Fua o le gaosiga

Faʻapitoa o le tausiga o le fefaʻatauaʻiga i le fale

O Bromeliad o se laau totō i le vailaʻau, faigofie ona ola i le fale. E tusa ma le 50 ituaiga o meaola, e ese mai i le fausaga o laulaau ma mea e tutupu, ma o nisi o meaola vao e fua mai ma e faʻaaogaina e tagata o le nuʻu i le sauniuni o meaai. O le fugalaau e avea o se teuteuga matagofie mo fale ma fale faigaluega, e fetaui ma auala faʻaonapo nei o totonu.

I le taimi nei, faafetai i le fugalaau fugalaau oe na aumaia ma ia matauina mea taua o le atinae, e mafai ona faatauina le laau i totonu oa tatou faleoloa. Ma e ui lava o lenei fugalaau manaia e le o se faʻalavelave faʻamaoni, e manaʻomia pea le gauai atu i le talatala, ma o le a fesoasoani le tusiga ia te oe e iloa pe faʻapefea ona tausia.

Ina ia faafiafiaina le mata o le faatoʻaga ma faateia ai le au malo ma le faʻamuamua, o le a fesoasoani ia vailaʻau faʻapitoa: medlar, dracaena, plumeria, agave, vine, adenium, kumquat, faila.

Tulaga lelei mo le tuputupu ae i le fale

O se tau lelei e le masani ai mo lenei laau. Afai e te aumaia se fugalaau mai le faleoloa ma amata ona faʻafefete pei ona masani ai, o le a oti. E tusa lava pe le manaomia e le laau le mataʻituina pea ma le tausiga, e tatau ona faʻaalu se taimi i le faamautinoaina e lagona le lagona lelei.

Nofoaga ma moli

O le bromelium mo le tuputupu ae masani e manaomia ai le susu, lea e maua mai e le laau mai le ea ma mai le palapala, o le mea lea e te popole i le fale e amata i le filifiliga o le nofoaga mo le fugalaau. Filifili le nofoaga susu i le fale.

O le potu e tatau ona aunoa ma ni faʻataʻitaʻi ma lelei lelei, ae sili atu le aloese mai le susulu o le la - e mafai ona mu i luga o laulaau. Afai ua ausia nei tulaga, o le a lagona e le laau le mafanafana i le faamalama o sasaʻe po o le itu i saute o le fale.

I luga o le windowsill e mafai ona e ola ae le gata i totonu o laau, ae faapea foi togalaau totō: kukama, tamato, pepa tiki, kulumu, letisi, aniani matafe, basil, arugula. I le taamilosaga atoa o le a maua ai se seleselega o lau lava fualaau faisua ma lau lauʻau e tupu ma ou lava lima.

Tulaga o le vevela

O le faatumauina o se vevela masani e fesoasoani tele lava i le fuga o papaila. Mo tulaga sili ona lelei e manaomia ai se vevela o le +25 ° C. Afai ua amata ona amata mai le fugalaau poo le logolamelia i se tulaga malolo, tuu i lalo le vevela i +18 ° C. O le paepae maualalo maualalo o le +12 ° C.

E te iloa? E tele ituaiga o fugalaau. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le 2009, na aumai e le au atamamai Dutch ni ituaiga e mafai ona tatalia le vevela e oo atu ile -20 tikeri.

Faʻapitoa o le tausiga o le fefaʻatauaʻiga i le fale

Ina ia aloese mai faafitauli e le tatau ai i le totoina o se fugalaau, e tatau ona e amanaʻia mea uma: tulaga lelei o le suavai mo le faʻaleleia o vai, faasologa o taimi mo laulaau ma mea leaga, palapala, fafaga saʻo, lafoaʻi vave o parasite, le manaʻomia mo le gaosiga ma isi vaega faapitoa i le belia.

Lafoa ma le susu

Talu ai ona o aʻafiaga o le aʻa, e le mafai e le laau ona faʻafefe uma le susu talafeagai ma la latou fesoasoani. O le mea lea, o le fugalaau e faʻafeinu saʻo i totonu o se rosette o laulaʻau (faʻaaogaina le faʻamaʻiina i le auala lava e tasi). I aso vevela, e tatau ona faʻafefeteina le feʻau i soo se taimi - i aso uma 2-4. I taimi faigata, pe a faʻaitiitia malie le susu, e faʻafefe i le vaiaso. Ae ui i lea, o le eleele e tatau ona susu, ina ia aua le mago le aʻa. E uiga i le ea: i le fale, 60% o le susu e lava. O nisi taumafaiga ua faia e ausia ai lenei faailoga. E mafai ona e faʻaogaina le faʻaleleia o le ea poʻo le tuʻuina o pusa faʻatasi ma le galu ma faʻalautele le gaʻo i autafa o le laau.

E taua! Faʻaaogā na o vai malulu mo le fafaga.
Aua o le fugalaau e aoga tele le totoina o laulaau. I le iloa o le auala e faʻafefe ai le suavai, aua nei galo e fufulu le fale laau i nai masina uma lava.

Sola ma le faʻapala

E manaʻomia e le fugalaau se fugalaau e matala, le manava. E sili atu i le bromeliad primer le maua mai vaega nei:

  • 2 fasi fanua lafoaia;
  • ½ vaega le oneone;
  • 1 vaega vaega;
  • 1 vaega o le humus.

Faʻasagaga 3 cm faʻamafanafana (poʻo le tasi vaetolu o le ulo) o loʻo faʻataoto i le pito i lalo o le fugalaau fugalaau; O le faʻaopopoina o le malala o le a faʻaleleia ai le palapala. I totonu foi o le eleele e mafai ona e faaopoopoina ai ni paʻu o conifers ma eleele suauu. A o faagasolo le vaitau o le tuputupu ae malosi, e manaomia e le fale le fesuisuiai faifaipea, e tasi i le 2-3 vaiaso. I le tulaga o le gaoioiga e le o matauina, ua lava lea e faʻatamaoaigaina ai le eleele i le faʻamaʻi faʻaseʻi tasi i le masina. I lalo o le natura masani, o le bromelia e faʻaumatia i sina vaega tele o meaʻai, o le mea lea o le tulafono autu o le faʻamafanafanaina o le faʻamafanafanaina lelei. O vailaʻau faʻapitoa o meainu suamalie mo faʻaluamelia e faʻaaogaina e fai ma ofu pito i luga. Ua folasia le vaifofo i le taimi o le fafaga i le talatala.

E taua! E le tatau ona i ai faʻamaʻi pulu ma le kopa ona o aʻafiaga i luga o le laau.

Bromeliad: taimi vavalalata

O Bromeliad e na o le tasi lava lona ola i lona olaga ma e tumau mo le tele o masina, e masani lava i le taumafanafana, pe a uma ona mate le laau. E pei ona taua i luga, o le tulaga autu lea e mafai ona ausia ai fugalaau faamanuiaina o le faatumauina o le vevela i le 21-25 tikeri. O nisi taimi e leai se mafuaaga manino e malamalama ai pe aisea e le fuga ai le logo. Ae ui i lea, e tusa lava pe i ai tulaga e lata i le lelei, e le mafai ona fuga le laau.

O loʻo i ai se metotia e mafai ona faʻaosofia ai le faagasologa i le fesili e ala i le faʻasolosoloina o tuutuuga masani ma tuutuuga. O le mea moni o le fua o le fua, aemaise lava le paʻu, faʻamalosi le ethylene, lea e faʻaleleia ai laau totō. Faatau ni nai fua (ia sili atu le lelei o faʻi), tuʻu i tafatafa o le bromelia, faʻapipiʻi mea uma i totonu o se pusa paʻu, ma o le a fuga lau laau e tusa lava pe o le a le taimi.

E te iloa? O le pineapple e aʻafia i le aiga bromelia. O le tipi ese le tipitipi e mafai foi ona tupu i le fale. Muamua, e tuʻu i totonu o le vai seʻia oʻo mai le aʻa, ona totoina lea ma toe siaki. A mavae ni nai tausaga, o le a tuʻuina atu e le laau se pinea fou.

Bromelia pe a uma ona fuga

O pepe o le a tupu aʻe mai fafo o le tina, lea e mafai ona tuʻu i tua, ia aveese lemu vaega mamago o le fugalaau ma mulimuli ane tuʻuina i ipu eseese. O lenei auala e mafai ai ona e faʻasaoina tamaiti pe a maeʻa le faʻasalalau. O tamaiti o le a faʻaauau ona atinaʻe ese ma o le a fuga foi.

Bromeliad suiga tulafono

A o le toe totoina le paluga, ia manatua o le tele o taimi e le mafai ai e le laau ona toleniina le gaosiga, o le mea lea e lelei ai le totoina o vao fou mai tamaiti. Faʻaaogā togitogi laiti, faʻapipiʻi i le faʻavae.

E te iloa? Mo le bromelia, o le toe totoina pe a uma le faatau e le o se mea e tatau ona fai, ae ese, o le a afaina ai le laau.
Mo vavao o le ae manaʻomia se paluga eleele:

  • mea e sui ai le vaovao;
  • oneone;
  • peat
O mea uma lava e faia i le tutusa tutusa ma fefiloi seia oʻo lava ina tutusa. O loʻo faʻamatuʻu le palapala i totonu o se fagu i luga o se uʻu o maʻa maʻa poʻo le uamea lautele.

O le sola ese ua vavae ese pe a tupu aʻe i le itiiti ifo ma le tolu le umi o lona matua. O le fatu laau e faʻalauteleina i le eleele e 2-3 cm. Aʻo aʻafia aʻa i le laau, e tatau ona faʻaaogaina le gaioiga i se pine laau.

Faafitauli ile tuputupu ae: meaola faalafua ma faamaʻi

Talu ai ona o le faʻasalalau lava ia e le o faʻamaonia, faafitauli ma faʻamaʻi e tulai mai ona o mea sese na faia i le taimi o le tausiga o le laau. O fili sili o le fugalaau o fua o iniseti ma mealybugs. O fuʻa e fafagaina i luga o le lau mai laulaau ma laʻau, ma o le oloa o la latou gaioiga taua o se suavai lea e faʻateleina ai le atinaʻe o le lau. O meaola faalafua ua faamatalaina ua seleseleina i lima, ona fufulu lea o laulaau i se vaifofo o le fasimoli lanumeamata.

E taua! Ina ia taofia le toe maua mai o meaola faalafua mo le itiiti ifo i le tele o masina, e sili atu le toe fai togafitiga i taimi e tolu.
O nisi faafitauli e tupu e aunoa ma ni faʻalavelave. O fualaʻau laulaʻau e faʻaalia ai le maualalo o le toʻimama. Faʻasalaina le susulu o le la e mafai ona alu ai le mumu, ma laʻau e ufiufi i laʻau. Afai o le laau e amata ona mamae ma liliu lanu samasama, atonu o le mafuaaga e taoto i se vevela vevela pe o le tele o le suavai. Bromeliad e manaʻomia ai le tele o susu, ae e tatau ona e faʻatali sei maeʻa ona susu le susu.

Afai e te totogia lelei le laau, o le a teuteu lau aoina o fugalaau mo se taimi umi. Ina neʻi aua nei fuga le fugalaau, faʻaauau pea ona tausia lana fanau faʻapea foʻi ma matua, ma o le a sili atu ma le tasi ona e matamata i le ala e fuga ai le pala.