Lafumanu

Faamaumauga o le manuia o le fanauina o lapiti Soviet chinchilla

Afai e te tilotilo i le ata o le lapiti ma le igoa malie "Soviet Chinchilla", e leai se masalosalo pe o fea le upu lona lua i le igoa o le pepe e sau mai. O le tino fulufulu o nei meaola e matua foliga tutusa lava ma le fulufulu fulufulu o le meaola sili ona taua o manu (lelei, a itiiti mai ma le tasi i le olaga, ua vaai uma tagata i se chinchilla i totonu o se faleoloa fagafao). O le taua taua o lapiti o lenei ituaiga o le fulufulu tonu. Ia, ma ua matutua foi i latou mo ni mea teuteu matagofie, lea e mafua ai foi le fatu i se fulufulu "namesake". E uiga i le mafuaʻaga na faaopoopoina ai le upu "Soviet" i le chinchilla, o le a manino i soo se tasi e fia fesili e uiga i le faʻasologa o talaʻaga. Ae o mea muamua muamua.

Faʻamatalaga tuʻufaʻatasia

I aso nei, o le Soviet chinchilla o se tasi o ituaiga lapopoa o lapiti ona o lona faigofie ma agavaʻa. Latou te tutusa lelei le avea o se fagafao ma se tina lelei ma tausi lelei, e le gata i le a le mea e foliga mai ai, e matua lelei lava le aano o manufasi, e matua ese lava le matagofie, ma o le mea e sili ona taua, e matua tutusa lava ma manu e sili ona taua.

E taua! O le tutusa o le paʻu o lenei manu feʻai ma se chinchilla e matua tele na mafai ai e nisi o pisinisi fai pisinisi ona faʻatau atu oloa mai ia mea i tamaʻitaʻi talavou le fiafia i lalo ifo o foliga o le chinchilla sili atu taugata. Ina ia aloese mai le faʻafeagai o loʻo oʻo ia te oe, faʻatau se peleue coat coat, ia mautinoa e le o se lapisi Soviet!

Tala faasolopito

E pei ona e mateina, o le ituaiga na fafagaina i le Soviet Union. O galuega amata na amata i le faaiuga o le 20 o le seneturi talu ai ma faʻaulu aloaia ai i le 1963.

E tatau ona ou fai atu o lapiti o lenei ituaiga na lauiloa mo se taimi umi, o le mea taua tele o le au faifaatoaga a Soviet o le mafai lea ona latou fafaga manu tetele, ma faatumauina uiga taua uma oo latou tuaa.

Muamua e tutusa ma lapeti chinchilla na fafagaina i Farani, na taʻua i latou o tamaiti laiti po o le chinchilla. E iai le mamafa o manu pe a ma le 2.5 kilokalama. O nei togo na aumai i le USSR e tusa ma le 90 tausaga talu ai ma na ave i le "matuia".

E te iloa? O le ituaiga o lapiti aupito sili ona taua o lapiti i le lalolagi o le Pelu Amerika Holland lop. O le tau o le tagata e toʻatasi e tusa ma le tasi le afe tala Amerika.

I le taimi lava e tasi, ina ua fafagaina le tamaʻi chinchilla i Farani, na avatu e le au Peleti le lalolagi i se ituaiga fou o lapiti - o le paʻepaʻe paʻepaʻe, lea e silia ma le faalua lona mamafa o le tino nai lo ona tagata Falani. I le taimi lava e tasi, o paʻepaʻe paʻepaʻe na i ai manu sa i ai fulufulu lelei tele i uiga lelei ma foliga vaaia, faʻapea foʻi ma aano o manu. O le pope papaʻe na aumaia i le Soviet Union toetoe lava a tutusa ma le chinchilla, ae e tatau ona ou fai atu, na masani ona masani lelei. O le gagana Harsh o Rusia e le fetaui mo manu malulu, na latou maliliu i le masse. O lea la, o le filifiliga i lenei mea sa i ai i se isi itu o se fua talafeagai. Ae na ia tuuina mai se taunuuga sili ona lelei.

O le sopoʻia o pepe Farani ma tagata Peleti, suʻesuʻega uumi ma le galue malosi a Saratov ma Novosibirsk failele na iu ai i le fatuina o se uʻamea fou lea na gauaʻiina ai le lanu samasaka, le gafatia e ola ai i se tau malulu ma le manaia tele, lea e taua tele i tulaga o le paʻu, ma i le tulaga o aano o manufasi.

O le a fiafia le au faifaatoaga i le faitau e uiga i ituaiga o lapiti: Californian, Angora, butterfly, gray giant, rizen, flandr.

Eseese uiga

O vaega iloga o lenei ituaiga o:

  • uliuli ma le susu o fulufulu o se lanu siliva siliva-lanumoana;
  • uliuli uliuli i luga o le pito o le siʻusiʻu ma luga o le tala o taliga;
  • mata lanu enaena ma se uʻamea pele ma lanu moli, a itiiti mai - lanumoana;
  • taliga amiotonu, e le tele tele pe a faatusatusa i le tino;
  • o le faavae e malosi ma faʻatusatusa, e tusa ma le umi o le 65 cm, e lelei le atinaʻeina o ponaivi, o le pito i tua o loʻo faʻaloloa, e laʻititi laʻamilo, o le ulu e laʻititi, ma o le pusa, e ese mai, e lautele ma mamana, e tusa ma le 40 cm;
  • vaevae saʻo ma mamana, faʻatasi ai ma musika sili ona lelei;
  • O le mamafa o le tino o se matua tagata taitoatasi e ese mai le 5 i le 8 kilokalama, e fuafua i tuutuuga o le taofia.
O nai nai upu e uiga i le ufiufi fuga. O foliga matagofie o le fulufulu mamoe o nei meaola e maua ai ituaiga lauulu eseese. Bluish i luga o le umi o le umi, o loʻo i ai se iuga pogisa. Afai e te pipiʻi i se peleue e faasaga i le itu o lona tuputupu ae, e tele lanu mai lalo ifo o le suʻega i faʻamatalaga e sili ona iloa - blue, black, white ma gray.

I le tulaga lautele, o le lanu e foliga mai o se vevela e le masani ai o le tele o mamanu o le tasi i le isi, ma le susulu o loo i luga o le ulu, i luga o le manava, i le vaega pito i lalo o vae ma le siʻu, ma faapouliuli i tua ma itu.

E taua! E pei ona e iloa, o le fusi lapiti e puupuu lava. Ae peitai, faatasi ai ma o latou uso a tagata, Soviet chinchillas o loo tutu i fafo mo o latou fulufulu mamoe e maualuga tele le mafiafia, na o se lapiti lanu uliuli e foliga tutusa lava ma se chinchilla uliuli e mafai ona tauva faatasi ma i latou. Ae ui i lea, o le tagata sinasina sinasina na auai foi i le filifilia o lenei meaola, ma gauai atu! - o se chinchilla moni lava.

Pe a faʻamatalaina lenei ituaiga, latou te maitauina pea le tele o lapoa, o meaʻai tele, tumau ma le teteʻe i tau malulu, le lelei i le fafaga ma, e le gata i lea, o le Soviet chinchillas e tupu vave vave ma toe gaosia lelei.

Gaioiga

O le mea moni, o le fausiaina o le Soviet chinchilla e na o le mea moni e faapea o nei lapiti, faʻafetai i lo latou malosi ma le lapopoa, o ni toa o le gaosiga.

I totonu o le tasi laulau, e masani lava e fitu pe valu pepe e fananau mai e vave amata ona mamafa le mamafa: i le mamafa o le fanau mai lalo ifo o le 100 g, i le lua masina muamua o le olaga, lapisi e faateleina i le lua ma le afa taimi, i le tolu masina o lo latou mamafa e vave oʻo atu i le 3 kilokalama, mo le isi masina e faaopoopo ai le isi kilokalama, ma isi. E le gata i lea, o siaki faaopoopo taʻitasi o le mamafa o manu e tau ai le na o le 3-4 kilokalama o le fafaga.

O lapisi o lenei ituaiga o gaʻo e lelei tele laʻau: e mafai e fafine taʻitasi ona tuʻu lana fanau i le 200 g susu i le aso!

O le "leai se aoga" o le gaosiga na taʻua i luga ina ua oʻo atu le 63% i le Soviet chinchillas i le 4 masina: o lenei vaega o le mamafa o le ola o le manu ua naʻo le ituaiga o aano o manu, ma i le totoe 37% o loʻo i ai le mamafa o se paʻu sili atu ona taua!

O le a le mea e te suʻeina pe a faʻatau

A e faʻatau se manu mamā, e tatau ona e gauai i vaega e lua: pepa ma foliga vaaia. Ma e taua tutusa uma.

I le tasi itu, a aunoa ma ni pepa teuteu lelei, e le mafai ona e fai atu ma le mautinoa o le mea taua o le Soviet chinchilla, ae le o le lapisi lanu enaena, o loo i ou luma (o le fagafao o le meaola e ese mai i lanu eseese e le o vave mai, e tatau ona tafe le manu a itiiti ifo ma le tasi, i le le lava o le poto masani a le tagata e faatupulaia laau toto, o le a le faigata ona taitaiseseina o ia i lauga matagofie mo tagata taufaasese).

I le isi itu, e pei ona fai mai le toa a le Soviet tala, latou te le lavea i se tusifolau, ae o le mea lea, e tusa lava po o a faailoga ma faailoga o ituaiga o tupua na teuteuina, afai o le "tagata" e foliga mai e afa-oti ma le faanoanoa, o pepa e le mafai ona laveaiina o ia mai le oti, ma oe - mai mea e le maalofia.

E taua! E tatau i le au faifaatoʻaga ona gauai atu i tagata matutua, talu ai o tamaʻi meaola laiti e le o taʻua tele uiga o fafo o le fatu, o lona uiga e mafai ona avea oe ma se tagata afaina i le taufaasese. O le isi filifiliga o le faʻatau mai se tagata e faʻatuatuaina.

Vaʻai i le meaola, faʻalogo i manatu nei:

  • i totonu o se manu ola maloloina, o mata e mama ma susulu, o le tino e malosi, o le peleue e mafiafia ma felelei;
  • e tatau i le tootoo ona amio lelei, maua se olaga fafaga ma faamalieina;
  • O le peleue e tatau ona i ai se uiga matagofie o le paolo - malamalama i le pito i lalo ma le pogisa i le pito i luga o le tino, i taliga ma le siʻu o se otootoga pogisa, o loʻo i ai ni lanu paʻepaʻe i lalo o mata, ma o le paʻi o le fulufulu e matua mafiafia tele.

Tausiga ma le tausiga

O tausiga mo sui o lenei ituaiga e matua faigata lava, talu ai o meaola e le lelei, faigata ma faapitoa ona gaosia mo le fausiaina i totonu oo tatou latitudes.

Mo le tausiga o manu, e mafai ona e faʻaaoga masani le lapiti po o sela, faʻapea foʻi ma le sili atu o le "alualu i luma".

E taua! O le faʻamamaina o le lapisi mo le lapisi o lapiti e aofia ai le faʻapipiʻiina o siaki i poloka, e masani lava i nisi itu, i le va o loʻo i ai se fuataga, o lea e faigofie tele ai le faʻatautaia o se masini faʻanatura ma le tuʻuina atu o vai, faʻapea foi ma le faʻamamaina o siama ma le mataʻituina o le tulaga o manu. O lea faiga e faʻaluaina ai le gaosiga, e mafai ai e se tasi o tagata faigaluega ona faigofie ona pulea mea uma o le tasi ma le afa selau tagata matutua ma sili atu i le afe le tupulaga.

E ui lava i lea, e tatau ona malamalama o le faʻapitoa o le Soviet chinchilla e faʻatusatusaina ma faʻatusatusa ma isi ituaiga o roi vavae, ae peitai, i le tulaga aoao, o nei manu ua lauiloa e avea sili atu ma le faʻamalosia tuutuuga o le taofia. Ae maise lava, o le tele o tulaga o le tau (i le itu e lua i le malulu ma le vevela) o se māfuaaga lelei lea e faʻaalia ai le tele o le gauai atu ia latou meaola.

O le vevela i le faatoaga lapiti i le taumafanafana e le tatau ona siitia i luga atu + 25 ° C, ma i le taumalulu e pa'ū i lalo + 5 ° C (o le masani e + 15 ° C). I le faʻamuamua, e mafai ona ola le Soviet chinchilla i le vevela o le vevela, ae i lenei tulaga, e tatau ona e faia fetuunaiga i le eletise, ma faʻalauteleina lona mea e maua ai caloric pe a ma le 15%.

E pei lava o soʻo se meaola o le faatoʻaga, lapisi lapisi e mama tele i le mama, o lea e tatau ai ona sui suiga i taimi uma, ma faʻamautinoaina lona mago ma le fou.

Aoao pe faʻapefea ona faʻaaoga le fusi lapiti i mea taufaatoaga.

E taua foi le leai o ni faʻataʻitaʻiga i le lapiti. O le mea moni, e tatau ona puipuia manu mai le la susulu ma vevela ma, mulimuli ane, e tatau ona fafagaina lelei ma ia maua pea le vai mama (ma i le taumalulu e te manaʻo e faʻamafanafana le vai ma e le faʻamafanafana i soo se auala).

O le a le mea e fafaga

E tatau ona faapaleni lelei mea taumafa i le lapisi ma ia aofia ai mea nei vaega taua:

  • fugalaau fou, paʻu o fualaʻau ma fua. Mai i ia ituaiga meaai, o le tino o le tootoo e maua ai le fiva, e talafeagai mo le masani ai o le faʻaogaina o le tino ma meaʻai;
  • fualaau faisua ma le silasila (meaai fafagaina), aemaise lava i le taumalulu, pe a oʻo ina faʻapulaʻa le aofaʻi o lau lauulu;
  • roughage, o se punavai o fiva ma, faaopoopo i ai, vitamini, minerale ma le polotini. O le tele lea o vaomago, faʻapea foi ma lala, vaovao ma vao;
  • taumafa fafaga. I le faaopoopo atu i meaai a manu, o lenei vaega e aofia ai foi ituaiga o pata ma leki, mo se faataitaiga, sana, avo, karite, rye, saito, pi pi, lentils, soya, pi, otaota o meaʻai, aano o manufasi ma ponaivi ma meaaiʻai.

I le faaopoopo atu i nei vaega, o vitamini ma minerale e tatau ona faaopoopo i le taumafataga a Soviet chinchillas (aemaise lava, mo lenei mea, o meaola e tuuina atu i ai le masima ma le masima laulau).

E taua! O le faʻatulagaga o le taumafa o lapiti e tatau ona matua aʻafia, ona o la latou vaega o meaʻai e le aʻafia ai se tele tele o laau ma meaola e foliga mai e leai se leaga (mo se faataitaiga, leisisi leisisi, kāpeti lanu, meli, sugar, tomato, mushrooms, ma isi). O le lisi o oloa faʻasaina e tatau ona suʻesuʻeina ma faʻaopopoina ina ia aua neʻi faʻaumatia uma lafumanu i le po.

E le gata i lea, o le lapiti e tatau ona mama ma fou, o le mea lea e le tatau ona e tuuina atu tele ina ia le faasalalauina e manu i luga o le otaota.

Vaʻaia mo lapiti

O le tui o se auala sili lea ona aoga e puipuia ai faʻamaʻi sili ona lamatia i tagata ma meaola. E leai ni faʻasalaga.

Mo le togafitiga o faʻamaʻi lapiti, o fualaau e pei o Tromeksin, Enrofloxacin, Enroxil, Nitox 200, Loseval, Baytril, Biovit-80 o loʻo faʻaaogaina.

O fili sili o nei meaola o le myxomatosis, o se maʻi faʻamaʻi e tulaʻi ma tutupu i le saoasaoa o le uila ma e le mafai ona faʻaleleia, ma se maʻi o le hemorrhagic viral (pei o le VGBK), lea e toetoe lava 100% le oti. O nei faʻamaʻi uma e lamatia foʻi i tagata.

E le mafai ona faʻamalolo, ae mafai ona e inisiua. O le mea lea, i le matua o le tasi ma le afa masina, o le lapiti na tuuina atu muamua, ma a mavae le tolu masina - o le tui lona lua. I faʻamaʻi mulimuli ane e toe faia i tausaga taʻitasi i le soifuaga o le tootoo.

E te iloa? O le manatu i le va o faila o le lapiti e le o mafatia le lapiti i faʻasalaga e le moni. I le North American United States, o loʻo i ai mataupu na mafua ai ona ulu atu rabbiti ma puaa faʻamaʻi.

O le mea lea, i le amanaʻiaina o mea masani o le faʻaalia mai o alope faʻailoga i totonu o tuaoi o nofoaga, faʻapea ai ma taifau ma isi meaola, ma tuʻuina atu e leai se isi faʻaolataga mai lenei faʻamaʻi, sei vagana ai tui puipui taimi, e le tatau ona e mataala. Ae ui i lea, o le faaiuga e tumau pea mo le faatupulaia, talu ai e le o taliaina i le tui o lapiti mo rava i lo tatou atunuu. E mafai i lalo o tulaga masani, o le fua o le lapataiga masani o le a avea ma pa malosi i luma o le lapiti, ae tatau ona manatua i le tatau ona faia tui puipui e ave ai le manu i fafo atu, e aunoa ma le sopoia o le tuaoi o le malo e le mafaia.

Ina ia faʻapolopolo le lafu o lapiti mai i coccidiosis fesoasoani fualaau faasaina "Solikoks" ma le "Baykoks".

Faʻaleleia

O mea lelei uma o loʻo i luga, e mafai ona tuʻuina atu ma tausia e ala i le tausisia lelei o le mama o laina, soo se auai i le uiga o le "tinamatua o le na agasala ma se tagata e taofiofi" e mafai ona taʻitaʻia ai le faigofie o le tausiga, o laʻei matagofie ma isi uiga o manu felelei o le a faʻaaogaina. E le gata i lea, pe a faʻatupuina, e tatau ona e taumafai e aloese mai faasatauroga vavalalata, a le o lea o le a fanau le fanau vaivai ma e le talafeagai mo le gaosia o galuega. O le mea lea, e manaʻomia ai e se faʻatoʻaga faʻatoʻaga ona maua ni fafine ma tamaʻitaʻi e leai ni faʻatasi faʻatasi ma augatuaa a itiiti mai i le lua augatupulaga e sosoo ai.

E le o ni meaola manu e tasi, e faapena foi mo tamaitai e toasefulu e lava lea e faʻatau ai se tasi pe toʻalua alii. O tamaiti maloloina e tuʻuina atu i lalo o le sopoia o tagata taitoatasi ua oʻo i le ono masina.

O le tele o lapiti o se mea moni lauiloa, ae o Soviet chinchillas o loo taʻitaʻia e oo lava io latou uso a tagata.

E te iloa? O le maʻitaga o le lapiti e tusa ma le masina, ae o le manu e masani ona le aumaia ni sili atu ma le lima litters i le tausaga. Faʻatasi ai ma le fuainumera ole lapataiga o lapiti i totonu o se taʻavale, e faigofie ona faʻatatau e mafai e le tausiga lelei ona faʻaleleia le faitau aofaʻi o le lapiti e fagafulu tagata i le tausaga mai le tasi le lapiti. I le saʻo, o le numera tolu sefulu e sili atu ona moni, ae e le leaga lava!

A maeʻa le masina ma le afa talu ona fanau mai, e teuina lapiti i se potu vaʻa ese, ma o le a alu pea le 'au talavou i le faʻato'ā fafagaina. O se filifiliga lelei mo meaai a pepe o laʻau vao, vaovao ma fafaga faʻalauteleina, muaʻi faʻatau. A oʻo mai le lapiti e lua masina le matua, e vavaeʻeseina i latou e le itupa ma tausia eseese, ina ia aloese ai mai le matua o le matua. O le mea moni, o le poto uma lava.

Soviet chinchilla o se filifiliga sili mo se tagata selesele amataga. Ae ui i lea, o le manuia o le mea na tupu i le mea muamua e faalagolago i le mafai ona e faatauina mai ni sui mama o le fanau, talu ai, e pei ona fai mai, na o pepe faatoa fananau mai latou te fetaui ma uiga taua.

Aua le faʻasesēina, ma o le Soviet chinchilla o le a fiafia ia te oe i lona tumau, le le mautonu ma le tele, faapea foi ma aano o le tino ma le fulufulu matagofie!