Laʻau

Thuja smaragd - faʻamatalaga ma le telē, tulaʻi ma le tausiga

Thuja i le faaliliuga mai le Latina o lona uiga "laau taua". E tele lava ina taʻua o le laau o le parataiso, aua o tala anamua e tele tala e fai mai: thtaja e fesootai le lagi ma le lalolagi. E talitonu foi e tuputupu ae i le ogatotonu o le parataiso. O lona atunuu o Asia ma Amerika i Matu.

Thuja smaragd i sisifo

Thuja smaragd o le aiga o Cypress. E mafai ona fiafia ou mata mo le 50 i le 100 tausaga. O se laau monoecious ua i ai se foliga vaapiapi ma le mafiafia.

Thuja mix

Thuja smaragd: faʻamatalaga ma fuataga

Thuja sisifo smaragd e iloga i lona tulaga tulaga ese:

  • o le laau e oʻo i le tele mai le 4 i le 6 m le maualuga ma e oo atu i le 2 mita le lautele. O le eseesega i le tuputupu ae e faalagolago i le eseesega. I le vao, o le maualuga e mafai ona oʻo i le 70 m;
  • E i ai sona pale paleni, lea e ufiufi i nila. Mai lea mea, e fiafia le au tusitala e fausia ni mea taua matagofie, e avea o se teuteuga o soo se fanua;
  • i le tautotogo, e aliali mai pulu lanu enaena i luga o le laau, lea e pau i le amataga o le taumalulu malulu;
  • i Rusia o loo i ai ituaiga e lua - o se laau e lanumeamata ma se lanu auro;
  • e maua ai se manogi manaia matagofie.

Maʻeu le saoasaoa o le thtaja smaragd tuputupu ae

Thuja sisifo e tupu malie. Mo le tausaga na te faaopoopoina le 10 cm le maualuga ma le 5 cm le lautele.

Totoina ma le tausiga

Thuja Brabant - faʻamatalaga ma le telē, tulaʻi ma le tausiga

Ina ia totoina se laau malosi ma maloloina, e tatau ona e mafaufau ma le totoa i auiliiliga. O le afa o le faʻamanuiaga e faalagolago i le nofoaga tonu e totō ai le fale. E fiafia tele Thuja smaragd i le la, peitaʻi, e le aoga le faatagaina o le laau ia i ai i le la i le aso atoa, aua o le a taʻitaʻia e le aʻau le maʻi, ma o le lanu blue e le taliaina le taumalulu.

Mo faʻamatalaga! O se tulaga taua mo le totoina o le leai lea o ni kopi.

E ui lava o le laau e mafai ona tupu lemu i fugafuga ma le omea, e sili atu le totoina i le eleele mama. Ina ia faia lenei mea, faʻafefiloi peat, turf land ma oneone.

Tuyu e totoina mai fatu ma tipi. O le tuputupu ae mai fatu o se faiga faigata ma le taimi e alu ai. Mai le vaitau o le lūlūina o mea totō ma ao le i toe totoina i le eleele, 2 i le 5 tausaga e mafai ona pasia.

Cones e selesele i lena tausaga pe a fua mai le laau. E tuʻuina i se nofoaga mafanafana, o loʻo latou tatala ai, ma o le a fufulu fatu. Naʻo faʻataʻitaʻiga tetele e filifilia mo le luluina.

Cones ma fatu

O le lelei o le faʻateleina o se faʻataʻitaʻiga mai fatuga o fatuga o le a malosi ma o le a matua faʻaleleia atoatoa i le tau o le itulagi.

Mo faʻamatalaga! O le le lelei o le auala e aofia ai le le mautonu. O fatu o lenei papatusi faataitai e mafai ona taoto i le eleele mo le tusa o le 6 masina e aunoa ma le faʻaalia o ni faʻaaliga o le olaga. Ma o le toe lua toe foʻi o le le lava lea o mea eseese.

Mo le faagasologa o le tuputupu aʻe o le thuja mai fatu ina ia manuia, e tatau ona e tausisi i tulafono patino:

  • o fua e totoina i le oneone susu ma ufiufi i se ata vela;
  • o le fatuga i le lumanaʻi e tuʻuina i totonu o se pusaaisa poʻo se nofoaga malulu mo le 2 po o le 3 masina faʻatasi ai ma le faiga o le vevela e tusa ma le 6 ° C;
  • lūlūina e tatau ona taofiofi, ave faʻasolosolo le ata tifaga ma faʻamaʻalo ina ia le faʻaopoopo le condensate;
  • ia Fepuari, o le laau ua totoina i le eleele ua saunia mai eleele eleʻele, peʻa ma oneone. Mo le faʻamoemoe o le faʻapalapalaina, faʻafefeina le eleele i se vailaʻau faʻasaina. Laʻau tuʻuina i totonu o se potu e iai le maualuga o le vevela o le 20 ° C;
  • pe a tutupu mai le totogo, e siitia atu i se nofoaga malulu ma maua ai le malamalama lelei;
  • 2 taimi i le masina e te manaʻomia e faia ai faʻamalaʻau o le mineral i le palapala;
  • pe a lua tausaga le matutua, o le a suavai. I le tau mafanafana, o pusa ma laau e ave i le ea fou ma tuu i se paolo malu;
  • i le tolu tausaga, ua totōina fatu laau i totonu o koneteina tetele. Pe a oʻo atu i le maualuga o le 50 cm, e totoina mai le vasega pepe ile auala mo se nofoaga tumau. E tupu lenei mea e le sili atu ma le lima tausaga talu ona toto fatu.

E faia foi e le Faatoaga le totoina o fatu i fafo. Aoina i le tautoulu, e sili atu le tuʻuina i totonu o atigipusa, talu ai o le laau talavou e foliga mai o le otaota ma e faigofie ona fenumiai ma vao. O lau o le laau e aliali mai pe a 6 masina le matua.

Mo faʻamatalaga! I le 3 tausaga, e talafeagai le totoina o fatu laau i totonu o pusa lapoa, ma a mavae le 6 tausaga, ona aveese loa lea o pusa.

Auala e toto ai thuja smaragd

Thuja Golden Smaragd - faʻamatalaga

E leai se tasi fai togalaau e mafaufau pe faapefea ona toto thuja smaragd ma pe fia le avanoa latou te manaomia.

Laasaga agaʻi i lea laasaga i le laasaga:

  1. E tatau ona eli se pu ma le limasefulu o le tusa ma le mita ma le loloto e le sili atu i le 80 cm.
  2. Laina le pito i lalo i se alavai, ona sasaa lea o le eleele i totonu o le lua, faʻafefiloi ma le 2 tbsp. suauu ma mineral fertilizers.
  3. O le fatuga ua tuʻuina ina ia maualuga le ua i luga aʻe o le luga.
  4. Afai ei ai se manao e fausia se pa mai thuja, ona totoina lea o laau i se mamao mai le tasi ma le sili atu i le tasi le mita. Mo le tuputupu ae fua, e te manaʻomia 2-5 m i le va o laau. O pa puipui faapena o le a faʻalavelave ai i soo se mea e fetolofi, lea latou te faia ai foi puipui.

Thuja toto i le eleele

Tulaga faʻatau

O le masani ona susu e faalagolago i timuga. I aso vevela, e faʻasaina le laau i aso uma e 3. A itiiti ifo i le 10 lita o le vai e tatau ona faʻaaoga i totonu o le laau. Faʻasalaga e faia i le taeao po o le afiafi. E le gata i lea, o le laau e tatau ona sosolo i taimi uma.

Taua! I le leai o se lamala, ua lava lea e faʻafefe ai le suamalie i ni nai taimi i le masina.

Laʻei pito sili

Mo le thja, faʻapea foʻi ma isi conifers, e taua tele le tuʻuina atu o le pusa saʻo. Ae ui i lea, e taua le manatuaina e le aoga le faʻaaogaina o fomaʻi. O le tele o minerale e mafai ona afaina ai le atinaʻe o le laau.

O laei aupito sili e tatau ona faʻaaogaina i le taimi o le totoina ma i le taimi atoa o le tuputupu ae malosi o le teuteu thuja. E ui lava o se tagata matua e iai sona aʻa ma ua mafai ona ia maua mai meaʻai mai le palapala, e manaʻomia foi ona fafagaina.

Fertilizing ua vaevaeina i ni vaega:

  1. Pe a totōina, faʻapipiʻi le pefu paluga i le palapala. 3 kilokalama o le paʻu o loʻo pa'ū i totonu o le tasi pu, lea ua sausau i lalo, ma ua faʻafefiloi le pakete faapaleni ma le palapala. A maeʻa lena mea, latou te le faia ni fomaʻi mo le tausaga atoa.
  2. O laʻei pito i luga e faia i le tautotogo. O mea e gaosia i le minerale ua faʻaofiina i totonu o le palapala, lea e aofia ai: nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, uʻamea ma isi mea aoga. E tupu lenei mea i le amataga poʻo le faaiuga o Mati, e faʻalagolago lava i tulaga o le tau. Afai na le mafai e le thtaja ona faʻataunuʻuina le taumalulu, ona e manaʻomia lea e fesoasoani ia te ia ina ia malosi. Mo lenei, aʻa e talafeagai.
  3. E taua le fafagaina o laau i le tuai o le taumafanafana. A o faagasolo lenei vaitaimi, e faʻaaogaina le humus, e le na o le fafagaina o laau, ae puipuia ai foi mai le galo.

Taua! E leai se tulaga e tatau ona faʻaaogaina ai le faʻamafanafanaina o loʻo aofia ai le suka i le taumafanafana. E na o Mati e aumai ai.

O tagata faʻapitoa i le mafanafana e tuʻuina atu tulafono laiti mo le faʻamaʻi:

  • E le mafai ona e faʻaopopo ni laei eseese, lea e toetoe lava o le tino lava lea. E mafai ona tulaʻi mai i luga;
  • i le va o fomaʻi o le palapala e tatau ona pasi ifo i le 2 vaiaso;
  • le aso ao le i faʻamamaina le faʻamaina o le eleele;
  • i le tautoulu, ua taofia uma le fafaga.

Vaega o le tausiga o le taumafanafana

Thuja Holmstrup - faʻamatalaga ma lapoa

I aso vevela vevela, e tatau ona puipuia le thuja mai le vevela o ave. Mo lenei mea, o se tamai fale i luga aʻe o se laau e talafeagai.

O taimi taʻitasi, e tatau ona aveeseina vao ma toesea ai iniseti. O le tatalaina i taimi uma o le eleele o le a maua ai le lelei o le ea e sulu ai aʻa i le okesene.

E aoga le mulumuluina o le palapala i le tausaga. O lenei mea o le a puipuia ai le nofoaga mai le fausiaina o vao ma taofia ai le susu.

Laʻau palapala

Sauniga o le taumalulu

O fualaau laiti o le tausaga muamua o le olaga e tatau ona ufiufi. O laau matutua e mafai ona ola i le taumalulu i fafo. I luga o laau toto latou te fausia ai se faavaa ma fetaui ma mea e le o lalaga papaʻe. O lenei mamanu o le a mafai ai e le kiona ona alu ifo mai le pito i luga, ae le o nofo i luga o lala o laau.

E tatau ona e tausia le aʻa, a leai o le a mago le laau. Ina ia faia lenei mea, o laulaau e fefiloi ma le eleele ma sausau i luga ole saite. O lea faʻafefiloi o le a fesoasoani e taofiofia le susu i le palapala, ma o laʻau palamole o le a avea foi o le faʻagola.

Sauniuniga mo le taumalulu e faia i le tautoulu seia pa'ū le kiona.

Taua! I le taumalulu, e tatau ona faʻamautinoa e le taoto le kiona i luga o le gala, a leai e mafai ona poloka le nila.

I le amataga o le tautotogo, aua le faanatinati e tatala le laau. E ono aafia i le susulu o le la. E tatau ona e faʻatali seia maeʻa le eleele, ma o le vevela i fafo o le a taofia le vevela i luga o le zero.

Tofiga

O le faalauiloaina o le Thuja i le fale e tupu mai i le fesoasoani a fatu, lala ma fasilaau. E tusa ai ma le totoina o fatu ua maeʻa ona taʻua i luga, ma o le a tatou taulai atu nei i auala laiti o le toe gaosia, lea e aofia ai lau ma laau.

Ina ia mafai ona amata paranesi, o loʻo tipiina le 'upega taʻavale i mea faʻaolaola tuputupu aʻe ma tuʻuina i totonu o se pusa. E tele lala e mafai ona totoina i totonu o le ipu e tasi, sili ona taua, ia tumau i se mamao o le 3-5 cm i le va oi latou.

I le tautotogo, e mafai ona tuʻuina atu ni laau malolosi i totonu o le fale lauʻeleʻele, ma i le taumafanafana ua uma ona totoina i se nofoaga tumau.

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia

O le faʻaleleia o le auala e ala i le tipi o le faigofie. O lenei faiga e faia i le tautoulu. O auala malolosi ma maloloina e faʻaaogaina e pei o le totoina o mea. O seleni e le tatau ona laʻititi pe matua. E tatau ona filifili vaʻalo mai le ogatotonu o le ogalaau.

Taua! E filifilia malosi ia seleni, ae leʻi faʻavae. E tatau ona taʻe i latou ina ia tumau pea se fasi laau i le pito. Ua taʻua o ia o le mulivae. O le umi o le 'au e tatau ona oʻo i le 50 cm.

Ua totoina nei laasaga i le eleele ua saunia, lea o se paluga o peat ma eleele lau. E ave tutusa i latou.

I le faagasologa o le toe gaosia, e tatau ona mulimulitaia fautuaga nei:

  • o lau laʻau e tatau ona faʻaumatia, ma o mea e totoe e le tatau ona paʻi i paʻu;
  • e manaʻomia lou faʻapipiʻiina o se fale lauʻeleʻele mo le au, aua o se fagu malamalama manino e talafeagai;
  • Ua tuʻuina totō i se mea mafanafana. E le sili atu i le 70% le maualuga o le suavai, ma o le vevela e tatau ona oʻo i le 23 ° C, a leai o le a tupu le totogo;
  • O le mea lelei o le a le faʻasaina ai le suamalie i lalo o le aʻa, ae faʻamalosi e le aunoa.

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia

Afai e aliali mai ni pine fou i luga o le vao, ona lelei lea ona maua aʻa. Ae peitai, e le tatau ona e faanatinati e toto se laau i le palapala. Muamua, e tatau ona faʻamalosi le fale koli, ma faasolosolo malie le masani i le vavaeina o le ea fou.

Tuiva needles yellow yellow: mea e fai

O le toʻatele o fai togalaau latou te maofa pe aisea ua liliu ai le thuja i samasama. E tupu lenei mea mo le tele o mafuaaga. O mea taua e aofia ai:

  • faiga masani. O le laulaau o nila e oti pe a mavae le 3-5 tausaga, o le mea lea e liua ai le lanu samasama ma faʻapala;
  • suiga masani. I le taumalulu, o nisi o ituaiga o thuja e maua ai se auro apamemea auro;
  • eleele le lelei filifilia. Afai e toto le thuja i le oneone oneone, ona leai lea o le susu, lea e vave ona alu i le eleele, ma o le a liu samasama le fatu. E le lava mo le totogo o meaʻai i le eleele eleʻele, ae e mafai ona paʻu le vai i totonu o peat ma o le a pala le laau;
  • mea sese pe a tuua: le lava le suāsusu, faʻamaina le totoina, moli matitiva, le lava le maika, nitrogen ma le uʻamea, vevela i le ea maualalo;
  • o le i ai o meaola faalafua: fuainumera iniseti, minaina o moa, moth leaf, spider mites, etc. O nei parasite e le o mafaufau e ai le vaega o le arborvitae. I le taua e tatau ona faʻaaoga ai iniseti;
  • faʻamaʻi faʻamaʻi, tutusa ma le launiu: lanu enaena, susulu le paʻu. O togavao o le a fesoasoani i togafitiga.

O le a le mea e fai i le samasama thuja?

Mo faʻamatalaga! Afai e amata ona e tausia le laau i le taimi, ona mafai lea ona lavea ona lau lanu samasama, a leai o le a oti.

O le a le mea e tupu

O ituaiga taatele o thuja i Rusia o ituaiga ia o le thuja: i sisifo, gaogao, ma le geometric.

Ituaiga o Thuja

I totonu o fale mafanafana ma fale i le taulaga, o ituaiga o thuja e masani ona maua:

  • sisifo. I le natura, e ola e oʻo i le 20 cm. O le laau e i ai le paleni e foliga tutusa i le pito i luga, lea e faasolosolo taimi uma. O le paʻu lanu enaena e faasolosolo malie ma tautau i lalo. Cones o se laau e 1.5 cm le umi i le tautotogo ma vave ona pala;
  • sasaʻe. O lenei igoa e faʻamau i luga o se laau, o le mea moni e le o se gaʻo. E sili atu ona saʻo le taʻua o le biota i sasaʻe. O le laau e amata lemu tele. I se tau malulu, e avea e pei o se vao;
  • tagata matua tele i Amerika i Matu. I le natura, o lona maualuga e oo atu i le 60 m. I St. Petersburg o loo i ai ni vaega faataitai e tusa ma le 15 mita le maualuga. Peitai, ona o le vevela o le tau, e masani lava ona malolo;
  • Iapani O lona lauʻeleʻele o Iapani. I la latou aganuu, o lenei laau toto ua taʻua o se tasi o laau paia e lima o Kiso. Sa faasaina foi o ia mai le tipiina. I le natura, o le maualuga o lenei ituaiga e oʻo atu i le 35 m;
  • Korea thuja o se laau laʻau po o se laau ma se pale pale. O loʻo nofo i Korea ma Saina. O le nila e malosi lona manogi ma o loʻo i ai le lanu-siliva-siliva.

O ituaiga uma o arborvitae i sisifo i le laulau:

Igoa tulagaManava lanuFaʻafitauliO faʻamanuiaga
SmaragdEmerald greenTuputupu lemu.Faʻataʻitaʻitū i tulaga fesuisuiaʻi le tumau.
BrabantGreen, ma sui talavou ei ai a latou faʻamatalaga auro.Manaomia le teuteuina e le aunoa (2 taimi i se vaitau).Faʻapupula vave (tusa ma le 40 cm i le tausaga), o le eseesega tele i le va o lenei ituaiga.
DanicaGreenE tupu malie tele.Faʻaalia se fale faʻapitoa teuteu o foliga faʻalanu.
Auro SiliManulele lanumeamata ma lanu mumu lanu meamata.E i ai se pale pale o nilala.O loʻo i ai sona foliga matagofie, o lea e sili atu ona matagofie mo soʻo se mamanu.
KolumnaPogisa lanumeamata.Tuputupu lemu.O se filifiliga taugofie mo hedge maualuga.
TeddyI le tautotogo ma le taumafanafana, lanumeamata, ma le apamemea o le taumalulu.Telegese le tuputupu ae.E tali lelei i lauulu.
HolmstrupPogisa lanumeamataTuputupu lemu.Tetee i le lamala. E tumau lona foliga e tusa lava pe leai se tafaoga.
Yellow RibbonI tupulaga talavou o le moli-samasama, i tagata matutua e lanumeamata, ma i le taumalulu e enaena.Faatasi ai ma le leai o se malamalama o le la, o le a leai sona lanu paʻepaʻe.Lelei mo puipui.
MiriamaLanu samasama ma le moli i le taumalulu.I totonu o le paolo e leai se lanu paʻu.Malamalama lelei foliga ma lanu paʻepaʻe.
WoodwardiLanu lanu meamata lanu.E mou atu i le paolo.Faatasi ai ma le toe foʻi mai o le paranesi vavaeese.
ToaitiitiLulu lanumeamata lanumeamata, ma i le taumalulu mumu lanumeamata.Manaomia oneone palapala.E i ai lona pale matagofie.
FastigiataGreenE sili le fiafia i laufanua leaga.E i ai ni nila vaivai.

Mo faʻamatalaga! Faatasi ai ma le fesoasoani a le thjaja o le a mafai ai ona matua suia le mamanu o le laufanua.

Mai ia mea e mafai ona e faia ai se puipui poʻo ni fausaga matagofie. I soo se tulaga, e faʻaaoga ai le au faʻataʻitaʻi, e mafai ona e tuʻuina atu le saʻolotoga o mafaufauga ma liliu ai se fale mafanafana i se tala moni.