Fua o le gaosiga

Palukin fatu: o le a le aoga, e le mafai ona 'ai, pe aisea latou te' aina ai, auala e faʻaaoga ai

Faʻalogologo i uiga faʻamalolo o laau totō, e toʻatele e mafaufau vave i vao masani vao poʻo vao na leiloloa i le vaomatua. Ae e oo lava i togalaau aina masani e mafai ona faʻaleleia lo latou manuia. Mo le vaai i lenei mea, o le vave ona tilotilo i fua o togafitiga masani, lea e masani ona maua ai se pauka ma ona fatu, ua lava. Seʻi o tatou iloa le mealilo oo latou senituri-o le lauiloa tele.

O a mea e aofia ai pikiake fatu

Latou te mauʻoa i mea taua e tatau ai mo o tatou tino. Tatou amata i vitamini. Afai e te ave le 100 g o fatugogogogo, ona maua lea o faamaumauga mo le 63 mg o le choline (vitamin B4) ma le 35.1 mg o le gamma-tocopherol (o le ituaiga vitamini E). O isi vailaʻau o loʻo faʻaalia lautele:

  • Vitamin PP, o loʻo taua foi o le acidic nicotinic, 5 mg;
  • "mama" vitamini E - 2.18 mg;
  • ascorbic acid - 1.9 mg;
  • B vitamini i le aofaiga atoa - 1.3 mg. O le siama B1 (0.273 mg) ma le riboflavin (B2) e tu i fafo e faasaga i le lautele lautele, lea e i ai le 0.153 mg;
  • se fusi o le lutein ma le zeaxanthin i se fua faatatau o le 74 μg;
  • vitamin K - 7.3 mcg;
  • Vitamin A - 1 mcg.
O le tele o vitamini E o loʻo maua foi i almonds, vaʻa, walnuts, sea buckthorn, rosehip, spinach, ma le suauu paʻu.

Faatasi ai ma minerale o le ata e faapenei:

  • o le macronutrient autu o le fuamoa - 1.23 g mo le mamafa tutusa;
  • e iai foi le tele o le potassium ma le magnesium - 809 ma le 592 mg, i le faasologa;
  • itiiti le calcium - 46 mg;
  • o le lisi o elemene e amata ai le uʻamea (8.82 mg) ma le zinc (7.8 mg);
  • itiiti ifo le sodium - 7 mg;
  • manganese o loʻo iai i le fua faatatau o le 4.54 mg;
  • O le kene ma le selenium ua tofia i le matafaioi o tagata e sili ona leaga - o le sikoa e alu i micrograms (1343 ma le 9.4 mcg).

E taua! Faatasi ai ma vaega o gasegase pala (64 mg). Faatasi ai ma le faʻaaogaina masani o le oloa ile fried fomu, e mafai ona aʻafia ai le paleni o le cholesterol o le tino (ae le o le ala sili ona lelei).

I le tautalagia o fatukena fatu, e le mafai ona e le amanaiaina ma gaʻo gaʻoO le mea lea e matua mauoa ai lenei oloa. Le sili atu i totonu ia i latou - mo polyunsaturated acids, e maua ai le 20.9-21 g. O le mea aupito sili ona taua, o mea taua ia o le Omega-6 i le aofaiga o le 20.6 g, e taua mo le gaioiga masani o le tino.

Matou te fautua atu e te faitau e uiga i le auala e tatau ona faʻamago lelei ai fatulaka.

E le gata i lea, e leai se mea e sili ona aoga omega-9 (o le oleic acid) e na o ia lava - 16.1 g. O le aofaʻi o gaʻo gaʻo tumu e faʻaititia i le 8, 65 g (o mea autu o palmitiki ma stearic).

I se vaega mea i le kalori O ia fatu o loʻo faʻavasegaina o meaai fafaga: 556 kcal / 100 g mo le mata ma le 600 mo le falai. I lenei tulaga, e na o le lua lava o fatu o le sunflower.

I totonu o le fausaga o le aoga o meaʻai, o le nofoaga muamua mo gaʻo o le 49 g, o palatini iinei e 30.23 g, ma gaʻo - - 10.7 g O filo o meaʻai e atofaina le 6 g, ma o le suavai ma le pefu e toetoe tutusa: 5.2 ma le 4.7 g.

E te iloa? Falekin Papakiniki - Mekisiko. I le suesueina o le tele o anamua o fatu na maua ai iina, na maua ai e tagata suʻesuʻe o mea anamua e faapea o lenei aganuu e tusa ma le 6 afe tausaga.

E uiga i aoga

O se oloa faʻatasi ma ia uiga e na o se mea e tatau ai ona manuia tagata.

Matou te fautuaina oe e faitau e uiga i aoga o le pauka, faʻapea foi le auala e teu ai lenei fualaau faisua seia oʻo i le tautotogo.

Ma o le mea moni - o mea masani masani a le paukena e tele mea e faʻamalolo ai, e aofia ai:

  • malosi gaioiga o le anthelmintic. I fatu, faatasi ai ma isi mea, e aofia ai foi le enzyme cucurbitin. E saogalemu mo pepa o loʻo i totonu o le toto, ae mo parasite o le mea sili lea ona malosi o le faʻamaʻi pipisi;
  • agamalu le lelei, faʻasaʻoina o le faʻalaumalieina ma le faʻaleleia o talo;
  • faaleleia atili o le metabolism - o fatu e aofia ai le taumafa a tagata i le vaitaimi o le vaivai ma vaivaiga lautele (e mautinoa ai le tafe o meaʻai);
  • lagolago le galuega a le fatu muso (o le taua lea o le magnesium) ma le faamamaina o toto toto, e aofia ai le cholesterol;
  • toe faʻaleleia o le ponaivi o meaʻai e aoga tele i foliga o ions (puipuiga o le osteoporosis);
  • aveeseina o paʻu o le paʻu ma fulufulu, e tusa lava pe o se natura masani;
  • faaitiitia le lamatiaga o urolithiasis;
  • fofo o le faiai, faaleleia o mafaufauga;
  • fesoasoani i le tino, faʻavaivaia e le mafatiaga ma le neurosis.
O le mea lautele, o lenei oloa o se mea moni lava e maua mo i latou e popole i lo latou ola maloloina. Ae e le o mea uma - i vailaau, o fatu e masani ona faʻaaogaina e faʻafefete ai le maʻisuka ma le tumutumu. Mai le iloiloga o meatotino lautele tatou te liliu atu i se toe iloiloga o nisi mea patino.

Mo tamaitai

I totonu o tagata ma faʻamalologa faʻapitoa, faʻapitoa foi ma le cosmetology, o uiga taua o laʻau o le pumpkin e faʻaaogaina e pei o:

  • tulafono faatonutonu o paleni o hormonal - o fatu e tumu i le estrog;
  • o le ono mafai ona faʻaleagaina le misa (faʻaaoga masani e moni lava);
  • toe maua mai o le faiga o meaʻai i soʻo se matua;
  • le faʻamalosiina o le toto;
  • lagolagosua i malosi taua o le tino (mo se faataitaiga, i le taimi o le toe faʻaleleia pe a uma le taotoga);
  • togafitiga o le anorexia i le taimi muamua, lea o nisi taimi e fiafia i ai meaai mama e aumai ai i latou lava;
  • lagolago i le leo o le tino.
O oloa e manuia ai le soifua maloloina o tamaitai e aofia ai foi le broccoli, pi, cranberries, walnuts, ma blueberries.
Ma, o le mea moni, o le aafiaga o le vanimonimo - o le faʻaleleia o le paʻu o le paʻu o foliga ma le faʻamalūlūina o siama ona o le loloto o gaioiga o mea faʻamalosi ma le gaioiolosi.

E taua! Afai e te faaaofia fatu i le fua mo fuamata fualaʻau, o le a faaitiitia ai le lamatiaga o le lelei. E le gata i lea, o fualaau fou e manatu o se ituaiga o mea e gaosia mo mea o lo o tamaoaiga ai fatu pikiapu.

O latou fesootaiga ma sel epithelial e faʻaleleia e ala i le i ai o le vaitamini E, lea e puipuia ai le faavae o le paʻu mai le faʻaogaina o molemini leaga. O nei mea uma e iai se aafiaga lelei i le tulaga o lauulu ma fao.

Mo alii

O le taua tele o lenei mea masani mo tamaloloa o lona vaivai, ae i le taimi lava e tasi, o se aʻafiaga malosi i luga o le galuega o le gland prostate. Zinc ma isi elemene e puipuia ai se okeni taua mai le ulu atu o faʻamaʻi pipisi e afaina i le mumū, ma i le lumanaʻi - faʻaleagaina.

O fua e masani ona faʻaaogaina mo le puipuia o prostatitis i tagata e sili atu i le 40 tausaga, ma, pe a manaʻomia, mo togafitiga muamua. E aoga foi mo alii talavou - o mea taumafa laʻau elekene ua taʻua o se tasi o mea sili ona lelei mo le masani ona fausia le sperm. E fesoasoani foi i le faatumauina o le malosi i so o se matua.

O le faʻaaogaina o le pepa oona, meloni, scorzonera, anufe, pasili, hazelnut, faʻasili, vine, thyme, saffron, asparagus, fana o le kalaikisi, nutmeg, fafine mauga ua i ai foi se aafiaga lelei i le gafatia.

Afai tatou te o ese mai na autu maaleale, o le a foliga mai o nei fatu e mafai ona puipuia vave le lauulu ma fausia ai le musika, faamalolosia puipui o toto toto ma faateleina le gafatia galuega.

Faʻaaogaina

I le mautinoaina o faʻamanuiaga manino o fatu, e le tatau ona e le iloa le fesili o la latou gaosiga ma le faʻaaogaina lelei. Ona o le maualuga o le caloric, o nei taimi e manaʻomia ai le faʻalogo atili.

Auala e vave faamama

E matua faigofie lava: o fatu e maua mai le pauki, pe a uma ona tausia i le vai mo ni nai minute. O lea o le a sili atu ona faigofie le aveesea o veins ma totoe o totoe. E tumau pea e fufuluina fatu ma taoto i luga o se solo. A uma ona mamago fatu, e tatau ona e selesele seleulu ma tipi le pito i totonu o le itu (vaega vaeluaina).

A maeʻa lena mea, e tatau lava ona e taʻalo i luga o puipui o le fatu - e faigofie lava ona pa'ū le nucleolus i lou lima. O ia mea aoga e sili ona aoga. E maua le manava ma e oʻo lava i le fou, ae ia mautinoa o le a maua e le tino mea uma e tatau ai ma minerale.

E te iloa? I Europa, o le pauki na maua i le XVII senituri.

E mafai ona 'ai faatasi ma se peel

Gastroenterologists fautuaina e aloese mai lenei metotia faʻaaoga. O le mea moni e faapea e tusa lava pe lelei le gaogao o le paʻu, e ono lamatia e se tagata le faʻaleagaina o le puipui o le intestinal poʻo le afaina foi o le tino. Manatua e tumau pea le atigi faʻanoanoa e tusa lava pe a maeʻa ona fai.

O le a le tele e te gafatia i le aso

O le averesi o aso taitasi e tusa ma le 50-60 g. E tasi le faʻataʻitaʻiga iinei: o lenei ata e mo le soifua maloloina, tagata agavaʻa. Ae mo i latou o loʻo faʻamuamua e maua le mamafa pe maua foi le taumafataga, e mafai ona faʻaitiitia: e le gata i lea, o se mea maualuga-kalori oloa.

I le togafitiga o faʻamaʻi eseese, o le fua masani e masani ona faʻatupulaia (pe a fai e faʻamaonia e le fomaʻi lenei mea autu). O le mea lea, i le tau faasaga i le prostatitis poʻo le vaivaiga faʻafeusuaiga, o le faʻataʻitaʻiina o le 60-100 g, ma o le aofai lava e tasi e faʻamaonia le galuega o le tino. O le tafaoga i le taimi o le aveeseina o anufe e faalagolago i le matua: o tagata matutua e 300 g i auala eseese, ae o pepe o le 3-4 tausaga ua tuuina atu i ai le maualuga o le 75. I soo se tulaga, e sili atu le amata ona talia ma faaitiitia vaega - o le auala lea e mafai ai ona e taliina le tali a le tino.

E taua! Tune i le feteenaʻi ma faʻataʻitaʻiga ma le auai o togafitiga a tagata, ia mautinoa ia logoina le tagata tomai faapitoa (aemaise lava pe a fai o le maʻi o se tamaitiiti).

E mafai mo le po

O le faʻaaogaina o fatu i ni nai itula ao le i momoe o se isi lea tulaga mo le faʻaaoga lelei o se mea masani. E masani lava ona 'aina i le taimi o le taumafataga (pei o se faʻaopoopoga i ipu) pe 45 minute poʻo le itula mulimuli ane.

Ia mautinoa e inuina le vai, a leai i totonu o le manava e mafai ona lagona e le mafai ona iloa, ae o le a le afaina ai le tiga. E masani lava, e le manaʻomia le ave o se "mea e teʻi" ao le i alu i le moega.

E i ai se aoga i le falai

Faʻafeiloaia e le tele o fatu o le pumpkin ua suamalie sili atu nai lo le mata. Ae oa latou meatotino aoga e itiiti ifo. E i ai le mafuaaga mo lenei mea: pe a vevela i luga atu o le 45 ° C, o le afa lelei o mea aoga ma mea faʻamalosi e faʻaaogaina mai mea e gaosia, ma gaʻo faʻafefeteina (o le mea saʻo lea o le sili atu ilos).

O le tele o meaʻai e 'aina: o le kalori mea o le mea falai e tutusa ma le kalori o le puaa shish kebab. Ua lava lenei mea e togafitia ai lona mauaina ma le tausiga atoa.

Aisea e mafai ai ona oona

Fugalaau fou o le suamalie manaia, ae o le oona oona i totonu o le faataitaiga e tatau ona mataala. Masalo, na e mauaina fatu na teuina pe gaosia i ni soliga, pe na o mea tuai.

E sili atu le teenaina o ia mea taumafa pe a manatu i se tulaga lamatia tele e maua ai le manava oona.

E te iloa? Na amata ona faʻaaogaina e Initia Initia le lakaina mo le teuteuga ao leʻi oʻo i luma o tagata Europa: mai faʻamago mago na faʻataʻotoina e tagata atunuʻu Amerika.

E mafai

E i ai se vaega o tagata e tatau ona matua faʻaeteete i a latou meaʻai. Atonu o oe, na masalomia o le talanoaga o le a feagai ma tina i le lumanai, tina tausimai ma a latou pepe.

I le taimi o le maitaga

E iloa e fomaʻi faʻatasi ma tagata vaʻagata e uiga i aoga o fatu o le pumpkin mo tina faʻamoemoe ma e masani ona aofia ai ni tootoo o lenei oloa i la latou lisi.

E saʻo lenei mea, aua o le faagasologa o le fanau pepe e fesoasoani:

  • faʻaleleia tulaga faʻalagona;
  • puipuia le atinaʻeina o le anemia ma le masaniga masani;
  • faaleleia le vaai;
  • puipuia le tino vaivai mai osofaiga a parasite;
  • aveese le fesuisuiai;
  • aveese faʻamaʻi o le toxemia;
  • faamalosia ia maso o le manava;
  • aofia ai le manaʻoga mo vailaau faʻamaonia ma mea faʻapitoa.

I le leai o ni faʻasalaga ma le tulaga o le taliaina saʻo, e mafai ona faʻaaogaina fatu e aunoa ma se manatu mo le umi o le maʻitaga. E aina fua o fatu gaʻo i luga o se manava gaogao, fufulu i le vai.

Faatasi ai ma le HB

I le taimi o le lactation, o le meaʻai e amata i le masina talu ona maeʻa ona tuʻuina atu - o lenei mea e mafai ai ona e faateleina le susu o le susu susu. I le taimi lava e tasi, o le faʻaogaina o le tinā e toe foʻi mai i le masani, ma o faiga faavae o le tino e maua ai le tele o le fesoasoani i le tulaga o minerale ma enzymes.

E taua! I le vaitau o le susu ole pepe e tatau ona faʻaaogaina palu fualaʻau, ona o le falai e le gata o le a le maua ai ni faʻalelei, ae e mafai foi ona afaina ai le tino o le pepe.

Afai e le afaina se fafine, faʻaaogaina i aso taitasi - 50-100 fatu i le aso (faʻalagolago i le setete o le soifua maloloina ma le tali a le pepe i lenei faʻaopoopoga). Mo le puipuia o le afaina, o mea lapalai e suia i le suauu kulimi (2-3 lemonisi i le aso).

Mo tamaiti

O le tuufaatasiga o gaoioiga agamalu ma se mea moni e mafai ona maua pe afai e faigata i le tamaititi ona fausiaina, atuatuvale pe i ai ni atugaluga mamafa e uiga i le malosi o lona puipuiga (aemaise lava ile taimi malulu).

Siaki i fualaʻau mo le faia o moa paʻu mapu ma moa.

Paʻu gutu, fulu, ORVI, avitaminosis - o le kulukini fatu e mafai ona taulima uma nei faʻafitauli. O le mea taua o le tuʻuina atu lea i le pepe se fua faatatau e tutusa ma lona matua: mo le uii o le a lava le 10-15 mea, aʻo le tamaititi e 4-tausaga le matua e mafai ona faaluaina le tele.

Faʻalogo lelei i le "faapalepale" i le matua. E faʻasaina fatu mo tamaiti i lalo o le 1.5 tausaga. Mai le 1.5 i le 3 tausaga, na o fatugaʻo nutimomoia e faʻaaogaina (faʻapitoa mai le 3 i le 5, e ui lava i lenei taimi, o fatu laʻititi uma e faʻagesegese ona aofia i le taumafataga).

E te iloa? O le suauu e tupu i soo se mea (sei vagana ai Antarctic).

O le a le leaga e mafai ona aumaia

E oo lava i se oloa taua e manaomia ai le lapataiga. O le afaina mai le faʻaaoga e fesoʻotaʻi, o le mea moni, ma le le taliaina lelei. Pe a fuafua e 'ai fatu o le ukiniki, ia manatua i lou mafaufau:

  • o le fufuluina o le paʻu ma ou nifo e faigofie lava ona faʻaleagaina ai le nifo. Afai ei ai isi nifo o nifo (gums faʻapitoa), o le a sili atu le malosi o lagona ma sili atu le le fiafia;
  • afu ma le tele o lagona matautia o le mamafa i totonu o le manava po o le leai foi o ni meaʻai (a le o lea, o le malosi, lea e masani ai mo i latou e lei faataitaiina lenei oloa muamua);
  • gaʻo tamaoaiga e mafai ona mafua ai le faʻaalia o fale fou;
  • o aʻafiaga o le faʻafefeteina le talafeagai e mafai ona sili atu ona faʻanoanoa: i luga o le vevela o mea e gaosi i totonu o se pamu faʻafefeteina, o lea ua tumu ai i meaola o le tino e afaina ai fatu ma vaa.

Ina ia aloese mai na faigata, e fautuaina e manatua le lagona o le vaega, e sili ona manaʻoina le mamago ae le o le falai. E lelei foi le faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi aʻo leʻi aveina lenei oloa.

O ai e le mafai

E i ai tuusaʻoga saʻo. Faʻasaina e fomaʻi le ave o fatulaʻau i soo se ituaiga i tagata ua maua i:

  • tasi le le faapalepale;
  • manava o le manava ma le le atoatoa o le natura;
  • gastritis i tua o le faateleina o le eletise;
  • faʻamaʻi o sooga (o le i ai o masima e mafua ai le faʻamalosi);
  • afaina.

Ole lapataiga faapitoa e fautuaina mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka - o le taliaina e faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi (ia le aofia ai "oso" i le maualuga o le suka). O faʻasagaga faʻatasi e aofia ai caries ma maʻi faʻasolosolo.

Na matou aʻoaʻoina fatu fatu o le ukiniki, ma le mea e tatau ona fai e afifi ai lo latou mauaina mo le manuia o le soifua maloloina. Matou te faʻamoemoe o le a talisapaia e le au faitau le lelei uma o lenei oloa masani ma faʻaali saʻo le faʻaogaina.