Maota, fale mautotogi

O a ituaiga o moa? Kapisi, poplar, rowan ma isi, foliga vaaia ma le ata, o le afaina

Moths e laiti ma e foliga mai o le lalelei o le lapataiga, lea o le mea moni o ni meaola leaga.

E mafai ona latou faʻaaogaina lelei meafale, furs, laau toto, meaai.

Mo le puipuia o mea leaga na leiloa, e tatau ona e iloa lelei pe o le a le mole ma tali vave mai i le osofaʻiga.

Ituaiga o moths: ata ma faʻamatalaga

O tagata uma o le aiga e vaevaeina e vaisu. E i ai ituaiga nei:

  • laei'ai i mea e vela;
  • saito (meaai), lea e sili atu ona fiafia i gaʻo (sili atu i luga o le tau faasaga i moth);
  • meafalefaaleagaina o fafie, mea e teu ai meafale ma meafale i totonu;
  • mushroom (fualaau aina)osofaia o fualaau mamago, nati, maso masima;
  • ofu talaloafafagaina i luga o faletusi masani.
  • solononofo i faleoloa. O le tincture e faavae i luga o ona vae o loʻo i ai le tele o mea tau vailaau.

E le gata i lea, o loʻo iai ni moa e 'aina togalaau ma togalaau, faʻatoʻaga o le fanua.

Kapisi

Iniseti laitiiti ae matautia tele, o le fili o laau uma faasatauro.

Mafaufau. O le apaʻau e le sili atu i le 15-17 mm. O lanu e taatele i le lanu enaena, lanu enaena ma le paʻu. O le pito i luma o le laʻau e teuteuina i se lagomeli malamalama, le pito i tua - o se uumi umi.

O le fuamoa. O loʻo i ai se liona malamalama poʻo se lanu lanu meamata lanu, foliga faʻalelei.

Larvae. I le taimi muamua e leai se faʻataʻitaʻiga, ma le matua, muamua valiina i le lanumeamata, ona faia lea i se lanu uliuli enaena. O le anufe o le tausaga mulimuli o lona umi e tusa ma le 1 cm.

Faʻaleagaina e mafua mai i anufe o tausaga uma. E matua taua, malosi faaleagaina le ulu ulu ulu, fualaau vaʻai, susulu, vevela, radisa. O se taunuuga oa latou gaioiga, o fualaau faisua e le maua ai foliga vaaia, vave ona vave, ma ua le lelei ona teuina.

Vaega o le fomu. Kalama Cabbage - cosmopolitan, tufatufaina i le lalolagi atoa. E mafai ona maua i soo se mea.

E lele lelei, o lea e ola ai i le nofoaga lava e tasi na fanau mai ai. E le pei o le tele o isi manulele, e leai sona lanu ma se foliga le mafaamatalaina.

Poplar

Olaga, fafagaina ma fausiaina i luga o poplars. O le pito i luga o le galuega e pa'ū i luga o le vaitaimi o le faʻavaeina o lalo. Faatasi ai ma ia, o le mole e masani ona lele i totonu o le fale.

Mafaufau. O se tamai laumei laʻitiiti e iai sona apaʻau e le sili atu ma le 1 cm. O pito i luma o loʻo faʻaalia ai se lanu eseese lanu eseese ma se lanu piniki, enaena ma samasama. O apaʻau pito i tua o loʻo i ai se lanu paʻukeke e tasi, e teuteuina i se pito i tafatafa o le pito.

O le fuamoa. Beige, oval, faʻalelei faʻalelei ile itu.

Larvae. Caterpillars o le augatupulaga muamua e vali papaʻe, o nisi taimi o samasama, ma le tele o tausaga e ufiufi ai le ufifatafata, avea ma lanu paʻu.

Larvae moth 'ai laʻau poplare ala i le momoe i pu tetele i totonu oi latou. O se taunuuga, o laʻau mago ma pa'ū. I le tasi taimi i totonu o le potu malolo, e lele ai pepe i le malamalama ma faaputuputu i mea malamalama.

E mafai ona latou lele i totonu o masini eletise ma faʻalavelaveina a latou galuega, faʻaleagaina le tulaga mama o le fale. E ese mai le lafu vete meaʻaifaʻataʻoto fuamoa i totonu o pusa falaoamata, falaoamata ma fualaau mamago.

O le poplar mole o loʻo maua i totonu o Rusia ma Europa. Tagata matutua ola e tusa ma le 3 aso, faʻatonu e faia ni fuamoa se 3 e tuʻuina i lenei vaitau.

Tulu

Lelei pest masaninofo i nofoaga ma fale nofofale, fale teu oloa o vela ma fulufulu mamoe, falemataaga ma fale gaosi.

O le apaʻau e mafai ona oʻo mai i le 1 i le 2 cm O alofilima pito i luma o loʻo valiina i se lanu enaena, lafo i le tina auro o le penina, o apaau pito i tua o loʻo i ai le lagomeli e tasi ma le teuteu i le pito.

Faʻamanatu lelei lava le moa saitoE ese mai na o le leai o lauulu i luga o le ulu.

O le fuamoa e matua laitiiti lava, ma e le toe mafai ona iloa le mata o le tino. E i ai sona foliga ellipsoid ma le lanu paʻepaʻe o le feʻau.

Anufe. O le umi o se tino le malamalama e mafai ona oʻo i le 8-10 mm. O le ulu e lanu samasama lanu samasama. Ona o le faʻavaeina o foliga o lima e matua le fiafia lava, o lea e sili atu ona le mautonu.

Laʻau o lenei ituaiga 'ai meaʻai o falemataʻaga, soʻo se mea e faia i le fulufulu mamoe, suka, falaoamata, fatu ma le paranesi. O le mea moni, e le mafai e se anufe ona 'ai se mea, ae e mafai ona latou faʻaleagaina le foliga vaaia, faʻafeiloaʻi e ala atu i pupu iloga. O oloa na osofaia e le mafai ona faʻaaoga ona o le faʻaleagaina e moth feces.

O le fulufulu mamoe o le vaʻalele, keratophage, ma le synanthropus. E matua taua! E mafai e se tasi matua matua ona tuʻuina atu le 70-90 fuamoa i lona olaga pupuu. I le vaiaso mulimuli ane, o lana fanau o le a sau mai fuamoa ma amata lana atinaʻe.

Apple

Pest mai le aiga o ermine moth, e masani ona nofo i luga o laau apu.

O le tino e matua malamalama, toetoe a paepae.. O le pito i luma o le paʻu e papaʻe, teuteuina i laina uumi o vaʻa uliuli. O apaau pito i tua e manino, e le mafaamatalaina le lanu, teuteu i se vavae puupuu.

O le fuamoa e foliga foliga foliga, e vali i se lanu lanu samasama. O laumei ua faapipii i luga o le paʻu lamolemole.puipuia mai i luga e le pulou.

O laʻititi talavou e i ai le lanu samasama samasama o le fefaʻasoaʻiga, lea i le faagasologa o le maturation suiga i le samasama uliuli. Ulu ma vae e paʻu.

Le sili uluaʻi tagata matutua e lelei ona 'ai le lau. O se taunuuga, o laulago mago ma pauu. O osofaʻiga o masima o ia ituaiga anufe e taʻitaʻia ai le mea moni o le a le toe fua mai le laau mo se taimi umi.

E mafai e pepe moli ona ola i soʻo se mea o iai ni apu. E masani lava o tumutumu talavou e taumalulu na o fuamoa. I le amataga o le tautotogo, latou te ala ae amata ona 'ai muamua le laulaau, ona sosoo ai lea ma laulaau.

Mamao Rowan

Mataʻutia tele ma anufe suamalie o paluga o pusi mauga ma laau apu.

O le laumei ei ai ona vaega laiti ma ni lanu e le mafaamatalaina o apaau. Ole a le mafai ona oʻo ile 11-13 mm. O pito pito i luma o loo valiina ai le lanu o le chestnut, e ufiufi i lanu mananaia o le silver shimmer. Monochrome toe, gutu.

O foliga o fuamoa o le ellipsoid, o le lanu e monochromatic, lanu samasama. Faʻatulagaina i fuifui vine i laulaʻau ma ovary fugalaau.

O se tamai lanu samasama samasama e sau mai le fuamoa, i le faagasologa o le tuputupu ae o lona tino ua faalautele ma suia lanu i le mumu po o piliki. O le ulu muamua na valiina le paʻu enaena..

Larvae ai fua o laau, auala faʻasili i le pusa. O se taunuuga, o le fua o le a matua pauu atu i le le mautonu, mauaina o se tofo le fiafia. E fiafia e 'ai fua o pusi o le mauga, i le gasologa o tausaga e tele mea e faaleagaina ai apu.

Vaega o le fomu. Lafololo e malosi i le po, aso e lafi ai i le malutaga mai le la. E tasi le fafine e maua 70-90 fuamoa.

Meafale

O se keratophagic, 'ai meaai e aofia ai keratin. Tusa foliga tutusa ma le moth.

E i ai sona laʻititi, O le umi o le uumi e oʻo i le 4-6 mm. O le pito i luma o le aisa e lanu uliuli-lanu samasama, lanu mananaia. I le pito i lalo o apaau e mafai ai ona e iloa le vaʻaiga pouliuli.

TAITAI! E ese mai meaola e tutusa i lanu lanu. O isi moa, mo se faataitaiga, lago laiti, ei ai lanu manulele lanu lanu mumu.

E laʻitiiti le fuamoa, o le umi e le sili atu i le 0.3-0.5 mm, o lea e faigata ai ona maua. E i ai la latou lanu lanu piniki ma le lanu piniki, e matua ese lava mai isi ituaiga. O le fafine ei ai fuamoa i kulupu o le 55-75 fasipepa i vaega taʻitasi..

O le anufe o loʻo i ai se tino lanu samasama ma se lanu mumu-lanu enaena, faʻapipiʻiina ma ni manoa malosi. E le lelei le atinaʻeina o vae, o le mea lea o le a faʻagasolo malie lemu.

Meafale Mole fafaga i mea masani, e manaʻo i fulufulu, fulufulu ma fulu. Caterpillars e faʻafefe mea teuteu, lavalava, kapeta, afifi i totonu o le ie ma faʻaogaina e le aoga.

E mafai ona maua sui o meaolafale i soo se mea. E faʻafeiloaʻi papatini i mea o loʻo latou fiafia i ai. E na o alii e mafai ona leleI fafine, e le faʻaaogaina apaau mo o latou faamoemoega faamoemoeina.

I le lelei o mea taumafa, o le alova e pasi atu tupulaga uma i le 19-21 aso. Tagata matutua o le fafine e matua lelei lava, e mafai ona faʻatatau i le 280-290 fuamoa i ni nai aso.

Moto Potato

FAʻATASI! O le mea sili ona mataʻutia e puipuia ai le tele o fualaau toto.

O le apaʻau e mafai ona oʻo atu i le 1.5-2 cm. O pito i luma o loʻo lanu enaena-enaena, teuteu i taʻaloga pogisa ma fulu samasama. O pito i tua o loʻo i ai se lanu uliuli ma e faʻapipii i le pito.

O le fuamoa. I le taimi muamua e mama le afifi, faasolosolo malie le pogisa. Oval foliga.

Caterpillar body e mafai ona lanumeamata, piniki, lanu po o samasama. I le uumi e mafai ona oʻo i le 1.5 cm.

Caterpillars 'ai laau o le aiga Solanaceae: pateta, tamato, eggplants, nightshade. O le tele o mea uma e alu i fualaau aina e seleseleina mo le teuina o le taumalulu

O fualaau suamalie e aʻafia i totonu o le fua ma sosolo ai i la le tino, ma faʻatumu faʻamalolo ma o latou otaota. O le iʻuga, o le fatu na aʻafia e pala.

O se tamaʻitaʻi lalelei e tusa ma le 160-180 fuamoa, mai le 3 i le 15 augatupulaga e mafai ona atiaʻe i le vaitau.

TAIMI FAATASI! Aoao e uiga i metotia o le tagofiaina o moth: e le gata e ala i vailaau kemikolo ma e ala i togafitiga faa-tagata. Ma ia puipuia lona tupuga, suʻesuʻe auala uma e ulu atu ai le manufeʻai i totonu o le potu.

O moth moni o se aiga tele o le Lepidopteran pests. Latou te le faʻamoemoeina se mea lelei, ona oa latou amioga latou te mafua ai le ogaoga o le faaleagaina.