Laʻau

Aucuba - Laʻau Auro o Sasae

Aucuba o se fale teuteu ma le faʻamaina mai le aiga o Garieva. O loʻo nofo i Saina, Iapani ma mauga maualuga o Himalaya. O lenei aganuu matagofie e tosina ai lau lapopoa ma le faataapeapeina o lanu samasama o ituaiga eseese. Faafetai i lenei teuteuga masani, o le aucuba e masani ona taʻua o le "laau auro." O tagata femalagaaʻi na latou fugalaau i Europa i le 17 seneturi. Talu mai lena taimi, i le faʻaopoopoga i le tele o ituaiga meaola, e tele ituaiga o mea teuteu ua faʻaalia. Ua ola i totonu o togalaau ma totonu, ma e le faigata ona tausia togalaau e le masani ai.

Faamatalaga faʻatau

O Aucuba o se laau e fuga ai vao po o se tamai laau. I le natura, o le maualuga maualuga o le laau e 4 mita, ae o totonu o le fale e masani lava e le silia le 180 cm. O loʻo ufiufi i le paʻu lanu uliuli lanu uliuli ma lanu mumu pe lanu enaena i le pito i lalo. O faʻasologa o laʻau paʻu ua faʻasaoina i luga o le paʻu.

O laufanua lapopoa o le petiolate e lanu meamata. E masani ona i ai i luga o le laupepa laupepa, lanu po o fasi pepa o le eseesega o ata. O le uumi o le lau e tusa ma le 13 cm. O loʻo i ai ni pito faʻamau ma e siʻosiʻosiʻi i luga o le veto tutotonu.








O le taimi vavalalata e amata mo le aucuba ia Fepuari-Aperila, peitaʻi, i le fale, o fugalaau e seasea lava. O se faʻaogaina i le foliga o se pulumu po o se panicle e fuga i luga o tumutumu. O laumei laiti e valiina i lanu mumu-lanu enaena. Aucuba o se laau eletise. O lona uiga, o loʻo i ai tagata taʻitoʻatasi ma le lanu male ma le fafine. Mo le palotaina ma le fuaina mai, e tatau ona i ai ia le itiiti ifo ma le 2 tamaʻi tamaʻitaʻi.

A maeʻa le palotaina, o lanu lanumumu mumu (drupes) e sala i pito i luga o lala. I lalo o le paʻu o paʻu paʻu o se fatu se tasi. E le mafai ona e 'aina fua o vine, ona e matua inu lava.

Ituaiga o Aucuba

O le genus Aucuba e matua tauagafau, na o le 10 ituaiga o laau e naʻo le resitala. O nisi nei o:

Aucuba o Iapani. O laau toto e masani ona maua i aganuu. O i latou o vao faʻamafanafana ma laʻau mumu, lamolemole. Petiole leaves e faʻafeagai. O le falalafolafola o le fasi uila o loʻo i ai le pito pito i luma ma le lamolemole pe faʻasolosolo itu. A maeʻa le palotaina, o le pito i luga o le pale e teuteuina i fua moli lanumeamata. O le vailaʻau e tele ituaiga eseese ma lanu lanu eseese. Eseesega:

  • Variegata - lau lanu lanumeamata susulu e ufiufi i fasi lanu papaʻe;
  • Auro Uuro - laʻau ufiufi ua ufitia i fasi auro;
  • Dentata - i lau lanu lanumeamata mumu lanu e iai nifo i autafa o le pito;
  • Picturata - o le ogatotonu o le laʻau lautele o loʻo vali samasama, ma o le a leai ni lanu uliuli e leai ni lanu e iai i pito.
Aucuba Iapani

Aucuba Himalayan. O laulaau lanu meamata lanu uumi ma lauitiiti e maua ai ni togitogi auro e seasea e fuga mai i luga o laau. O fuʻa e amata ia Mati. O faʻalavelave faʻalavelave o le paʻu o le paʻu ua totogo i luga o le tipu. A maeʻa le palotaina, ona suia ai lea i latou i fualaau mūmū sesega ma se ponaivi tele.

Aucuba Himalayan

Tofiga

Aucuba o loʻo faʻasalalau e fatu ma apical, e le o faʻamaonia le vaʻaia. Mo le totoina, e tatau ona e faʻaaogaina fatu fou. E lafoaʻiina mo le 1-2 aso i se vaifofo o le paluga pati, ona totoina lea i totonu o le oneone oneone i le loloto o le 0.5 cm. O pusa na ufiufi i se ata tifaga ma tuu i totonu o se potu ma le vevela o le + 21 ... + 23 ° C. O aso taʻitasi e tatau ona lafoaia ma faʻavasegaina mai le fana fana. E foliga mai o le a foliga lemu ma le faigata i totonu o le 1-3 masina. A maeʻa ona faʻaaogaina lenei fale. Pe a oʻo mai ni laʻau moni se 3 i luga o laau totō, o loʻo faʻafeʻeina i ni ipu eseese ma eleele vaʻavaʻa. O le fugalaau ua faamoemoe e leai muamua nai lo le lona fa tausaga talu ona totoina. E le gata i lea, o lenei metotia o le toe gaosia e le o vave fuafuaina le ituaiga o le laau.

O fualaau o le aucuba e matua faigofie lava, o le mea lea e sili ai ona fiafia le au faifaatoʻaga i le totoina o fatu. Otioti afifi apani na fautuaina ia Mati-Aukuso. E tatau i taʻi taʻitasi ona maua ni laʻau ola maloloina 2-3. O le taina o loʻo faia i le oneone oneone paʻu poʻo le oneone atoa. O le vevela o le eleele e tatau ona iai i le + 22 ... + 24 ° C. E tatau ona suʻeina laʻau i aso uma. A maeʻa ona totoina, ona totoina lea i totonu o ni ipu e eseʻese ma le palapala lafulemu.

Aiga Tausi

Ina ia mafai e laulaau o aucuba ona faatumauina la latou lalelei ma o laau e masani ona faateleina le lapopoa, e tatau ona mataituina le tele o tulafono o tausiga.

O le totoina ma le totoina o laau toto ua fuafuaina mo le amataga o le tautotogo. E manaʻomia lou suʻeina o se ipu tele. E tatau ona sili atu le telē nai lo le taimi muamua, ae le o se mea tele. Pepbles, faʻalautele le omea poʻo vaega o piliki mumu e sasaa i le pito i lalo. O le eleele mo le aucuba e tatau ona lafoaia ma lelei, ma ia iai foi le eletise. O lona tuufaatasiga e aofia ai le laumei ma laʻau lau, laʻau humus, oneone ma peʻa. E tatau ona faʻataunuʻuina le totoina, e pei ona faigofie ona aʻa. E mafai ona taʻitaʻia ai faʻamaʻi. Aʻo faagasolo le faʻatinoga, ua fautuaina e vaʻavaʻai ma le faaeteete i le aʻa ma aveese vaega eleelea.

Aucuba e tatau ona tupu aʻe i se nofoaga lelei. O le laau e sili ona fiafia i le malamalama. E matua talafeagai lava mo ituaiga eseese. Faʻasalaina le susulu o le la i le vevela o le tau poo le aoauli o le taumafanafana. E mafai ona mafua ai mumu.

O le maualuga o le vevela o le ea mo Aucuba e + 20 ... + 25 ° C. I aso vevela, o se vaega o le laʻau atonu o le a leiloloa. I le taumafanafana, e aoga le ave o vao i le ea fou. E ufiufi mai le susulu o le la ma puipui mai faʻataʻitaʻiga. I le taumalulu, e fautuaina le faʻaitiitia o le vevela, ae aua neʻi faʻaitiitia i lalo ifo o le 10 + + 10 ° C.

Aucuba lagona lagona lelei i le potu masani o le susu. E aoga le fufulu i lea taimi ma fufulu ile vai mafanafana 2-3 taimi i le tausaga. I le taumalulu, pe a malulu malulu, taʻele ma faʻaleleia e solia.

Vai le aucub i taimi uma, ae i ni vaega laiti. I le va o le suālaʻau, e tatau ona faʻamamago le eleele 3-4 cm. E mafai e le laau ona faʻasaʻo sina lamala sili nai lo le lolovaia o le palapala.

Mai ia Aperila ia Oketopa, e tatau ona fafagaina le aucubalua i le masina. E fautuaina i le suia o meaʻai paleni ma meaʻai. Mo le faʻaaogaina faʻaaogaina faʻapitoa faʻapitoa mo laʻau laʻau teuteu.

Ma o le vao o le aucubs ei ai foliga matagofie, tataʻi pito o tumutumu mai le amataga. O lenei mea e faaosofia ai le faia o auala i fafo. O tausaga taʻitasi, i le amataga o Mati, ua vavae le aucuba ma ua faʻamaʻaina le pale.

O aʻafiaga ono tutupu

I totonu o potu e maualalo le vevela ma le maualuga o le susu, e ono afaina le aucub mai siama. E mafai ona latou aʻafia aʻa i le taimi o le faʻafeinu ma le faʻavaivaia o le vai i le palapala. Afai o le aucuba leaves e lanu uliuli, o le faailoga lenei o le pala. E tatau ona vavae ese vaega uma o loʻo aʻafia ile laau, faia togafitiga o le fungicide ma suia le palapala.

O le tele o taimi i aucub spider mites, fuainumera iniseti, thrips ma mealybugs nofo. O vailaʻau faʻamaʻi e tatau ona fufulu i totonu o le fagu, aoina iniseti ma togafitiga o iniseti.

Faamalologa meatotino

Aucuba juice o loʻo aofia ai vailaʻau faʻasaina o loʻo i ai ni mea e maua ai antimicrobial. Laʻau e faʻaaogaina i manua ma faʻamaʻi i luga o le paʻu. E tusa lava pe na o le i totonu o le potu, o galuega aucuba. E faʻamamaina le ea ma faʻatau ai foi le salalau o faʻamaʻi ma isi faʻaleaga.

Ae ui i lea, aucuba e ono lamatia. A e galue i ai, e tatau ona e faʻaeteete, aua o vaega uma o le laau e matua afaina lava. A uma ona faʻafesoʻotaʻi le paʻu, fufulu fufulu ou lima. Laʻau puipuia mai tamaiti ma meaola ina ia latou le 'ai fua ma laʻau. E oʻo lava i sina meaʻai suamalie e mafai ona mafua ai le afaina o mea taumafa, manava ita, ma le toto.