Laʻau

Medlar - pe faapefea ona ola i le fale

O le faimalaga i le lalolagi e le gata ina faatamaoaigaina ai lagona o mea na ia vaaia, ae ia maua ai foi se masani i fualaau aina o atunuu mafanafana. I le taumafai ma le talisapaia o meaalofa le iloa o togalaau i saute, o le ae manao foi e tupu se mea fou i luga o lau 'upega tafaʻilagi, e le masani ai mo tuaoi ma le fiafia o le aiga.

E leʻi leva talu ai nei, na amata ai ona i ai le pine i luga o supamaketi Rusia, o tagata tafafao maimoa i Turki po o isi mea. E fiafia tele le au fai togalaau e: ole fualaau fualaau aina pe o le a mafai ona auai i le totoina o laau vevela i le fale.

Fualaau Faʻatau - Medlar

E ui lava i le tele o ituaiga o fualaʻau, ae na o ni nai mea e talafeagai mo le ola i le fale. O le lautele o le 2 oi latou: medina Siamani ma Iapani. Laʻau eseese e ese le foliga mai, naʻo a latou fua e tutusa.

O fuālaʻau 'eseʻese e tosina ai tagata fai togafiti, latou te fiafia i: mafaufau i le auala e ola ai i le fale, o le a le ituaiga e filifili ai. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faamasani ia te oe lava i ona foliga, saili i auiliiliga auiliili pe faapefea ona tuputupu ae le pine, e uiga i tulafono mo le totoina, pe faapefea ona tausi le laau.

Meaola ma ituaiga

E tusa ma le 30 ituaiga o fualaʻau e ola i le lalolagi. O le a la le mea e foliga mai e foliga mai e foliga mai o le tele o le mafaufau e le toatele na faalogo i ai ae leʻi vaaia?

O se fualaau fualaau aina lea mai le aiga o le aiga Pink o Apple. O loʻo i ai ni foliga o le tutu ma le fuga. O le nofoaga e nonofo ai o loʻo i lalo ifo o le itu i saute ma sautesasae o Asia. E mafai ona maua i motu Iapani ma Abakasaia.

O le sili ona lauiloa o le tagata Siamani, lea e taʻua foi Caucasian, ma Iapani - lokva. O nei ituaiga meaola ua aʻoaʻoina e ola e tusa lava pe totonugalemu Rusia.

O igoa o le tagata suʻesuʻe, poʻo le mafaufau, e pei ona latou fai mai i nisi o atunuu, ua tofia i le nofoaga o le tuputupu ae:

  • Abkhaz medled i Abkhazia;
  • Turkish - i Turkey, o iina e taua ai o le au-dunya;
  • Azerbaijani - i Azerbaijan.

Iapani Iapani

O lenei laʻau e oʻo i le 8 mita le maualuga ma o laʻau lapopoa lalelei. I le vao, maua i Saina ma Iapani.

Iapani Iapani

Ona o le maualuga o manaoga i le faigamalo o le vevela ma le faʻasusu, o faafitauli e tulaʻi mai pe a tupu i luga o le eleele.

Siamani Eriobotria

O le igoa lona lua o le masani ezgil. Na folasia mai e tagata Eleni i atunuu Siamani. I le nofoaga o le tuputupu aʻe, na maua ai isi igoa:

  • Apakasa;
  • Crimean.

O laau totino e oo atu i le 3 mita le maualuga, e le lelei. Tetee i le kiona. Lagona lelei i vaega o mafanafana mafana ma vevela vevela.

O le amataga ma le faʻamatalaga o le faʻaalia mai o le tagata Iapani

Tauvaga o le Caucasian - togavao i fafo i totonu o le togalaau

E sili atu ma le afe tausaga talu ai, na vaaia ai le laau i Iapani, o lea ua mafai ona maua i Asia uma, o atunuu o Sasaʻe Tutotonu, o le konetineta Amerika ma le Metitirani.

Tupu aʻe i le foliga o se laʻau mūmū po o se vao. Oval e oʻo atu i le 25 cm le umi e pei o laulaʻau paina, o lona pito i fafo o loʻo manaia, o le pito i lalo ma se fulu matala.

E fuga mai ia Novema ma Tesema. O fugalaau e laiti, e oʻo i le 2 cm le lautele, ma e lima paʻe-paʻepaʻe pe samasama ma samasama-lanu meamata, faʻapipiʻi foliga i lalo o le panicles. Latou te tatalia le malulu e oo i le -5 ° C.

Lokva fuga (meli a Iapani)

Medlar, o le a se fualaau suamalie, e mafai ona taʻua fua o fualaau o le tausi? O le ovary e aliali mai i luga o pine. O le paʻu e tupu i Aperila-Me. Fualaau suamalie suamalie ma se lanu samasama poo le lanu moli fufulu fasi pepa o 10-12 fasi pepa. Mafiafia, faatasi ai ma le maualuga o le lua vaelualua lua, tutusa i le tofo i le apricot poo le plum, o nisi latou te fai mai e foliga tutusa i latou i cherries, strawberries ma pears. Taumafai e oo atu i le 100 g.

Mai fua e mafai ona e kuka ai:

  • siamu;
  • lole;
  • teli;
  • le sese.

O fualaau lelei e sili atu ona lelei ona 'ai, e mauʻoa:

  • vitamini (A, vaega B, C, E, K):
  • elemene o elemene (iodine, magnesium, potassium, selenium, phosphorus).

O le 'ai o fua o le a fesoasoani e faʻaumatia faʻamaʻi pipisi, faʻamaonia le galuega a le manava.

O le amataga ma le foliga mai o le tagata Siamani po o le Crimean

E faapefea ona ola le mango mai fatu i le fale

E maua i le vao i atunuu o Asia Minor, Iran, Balkan ma Crimean peninsula, i le Caucasus. E tupu i le vaega Caspian ma i setete o Baltic.

Faʻalogo lelei! E naʻo le pau lenei o le ituaiga o moa lea e toʻa.

O se tamai laʻau talatala ma laʻau uumi umi o lanu lanumeamata lanumoana. I se tagata matua, o le ogalaau e oʻo atu i le 15 cm le lautele, e ufiufi i se paʻu paʻu o se fulufulu lanu enaena. I luga o lala o laau talatala laiti. O aʻa e malosi, e papaʻu mai le fogaeleele. E teuteuina le teuteuga ile lau o le lau, ma maua ai se lanu mumu sesega i le tautoulu.

Mamoe i le amataga o le tautotogo. O fugalaau e foliga mai e paʻepaʻe, pe a mavae sina taimi latou te maua ai se kulimi piniki, o loʻo i le pito o le tipu, e pei o le apu, foliga mai o le manogi o aluni.

Fugalaau Eriobotria (Medlar Siamani)

O le ovary ua faia i luga o pupu vine o le tausaga talu ai, o fua na fua i le tautoulu. Latou te mausali, pei o se lapisi lapopoʻa, e 5 fatu. E i ai la latou laʻau o le terracotta, lapotopoto i foliga, e oo atu i le 5 cm le tele. E mamafa le paʻu. Fou e le faʻaumatia ona o le astringency. A uma ona matua i totonu o le pisa, o le a mafai ona faaleleia atili le tulaga. Latou te tofo pei o le apu i le quince.

Suʻeina o moa i le avanoa

O se taimi tatau mo le faʻaaogāina o le amataga o le tautotogo po o le autumn, aʻo leʻi oʻo i le malulu.

E faʻafefea ona tupu se aluna mai se fatu i le fale

A o lei totoina, e tatau ona e filifilia se nofoaga i le togalaau. E tatau ona maitauina o le a le tupu le moa i nofoaga o loʻo i ai se latalata lata mai o le vai. O se mea faʻapitoa, ae lagona lelei foi i nofoaga paolo, ae o fua o le a faʻaitiitia.

Tulaga sili ona lelei

O le Medlar e le faʻamaualuga i le ituaiga o palapala, ae o le mea e le faʻamaoni poʻo le eleʻele acid sili ona lelei.

O se eria e iai le suavai i le eleele e le talafeagai foi mo le totoina o se laau. O se nofoaga ma le maualuga o le eleele 1 m mai le fogaeleele e le tatau ona filifilia mo le totoina. I le faaopoopo atu i ai, e tatau ona amanaʻia le faʻamoemoe ma le vai i le timu.

Faamatalaga faaopoopo. A filifilia se nofoaga, e tatau ona e amanaʻia le tele o le 'upega tafaʻilagi, lea o le a lelei mo lona tuputupu aʻe. O le nofoaga i lalo o le tasi fatuga e 1.5x1.5 m. E le aoga le totoina o isi laau i luga o lenei teritori o le a maua ai meaʻai mai le eleele.

A o lei totoina, ua aveese le elepue mai le nofoaga ua filifilia ma ua eli se lua o le lapoa manaomia.

Laasaga taʻitasi i lea laasaga

O le totoina o se fatuga e faigofie. O le faasologa o galuega faatino:

  1. i totonu o le lua sauniuni e tuʻu ai se alavai faʻavaivai;
  2. faia ni fomaʻi faʻapitoa i le faʻaopoopoga o le fala o le ponaivi;
  3. i le ogatotonu o le lua faʻavae se fatu;
  4. i autafa o lea latou te tietie i se lagolago mo le faʻapipiʻi;
  5. faʻafeinu;
  6. moe i le palapala;
  7. afaina;
  8. mulch i le faaopoopoina o se apa o le faapalaga poo le humus;
  9. faʻapipiʻi le seedling i le lagolago.

E mafai ona totō Medlar i luga o le vao, quince pe pi. Mo ituaiga eseese o le pine, latou te filifilia a latou metotia o le toe gaosia, ona o eseesega o foliga. E talafeagai lelei le metotia o fatu mo i latou taʻitasi. Ua saunia le eleele mai le faʻafefiloi o le oneone, humus, fanua o le turf ma le fanua i vaega tutusa.

Mo faʻamatalaga. E faigofie ona faʻalauiloaina le pine Siamani e ala i le taoto; mo le tagata Iapani, o le auala e tipi ai e talafeagai.

Laʻau

Mo otaota, e faʻaaogaina lala o le tausaga ua mavae. O le seleselega na oti ma se umi o le 15 cm ma lua atinaʻe. Ina ia le aofia ai se faʻalautele tele o le susu, o le afa o laulaʻau mai le pito i lalo e aveesea. O vaega e togafitia i le pefu laupapa e faasaga i le pala ma siama. I le pito i lalo o le ulo, ua taatia ai alavai, lea e avea o se puipuiga mai le faaleagaina o vai ma le pala o aʻa.

Liligi le palapala ua saunia. Faʻamau i luga o le meaʻai, faʻalauteleina i le 4-5 cm ma faʻaleleia le palapala, faʻamalieina lelei. I totonu o le 2-3 masina, ua aliaʻe ai aʻa. Ua saunia le vaeluaga mo le totoina i totonu o se ulo.

Tuputupu ae ola i le ponaivi

E faʻapefea ona totoina se pine mai le fatu i le fale? O lenei metotia e sili ona umi i le taimi - o le a mafai lava ona totoina fatu i totonu o le tausaga. Faʻaaogā ponaivi fou e maua mai i le fusi aʻo lei amataina le faʻatinoga.

A o le lūlūina, o le fatu ua faʻafefiloi i le vai mafanafana mo le 24 itula. Mo le fuafuaina o le fua o le germination, o le a faʻaaogaina ia mea fou, e le talafeagai mo le totoina.

Ripen fua o le pine Siamani

I le pito i lalo o pusa ma lua faʻavaivai, faʻagasolo le alavai faʻapala, ia saunia le faʻafefiloi o eleele palapala mai luga.

O ponaivi lelei filifilia e totoina i le tasi i totonu o ipu ma sua susu i le loloto o le 2 cm. Ua faʻapipiʻiina i totonu o se potu pupula ma le vevela o le 10 ° C, ua ufiufi i se ata. O le eleele e tatau ona teuina ile susu i le faʻafefe 2-3 taimi i le vaiaso.

I le masina, o le a aliaʻe muamua le tupu muamua, lea e tatau ona faʻamalosi i aso uma ma aveese le faʻasalaga mai le ata tifaga, lea e mafai ona afaina ai maʻi.

A oʻo i le maualuga o le laau toto e oʻo i le 2 cm, e aveeseina le ata tifaga ma toe faʻaofiina pusa i se mea vevela. I le tau mafanafana, e mafai ona ave i fafo i le ea fou e ala i le tuʻuina i luga o le faapaologa po o le faapaologa. E talafeagai le tuʻuina atu o puipuiga mai vaʻavaʻa, matagi ma vevela vevela.

Faʻalogo lelei! O fualaau e ola e oʻo atu i le 15 cm goto i totonu o ipu loloto e faatumulia i se meaʻai o peat, humus ma oneone lapoʻa. I atunuu e iai vevela vevela, o fatu e totoina vave i le tautoulu.

Tuʻu

I le tautoulu, o se tipi ua faia i le paranesi i luga o le cortex, ua togafitia i se aʻa tuputupu ae e faaosofia, totoina i le eleele, ma faamau i se faavaa. Fafasi i le eleele, susu ma faʻafefe lelei.

I le mavae ai o le 2 tausaga, o le aʻa pakiaka e fai ma ona aʻa, ma e tele ni lala fou e tutupu.

Vaevae tuʻufaʻatasiga mai le matua matua pe a maeʻa le pito o le laʻau ma faʻapipiʻi i le avanoa ua tuʻuina atu. O le tagata tupu olaola o le a amata ona fua mai i le 3 tausaga poʻo le 5 tausaga.

Tausiga mo le mafaufau

Medlar o se laau e le ese lona tausiga mai le tausia o laau fua masani.

O le teuteuina e faʻaaogaina e fausia ai le pale, faʻaopoopo i ai le fufulu mama, pe a tatau ai ona aveese lala vevela ma faaleagaina.

Medlar Siamani

I le tautotogo, o le teuteuina o le teuteuga e faia ina ia mafai e le laau ona taitaia ona malosiaga i le faatulagaina o fua.

Mo le puipuia o le pine mai iniseti e faaleagaina ai le laau, o mea iniseti e felauai. Toto faalua i le vaitau. O lenei fualaau toto e manaʻomia ai le faʻafeinu ma le talafeagai i luga o laei.

Tulaga faʻatau

Faʻafeusuai le fausiaina o le laau, e tatau ona e faʻamautinoa e leai se faʻafefe ma le faʻavaivai o le vai i le lio tafatafa.

Faʻalogo lelei! I le vaitau o le fugalaau ma fualaau aina, o le suavai e tatau ona faia i taimi uma, a leai o le a faʻamago le eleele, lea o le a taʻitaʻia ai le faʻaitiitia o fua.

Laʻei pito sili

O fualaau ma laau talavou e masani ona fafagaina: 1 taimi i le 3 vaiaso. Mo tagata matutua, e 23 taimi i le taimi e lava.

O se faʻafefiloi o mullein ma fugalaʻau faʻapitoa: peʻa, compost, meaai falaoa e lelei mo lenei faʻamoemoe. Na faʻafefete le supalu i le vai i se fua faatatau o le 8: 1. O laei masani e maua ai le faateleina o le gaosiga.

O le faamasani i le mea o loo i ai, o le mautinoa o le laau e sili ona teuteuina, faatasi ai ma le manaia lelei ma le aoga o ana fualaau auro, ua faaauupegaina i faamatalaga e uiga i togalaau ma togafitiga, e mafai ona e taumafai e totoina ou lava lima fualaau e le masani ai e mafai ona teuteu ai soo se fale.