Fua o le gaosiga

Sinyuha: ituaiga, faʻamatalaga, ata

O se sui ofoofogia o le fugalaau e iai le igoa e le masani ai o le cyanosis pe o se mea e seasea ona vaaia o se tagata e nofo i se togalaau aina. O lenei laau toto mai le aiga o Sinyukhov e aofia ai le 40-50 ituaiga o meaola e talafeagai mo se siosiomaga lelei ma itu i matu. E mafai ona tupu mo ni faʻamoemoega se lua: o se mea teuteu matagofie, faʻapea foi ma se faʻamalologa faʻamalolo. Sei o tatou iloiloina auiliiliga o nisi o ona ituaiga eseese.

Blue po o le faʻatau

Sinyuha blue (polemonium caeruleum)lea e taua foi o le azure, e sili ona taatele i Rusia, Siberia, ma i Europa i sisifo foi. O loʻo faʻaalia ai se fuʻa saʻo e tasi ma fugalaau lanu moana ma moli moli.

O laʻau o loʻo i ai se foliga matagofie ma faʻapipiʻiina i pito, ma o loʻo ola le laau i le maualuga o le 30 i le 120 cm. O le fugalaʻau e matauina ia Iuni-Iulai, atonu o le a totogo le laau i le taimi lona lua i le faaiuga o Aukuso po o le amataga o Setema. I lalo e mafai ona e vaʻai i se ata o cyanus lanumoana - matagofie o lanu faalelagi.

Faʻasalaʻau oe lava i le totoina o isi laau totō o le a teuteu ai lau 'upega tafaʻilagi: welshkum, lofanta, acolite anufe, soapworm, gravilata, eremurus, acanthus, borage, mattiola, cohosh uli, geyhery, zhiryanki, lelesia, matagofie, kamnelomki.

Brandegs

O Brandegs e sili ona taatele i setete i sisifo o le Iunaite Setete o Amerika (mai Wyoming i Colorado). E sili atu i luga, fugalaau e fesuisuiai eseese mai le paʻepaʻe e faʻamalamalama lanu auro, - o le eseesega tele o lenei ituaiga mai isi sui o lona ituaiga. Faʻateleina ona o le faigata i le mauaina o se faavae mo le totoina.

Kalefonia

O ituaiga o meaola o le Californian o le North American Sierra Nevada mauga, atonu o le mafuaʻaga na mafua ai ona valaʻau i ai. Fuga lanu-foliga, lanu lanumoana lanumoana. O ituaiga laau toto ma rhizomes, e leai ni faigata faapitoa i le salalau atu i totonu o latou lava itulagi.

E te iloa? I atunuu e tautatala i le gagana Peretania, o le cyanosis ma le tele o ituaiga e taʻua o le "Jacob Ladder." O le igoa o se faatusa o se miti, i se tasi o miti a le Aposetolo o le Tusi Paia Iakopo e uiga i laasaga e fesootai ai le lalolagi ma le lagi.

Lalelei

E tufatufa atu nei ituaiga i mauga papaʻe ma luga o mauga o le Iunaite Setete, e afua mai sasae o Washington State i Arizona ma Niu Mekisiko. I le lua masina muamua o le mafanafana, o fugalaau lanu moana ma samasama samasama e mafai ona vaaia i luga o le 15 cm le maualuga i luga o laʻau papae.

Matagofie

Sinyuha matagofie o se laau e maualalo le tuputupu ae ma le maualuga o le 10-25 cm, o gaʻo e vaivai tele. O le inflorescences o loʻo i ai se foliga faʻapitoa (paniculture) ma o loʻo i luga o pito. O le vaega o lenei ituaiga polmonium o mauga mauga o Altai, Siberia.

E taua! O le Polemonium o se sui e susulu i le susu o le fugalaau, e filemu e fesoʻotaʻi ma le maualalo o le vevela, e le faʻafefeina ai le lāmala. O le faateleina o le eletise o le palapala e leaga mo le ola o le laau. O le nofoaga sili ona lelei mo lona galueaina o se laufanua lafoaia pe lafoaia le eleele maualalo ma se nofoaga eleele papaʻu.

Fugalaau fugalaau

O se laau lalelei, olaola i vaomatua, i vanu, i togavao vao o Mongolia, Iapani, Saina, Altai, Siberia Siitia, ma Sasaʻe Mamao. I luga o se mea lamolemole, faʻatuina e taʻi 35-75 cm le maualuga, e mafai e se tasi ona vaʻaia laulaʻau paʻepaʻe ma lanu manulele lanumoana.

Fugalaau laiti

Fale o le ituaiga o polerium o le setete o Arisona. I lo matou eria, o le tuputupu ae e pei o se mea masani, e le mafai, talu ai o lenei ituaiga o laau e matua vevela lava. E oʻo i le 40 cm le maualuga, fugalaau fugalaau fugalaau, o se uiga iloga o tamai lanu o lanu moli.

Afai e te manaʻo e faʻapipiʻi se fugalaau fugalaau fugalaau lanumoana, e mafai ona e totoina anemone, brunner, asters, logo, delphinium, gladiolus, muscari, galo-e-leai, petunia, phlox, lungwort, veronica, periwinkle.

Sue

Laʻau faʻasaina (40-65 cm) faʻatasi ai ma laumei lau lapopoa, e teuteuina i fugalaau lanumoana ma sulu moli. Tufatufa atu i le teritori o le konetineta o Asia i Sasae (Sakhalin, Kamchatka, Atumotu o Taitai, o le Arctic, Siberia i sasae). O fugalaau e aliali i le afa muamua o le taumafanafana, ma o le polymonium e fua mai i Aukuso.

E toʻatele-faʻafeiloaʻi

O lenei meaola e tupu maualuga mai i le 60 i le 80 cm, ma e iloga i fugalaau lanumoana-lanu lanumoana e fuga mai i le taumafanafana. E ola lelei le laau, pe afai e tatau ona faapalepale le lamala.

E te iloa? I tala faʻasolopito, o le polémonium e taua o le "valerian blue": e masani ona avea o se mea e mafua ai le le mautonu, popole, ma le neurasthenia.

Ostrolepestnaya

Ostrolepodnoe polmonium e mafai ona maua i Siberia, i Sasae Mamao, i itu i mātū o Europa ma Amerika, lea e atiaʻe ai ma le matagofie i auvai o vaituloto, pusi moss, faapea foi i mauga o le talafatai o Baikal. I luga o laina taʻitoʻatasi taʻitasi e oʻo atu i le maualuga o le 30 cm, o laʻau lanu moana lanumoana e faigofie lava ona i ai.

North

O le vaega o lenei ituaiga o ituaiga Norwegian, Kanata ma Siberia. E fiafia tele le laau i vaovao susu, o oneone oneone o vaitafe, matafaga matafaga, laufanua alpine. O lenei ituaiga meaola e ola maualalo (15-20 cm), ma o pupuʻu laulaʻau i laʻau laʻau e iloga e fugalaau lanumoana ma se paolo paʻu.

Chartaseum

Chartaseum o laau toto, masani i le laufanua maualuga o Kalefonia i matu. E amata ona fuga le laau i le taimi muamua nai lo isi ituaiga (ia Mati), ae fuga foi fugalaau i le amataga o le taumafanafana. I luga o le paʻu (e oʻo atu i le 8 cm le maualuga), e mafai ona vaaia i le fuga o fugalaau o le paolo lanu uliuli, e latalata i laulaau o le fesuiaiga o foliga.

E manaia

Alaska o le tina matua o lenei ituaiga, e ui lava e taatele i sisifo o le Iunaite Setete. O le tino Cyanus e matua fesuisuiai i tulaga o le maualuga, lea e mafai ona oʻo i ai (mai le 8 i le 20 cm). O le lanu o fugalaau e eseese mai i le lanu uliuli ma le lanu viole.

E taua! Mo togafitiga faafomaʻi, o rhizomes ma aʻa laau e faʻaaogaina. E sili atu ona lelei le faʻamamaina i le taufaʻaiuiuga o le autumn poʻo le tautotogo ae leʻi amataina le faʻatoʻaga. E mafai ona e faʻaaogaina ma mea fou fou, ma faʻamago mo le sauniuniga o infusions ma teuteuga.
O le masani sili ona lauiloa o le polmonium i luga o la tatou konetineta o le lanumoana lanumoanaona tatou vaavaai lea i tulafono faavae totoina ma le tausiga tua atu o lenei togalaau:

  • Laufanua o le laufanua: laufanua lafulafu po o le penumbra moli, puipuia mai le matagi (i lalo ifo o lenei mea, fua tele vianosis faʻavae na e saunia.
  • Laʻau: oneone ma le omea faatasi ai ma le faaopoopoina o le faapalaga ma le humus.
  • Faʻasaga: faʻaauau, e tatau ona maualuga le palapala palapala, a leai o le a le fuga le laau.
  • Tausiga: a uma le fuga, o mea uma na fuga mai, ua fufulu.
E mafai ona ola le laau i le tasi nofoaga e oo i le 5 tausaga, ae manaʻomia saunia mo le taumalulu: E tatau ona iʻu i le tau o le tau e tipi uma laulaau. Fugalaau Fou e masani ona tupu mai i fatu: toto o le tagata lava ia po o le totoina o ia lava. O le luluina e tatau ona faia i le loloto o le 2 cm i le amataga o le tautotogo. E foliga mai e foliga mai pe a ma le 3 vaiaso. Ae ia manatua: i le tausaga muamua e le fuga mai le polymonium.

O lenei sui matagofie o le laufanua e taʻalo ai e le gata o le tagata nofo i le togalaau togalaau, ae o se tagata faʻamaʻi lelei. O faʻamalologa o mea totino o le laau e faʻaalia ai o latou o loʻo faʻamoemoe, faʻaleagaga, ma aʻafiaga i le tino o le tagata pe a oʻo i faʻamaʻi o le manava, faʻalauteleina le popolevale, gasegase afaina, ma faʻamaʻi pipisi.