Laʻau

Fualaau aina suamalie - lisi o igoa o laau

E iloa uma e tagata fualaʻau pei o pateta, tamato, pepa ma le isalaʻelu, ae le o tagata uma latou te iloa o latou e auai i le aiga nightshade. O le faia o se lisi o le nightshade e sili atu ona faigata, aua o le a aofia ai le sili atu ma le 2,500 ituaiga laau eseese e tutupu i le salafa o le lalolagi.

O i latou e fiafia i ituaiga fualaau faisua o loʻo i ai i le po, o le a aoga le faamasani i mea e masani ai.

O nisi tagata o le aiga nightshade e iloa e tagata uma.

Potato

O Potatoes o se tasi lea o sui e sili ona lauiloa o fualaau aina o le nightshade. I Rusia, o le mea sili lea ona taua o fualaau taumafa, lea, e faaopoopo atu i meaai, e faʻaaoga foi i isi alamanuia, mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o vailaʻau poʻo vailaʻau.

O le patato o se aganuʻu taʻitasi, faʻasaʻo, faʻasalalau vao. O le laau o se tamai togavao lea e amata mai i le 5 i le 15 fatu i le palapala, e fuafua i le eseesega.

Totoina o tipi i le pateta pateta

O le susunuina o le eleele - ma se photophilous plant, o pateta e taofi lo latou tuputupu ae pe a pa'ū le vevela o le ea i +5 tikeri pe maualuga i luga atu o +35 tikeri. O ituaiga uma o lenei ituaiga e vaevaeina i laulau ma lautele. O le aganuu o loʻo i ai se aofaiga tele o le malolo - mai le 10 i le 16%.

Eggplant

Le aiga nightshade - faailoga o nightshade

E ui lava o le isalaʻelu o se aganuʻu faʻalauiloa, i Rusia o loʻo galueaina e avea ma tausaga taʻitasi. O le ogalaau o le laau o le mea muamua e afu, ae mai le 50 aso le matua ua amata ona malolo. O le lanu o manoa ma gaʻo e sili ona lanu meamata, na o le pito i luga pale paauli po o le paauli uliuli. O le laau e toto lala ma e mafai ona ola e oo i le 125 centimita, e faalagolago i le eseesega. O laulaau o le isalaʻelu e tele, e mafai ona ola e oʻo i le 35 cm le uumi, o le foliga e ovoid. O le laau toto e fuga i fugalaau fugalaau e tasi po o fugalaau e faʻaputu i se lanu violē lanu violē po o le lanu uliuli.

O fualaau o le isalaʻelu o le tele-room berry e tusa ma le 15 cm le umi O le mamafa o le fua e mafai ona ese mai le 50 g i le 2 kilokalama. O le lanu o fua o fua o le paʻuuli po o le lanu violē. E masani ona faʻaaogaina fualaau i le kuka: latou te saunia ituaiga uma o ipu ma faʻasaoina mo le taumalulu.

Tomato

O le isi lauiloa vailaʻau o le nightshade aiga o se tamato. I le taimi muamua, na talitonuina o lenei fualaau faisua e afaina ma na o le faaleagaina ai o le tino. I aso nei, o tamato o loʻo faʻaaogaina lelei i le kuka, faia sauniuniga ma saunia ituaiga uma o salakeke fou i ai. O le nofoaga na fanau mai ai le laau o Amerika i Saute. Talu ai o nei fualaau faisua ua aloaia o le soifua maloloina ma le lelei, ua salalau solo i le lalolagi atoa.

Aktara mo totonu ole vaomatua: faatonuga ma metotia o teteʻa

O le aʻa o se tamato e malosi tele ma loloto. E faʻasaina le aʻa (nofo i nisi ituaiga).

O le aganuu e mafai ona oʻo atu i le maualuga o le 2 mita, e iai foʻi ituaiga o meaʻai, e le sili atu i le 30 cm le maualuga.

Laʻau o tamato e mumu, e fuga mai le laau i fugalaau lanumeamata samasama e aoina mai i nai taamilosaga laiti racemose. Aganuʻu ua totoina na o le fua o fualaau aina, lea, mai le mea e matamata i ai, o vine. I lenei itu, o loo i ai pea se fefinauaiga faifai pea i le va o tagata tomai faapitoa e tusa pe o se fualaau aina po o se fualaau aina o se tamato.

Tului. I le 2001, o le tomati i totonu o le Iunaite Setete na aloaia faaletulafono o se fua.

Pepa

Tradescantia - ituaiga o laau totoa ma Anderson, Zebrina ma isi
<

O le pepa o se tasi aso e masani ai tagata uma. O se laʻau faʻalauiloa lea e totoina faʻapitoa e pei o se fatuga faaletausaga. O le aʻa o le laau i le tauleʻaleʻa o le mutia, ma o le taimi e palu ai ma ua vaivai. O le maualuga o le laau e faalagolago i le ituaiga ma e mafai ona ese mai le 20 i le 125 cm (i totonu o le eleele puipuia e mafai ona tupu e tusa ma le 3 mita). O le foliga o le au o le pepa e mafai ona avea ma paʻu, semi-standard poʻo tulaga faʻasaʻo.

O le tele o le aofai o aganuu o laʻau. Le lanu o laupepa e mai le malamalama i le lanumeamata. O fugalaau e faʻaalia e se uili uili. E mafai ona tuʻufaʻatasia, nofofua pe faʻatasi foi.

O fasi fualaau e mafai ona eseese lanu, foliga ma lapoa. O le mamafa e mafai foi ona matua eseese - mai le 5 i le 200 kalama. O pepa e masani ona faʻaaoga mo le kuka ma le kuka mo le taumalulu.

Physalis

O le Physalis o se laau e tupu i se maualuga e tusa ma le tasi ma le afa i le lua mita, e tumu i le tele o fuilalamepa. Fugalaau e mafai ona mumu, moli pe samasama.

E masani ona susulu le aganuu ia Me, o le fua o vine e latalata ia Setema. O le physalis e masani lava ona taua o laau teuteu. E masani ona tupu e pei o se teuteuga mo togalaau ma laufanua laufanua, ae o nisi o ona ituaiga e masani ona sua ma e faʻaaoga i le kuka. I fafo, o fua o le physalis e pei o se tamai tomato. O lona lanu e mafai ona moli, lanu samasama po o le lanumeamata, e faalagolago i le ituaiga eseese.

Melo pi

O le lisi o fualaau faisua mai le aiga o le nightshade e mafai ona faaopoopo i ai le isi igoa - melon pear. O se lauolaola lauusiusi i Amerika i Saute. Ua tupu mo le lelei o fua suamalie ma fualaau suamalie, lea e foliga mai ia latou manogi ma lanu i le tele o itu, e pei o se kukama, melon po o le pauki. O le aganuu sili ona laugatasia o Niu Sila, Peru ma Chile.

I le gagana Rusia, e toetoe lava a le tupu le paʻu o le melonini

<

O le isi igoa mo le melon pear o pepino. O se laʻau faʻapitoa lea e faʻapipiʻiina i le tasi ma le afa mita. E tele fua o fualaau Pepino - latou te fesuisuiai e le gata i le foliga ma le lapoa, ae faapena foi i le lanu ma le tofo.

Faʻapitoa o fualaau fualaau fualaau vao

E ui lava i le faʻaogaina pea o le aiga o Solanaceae, atonu o le a mafua ai ona afaina ai le ola maloloina, o le mea lea e tatau ai ona 'ave faʻatasi ma laʻau ma le faʻaeteete. O lea, e fai ma faataitaiga, e le o tagata uma e iloa o lenei aiga e aofia ai e le gata o paluga pateta, tamato ma pepa, ae faapena foi aganuu e pei o le belena, tapaa ma le pope, lea e manatu le tele o vailaau e avea ma nakoti.

E faʻafefea ona ola solanaceans i le soifua maloloina

O nisi tagata atamamai, e aofia ai le au fai meaʻai, talitonu o le faʻaaoga pea o Solanaceae e mafai ona afaina ai le ola maloloina. O le tele o taumafa i fualaau faisua lea e mafai ona taua i lenei aiga e matua leaga tele lona aafiaga:

  • faʻaosofia tiga faʻatasi pe faʻaleleia ai;
  • mafua ai le le mautonu;
  • fatuina faafitauli i le gastrointestinal tract;
  • fesoasoani e faatelevaveina le faagasologa o le soifua matua o le tino;
  • faʻateleina le ala o se numera o faʻamaʻi faʻamaʻi.

E leʻi mafai e tagata suʻesuʻe ona faʻamaonia le faʻamaoniga tutusa o le po o le fualaau faisua i le tino o le tagata. E ui lava i lea, o le toʻatele o tagata e talitonu i le lamatiaga o le po, latou te taumafai e faʻaitiitia a latou numera i a latou meaʻai.

O le aʻafiaga o le kelloids i luga o le tino

O le tele o suʻesuʻega faafomaʻi na faia i luga o oloa o le nightshade e fesootaʻi ma se mea faapitoa o se vaega o latou. E uiga i alkaloids.

O vailaʻau o le steroid alkaloids e sili ona matautia ona e mafai ona latou maua se aafiaga taua i luga o le tino. Latou te poloka le gaioiga o le cholinererase i namela mama, lea, i le itu, e tau atu ai i le le lelei o le pulea o le muscle movement e le tino. O aʻafiaga e gasegase maso, atuatuvale, ma gaogao. Ae peitai, afai tatou te avea o se faataitaiga o le pateta, e le o aofia ai se aofaiga tele o alkaloids steroidal e mafua ai mea ua faia i luga. O lea la, o le matautia o le po (a itiiti mai o nisi) e sili atu ona mamafa.

Sensitivity to Solanaceae

O se tasi o ituaiga o tagata o loʻo faʻaalia ai le faʻafefe o fualaau faisua i le aiga o le nightshade. O aʻafiaga o le gasegase i ituaiga laau toto e aofia ai:

  • vave
  • urticaria;
  • taʻavale
  • sasaa
  • afaina
  • musika ma tiga faʻatasi;
  • vili
  • manava manava
  • fufulu;
  • toso.
  • tele gaioiga gaosi.

O le auala sili e foia ai le faafitauli o le vavaeese lea o le nightshade mai le meaai i le mataupu. Afai e leai se talitonuga maumaututu o loʻo i ai se faʻalavelave faʻafuaseʻi poʻo le faʻaaloalo i le oloa, ae masalosalo masalosalo, ua fautuaina malosi e le au atamamai e amata ona tausia se tusi o meaʻai ma tusi uma faailoga i totonu.

Isi tagata o le aiga

I le mauaina o le tali i le fesili, o Solanaceae o ni fualaau faisua ia, e le o se mea sili ona taua le taua o le tele o togafitiga faafomai ma teuteuga e aofia ai foi i lenei aiga.

Laʻau faʻafefomaʻi

E ui lava o loʻo i ai ni faʻamanuiaga mo le tino mai togafitiga o fualaau o le aiga o Solanaceae, e tatau ona faʻaaogaina ma le faʻaeteete ma le maualalo o gasegase, talu ai o latou oona. O lenei vaega e mafai ona aofia ai:

  • wolfberries (expectorant, diuretic, choleretic, ma lelei mo maʻi paʻu, e pei psoriasis);
  • belladonna (laulaau ma aʻa - mea sili ona manaia ma antispasmodics);
  • uliuli uila (faʻaaogaina e avea o se puluvaga, sulu);
  • masani le dope (antispasmodic ma sedative aafiaga);
  • tapaa (faʻaaogaina i vailaau faʻapitoa mo togafitiga o faʻamaʻi paʻu);
  • ma isi.

E itiiti se mea e iloa ai o luko o se togafitiga aoga tele.

<

O le mea matagofie teuteu o le po

O laau teuteu o le aiga o le nightshade e matua talisapaia e le au fai togalaau. O nei mea e aofia ai popo petia, faʻatoʻa tapaa tapaa, faʻamaʻafia calico ma isi ituaiga o nightshade. O i latou uma lava e avea o se mea sili ona teuteu o se togalaau togalaau ma e mafai ona avea ma se elemene susulu o soʻo se faʻasologa o fanua.

O lau tapaa teuteu susulu matagofie

<

O le aiga nightshade e matua eseese lava. E ui lava i le uiga le mautonu o tagata fai meaʻai ma fomaʻi agai atu i ai, e leai se faamaoniga e faamaonia ai o pateta, tamato, eggplants poo tamato e mafai ona afaina ai le tino. O le mea lea, e le tatau ona fefefe se tasi e 'ai ia i latou, totoina i luga o poloka a le tagata lava ia ma faʻaaoga vailaʻau vailaʻau e faʻavae i luga o laau o le nightshade.