Potatoes

Lisi o pateta: vave, mausali, fua tele

O le ituaiga o pateta o loʻo taʻua ma le mitamita o le "Good Luck" aua e faʻaalia ai le manuia o taumafaiga umi ma faigata a saienitisi o le All-Russian Research Institute of Potato Farming o loʻo faaigoaina mulimuli ane. A. G. Lorkha e aumai le ituaiga eseese o lenei fualaau faisua. O le pateta "Luck" o le a le tele o tagata e galulue i meaola, tagata nonofo i le mafanafana ma le au tamomoe a le patipati e filifili mo i latou lava, ma ia te ia o le a tatou tuuina atu a tatou tusiga lea o le ae maua ai se auiliiliga auiliili o le eseesega ma ata, uiga ma iloiloga a tagata.

Faamatalaga ma uiga

Potatoes "Luck" e faigofie ona iloa mai le mea o totoe. Ana uiga iloga o le taamilosaga lapotopoto pe o le lapotopoto o fualaau aina e tutusa le lapopoa (120-250 g).

O le paʻu o le paʻu o loʻo i ai se malamalama, e toetoe lava a manino le lanu mumu, lea e mafai i nisi taimi ona sili atu ona tumu ma oʻo atu i se paolo lanu enaena. O le tubers lava ia e matagofie lelei foliga, lamolemole i le paʻi, ia i ai se numera itiiti o "mata" laiti e le faaleagaina o latou foliga vaaia. O le aano e vaivai, kulimi-lanu, i totonu o le pepa ua maeʻa ona maua mai se lanu samasama manaia ma le agamalū vaivai. O lenei ituaiga o meaola e matua le lava lava e faia ai se mashusua vaivai mai fafo, ma i le taimi lava e tasi e faatumauina lelei lona foliga i le taimi o kuka po o le falai. O le mea lea e mafai ai ona tatou faaiuina o le "Luck" e lautele i tulaga o le kukaina, ma o le isi lea o lona mamalu.

E aofia ai le 12% -14% sene i le mamafa o le tele o pateta.

E te iloa? I le natura, e lua ituaiga o pateta, o le paʻu ma le aano o ia mea o loʻo i ai se lanu moana lanumoana. E tumau pea tusa lava pe a uma sauniuniga. O latou igoa o 'Linzer Blaue' ma 'Französische Trüffel-Kartoffel'.
O pateta a le Fortune ua iloga foi i le faagasologa o le tuputupu aʻe: e pei o uiga i fafo o le vao o lenei ituaiga, e masani lava ona seasea oo atu i ni lapoa tetele, ae o latou mafiafia ma gaugau. O laulaau lava latou e le manaia, valiina i lanu lanu meamata lanu. O lenei togavao e fuga mai i fugalaau paʻepaʻe ma gaʻo malolosi.

O le isi mea e le mafaafitiaina o lenei ituaiga o le agavaʻa i luma o ituaiga uma o palapala ma fetuutuunai i afa eseese fesuiaiga.

Aoao atili e uiga i ituaiga o pateta: "Gala", "Rosara", "Kiwi".

Aʻo leʻi oʻo i le tele o siama ma faʻamaʻi, e le mafai ona faʻalavelave le pateta Luck pe e ono mafai ona faʻavalea. E sili ona lelei i na faʻamaʻi e pei o:

  • siaki;
  • susu susu;
  • rhizoctoniosis;
  • lanu uliuli;
  • mosaic mumu;
  • maualuluga tetee i le tuai ona paʻu.

E taua! O se faʻaopoopoga tele, aemaise lava mo i latou o loʻo totō pateta mo le faʻatau atu, o lona mafai gafatia ona tausia se foliga matagofie faʻalelei e tusa lava pe faʻaleagaina faʻaleagaga faʻafuaseʻi.. O fua e le faʻapogisa ma e le pala, e tumau ma papaʻe.

Tuuina atu o pateta "Luck" e tumau pea le maualuga - tasi le hectare e mafai ona aumaia i le tasi ma le afa tone pateta.

Faʻafanua

O le pateta pateta o se ituaiga pati muamua, ma afai ua faamalieina oe i faamatalaga ma uiga o lenei ituaiga, ua oʻo i le taimi e mafaufau ai pe o afea ma pe faapefea ona totō lelei i lau togalaau.

Filifilia se nofoaga

Muamua, pe a filifilia se nofoaga mo le totoina o lenei ituaiga pateta e tatau ona amanaʻia le fua o fua o faatoaga. Filifili se 'upega tafaʻilagi lea o "uo" o aganuu a le pateta, o lona uiga, itu side or legumes, e pei o phacelia, pi, pi, poo lupins, na faʻaaogaina e ola ai.

Matou te fautua malosi e uiga i le totoina o pateta e sui ai tamato. O nei laau toto ei ai le vaivaiga mo faamaʻi lava ia, ma o lau laau fou o le a ono lamatia i se mea e tumau mai tamato. Faatasi ai ma le lapataiga lava e tasi e tatau ona ave i aganuu fiafia.

O aiga o pateta i totonu o fualaau aina suamalie, o tamato, eggplantal, sunberry, pepino, nightshade pogisa.

Sini o le eleele

E pei ona taʻua i luga, "Luck" e le o se mea e sili ona lelei e uiga i le ituaiga palapala ma ua sauni e tupu ma fua mai i luga o le oneone ma eleele eleelea. Pogisa o le eleele, chestnut, vaovao vao, turf ma peat-podzolic, ma masima masima - o nei eleele uma e talafeagai mo le tuputupu aʻe ola maloloina o lenei pateta.

I le teritori o Rusia, o vaega pito i sili ona manuia o:

  • Northwest;
  • Tutotonu;
  • Central Black Earth;
  • Far East.
E taua! Faʻamafanafana iLisi o le Litt ma lelei tulaga o le tau - o mea ia e sili atu ona taua e aafia ai le fua o le "Lelei." I le latou matauina, o le seleselega o le a matua ese lava le mauoa i soo se eleele.

Totoina pateta

Aʻo leʻi totoina le pateta "Luck" ia mautinoa o loʻo lelei le mafanafana o le palapala, ma e le o taufaamatau lau eria e ala i le faʻavaveina. O le paʻu tele i le vevela o le eleele e faaitiitia ai fua o fua o le fua i le tele o taimi. O le isi faʻamatalaga: aʻo le i totoina, e tatau foi ona vevela tubers. E te le manaʻomia le totoina o laau e pei lava ona toe ola aʻe mai se fola malulu: tuʻu i latou i le la i ni nai aso muamua. O lenei mea o le a faʻamautinoaina ai le totoina o vao ma, e tusa ai ma le faʻavaeina o fua i ni nai vaiaso na muamua atu.

Amata le tau e aoga pe a maeʻa Aperila 25 ma oʻo i le aso 15 o Mepe afai o le palapala o le ai ai le maualalo o le vevela o + 8 ° C. Ina ia faia lenei mea, i luga o moega sauniuni mo pateta, ia eli ni pu i le loloto 10 cm.

Faʻasalaʻau oe lava i le faʻaogaina o tekinolosi a Dutch i le totoina o pateta ma totoina i lalo o vaomago.

O le mea autu o le taofia lea o se mamao i le va oi latou. ia le itiiti ifo ma le 20 cm, aua o le a susulu le vao: afai latou te faalavelaveina le tasi ma le isi - e mafai ona faʻaititia le aofaʻi o le seleselega. O le atinaʻe sili ona maualuga o le 30x60 centimeters.

O paluga fufuluina (poʻo se vaega o ia mea) e lafoina i totonu o vaieli taʻitasi ma ufitia i le eleele. Ona faʻamaʻaina lea, tatala le pito i luga ma faatalitali mo pamu muamua. A maeʻa le 60 aso talu ona aliali mai muamua le lauusiusi i luga o le eleele, o le a saunia le seleselega matutua. O le a mafai ona 'ai talavou paluga pateta i le 45 aso.

E te iloa? O loʻo i ai se auala faʻapiʻopiʻo o le totoina o le uluai pateta. Mo lenei mea, pateta, ua saunia mo le totoina, tuʻuina i totonu o se atigipusa ma le launiu poo le peat ma le tele o vai. A mavae ni nai vaiaso, e mafai ona totōina se laau talavou atoatoa lelei i le eleele. Ae ui i lea, e aoga le mafaufau o le faagasologa atoa ua vave ona faʻaaogaina.

Tulafono mo le tausiga o le ituaiga

O le "Luck" e le lava ma e le manaʻomia ni tulaga faʻapitoa mo le tuputupu aʻe, ae o le a fiafia o ia i le gauai ile mafaufau.

I le aotelega pateta i taimi uma e veleina ai ma faʻaleleia le palapala.

E sili ona lelei le faia o le vai i le taimi o le aliali mai muamua o le lanumeamata muamua i luga o le eleele, i le taimi o le fugalaau ma masani i ni nai vaiaso ao le i oʻo i le matua matua o le fua. E sili atu le sasaʻaina o le vai i lalo o le vao ma le va o moega, ae le o luga o le laau lava ia. A uma le suālaʻau, 'aua le galo e tatala le pito i luga o le eleele, ma puipuia ai le manu mai le faia ina ia manava ma tumu le lalolagi i le susulu o le la. Ae mo le fafagaina, e tusa lava pe toto i totonu o vaieli taitasi, e mafai ona e togi sina lima o le faapalaga ma lefulefu. E le gata i lea, pe a lūlūina moega, o le a mafai ona faʻafefiloi ma fuālaʻau.

E taua! Mo ituaiga eseese o pateta "O le manuia" o le a lava le afa o le vaega o le faʻatoʻa faʻamalamalamaina i faatonuga. Afai o le a faʻapena tele le faʻaaogaina i le faʻamalositisi o le suka, e mafai ona faʻaaogaina ai le televave o mea e faʻaaogaina.

I taimi o timuga faaumiumi, ina ia puipuia le pateta mai le afaina o le pipisi, e tatau ona sauniuni e felafoaʻi ma fomai e pei ole Maxim, Metaxil, Ridomil Gold ma isi.

Mai le Colorado potato beetle o le a fesoasoani ia te oe togafiti a tagatamo se faataitaiga:

  1. Laʻau e paʻu i le karima, fuga paʻu poʻo le sima uʻamea. O lenei metotia e aoga lava mai i le pauu.
  2. Laulaina i ni nai taimi i le vaiaso faatasi ai ma le faʻafefiloi o le susu (300 g), lefete (300 g) ma le vai (10 l).
  3. Laʻauina o le vao ma le urea (100 g) faʻamamaina i le sefulu lita o vai. O lenei metotia e puipuia mai le tele ma fafaga le laau i le taimi e tasi.

Po o le faʻaaogaina o oloa gaosiga, e pei o le "Ivanhoe" poʻo le "Faʻatonu".

Faamanuiaga o le pati

Ina ia aotele, ou te manaʻo e lisi o faamanuiaga uma o ituaiga pateta eseese "Luck":

  1. Maualuga maualuga.
  2. O foliga sili ona lelei o tubers e ese mai le mea o loʻo totoe i mata oi latou e totoina pateta mo le faʻatau.
  3. O le manifinifi o le paʻu e mafai ai ona paʻu le pateta ma e itiiti le gau i le voluma, lea e faʻamatala ai le eseesega e pei o le tamaoaiga.
  4. "Luck" e faatatau i uluai ituaiga o pateta. O ia o se tasi o muamua e aliali i luga o fata o maketi ma faleoloa.
  5. Le malosi e tupu ai ma atiina ae atoatoa i ituaiga ituaiga eleele.
  6. O lenei vailaʻau e mafai ona teuina mo se taimi umi i tulaga talafeagai (mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o le fogafale lalo), lea e mafai ai e tagata faʻatau pe faʻamafanafana ona tuʻuina atu i latou lava lenei pateta mo le taumalulu.
  7. O le mea mulimuli ma le faʻamaualuga o le pateta "Luck" o lona faigofie i le tausiga i le faagasologa o le tuputupu ae, faʻapea foi ma le tetee atu i se tele o faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

I le taimi nei, i le iloaina o uiga uma ma le lelei o ituaiga pateta eseese o le "Luck", atonu e te manao e avea oe ma e ona le tele o moega o lenei fualaau faisua i lou fale mafanafana. Ia avea le faigofie o le tausia o ia e aumaia ai ia te oe le olioli, ma o se seleselega matagofie ma le tamaoaiga o le seleselega o le a fiafia i lou aiga atoa.