Fua o le gaosiga

Tuputupuina o le koryanka: totoina ma tausi

Epimedium poʻo Goryanka - o laʻau o le aiga barberry. E maua i latou i le tele o atunuu o Europa i Sisifo ma Asia. O tagata Siamani ma le Dutch e taʻua lenei laau "fugalaau o elves." I lo matou atunuu, o le laau e le lauiloa tele i le au fai togalaau. E mafai ona e vaʻaia e seasea lava o se mea teuteu teuteu o moega fugalaau po o mea faʻatau.

Uiga masani o le mauga mauga

"Fuga lauulu" e maua i atumauga mauga o Europa ma Asia, faapea foi ma vao susu o Aferika i Matu. E silia ma le 50 laau o lenei ituaiga. O le aʻa o le epimedium e matua faʻalauteleina. "Fugalaau fugalaau" e fai ai ni vao ma ni laulaau itiiti i foliga o se fatu po o se ufanafana.

E te iloa? Epimedium e taua foi o le "mutia o le 'oti tuinanau". O lenei faaupuga na aliali mai ina ua vaaia e tagata se uiga uigaese o'oti o le vao ina ua uma ona taumafa i le epimedium. O taʻavale na sili atu ona taʻalo i la latou paaga feusuaʻiga.

O le Epimetium e faʻamafanafana ma sui lau i tausaga taʻitasi. O tagata faʻatoʻa mai Saina ua latou aumaia se ituaiga fou o Goryanka - semi-green. O minute e alu lemu, sina paʻu, ma se lanu violē lanu moana i pito. O fugalaau o le epimedium e laiti, ae sili ona matagofie. E eseese lanu: lanu mumu, lanu samasama, paʻepaʻe, lanu viole po o se tuufaatasiga o mea uma. O le fua e matutu, mauoa i meaʻai. O le mea lea, o nei fua e fiafia tele i aneti, lea e salalau ai fatu o le mauga mauga. Vavaeeseina e pulu, latou amata amata ona ola, o lea e faateleina ai nei fugalaau.

I aso nei, e ola le matou fai togalaau i ituaiga ituaiga e 10 o Goryanka io latou lava eria, ma e ui lava e seasea lava ona tupu lenei laau, i le lumanaʻi o loo i ai le filifiliga o le tele o fugalaau i totonu o le atunuu atoa. O nisi nei o ituaiga o laau:

  • Goryanka alpine - e maua i vaega maugā o Italia, Farani, Austria, Siamani ma Suitiselani. O se laau lalelei e iai se fugalaau lanu samasama, e tusa ma le 20 cm le maualuga.
  • Goryanka colchic evergreen - maua i vaega maugā o Turkey ma le Caucasus. O le laau e fai ai se ufitia tele. O se laulau malulu o laulaau e sui uma i le 14-16 masina. E fuga mai i le amataga ma le ogatotonu o Me mo le 10-15 aso. O fugalaau e lanu samasama, laiti, e tusa ma le 1.5-2 cm.
  • Goryanka lanu - O se paʻu o le tele-flowered ma le Colchian epimedium. O lenei ituaiga o laau e faʻafeiloaʻi ai le malulu o le kiona, o lea e mafai ai ona e feiloai i lo matou atunuu. O lau lapopoa - 35-40 cm, ma le lanu violē. Fuga i le lemon-lanu samasama i Me mo le tolu vaiaso.
  • Korea Goryanka - e masani ona maua i togavao vao o Korea i Saute, Mongolia, Saina, Cambodia, ma isi. Forms dense turf with foliage. E fuga mai ia Me mo le 15-20 aso. O fugalaau e matagofie tele, lanu enaena. O le laau o le malulu lea, o lona uiga o le tau o mauga mauga o Mongolia e onosaia e aunoa ma se faigata tele. O lenei epimedium e puipuia lautele mai i faʻamaʻi eseese. E faasolosolo malie lemu, e le silia le 2 cm i tausaga taʻitasi.
  • Goryanka grandiflora - maua i Iapani ma Russia i sasae. Masalo o le ituaiga taatele masani. E gafatia le malulu o le tau, ae i totonu o le kiona e le manaʻomia ai le mafanafana. E i ai lau laʻau lapopoa ma lona uiga o le lanu apamemea. Fuga i le lanu violē poʻo le paepae.
  • Goryanka ulaula - faia se pupuvao vao i luga aʻe o le eleele. E fuga mai i fuga lanumumu mumu. O le mea sili ona taatele o ituaiga uma o epimetium o loʻo maua i la matou eria.
  • Goryanka cirrus - ola i vaega mauga o Iraq, Iran ma le Caucasus. O loʻo i ai se aʻa tetele lauulu. Fua i Mati. E ola i le maualuga o le 50 cm. I lau laʻau e tusa ma le 40 cm le umi.
  • Goryanka Perralderi- maua i vaega maugā o Algeria. Malolosi malosi turfy ma fugalaau lanumeamata samasama. E talia toleniga malulu. E susulu lau. Le fefe i meaola faalafua ma tupu tele i le tausaga atoa.

E taua! O le ola o le epimedium o le 10-12 tausaga. Faatasi ai ma le tausiga lelei, e mafai ona faʻaleleia lenei vaitau.

O nei mea na o ni ituaiga o epimedium, sili ona lauiloa i foliga o mea totino teuteu i la tatou vaʻalele.

Nofoaga mo le mauga mauga i le togalaau: moli ma le palapala

E toetoe lava o ituaiga uma o epimedium e galue lelei ma soo se meaola faalafua. E le lelei le laau i le susulu o le la, ae o le nofoaga sili e toto ai o le a avea ma faapaologa. E tatau ona filifilia le eleele i le le mautonu ma le malosi. Chernozem o lenei ituaiga o laau e faapalepale le lelei. O le mea aupito sili ona lelei, o le palapala o le eleʻele-otaota po o le oneone-otaota.

I le faaopoopo atu i le Goryanka, e mafai ona ola i luga o togalaau malulu ma fale mafanafana: astilba, aconite, brunner, dicenter, Volzhanka, saxifrage, vaimasi, lupine, ma le talimalo.

O le aʻa o le epimedium e mafai ona faʻaaofia lelei le vai mai le eleele, o lea o le malosi malosi o le eleele e mafai ona afaina tele ai le tuputupu ae lelei o le "fugalaau". I le taumalulu, e sili atu le epimedium i le mulch ma ufiufi i le afifi.

Totoina o fua o mauga

O le tulaʻi mai o mauga e sili ona lelei i le ogatotonu o Aperila. Ae afai e totoina i le taumafanafana po o le tautoulu, ona tatau lea ona leai ni faafitauli i le tuputupu ae. E aʻafia le aʻa i le vaitau o le tuputupu ae. Afai o le epimedium o laʻau e faʻatau i totonu o se atigipusa, e mafai ona totoina i le eleele malulu i soo se taimi vagana ai le taumalulu. Ae e te leʻi amataina, e manaʻomia ona faʻaleleia le fale ma se fofo o aʻa, heteroauxin poʻo le epin. E faia i le auala lenei: tuʻuina atu le fale i le fofo mo le 25-30 minute; pe a uma ona taofiofia le taofiofi, e mafai ona totoina ni laau toto i eleele matala. Fufulu i luga le palapala ma ufiufi i se fasi manifinifi o humus.

E te iloa? Alpine epimedium ua taʻua i tusitusiga talu mai le 1561.

Afai na faatauina mai le laau epimedium ma se aʻa, e sili ona lelei le toto i le tautotogo. Ae ao le i amataina le faʻaosofia i fofo o loʻo faʻamatalaina mo fualaau i totonu o le koneteina, naʻo le taimi faʻatino e tatau ona faʻalautele i le 4-5 itula.

A maeʻa lena mea, o meaola leaga uma sa i ai i le aʻa, o le a oti, ma e mafai ona totō le laau i le eleele. A maeʻa le tulaueleele, e manaʻomia e le fafine mauga se tausiga faʻapitoa. Muamua, faʻasuina le eleele i le mulch. Ona tatau lea ona fafaga vai i aso taʻitasi mo le lua vaiaso, seia oʻo ina maua aʻa.

Faʻapitoa o le tausiga mo le Goryanka

Epimedium o se mauga tele, e le taliaina le malosi malosi ma le taumalulu e aunoa ma le kiona, o lea e manaʻomia ai le tausiga faʻapitoa. Ae ui i lea, o le "fugalaau o le elves" e tele atu pe a tuputupu ae ma tausia i totonu o la tatou eria: o le laau e tau lava ina ia tauivi ma le tele o meaola leaga. O le mea lea, e leai ni puipuiga faapitoa e manaomia.

Faʻasa

O lenei ituaiga o laau e fiafia ile eleele mago. O le tele o meaola o le epimedium e malogo ma e le manaʻomia le suāvai. E tatau ona faia faʻataʻi i totonu o le lua vaiaso talu ona totoina, ona taʻitasi lea i le 3-4 vaiaso. I ni taimi malogo, vai faʻatasi i le 1.5-2 vaiaso. Ua faia lenei mea mo le lelei o le fuga o le epimedium mo mea teuteu. Ae ui i lea, o le a le oti le laau e tusa lava pe le o se vai inu.

E taua! Goryanki o Iapani, Saina ma Algeria na mafua mai le taumalulu e ufiufi le ata puipui.

Laʻei pito sili

Goryanka pe a uma ona totoina ma fafaga i le lua vaiaso muamua e manaʻomia le tausiga faʻapitoa e tusa ai ma fomaʻi. E faia lenei mea ina ia mafai ona tuʻuina atu i le fale le matagofie o foliga teuteu. Ae ui i lea, e le tatau ona faia lenei mea ma se malosi tele.

Ua lava lea e ufiufi ai le palapala i totonu o le laau ma mulch i punavai uma. O le apimateium lava ia o se punavai o fugalaʻau faʻapitoa i foliga o laʻau. O le fugalaau o le elves e pa'ūina lau lau aʻo lei oʻo i le taumalulu, ma o le tausaga a sau e avea ai foi ma mulch mo le laau.

Mo le teuteuina o le fugalaau, e mafai ona e tipi ese laulaau tuai, ae ia faia ma le faaeteete, e aunoa ma le paʻi atu i paʻu ma fugalaau. Talu ai o le epimedium o se mauga laau, o le tulaga o le atinaʻe o loʻo i le tulaga o le evolusione na te tausia ia lava.

Togi

O nisi o ituaiga o epimedium e manaʻomia le mafanafana o aa mo le taumalulu, aemaise lava pe a oʻo i le taumalulu le kiona ma le malulu tele. I le le mafai ai ona 'oti le "fugalaau fugalaau," e tatau ona ufiufi le eleele e aʻafia aʻa. E tatau ona fufulu laulaau i le tautotogo, pe a uma le malulu i le po.

E te iloa? I totonu o Egelani, o le epimedium ua taua o le "pulou a le epikopo" ona o le i ai o se pulu i luga o le corolla.

O ituaiga vao o le epimedium mo le taumalulu e tumau pea ona ufiufi i laʻau, ma amata ona lafoai i le amataga o Me. O lenei faagasologa e telegese tele ma taofia ai laulaau fou mai le totogo ae. O le mea lea, i le amataga o Aperila, e tatau ona e tutoatasi pe tusa ma le 40-50% o laulaau.

Faʻaaogaina i le mamanu ma le paaga Miner

"Fugalaau fugalaau" e ola lautele ma matagofie lanu lanumeamata lanumoana. E mafai ona maua e le laupepa ni lanu violē ma le 'apamemea ma avea ma mea teuteu i rockeries, toga papa ma mixborders. E mafai ona faʻasalalau le Epimeti ma se togalaau poʻo se terrace o lau 'upega tafaʻilagi. I le tautotogo, pe a le tele naua laau lanu meamata, o le Goryanka e fiafia tele i ona fua. O se kamupani o le epimedium e mafai ona faia i fern, freezers, tiaks, mellunits. O taʻavale e 7-9, o loʻo totōina i lalo o laau, o le a avea uma ma se meateuteu ma se mea e ola ai mo tagata matutua.

O le faʻafiafiaina o le mata o le fai togalaau ma lanu susulu i le tautotogo o le: tulip, crocuses, hazel grouses, snowdrops, hyacinths, primroses. O fugalaau nei e sili atu ona matagofie foliga vaaia ma e le manaʻomia tele se taumafaiga pe a tuputupu ae.

O mea faʻamalolo o Goryanka

Goryanka e tele mea faʻamalolo. O aʻa ma lālā o le epimedium o loʻo aofia ai steroids, alkaloids, flavonoids, saponins ma glycosides. I luga o le faʻamalolo o mea totino mo laau umi mo tala uumi i Asia i sasaʻe. "Fugalaau fugalaau" o se malosi malosi ma se vailaʻau. E aoga foi mo le faʻamalosiina o le tino o le tino.

E taua! Goryanka tincture e le mafai ona ave i le maitaga ma le lactation.

O se faʻaaogaina faʻaleleia o Goryanka e faʻamalosia ai le malosi i alii. Pe a ave le siama o le epimedium i alii, o le fua o le spermatogenesis e faateleina. E faʻapupula ai foi le gaioiga o le sperm, lea ei ai sona aafiaga lelei i le fefaʻasoaʻiga i le lumanai o le fuamoa. O le "fugalaau Elven" e faʻaolaina ai le faʻavaveina o le toto, lea e i ai sona aafiaga lelei i le faʻavaeina o tane.

Goryanka i le foliga o le tincture e faʻaaogaina i le taimi o le misa i fafine. E fesoasoani i le faʻasaʻoina o le toto ma le maualuga o le lagona e avea o se faʻamalolo o endorphins. Afai e te inuina le lauti mai le epimedium, e maualuga le fua o le tali mai i le faiʻai. E i ai se aafiaga lelei i le saoasaoa o le mafaufau ma le faʻamalosi. E le gata i lea, pe ae mauaina sea lauti, o le faagasologa o le aveeseina o mea vevela mai le tino ua faatelevaveina.

Faʻaauau le goryanka tincture i le falemaʻi. O le fualaau faasaina ua mamanuina faapitoa e faaleleia ai le malosi i alii.