faalua i le vaiaso. I le vevela o le tau - o le tele o taimi, ma e manaʻomia le faʻamamaina o lālā i aso uma. Afai e totogo laau i le fale i totonu o ipu, e tatau ona faasusu lelei.

Fertilizer

I le vaitau mai ia Me seia oʻo i le faaiuga o Iulai, pe a faʻamafanafana le ea mo le mafanafana mo Boudra +20 ° C, e amata e ia se vaitau o le tuputupu ae malosi. I le taimi lea, ia le itiiti ifo i le taʻitasi i le masina, e tatau ona fafagaina i ni faʻalavelave faʻapitoa o minerale pe faʻasaina.

Suiga

E le manaʻomia le toe totoina o le budra ona e le manaʻomia. Afai ei ai se manaʻoga faapena, ona tatau lea ona faia i le tautotogo, tipi ese le paʻu aʻo lei toe totoina.

Faigata i le tuputupu ae

O le lisi o mea lamatia mo lenei vaovao e puupuu lava. Ona o le le lelei o le puleaina o le vai, e mafai ona liu fasi lanu samasama ma paʻu ese mai laulaau, lea e fesootaʻi ma le aʻa, e mafua mai i le tele o le susu i le palapala poo le sili atu o le susulu o le la.

E taua! I le tulaga o le le lava o le suāvai, e mafai e se apogaleveleve miti ona nofo i tulaga malulu i Budra!
E le gata i lea, e mafai ona osofaʻia e se faʻalavelave poʻo se papaʻe. I nei tulaga uma, o fualaau oona o le a fesoasoani e foia ai faʻamaʻi pipisi.

Ia, e foliga mai o le budra o se laau e le faʻafefeteina i tulaga faʻatupulaia, lea e maua ai le togalaau foliga mataga ma puipuia ai le salalau o vao (e pei o tifeli poʻo coltsfoot). E le o se filifiliga pito sili lea mo soo se fai togalaau?