Lafumanu

Percheron: o le solofanua sili ona maualuga ma se maneloa matagofie

E ese mai i solofanua mamafa masani, o solofanua o le Persheron ituaiga e sili atu ona ofoofogia, ma, o le mea sili, o lo latou maualuga (i le mamae e oʻo i le 175 cm, ma o nisi taimi e sili atu). E faʻatusatusa ma o latou uso a tagata, latou te foliga mai o ni tagata tino sili e mafai ona feagai ma soʻo se galuega, o lea latou te le mafai ai ona tosina mai le gauai.

Le talafaasolopito o le faavaeina o le ituaiga

O lenei Farani fausiaina na fafagaina i le taulaga laitiiti o Persh i le amataga o le 19 seneturi. O le toto o solofanua Arapi ma sisifo o sisifo o solofanua Farani o loo tafe i totonu o veins o sui o aso nei. Sa amata ona faaulufaleina mai Percherons i Rusia i le amataga o le XIX senituri, ma na matutua i latou i le vaega o Ulyanovsk i le ogalaau o Oketopa. I aso anamua, o solofanua Persherona sa faaaoga mo faamoemoega faamiliteli, ma i le taimi o le nofotupu o le Count of Monte Cristo, sa latou auai i le fausiaina o osofaʻiga a Paris ma le faletupe. O le malosi ma le tumau o solofanua o lenei ituaiga e mafua mai ona o tulaga lelei o le fesuiaiga i le nofoaga o lo latou lafoaʻiga - i le itu Farani o Persch.

Faamatalaga ma foliga

I le faʻaopoopoga i le tuputupu aʻe mataʻina, o solofanua Persheron e mafai ona mitamita i isi, e le o se mea faʻapitoa: o se suti e le masani ai ma se fale tele. E le gata i lea, o le faamoemoe e fausiaina ia tagata maoae, e tatau ona amanaia lo latou ita ma amioga.

E te iloa? O le sui pito sili ona tele o le fanau i le talafaasolopito na fanau i le 1902, Dr. Le Jer. O le mamafa o lenei solofanua e 1370 kilokalama, ma i lona maualuga na oʻo atu i le 2.13 cm.

O fafo, maualuga ma mamafa

O foliga uma lava o le Percheron e tautala ai e uiga i lo latou malosi, ma ia mautinoa le maoae o nei solofanua, ua lava lea e vaai ai i uiga nei:

  • maualuga i le mamae - 162-175 cm;
  • uumi umi - e tusa ma le 169 cm (mo tane uma e lua);
  • chest girth - 197-202 cm;
  • vaʻaiga latalata ane - 22.7-24.4 cm.
E pei o isi solofanua mamafa, o le ulu o Perekene e laʻitiiti lava, ae manino manino mai i tua o le tino. O le muaulu e felafolafoaʻi ma lautele, o mata e fai sina siʻosiʻomaga, o taliga e uumi, o le isu o se mea, faʻapipiʻiina i matagi matutu. O le ulu e fai i le malosi ma le lautele o le uumi o le uumi o le uumi, o lona uiga o se mane mafiafia ma manua. O le mamae o nei solofanua e fafaguina ae, o le masani lea o solofanua malolosi. O le kopa e malosi ma umi, ma le tua, e ui lava e pupuu, ae lelei le seti, malosi ma le musika, ma mautinoa ai le saogalemu ma le gafatia. O le atigipusa i le taimi e tasi e loloto ma lautele, o vae e malosi ma faʻamaʻi, faʻatasi ai ma muaʻi lima, ae faʻamaoto ma malosi malosi faʻasologa. O le siʻusiʻu o le Percheron e laʻititi le seti ma e sili ona afaina, ma e leʻi taofia mo se taimi umi, e pei ona faia muamua.

Suʻe

O lanu masani o le faʻamatalaga faʻamatalaina e gutu i "apu" ma le uli, ae o le lanu mumu ma le lanumumu.

Faamasani oe lava i se solofanua mamafa e fananau mai: Soviet, Vladimir mamafa solofanua ma Shire.

Temo ma masani

I le tele o tulaga, o le Percherons e iloga i se ituaiga agalelei ma le faʻafefe, faʻafetai i nei meaola e faʻatino ma le onosai tiute ua tofia ia i latou. O le mafanafana ma le faigofie ona fesootai ma se tagata e faʻaaogaina le solofanua faʻataʻavalevale i le gasologa o le circus ma le felauaiga mo femalagaaiga tele, ma i aso anamua o le solofanua o se fesoasoani taua tele i mataupu faamiliteli (e oʻo lava i tulaga sili ona faigata na malulu ma mulimuli uma ai le nofoaafi). E le o le fenumiai, poʻo le vevesi o loʻo siomia ai i latou e mafai ona faʻaleagaina ai le filemu o manu ma faʻauʻu ai au.

E taua! E ui lava ile natura o le Percherons, o lo latou onosaʻi e le aoga le taumafai. O nei manu tetele e mafai ona tali atu i le osofaʻiga ma le sauā i le auala lava e tasi.

Aotelega o le talosaga

I le amataga, o se ituaiga fou o solofanua na faʻaaogaina i faatoaga mo le felauaiga o avega mamafa ma le galue, lea e le tutusa ai le Percherons. O le maelega o le solofanua ma lona maelega i le taimi lava na faia ai le manu e lauiloa i le au faifaatoaga, e le gata i Farani, ae faapena foi i Amerika, Kanata ma e oo lava i Iapani.

I se taimi mulimuli ane, na amata ai ona sili atu le faʻaaogaina o sui o le faʻasologa o galuega, ma ina ua maeʻa le suiga o galuega ma le faʻaaogaina, na avea i latou ma tagata auai i tauvaga taʻavale, o loʻo i ai ni maualuga fou i taaloga.

Totoina i Rusia

I le 1891, na aumaia ai le uluai Perekonia i fanua Rusia. O le toe fausiaina o manu mo le afa seneturi na fesoʻotaʻi ma le faleoloa o le solofanua a Khrenovsky, lea na faʻatautaia saʻo mai ai Falani, sui sili ona lelei o le ituaiga, na faʻaaoga i le taimi e tasi. O iinei na fausia ai laina siliva ma solofanua, lea na fananau mai ai se ituaiga fou o sui ile aiga.

O solofanua uma sa i ai se faavae faʻapitoa, sa matua malosi lava, ma e fetaui lelei lava mo galuega taufaatoaga ma le tietie solofanua. Peitaʻi ane, i le 1933, na toetoe lava a maeʻa le tuʻuina atu o manu uʻamea, lea e mafua ona o le taugata tele.

E te iloa? O le tau o le solofanua sili ona taugata i le pito i luga o lana galuega e $ 200 miliona, o le mea moni lava o lenei aofaiga o le solofanua sili ona lelei o le taʻavale Peretania, e igoa ia Frankel, na fuafuaina i.
Na amata mai i le 1941, na suia ai e le factory Khrenovsky faleoloa solofanua lona nofoaga ma faaauau pea ona faagaoioia i le Ulyanovsk, i le taimi lava e tasi na maua ai se igoa fou - o le faleoloa Oketopa. A o leʻi leva talu ai nei, o ia lea na manatu na o le pau lea o le nofoaga o le fanau mai o Percheron i le "mama", peitai i le 2011, na faʻaalia ai o ia o le gaumativa, ma e tatau ona ia toe totogi ana aitalafu ma le fesoasoani a le solofanua Farani tutusa. I le talafaasolopito atoa o le atinaʻeina o Percheron i luga o le eleele Rusia, na mafai ona maua mai laina pito sili ona taua ma lauiloa, e aofia ai Ixod, Bardadim, Apra ma le Vaavaaiga ua faapitoa le iloga, ae o le mea e faanoanoa ai, e leʻi ola pea seia oo i lenei taimi.

Aoao pe faapefea ona fausiaina solofanua i le fale.

O le mea moni, i nuʻu nei o loʻo i ai le tele o auala eseese mo le galueaiina o le fanua ma le felauaiga o oloa, ae ou te fia talitonu o le Pelekeri matagofie ma le matagofie o le a maua se nofoaga i totonu o loto o faifaatoaga i totonu o aiga, ma o le a vave ona amataina le fanau.