Laʻau

Ehmeya - motii matagofie le tau

Ehmeya o se fale matagofie i totonu, lea e lauiloa e le gata mo laʻau teuteu, ae faapea foi mo fugalaau matagofie ma matagofie. E mafai ona faʻatusatusa le uila o le afi i se mea e fai i le afi poʻo se fetu ofoofogia. O le laau e aʻafia i le aiga o Bromeliad, o lea e na o le tasi lava taimi e mafai ai ona matauina le fugalaau i lona olaga atoa. O lona lauʻeleʻele o le vaega ole vevela o Latina Amerika, o loʻo totoina ai laau i luga o ogalaau o laau tele ma mailei. I lenei tulaga, echmea o loo faamatalaina i se uiga faigofie ma le taua. O le a ia le faʻapogaiina ni faʻafitauli le talafeagai, ae o le a tosina atu uma le gauai.

Faamatalaga faʻatau

Ehmeya o se faʻailoa faʻaleleia ma ni lanu paʻu umi. I le natura, o le umi o laʻau e mafai ona oʻo i le lua mita, ae o laʻau o fale e eseese i nai vaega laiti. Ole maualuga ole maualuga mai le 30-90 cm. I le averesi, o lau e 20-50 cm le umi. O se laupepa laupepa laupepa poʻo le fusipaʻu o loʻo i ai le pito faʻamau ma le pito faʻasolosolo poʻo le lautele. O laulaau e fai ai se taʻamilosaga lapotopoto i le pito i lalo ma se taoto i le ogatotonu. I luga o le lanu lanumeamata lanumeamata o loʻo i ai se mamanu mataʻutia o fasi siliva ma mea lanu. O le tele lava o taimi e maua ai i latou.

Echmea o se epiphyte, o le mea lea o lona aʻa e faamoemoe mo le faʻapipiʻi i luga o le ogalaau o se isi laau. E maua e le fugalaau le meaʻai autu e ala i lau. I le taimi o le tuputupu ae, i le faaopoopo atu i le laupepa lapopoa lautele, ua totoina ai itu laau. O pupu taitasi e mafai ona fuga. E masani lava e tupu lenei mea pe a mavae le 3-4 tausaga ma faʻauʻu i le oti o le pusa.









I le vaitau o le vavao, e fuga mai ai se fua tele i luga o se paʻu uʻamea. Atonu o le a faʻamalosi pe puʻe foliga. Faatasi ai ma le umi, ma le susulu o mea o se vaega e le mafai ona vavalalata, e mafai ona vaaia ni nai pusa laiti. I se tasi tulaga, e mafai ona tuufaatasia ni lanu piniki, lanu viole, lanumoana pe lilac. O faʻasalalauga taʻitasi e fiafia i lē e ona mo le tele o masina. A maeʻa le palotaina, ona fua mai ai lea o fua - sina suamalie manogi. I totonu o loʻo i ai ni fatu laʻitiiti.

Faʻalogo! Ehmeya oona, o le mea lea e le mafai ai ona 'ai ona fua i soo se tulaga. Talu ai o le sua e mafua ai le tiga o le paʻu, e tatau ona ofuina totigilima aʻo galue ma le laau, ona fufulu lea o lima.

Manatu lauiloa

O le tele o le aʻafia e tele, e aofia ai le tele o ituaiga meaola.

O le umea o le paʻu. O le paʻu-pei o le paʻu paʻu e oʻo i le 60 cm le umi e aoina i totonu o se faʻavao maualuga. O pito o laulaau e faasolosolo malie ona tautau. O le pito i luga o le laupepa laupepa o loo valiina i le lanu uliuli lanumoana, o loo i ai se mamanu siliva mafiafia. O le vaʻaia o nifo laiti e mafai ona iloa i autafa. Ole laʻititi i luga o se totoa saʻo e 30 cm le maualuga. O loʻo i ai se foliga o le pyramidal pe capitate. Faatasi ai ma le lanu piniki piniki o lanu mumu-lanumumu mumu.

Ehmea paʻu

Ehmey Weilbach. O lanu uila-lanu meamata lanu mumu o se laina laina e fai ai se laina tutusa. O le uumi o se lautele laupepa e le sili atu ma le 50 cm. E i ai ona lamolemole lamolemole e aunoa ma ni manulele. O le faʻalavelave i luga o se paʻu mūmū e oʻo i le 35 cm le umi o loʻo i ai le taamilosaga. O paʻu lapoa o loʻo faʻapipiʻi i lalo o loʻo valiina i le lanu mumu, ma i le va o ni fugalaau laiti e maua mai i le lalac-lanumoana e mafai ona iloa.

Ehmeya Weilbach

O le uchmea ua faʻafefeteina. O le laau e aofia ai lanu lanumeamata lanumeamata lanumeamata e ola faʻatasi i totonu o se avanoa tele. O le laulaau e 40 cm le umi ma le 1.5 cm le lautele. O pito o laulaau o loʻo ufiufiina i ni fasi uila. O le aveʻesea o le maualuga i luga o le paʻu o le tino e oo atu i le maualuga o le 20 cm. E aofia ai faʻamaʻi tafatafa tolu-lanu mumu ma fugalaau piniki.

Echmea lanu

Ehmeya e susulu. O le salalau o le laulaau laulaau o laupepa laupepa eleelea e fai ai se mafuʻe matagofie. O le umi o le laulaʻau e 40 cm ma le lautele e oʻo i le 6 cm. O le lau o laʻau e vali lanumeamata ma lanu uumi umi. O aʻafiaga o aʻafiaga e aofia ai le papa ma le lanu mumu.

Lafo moli

Ehmeya ua leai. O lau laau pupuu e tupu aʻe i se liʻo i le tele o itu ma fausia ai se siva maualuga. O pine lanu enaena umi e vaaia i autafa o latou pito i tua. O le pito i lalo o le tino e foliga mai e ufiufiina i le uila mumu umi. O le ape e aofia ai lanu piniki piniki-samasama lea e le mafai ona tatala.

Ehmeya e toʻatasi

Faʻapenaina o aʻafia

Ehmey faʻasalalau e ala i le lūlūina o fatu poʻo le faʻaleleia o tamaiti. E totogo se laau talavou mo le 3-4 tausaga o le olaga. O fanau poʻo le auala faʻasalalau ma ni aʻa laiti e vavae ese pe a oʻo atu i le tasi vae tolu po o le afa o le maualuga o le fale o tina. E totōina i ni nai ipu laiti i le amataga o le tautotogo. O nofoaga e tipi ai le pepe ma le tina e tatau ona fufuluina i le malala. O tamaiti laiti vave vave ona fetaui i se nofoaga fou ma e le manaʻomia se tausiga faʻapitoa. Aua e te faanatinati e lafo ese se tina ua mama. E mafai ona gaosia ni auala masani i le tele o taimi. E na o le tatau lava ona faʻamaluluina le eleele ma faʻaleleia tamaiti pe a foliga mai.

O le luluina o fatu e faia i totonu o pusa papaʻu ma oneone ma oneone. O fusi rhizomes e mafai ona faʻaaogaina e pei o le palapala. E tufatufaina fatu i luga o le eleele ma fufulu i se palapala laitiiti o le eleele. E faʻamamaina le palapala ma ufiufi i se ata tifaga. E tatau ona teuina le koneteina i le + 25 ° C. O fualaau aina e faʻanatura i aso uma ma salalau tele. Faʻasaga le susulu o le la e le tatau ona faʻatagaina i fualaau. E foliga mai i totonu o le masina, ua tupu aʻe i lalo o le paolo i le maualuga o le vevela. A maeʻa le 2-3 masina, e tafe ai laau talavou i ipu eseese ma palapala mo Bromeliads. I le tausaga muamua o le olaga, e manaʻomia ai e le tipu se tausiga sili atu ma le faaeteete, tausiga mafanafana ma le maualuga o le susu. O le isi gaioiga e sosoo ai e faʻatino i le tautotogo.

Tulafono faʻavae

O lea e le aʻafia ai le siama o le echmea i le pala, e fautuaina e suia le eleele o le laau i tausaga taʻitasi i le taimi o le gaosiga. O le taimi sili mo lenei mea o le amataga o le tautotogo. E leai se mea e manaʻomia mo se meaʻai i totonu o se ipu loloto, ae e manaʻomia le lautele o le fagu. O le ipu ma le eleele o loʻo i ai e le tele se meaʻai mo meaʻai e pei o le faʻapipiʻiina o le tulaga saʻo.

E mafai ona ola le laau ma se togavao (e totoina e le tina ma tamaiti). O se pupuvao tele e iai se isi vala apili. Ae ui i lea, ia le itiiti ifo ma le tasi ile 2-3 tausaga, o le valavala ma le gafa e talafeagai.

O le palapala mo le umeya e tatau ona maualuga le manava ma faigofie ona pasi le vai. O eleele lafulemu e tatau foi ona lelei. O fanua faʻapitoa mo le totoina o le kemmei e mafai ona faʻatau i se fale fugalaau (faʻafefiloi palapala mo le Bromeliads) pe faia tutoatasi mai vaega nei:

  • laʻau oneone;
  • vaʻalele sphagnum;
  • fanua faʻatau;
  • deciduous humus;
  • peat;
  • turf land.

Tausia Tulaga

O le tausia o echmea i le fale e manaʻomia ai sina taumafaiga. E toatele e matauina o le fugalaau e talafeagai lelei mo tagata fai togafiti leaga. Ua lava le fatuina o se siosiomaga lelei ma le tele o fuālaʻau faatasi ai ma le lautele o le laulauina o lau laau ua mautinoa.

Malamalama Ehmeya e le taliaina le susulu o le la, ae e fiafia tele i le malamalama. E faʻatagaina ona tupu i se paolo malulu. Afai o le potu e feagai ma matu i totonu o le potu, atonu o le a leai se moli, lea e tatau ona totogi mo le taʻavale. Le leai o se malamalama e faʻaalia lava i se suiga i le lanu o lau. Latou te mou atu ma itiiti ifo le faʻaalia.

Lulu E manaomia e le laau se suiga masani i le vevela. Afai i le mafanafana e lagona tele i + 25 ... + 28 ° C, ona oʻo ai lea i le taumalulu o le umey ua siitia atu i se potu malulu ma se vevela o + 16 ... + 18 ° C. O se mafanafana malosi e afaina ai le fugalaau. E fiafia Ehmeya i le ea fou. I le gasologa o le tausaga, e tatau ona faia le faʻaleleia o le ea, ae e le mafai ona e tuʻuina se laau i luga o le auala o faʻataʻitaʻiga.

Totogi. Ehmei e ola i vaomatua ma e manaʻomia ai le maualuga o le timu. E mafai ona latou faʻafetaui i le natura masani i totonu o le potu, ae lata i le radiators o laʻau e amata faʻagogo ma liu samasama. Ina ia fesoasoani i le laau, e masani ona sosolo, ma faʻalatalata foi i punavai poʻo paʻu i le susu.

Faʻasa. I le taimi mafanafana, e masani ona manaʻomia le suāsusu. O le palapala e tatau ona fai ma sina susu itiiti, ma e tatau ona tuu sina vai i le ogatotonu o le faʻavao. Ae ui i lea, o le tele o palapala susu ua solia. O le tele o le vai i le taimi o le faʻavaivai e sasaa atu i totonu o se laʻau laʻau, ma o le eleele e na o sina susu. O le vai e tatau ona faʻamamāina atoatoa o mea leaga. E manaia le timu.

Fertilizer. Ia Aperila-Setema, e fafagaina le echmea i le 10-14 aso faatasi ai ma se vaifofo o le mineral fertilizer mo le Bromeliad. O le mea masani, i se tuufaatasiga faapena, o le maualuga o meaʻai o le afa lea o se tulaga masani mo fua o laau toto. O luga o laei e vaevaeina i ni vaega se lua. Tasi e sasaa i totonu o le palapala, ma le isi i totonu o le laupepa.

Maʻi ma faʻamaʻi. Ehmeya e puipuia mai faʻamaʻi faʻamalositino, peitaʻi, i le inu tele poʻo le teu i totonu o se potu manava, o aʻa, leaf rosette poʻo le pito i lalo o le pononcle rot. O le faʻailoga muamua o le faʻamaʻi ua faʻavaivaia ma paʻu ai laulaau, faʻapea foʻi ma lanu enaena vaivai. E seasea ona laveaʻiina se faʻamaʻi maʻi. Afai e mafai, e tatau ona vavae ese tamaiti, togafitia i latou i le filogide ma totoina i ni ipu eseese ma eleele faʻamaʻi.

O le tele o taimi, o le fugalaau e afaina ai aphids, mealybugs ma bromelia. Afai e mauaina pusa, o le fugalaau e taʻele i lalo o se vai mafanafana mafanafana, ma togafitia foi i iniseti (Karbofos, Aktara).