Laʻau

Gloriosa - sulu mataʻutia

O Gloriosa o se mea matagofie matagofie e aʻe ai laau ma fugalaau e le masani ai e pei o sulu mumulu poo afi afi. Masalo o le mafuaʻaga lea na maua ai e le laau lona igoa, lea e faaliliuina o le "fugalaau mamalu." O nai vaega e aofia ai le aiga colchicum. I le na o le tasi le tausaga, o le fugalaau e puleaina e ola ai ni uumi umi ma ufiufi i fugalaau, ma o le autumn ua matua mamae. Mo le matagofie ma le faʻaeteete faigofie, e aumaia e le au faifaatoʻaga lenei vine matagofie i lo latou fale.

Faamatalaga o le Botanical

O Gloriosa o se faʻamalosi malosi e faʻamalosi ai le tino. O se pupuʻu vavalalata e ufiufiina i se paʻu lanu enaena malamalama. O le umi e 20-30 cm, ma lona lautele e oʻo i le 2 cm. O Gloriosa e nofo i Asia i Sasaʻe ma Aferika i Saute. Ina ia ola i le vaitaimi le lelei mo ia lava, o le vaega atoa o le eleele e mate mo le taumalulu ma i le tautotogo e amata ona toe atiaʻe.

O laʻau mama e ufiufi i le paʻu lanu meamata lanu meamata. E i ai se latou vaega faʻasalalau ma oʻo i le 1-2 mita le umi. O loʻo iai vavalalata i le tasi. E aofia ai ni laulaʻau sessile. Lafoaʻo poʻo pepa lanu pepa o loʻo i ai se pito lautele lautele o loʻo i ai se lamolemole laugatasi ma se vele totonugalemu. I le pito i tua o le pepa o se musika, lea e faʻapipiʻiina i le lagolago.







Fugalaau i luga o gloriosa e foliga mai ia Iuni ma tumau ai seia oʻo i le amataga o le tautoulu. O lapopoa, e pei o pulupulu e aofia ai le uumi o uumi uumi ma gaʻo susulu. O petals o loʻo i ai se lamolemole pe lanu. A maeʻa le palotaina, o fatu tetele o le seleselega e seleseleina i totonu o fugalaau. Latou te tatala taitoatasi pe a latou matutua. O totonu e lanu enaena-lanumumu mumu.

E taua le manatua o vaega uma o le gloriosa e matua matautia tele. E aofia ai le palakidine colchicine matautia. Afai e ulu i totonu o le manava, o le mea oona e mafua ai le vevela ogaoga seia oʻo i le oti.

Ituaiga Gloriosa

I se vaega itiiti o le gloriosa, e na o le tasi le ituaiga mea e talafeagai mo le ola i le fale - o le mamalu lenei mamalu. O laʻau e ufiufi i laulaʻau lanumeamata lanumeamata o le 10-12 cm le umi ma le 1.5-3 cm le lautele. O le umi e 10-12 cm ma le lautele o le 1-3 cm. Na o fugalaau fugalaau e valiina i lanumeamata lanumeamata-lanu samasama, ae o isi lanu moli, lanu mumu ma fugalaau o loʻo i luga ia i latou.

Ina ia eseese ituaiga o laau matagofie, ua fafagaina e faifaatoaga ituaiga eseese:

  • Gloriosa Rothschild - o le laau e iloga e lapoa tetele ma lau. E vave vave ona valivali samasama i le fale ma le ulaula i le pito.

    Gloriosa Rothschild
  • Gloriosa Carson - e ese mai i le tele o lalelei ma le lanu ese o fugalaau. O le ogatotonu o le petal o loʻo i ai se lanu violē-lanu enaena, ma o pito e mama samasama;

    Gloriosa Carson
  • Gloriosa faigofie - e iai ni lapisi tetele, faʻalaʻau (e oʻo i le 3 mita le umi) ma lau lanu meamata lanu meamata. O fugalaau e aofia ai ni uumi uumi ma ono fuga lanumeamata-lanumumu ma se galu.

    Gloriosa faigofie
  • Gloriosa Grena - o le laau o loʻo i ai ni gaʻo lanu samasama ma lanu lamolemole, lea e faʻateleina ai le tutusa ma sulu afi.

    Gloriosa Grena

Faʻatauga auala

Gloriosa e mafai ona faʻaleleia i auala nei:

  • Lauina o fatu. O fatu e tumau pea le aoga mo le sili atu ma le 9 masina, o lea e leai se manaʻoga e tuai ona totoina. O fualaau e gaosia i le faaiuga o Fepuari i totonu o tamai lanu meamata, i se paluga o le paʻu ma le eleele lanu. Ua ufiufi le atigipusa i se ata tifaga ma teuina i le vevela o + 22 ... + 24 ° C. Felaʻua ma faʻamalo le palapala i taimi uma. E foliga mai e tulaʻi mai i le 1-2 vaiaso. O fualaau totogo e faamoemoe i le lona fa tausaga talu ona totoina.

  • Totoina o fatu. I le gasologa o le vaitau, o lala fou e tutupu i luga o le pulumu, e mafai ona vavae ese mai le tasi. I le faaiuga o le taumalulu, ua lava lea e totōina ai i latou taʻitasi i totonu o ipu laiti ma se faʻafefiloi susu o le vavao ma le palapala ile oneone. E tatau ona totoina le fatu i se lala o le tuputupu aʻe e oo atu i le loloto o le 3 cm. O lo o aofia ai fatu i le vevela o + 22 ... + 24 ° C. Pe a aliaʻe se totogo, e mafai ona amata le suāsusu faifaipea pe a mu le palapala ile palapala. E taua le vave tausia o le maua o le lagolago mo le laau.

Totoina o laau

Talu mai Oketopa, o le gloriosa e alu i totonu o se malo malolo ma faʻaumatia ai lau o fanua. E mafai ona teuina pusa i totonu o se pusa tioata e aunoa ma le aveesea mai le eleele, pe eli ma tuu i totonu o se atigipusa pepa, lea e tuu i totonu o le pusaaisa. O le faʻatulagaga e faia i tausaga taʻitasi ia Fepuari, ao leʻi amataina le tuputupu ae malosi. E tatau ona filifili ni masini e tele-siʻosiʻomaga ina ia maua saoloto ai le rhizome. O tane tetele e faʻalavelave ma faʻamago le palapala. Fanua mo le mamalu e aofia ai:

  • pepa palapala;
  • laʻau humus;
  • eleele eleʻele;
  • oneone;
  • peat.

O lapisi lapopoa poʻo ni maamaua e tatau ona tuʻuina i lalo e faʻafefe ai vai. E tuʻuina le mea faʻapipiʻi, latou te taumafai e le faʻamaonia le palapala tele. A maeʻa le faʻavasegaina, faʻafeinuina e le o faʻatinoina vave, ae pe a uma 2-3 aso.

Aiga Tausi

O le tausiga o le gloriosa i le fale e faigofie. E matua tupu lelei ma fiafia i fualaau matagofie.

Malamalama O le fugalaau e fiafia i potu susulu. O le nofoaga lelei mo lea mea o le faamalama o sasaʻe sasaʻe poʻo sisifo, faʻapea foʻi ma balcony tatala. I le faamalama i saute, e sili atu ona paolo le tipu i le aoauli.

Lulu Mo mamalu glolorsa, o le mea e sili ona lelei i le + 20 ... + 25 ° C. E taua le puipuia ma le totoa o le vine mai faʻataʻitaʻiga ma faʻamafanafana lelei. Latou te mafua ai ona paʻu laulaau ma fugalaau. I le malologa, e teuina fatu i le vevela o + 8 ... + 16 ° C.

Totogi. I le gloriosa e taua le faatumauina o le maualuga o le suamalie. E tuʻu i tafatafa ane o aquariums, punavai poʻo paleʻa ma le susu susu. E fautuaina le felafoaʻi o laulaau i aso uma, ae taumafai e taofi afu vai mai le aoina i luga o fugalaau.

Faʻasa. I le oʻo mai o le toto muamua, o le gloriosa e tatau ona faʻafeinu i taimi uma i vai mafanafana ma mama. I le va o vaimatua, o le eleele e tatau ona na o le kuata. I le tautoulu, o le suavai e faʻaitiitia le faʻaitiitia ma matua taofia i le taumalulu.

Fertilizer. I le vaitau o togavao malosi, ua fautuaina e faʻamaʻi le gloriosa. Mo lenei mea, o faʻafitauli o vailaʻau ma mea faʻasamala e faʻaaoga i le eleele faalua i le masina. Faatasi ai ma se faʻaopoopoga faaletausaga i totonu o laufanua lafulemu, eleele maulalo, e leai se mea e manaʻomia mo le faʻamafanafanaina.

Tala. Talu ai ona o le gloriosa o loʻo i ai fugalaau fetolofi, e tatau ona fai se fesoasoani aʻo lumanaʻi. E mafai ona avea ma faʻailoga i totonu o se fagu po o se puipui i luga o le pusa. O vine e mafai ona faʻapipiʻi ma le faʻaeteete ma nonoa, ma faia ai foliga talafeagai.

Maʻi ma faʻamaʻi. Gloriosa o nisi taimi e afaina ai le aʻa. E aʻafia i aphids, moli vaʻavaʻai ma atigi iniseti. Togafitiga ma iniseti (Actellik, Karbofos, Aktara) e fesoasoani e faasaga i vailaʻau.

O aʻafiaga ono tutupu

Faʻamatalaga, e mafai e Gloriosa ona faʻamaonia ni mea sese i le tausiga:

  • le lava le malamalama - o le tuputupu aʻe o le gloriosa faʻagesegese lemu;
  • faʻaliliu mafiafia ma faʻataʻitaʻiga - o talavou e faʻapogisa ma paʻu;
  • lafoaia poʻo le faʻaleleia o le eleele - o se mea e sili ona mama i luga o le tipu;
  • vaʻa vevela - o le lagolagosua o laʻau e faʻamago.

Afai e te tali atu i se taimi talafeagai i faailoga muamua o faʻamaʻi gloriosa ma suia tulaga o le taofia, o le a vave ona toe faʻaleleia.