Faʻatoʻa totoina laau toto

O le tele o maa, o le a le mea e fai ai le kapisi

Sedum, Sedum po o, e pei ona lauiloa, lapisi tuputupu ae i Europa uma, Aferika ma Amerika. I le natura, e sili atu ma le 600 ituaiga o suauu. O le a le stonecrop, o le taatele o ona ituaiga ma ituaiga, tatou te faʻamatalaina i lenei tusiga.

Sedum (stonecrop) papaʻe

O se laʻau o le vao e 5-7 cm le maualuga. E mafai ona vaaia i Asia Minor ma Aferika i Matu, i le Caucasus, i Europa i Sisifo.

O lanu o lenei ituaiga ua salalau i luga o le eleele, vave ona tupu i nofoaga e tatala ai. O le aʻa o se mea eleelea, faʻaloloa, ufiufi uma i lau lanu meamata. O le laau e tupu malosi ona o le aʻafia o aʻa, o se taunuuga o tapuni papae paʻepaʻe.

Sumu e fuga i fugalaau lanu mumu, lanu paʻepaʻe po o le lanumoana e pei o fetu. O le manogi manogi e tosina mai ai pi. O lona fuga e tupu i le faaiuga o Iuni - i le amataga o Iulai. O tagata Sedum paʻepaʻe ua lauiloa o le mutia Ola, Soap, Bee.

Pepa Paʻe - otaota le lelei. E oo lava i papa i maa e avatu ai ia te ia se mafuaaga mo le ola ai. O i latou o le malulu, faigofie le faʻafefe o le susulu o le la, faatelevave vave lava i le leai o le susu. O se taunuuga, e amata ona ola e tusa lava pe i fafo atu o nofoaga - i vaega o maʻae maʻila ma lapisi, luga o taualuga ma puipui.

Sedum paʻepaʻe - foliga foliga fesuisuiai. Ua leva ona lauiloa o ia i lafumanu ma e tele ituaiga o togalaau ma ituaiga. O ituaiga sili ona lauiloa o: (Coral Carpet), Atoum (athoum), Laconicum (Laconicum), Rubrifolium (Rubrifolium), Faro Pepa (Faro Form), Farani (Falani), Hillebrandti (Hillebrandtii).

E le tele taimi e fuga ai Sedum i nofoaga nofo ai. E leai se malamalama o le la ma le maualalo o le vevela i le taumalulu. I ia tulaga, o le stonecrop o loʻo i ai se vaʻaiga pale ma lau, toetoe a le fuga. Fautuaina mo le ola ae i le togalaau, i le malae vaalele.

Sedum (stonecrop) aotelega

O lona fugalaau e fausia ai se kapeta e oo atu i le 3 m. I totonu o laumei laumei lapisi e ufiufi uma ai le aʻa. E leʻi leva ona tupu, e sili atu laʻau, ma o le uʻamea e umi. Sulu Sedum caustic lanu samasama lanu samasama ma ufitia uma ai le laau. E pei o isi meaola, e manaʻomia le eleele mago lelei ma le susulu o le la.

O le nofoaga o le tuputupu ae o le vaega Europa o Rusia, o le Caucasus, North America, Asia Minor. O le suasite suamalie gasegase e sili ona maualuga e fesoasoani i le fausiaina o manuʻa i luga o le paʻu, lea na ia maua ai le igoa "caustic" poʻo "mea manogi".

A faʻaaoga lelei, o le a fesoasoani i le tele o faʻamaʻi paʻu. I tagata o lona igoa o le Wild Pepper, Young, Feverish Grass. I le tuputupu aʻe e leai se faʻalavelave, faigofie ona faʻafefeteina le lamala ma le malulu. E fiafia i ave o le la, faʻaleleia le tuputupu aʻe o le ola.

Faʻaleleia lelei e ala i le fatuina o le tagata lava ia. O ituaiga sili ona taatele o: Aureum (Aureum), Minus (Minus), Elegans (Elegans). I aso anamua, na faaaoga e Roma tagata Sedum caustic e avea o se laxative, emetic ma anthelmintic. I le taimi nei, ua maua ai le faʻaaogaina i vailaʻau masani.

E taua! E tatau ona ave lenei ituaiga maafaʻatasi ma le faʻaeteete tele! O sina mea itiiti lava pe a faʻaaoga le fusi e mafai ona oʻo atu ai i le vomiting, faʻalavelave le manava ma faʻamaʻi. Le fautuaina mo tamaiti ma fafine maʻitaga.

Sedum (stonecrop) sese

Nofoaga tuputupu aʻe: Caucasus, Iran, Turkey. Le mautonu i le tuputupu ae, ae sili atu lona lagona i le la. I totonu o le paolo e paʻu le paʻu ma e foliga le lelei. E tupu i luga o papa papa ma luga o vaomatua mauga. Fugalaau matagofie ma rhizomes. Fugalaau e sili atu le maualuga nai lo le le mautonu. O laulaʻau e faʻafefeteina, lanu-lanu, laʻau-foliga, o nisi taimi e pala ma fusi i pito.

Laʻau i luga o laʻau maualalo 1-1.5 cm. O faʻamalolo e saʻo, mūmū po o le lanumeamata ma o loʻo i totonu o le fua. Puepeti pe faapelepele, pipiʻi i le pito. O le laumei e laʻititi nai lo petals ma e moli pe mumu. E fuga mai i masina mulimuli o le taumafanafana.

Ua iloa i le mea na tupu talu mai le 1816 O manumalo e aunoa ma ni faafitauli, e vave ona tupu i luga o se nofoaga tele ma e sili atu le malosi i mea vaivai. E le talafeagai mo ipu, aua e manaʻomia ai le tele o avanoa ma le la. Sili mo le toto i luga o se moega fugalaau.

Sedum (stonecrop) hybride

I le natura, e maua i vaʻa, papa ma vaomatua ma vao laiti. E tupu tele i le avanoa o Rusia, e masani lava i Siberia ma Urals, Central Central Asia ma Mongolia. Faʻailoga se kapeta eleepe e oʻo i le 15 cm le maualuga. O loʻo iai latalata atu Rhizomes i le pito i luga o le pito i luga. Laʻau moa, lanumeamata, e oo i le 30 cm le maualuga. E le fuga tele.

Lafoaʻi i luga e oʻo i le 3 cm le umi, uʻu, e aunoa ma se faʻaaogaina i autafa. O le fugalaau o le stonecrop fugalaau e aofia ai petasama samasama e iʻu i le 1 cm, o samame foi e samasama, faatasi ai ma ni moli. Le maoaʻe manumalo ma talia toleniga, ae telegese i le atinaʻeina. O le ituaiga sili ona lauiloa o Immergrunchen (Immergrunchen).

Sedum (stonecrop) Grisebach

E mafai ona maua i tumutumu o mauga o Eleni ma Bulgaria. O se tamai laau, ola, fai lapalapa, tapuni vaivai ma pine tetele ola. Laʻau laʻitiiti, vaapiapi, tupu tele le ufitia. I le amataga o le tautotogo, o fugalaau e lanu meamata, ae ia mumu i lalo o ave o le la.

E i ai se manaʻoga mo eleele vavalalata, e le o faʻamaoni e faʻafefe manumalo i le maualuluga maualuga. O le laau e le eseese le umi, ae ua toe faaleleia atoatoa e ala i le totoina o le tagata lava ia. Atoatoa mo mea o fale.

Sedum (stonecrop) lauiloa

Sedum o se ogalaau e oo i le 60 cm. E maua i le itu i sasaʻe o Sina ma le Caucasus. Laʻau tuberiform, faʻafefe agai i le pito. O le aʻa e faʻasaina, o laulaau o loʻo i luga o le oval, lautele, i le lanu mai le lanumeamata i le paʻu uliuli. O fugalaau e laiti, o loʻo alu i le maualuga i le 23 cm.

O le paolo sili ona taatele o le fugalaau e piniki, sina lilac. Sedum iloga (o nisi taimi e taua o Elegant, Noble) Lagona lelei i le taumalulu. E fiafia o ia i le palapala ma e le fefe i le paolo, e ui lava e sili atu lona lagona i le susulu o le la. E masani lava e fuga mai le stonecrop i le 40 aso.

E masani lava ona fuga seia oo i le tau o le autumn, e oo lava i lalo o le kiona. I le Simentiment E taua tele, e fuafua i le paolo o lanu, e tuʻu ese atu ituaiga:

  • White - Iceberg, Frosty Morne,
  • Laʻau - Star Dast,
  • Pink - Brilliant, Carmen, Matron, Carl.

E te iloa? Mai i vaega laiti, Sedum, lauiloa i ona lanu, o loʻo aofia ai mea sili ona aoga. Faatasi ai ma nei mea o laʻau, alkaloids, glycosides ma le tele o meaola faʻasaina ma sugars.

Sedum (stonecrop) Albert

Sa maua i Saina, Asia Tutotonu ma Altai. O le aʻa e faʻapipiʻiina, e tele lala ua tumu. Laʻu pupuu, e oʻo atu i le 5 cm, ma lau lanu pupuu laititi. O fuālaʻau e maua i le pito i lalo, laiti i le numera, mai le 10 i le 15 cm le maualuga.

I le susulu o le la, e uu lau lanu i luga o se lanu mumu lanu mumu, o fugalaau e papaʻe ma lanu violē. E matuā lelei lava, ae e fefe i le tele o le vai i le taimi o le kiona. E lagona le manaia i le eleele mama ma le suavai lelei.

E alofa o ia i le susulu o le la, ma le tumau i le ata. E fuga mai ia Me, ae i le tautoulu e tatau ona e tipi le vao i le eleele. E le talafeagai mo le tuputupu ae i le fale ma totonu o togalaau.

E taua! Puipui lima i totigilima aʻo aoina stonecrop. Aʻo leʻi faʻamamago, e tatau ona tuʻu laulaʻau i le vai inu mo 2-3 minute, pe a uma le faʻamama i le vevela e le maualuga atu i le 40 °.

Sedum (stonecrop) Lydian

Le fale o maʻaʻau - Asia Minor. Greenina le tausaga atoa, faʻalauiloaina o laau, faʻapipiʻi ma le tupu aʻe o laau tetele. Faʻateleina, tele, aʻafia i lalo. Fugalaau e oʻo i le 0.6 cm. I luga o vae vae, faʻaloloa, lauulu lanumeamata.

O faʻamafaʻailoga e tutusa tutusa ma petals, paepae paʻepaʻe. Carpels e saʻo, e laʻitiiti nai lo petals. A oʻo i le paʻu, ia mumu. Fuga i totonu o Iulai.

I le taimi o le tuputupu aʻe e fai ai se kapeta mamafa. Lagona sili ile lelei o le paolo, faatasi ai ma le faʻafefeteina masani. O le fugalaau e le taliaina le lamala ma e masani ona fuga mai se ituaiga maa i le togalaau i luga o moega kapeta. O nisi o mea faʻapitoa e oʻo atu ile maualuga o le sili atu ma le 30 cm ma fuga mai le ogatotonu o Iuni i le 40 aso.

E te iloa? Fugalaau "lapisi kapisi" i Rusia o loo taua foi o le fagu. Afai e te faʻapipiʻi laʻau faʻatasi, e mafai ona e faʻalogoina le uiga masani.

Sedum (stonecrop) lozovidny

O faʻamatalaga muamua i le stonecrop o lozovidnogo na sau mai Saina ma Iapani. I totonu o atunuu e iai se tau malulu e taua o se vao. O se laʻau faʻalauiloa e maualuga lona maualuga i le 25 cm ma le faʻalauleʻaina o nifo.

O laulaʻau e faʻapipiʻiina, tusitusi, e oo i le 1.5 cm le uumi. O fugalaau e le lelei le faʻatulagaga, e lima-taloina. Petals e i ai le diamita 1 cm, samasama, ma se pito mataga.

E 10 sikola, e fai si pupuu nai lo petals, faaputuga carpels, e oʻo i le 0.6 cm. Taimi vaʻavaʻai mai ia Me ia Iuni. E sili le fiafia i laufanua lauolaola ma le faʻafefeteina masani. Faʻalētonu le faʻasaʻoina o le taumalulu o Rusia tutotonu, ae i le tautotogo e tupu tele vave. E sili i le paolo po o le afa o le paolo, ma le tumau i le lamala. Lelei mo ipu o fale.

O foliga vaaia e aofia ai le tele o ituaiga. O le mea lea, e faigofie lava ona filifilia e se tagata fugalaau fiafia se laau i lona fiafia.