Fualaau aina

O le a le mea e vevela i pateta, aisea e matua matautia ai? Faailoga o le faʻaʻonaina i mea oona, fesoasoani muamua fesoasoani

Solanine e mafua ai le ita, ona oʻo ai lea o le atuatuvale o le tino o le tino, o le faʻaleagaina o lela toto mumu. Mo tagata ma manu, o le solanine e ono afaina.

Talu ai ona o se faʻaititia tele o mea o loʻo i totonu ole paluga faʻaonapo nei, o le inisua e seasea. O le mafuaʻaga o le le lelei o le ola maloloina i le amataga o le tautotogo e le gata i le le atoatoa o le vaitamini, ae faʻapea foi i le faʻaaogaina o pateta ua totogo.

O tusi aoga uma lava i luga o le laupepa e tusi e uiga i le matautia o le lanumeamata lanumeamata i le tino o le tagata. O le mea lea, ou te fia iloa nisi auiliiliga o mea e mafua ai le oona, pe faapefea ona puipuia oe lava, ma le auala e teuina lelei ai se fualaau faisua.

O le a le mea?

Pipi pateta pe a uma ona eli i fafo mai le palapala i le susulu o le la. O le faagasologa e maua ai le pigment chlorophyll, lea e nafa ma suiga o le lanu.

I lalo o le aafiaga o le susulu o le la i le taimi lava e tasi ua faateleina ai le tele o le solanine i fua o pateta. O le chlorophyll ma le solanine e faʻapitoa ona faʻaleleia pe afai e fufulu mai fatu mai palapala palapala.

Solanine o se mea faʻafefe oona, lea e aofia ai le solanoidin ma le kulukose. O le fausaga o se tioata. Solanine e le mafai ona faʻaaogaina i le vai, ae faʻaititia lelei le ava malosi. O lenei vailaʻau e gaosia e laau o le aiga Bean. Tuʻuina i vaega uma: i laulaʻau, fatu, fua. Ae ui i lea, o le mea itiiti i totonu o le fatu.

Solanine i le pateta na maua i le amataga o le 1820. Ona le manino lea pe o le a le mafuaʻaga o le faʻaalia. E aliali mai o le vailaʻau o loʻo i ai ni mea e faʻaleagaina ma faʻamaʻi. O le mea lea, e na te faia se galuega puipui.

E mafai ona afaina?

I se tulaga ese, ou te fia matauina o le solanine o se mea oona.. O lenei vailaau i le tele o mea e afaina ai le tino o le tagata. E maualalo i le pateta, o lea e saogalemu.

Ae e mafai ona faʻaaogaina le oona pe afai:

  • o pateta pateta e le faʻamaʻapeina, ae o se fualaʻau totogo;
  • 'ai fualaʻau lanumeamata;
  • 'ai fualaʻau' aina i fua tetele ma le peel.

Ae o le olaga e le o matauina. E leai se faʻamaumauga e tasi na faʻamaumauga o le inupia ma le kuka o le pateta. E sili atu le faʻaaogaina o le laau vegetative o le laau poʻo ona fua. Latou te aofia ai le maualuga o le maualuga o le mea oona.

O le a le vailaʻau e manatu e matautia?

O se pateta tumu pateta e aofia ai le 0.05% solanine, pe a faatusatusa i se laʻitiiti, lanu meamata poo fualaau aina. I fualaʻau tetele, o le faʻaaogaina o le solanine e mafua ai le faʻaumatia o totola mūmū i totonu o le toto, faʻaleagaina o le tino tutotonu o le tino. I le faʻavaivaia o le puipuiga, o aʻafiaga o le oona oona e mafai ona afaina..

E tusa ai ma saienitisi mai Ausetalia, o le aofaiga o le 200-400 μg o le solanine i le tino e manatu mamafa. I le autumn, 100 g o fualaau faisua e aofia ai le 2-10 μg o mea.

I le tautotogo, o le maualuga o le glycoside e faatolu ona sili atu, ma o le vailaʻau e faʻalautele i luga o laufanua lanumeamata o le pusa, latalata i le peel.

O le ofisa o le ofisa o le FBI na faapea mai o tusi aoga ma faatonuga auiliili mo le mauaina o le solanin sa faoa faamalosi mai tagata faatupu faalavelave a Aferika. O lenei mea oona lea na manaʻomia e fatu ai auupega o le faʻaumatiaga tele.

Faailoga o le inupia

O le faagasologa o le afaina o mea oona i totonu o le tino e fesootai tuusaʻo ma aafiaga oona i luga o le tino. O le tino o meaʻai o le a muamua mafatia muamua. Faailoga o le paluga o palu:

  1. taʻavale;
  2. vulu;
  3. manava manava;
  4. spasms i totonu o le manava;
  5. ogaoga tiga i le manava.

E tele atu popolega e uiga i le faʻaʻonaina ma le suamalie mai pateta, ae i le taimi lava e tasi, e itiiti faʻamatalaga e mafai ona maua i luga o le upega tafailagi e uiga i lenei mea. E i ai manatu feteʻenaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, e uiga i le aoga o le faʻaitiitia o le mea oona e ala i le vevelaina o le pateta.

O le va i le va o le gaʻoina o meaʻai le lelei i le tino ma aʻo leʻi faʻaalia le solanine i le toto e 2 itula. I le taimi nei, o le ate ua taofia, mafua ai le oona i le gutu. Ona oʻo mai ai lea o faailoilo o le inupia i totonu o le popolega, cardiovascular, ma le manava. Faʻaaloalo le vaaia, vaivaiga, tiga o le ulu, puupuu le manava, faʻaitiitia le tulaga lautele. E tiga foi le polokalama urinary, o le protein e aliali mai i le urine.

Faʻasaʻu tele, o mea nei e iloagofie ai.:

  1. vave osofia;
  2. maualalo le toto;
  3. tamaiti faʻavae;
  4. mago o mucous membranes.

Fesoasoani Muamua mo Tagata Manunua

Afai e te mauaina ia faʻamaoniga o loʻo i luga, e tatau ona vave faia se togafitiga.

  1. Muamua lava, e tatau ona e valaʻau i se falemaʻi ma i le taimi nei fufulu le manava oe lava.
  2. E mafai i se vaivaiga vaifofo o le paluga pati poʻo le saline solution (2 sipuni tele o masima masima i le 5 lita o le vai).
  3. E fautuaina ai foi le faʻamamaina o le manava ma le ita poʻo le laxatives.

Sorbents e fesoasoani e feagai ma mea oona:

  • Gaioio galue.
  • Tesepe.
  • Smektu.

E faapefea ona fuafua le i ai o le oona i aʻa?

Ina ua fesiligia: "E mafai ona 'ai fualaʻau lanumeamata?" O le tali e le manino: "Leai" O loʻo i ai i lenei oloa, lea e silia ma le ono masina, o loʻo i ai le maualuga o le maualuga o le faʻamamafa o le solanine.

O le faaputuputuina o le paluga o paluga meli e afaina ai:

  • Poto eseese.

    I nisi o vailaau o vailaʻau oona, o nisi e itiiti. A faʻatau le faʻatauina o mea totō e taua tele ina ia faamasani i uiga o lenei ituaiga.

  • Telefoni feaveai le faʻaaogaina.

    Afai e le totoina le aʻa, ona totoina lea o fatu fou i luga o le palapala.

    I lalo o le malosi o le la, o le pateta e suia le lanu ma maua se tofo oona. O le mafuaaga lena e taua ai le spud potatoes.
  • Maualuga maualuga o faʻamalaʻau.

    O le masani ai ma le faʻaleleia atili o le faʻaleleia o le aʻa i le taimi o le tuputupu ae, e afaina ai lona lelei. O mea e gaosia ai mea manogi o loʻo tuʻuina i totonu o fatu o le fualaʻau.

  • O le alkaloid e sili atu lona malosi e faia i fua vaivai..

    Afai e aʻafia se laau i faʻamaʻi poʻo iniseti e ono afaina ai, o le mea e ono mafai ona maua i le solanine faaputuputu e sili atu le maualuga.

  • Laʻau talavou laʻitiiti.

    O le maualuga o mea oona i le taimi o le tuputupu aʻe o le taimi e faateleina, ma a maeʻa ona faʻaitiitia le dospeet fetus.

  • Faʻamau umi.

    O le mea oona i le pateta e 4 taimi sili atu pe a faʻasaoina mo se taimi umi, aemaise lava pe a tupu le pupu.

Aʻo tupu, e mafai ona faʻamalolo. Aoao atili e uiga i mea faʻamalolo o pateta pateta iinei.
E talitonuina o pateta e ola i le oneone oneone e sili atu ona suamalie i totonu o latou fatuga nai lo, mo se faataitaiga, i le eleele lanu uliuli.

Fautuaga mo le teuina lelei o fualaau faisua

I lo tatou atunuu, o le pateta e masani lava ona faatauina atu i upega, ma i lenei pepa, e sili atu ona faigofie i le susulu o le susulu o le la. I isi, atunuʻu atinaʻe, o lea teuina e faasaina. Latou te le faʻatau faʻatau pateta, o lona ola e silia ma le 90 aso. Ma latou maua se seleselega seleseleina fou, i vaega eseese o le lalolagi. O le tau o sea oloa, ioe, e le laʻititi, ae e fetaui lelei ma le tulaga lelei.

E masani ona teuina le masima ma faʻafeiloaʻi i le lino, taga faʻamalama.. O le mea moni, e sili ona lelei le teuina o pateta i le fogafale poʻo le potu. O le malulu ma le pogisa e taofia ai le atinaʻeina o le solanine. Ma i le faagasologa o le teuina, e tatau ona e tausisi i le malamalama ma le vevela ina ia le toe lanu meamata ia pateta.

E tāua mo le soifua maloloina le faʻamautinoa lelei o aʻa o le aʻa i luma o le seleselega fou. Ina ia faia lenei mea, pe a uma ona eliina, e mamago pateta i lalo o se pusa mo ni nai vaiaso. Ona tuʻu ifo lea i totonu o le pu.

O le mea autu o le tausia lea o mea e manaʻomia:

  1. le malulu o le ea e 80-90%;
  2. vevela + 2-3 ° C;
  3. o le i ai o pusa laupapa ma se maualuga o le 1.5 mita.

Vailaʻau vela ma lapisi, pe a fai e susu le pulou, vevela ma e leai se faʻalelei.

O aso nei e faigata ona mafaufau i a tatou meaʻai e aunoa ma le pateta. O lenei fualaau faisua e sili ona lelei i mea uma. Ma pe fia ni ipu e mafai ona faia mai ai. Ua avea ma vaega taua o meaʻai a le atunuu. O le tuʻuina atu o pateta, e oʻo lava i sina taimi, e matua faigata lava. Ina ia aua le afaina, e sili atu ona lelei le filifilia o tulaga saʻo mo le teuina o pateta.. Faʻaitiitia nofoaga mafanafana ma susulu.

E taua foi le iloa e uiga i aoga ma e le afaina ai fualaula lanumeamata. E mafai e le tagata suʻesuʻe ona fiafia i faʻamatalaga e uiga i aogā ma faʻaleagaina:

  • Fugalaau totō;
  • Batata;
  • Pati toto;
  • Vaimato.