Fualaau aina

Moli pine: o se uiga mataʻutia i ou tagata

Moths - O se aiga tele lea o pepe o manu feʻai, e faʻailoaina le sili atu ma le 1500 ituaiga eseese, o loʻo nonofo i le teritori o Rusia. O le tasi oi latou o le pine pine - o se iniseti, ona o le tele o taimi na mafatia ai vaomatua o le atunuu.

E mafai ona aliali i luga o le itu atoa o le pine pine, e aofia ai le totonugalemu ma matu o le itu i Europa, le Caucasus, le Urals, ma le Altai. O se numera tele o lenei meaola pe a maeʻa se osofaʻiga tele e masani lava ona i ai mo le isi 7-8 tausaga.

Faʻaaliga ma eseesega mai isi meaola

E pei o isi moth uma o le moth aiga, o le tasi lenei o se tino mumu laitiiti, e lautele le maualuga o apaʻau ma toe foi i tua. O le mea lea, o pine e ese mai isi naʻo le lanu.

FESOASOANI! E tusa ai ma ona uiga i fafo, o le moli e sili ona talitutusa ma ia, ona lanu samasama-lauulu ma ni lanu enaena uliuli.

Tama - e iai sona apaʻau e 30-38 mm, o le lauulu uliuli, selu. O apaau o loʻo i ai se lanu uliuli enaena, ma sina lanu paʻepaʻe pe samasama. I le pito i lalo o apaʻau o loʻo iai ni mea tetele e toetoe lava tafatafa tafatafa. O le tino o le butterfly e vaapiapi ma pouliuli i lanu.

Fafine - e iai le tele o apaau 32-40 mm, mumua lanu samasama-lanu enaena, foliga faʻavevela. O le lanu sili o apaau o le enaena enaena. O le pito i luga e samasama-papaʻe, e pei o le lanuina o apaau o le tane, i le pito i lalo e pouliuli, ma e leai se tuaoi manino. O le fatafata ma le manava e tele atu ma sili atu le mamafa nai lo le tane, ma o loʻo i ai se lanu mama.

Anufe - pe a uma ona vele mai fuamoa, e umi lona 3 mm, e matuā lanu meamata i le lanu samasama. I le isi laasaga o lona olaga, e maua ai lona lanu masani-lanumoana-lanu meamata-lanumeamata, o le lanu tele e tolu lanu paʻu umi o lanu paʻepaʻe lea e pasi atu i le ulu. E oʻo atu ile anufe matutua i le telē 22-31 mm. E tolu o latou vae i totonu o le fatafata, tasi i le vaega o le manava ma le isi mea sese.

Pepa pepe - e umi le 11-14 mm, muamua lau lanumeamata, ona avea ai lea ma se lanu enaena. E i ai lona pito pito sili.

Ata o moth pine:

O le a le mea e aina ai moth pine

O le meaai autu o le iniseti o ni pine pine. Ae i nisi tulaga, e mafai foi ona fafaga i luga o laau, fir, arasi ma isi conifers.

E le gata o faʻatoʻaga faʻaleaganuʻu e mafai ona pagatia, ae faʻapea foi fale tausimai, mea teuteu, togafiti a le tagata lava ia. O le tulaga sili ona lamatia o foliga o moli o nofoaga e maualalo le maualalo o le toomaga, faatasi ai ma le maualuga poʻo le maualuga.

O le pine pine i le tele o fuainumera e amata ona faateleina i le taimi o se vevela vevela vevela, ma pasi i se tau mafanafana. I lalo o ia aiaiga, e mafai e caterpillars ona faʻaumatia vaega tele o vaomatua.

TAITAI! O le osofaʻiga i le 1940-1944 na ufitia ai le vaega atoa o Europa o le USSR.

Pines ua leiloa lo latou pale ona o se mea na tupu e leai se taimi e toe faʻafoʻisia ai i se vaitau puupuu ma amata ona faʻamago. I le lumanaʻi, o laau faʻavaivaia e mafai ona pisia i le tele o meaola faalafua - paʻu paʻu, paʻu, ma isi. Latou te fafaga muamua i lalo o le paʻu, ona amata lea ona sosolo i luga o le fafie.

Mo 1-2 tausaga, ua matua faaleagaina le laau ma ua le toe aoga lona tau mo le tamaoaiga ma ua le toe mafai ona faʻaaogaina mo manaoga tau fale gaosi oloa.

Tulaga o le atinaʻeina o manu

E mafai ona aliali mai i luga o le vaomatua i le va o le masina o May, ae o le tele o tufatufaga e masani ona tupu i le ogatotonu o Iuni - i le amataga o Iulai.

O le faʻaogaina o le folasia e tupu ma o latou foliga mai i le amataga o le taumafanafana. A maeʻa lena mea, ona tuu lea e le fafine i luga o fagu tuai fualaʻau, i laina e oʻo i luga 32 fasi vaega i taʻitasi (e masani lava 4-7 vaega). I le tulaga o se osofaiga tele, latou te ono aliali mai i luga o nila o le tausaga oi ai nei. O le fuainumera o fuamoa mai le tasi pepe lele e 80-230 fasi vaega.

O le atinaʻe e tupu i totonu o le 3 vaiaso, ae i tulaga lelei mafanafana (vevela +25 tikeri) e mafai ona tupu i le 8 aso.

I le taimi lava e maeʻa ai, e amata ona fafaga e anufe. I vaega muamua o le olaga, latou te sosolo atu i totonu o le togavao uumi, ma mulimuli ane ao tuputupu ae, latou te tosoina i itu uma, ae aunoa ma le faaleagaina o le ogalaau ma le faavae. I le tulaga matua, o le a faʻaaogaina uma ia nila.

FESOASOANI! I le taimi o lona soifua, o le anufe moth e fasi pe tusa ma le 100 aula, pe 3.5 kilokalama.

Meaʻai e tupu i le po. Muamua, ua faʻaumatia ia nila o le tausaga ua mavae, ona ave lea o anufe mo le fou, e faʻaauau pea seia oʻo i le taimi o le tautotogo. Ia Oketopa, o meaola faalafua e alu ifo i le palapala i totonu o le palapala, pe a fai ai le pupotu. O le manumalo i lea mea.

E afaina ai le lafu i le amataga o le mafanafana o le tau ia Me ma le amataga o Iuni, a maeʻa ona toe fai le taamilosaga.

Metotia o tauiviga

E oo lava i le amanaia o le mea moni e faapea, o le pau o paina ua uma ona faaleagaina, ua i ai se fuataga o le a mafai ai ona faalavelaveina le lio i le taimi o le liua o anufe i totonu o le pupae, ma avea ai ma lafu susulu.

Mo lenei mea e te manaʻomia:

  • I le tautoulu e faʻaputu uma ai lau paʻu'ū, olala ma paʻu o le mutia i nai vaega;
  • Auina atu i ai iina mo le fafagaina o manu, mo se faataitaiga, puaa po o 'oti, lea o le a eli i luga o faupuega ma le eleele, mauaina ma le' ai o papeti.

I le tele o taimi, o le vave kiona e mafai ona faʻaitiitia ai le faitau aofaʻi o le anufe anufe.

Fesoasoani tele mo le puipuia o osofaiga, faʻapea foʻi ma le faʻafanoga o se meaola ua leva ona faʻaalia, e mafai ona tuʻuina atu:

  • Aneti, uʻamea, moa, pusi ma isi manu o loʻo fafaga i iniseti;
  • O manu felelei eseese.
I le foliga mai o se numera tele o papeti, e tatau ona togafitia le vaega atoa ma iniseti ma sauniuniga faʻalaʻau (faʻamalositiga-tapulaa faʻatapulaʻaina, neonicotino ma pyrethroid).

Mo le puipuia poʻo le faʻaleagaina o meaʻai i luga o le fanua, faaaoga:

  • Autumn eli faataamilo i laau e faʻaumatia ai laʻau o loʻo taʻitaʻia pupotu i le palapala;
  • Laʻauina o laau faʻatasi ai ma meaola faʻapitoa i le taimi o foliga vaaia;
  • Totoina o paʻu i luga o laau ma faʻapipiʻi faʻamalosi e tosina mai ai anufe faʻapipiʻi mai fuamoa.

Moli pine - o se meaola matautia e ono aʻafia ai pine ma isi vaomatua. E fafagaina ana anufe i luga o nila, o se taunuuga, o le laau e vaivai, mimiti, ma e mafai ona 'aina e alalaʻau ma isi iniseti.

Ina ia taofia le osofaʻiga o moa, e tatau ona tosina atu manulele i vaomatua, faʻaleleia fofo, puipui manu laiti iniseti.