Laʻau

Rudbeckia - matagofie le lalelei

Rudbeckia o se tausaga faʻaletausaga pe faʻaletagata mai le aiga Aster. O ia o se tagatanuu o Amerika i Matu. O fugalaau e pei o le laisy-pei o fugalaau lanu samasama ma se mea e faʻaleleia ai le uila. Ona o lona foliga vaaia, rudbeckia o se malo fiafia i le togalaau. E fuga lelei ma tumau, liliu le togalaau i totonu o se laulau auro. O Rudbekia e lauiloa e pei o le "pulu o le la" po o le "Black-eyed Suzanne." E le manaʻomia e Rudbeckia le tausiga masani. O lenei fugalaau mataga o le a fiafia i latou i le nofoaga e tasi mo le lima tausaga.

Faamatalaga o le Botanical

O le Rudbeckia o se laau toto laau toto. E saʻo le faʻalauteleina o le saʻo ma ufiufi i se pupuʻu pupuu ma le mamafa. O le umi o le 50-200 cm. O lau laʻau uma pe faʻapipiiina e aofia ai laʻau o le lau o le 5-25 cm le umi. O lau laʻau maualalo e tupu i luga o petioles umi, ma le pito i luga e nofo i luga o le ala. O lau e faʻafeagai. I luga o laʻau lanumeamata lanumeamata e mafai ona iloa ai le toomaga o veins longitudinal veins.

Ia Iulai, o le pito i luga o le 'au e faʻalautele ma liua i totonu o se puipui. E fuga mai i luga o se ato se ato. I tafatafa o le pito o fuga fugalaau fulafula. Na tafe ifo i lalo lanu samasama, moli, ma o nisi taimi mumu. O le mea faʻapipiʻi e aofia ai fugalaau bisexual tubular. E valiina i le lanu uliuli, e toetoe lava uliuli. E faalagolago i le eseesega, o le lapoa o le ato e 3-15 cm. Suia le tasi ma le isi, o fugalaau e tumau i luga o le vao seia oʻo i le malulu.









I le taimi o le fugalaau, o se manogi manaia e sosolo i luga o le fugalaau. E tosoina ai pi, butterflies ma isi iniseti aoga. Pe a uma le palotaina, pusa lapisi, ma nisi taimi e iai le pale, e matua. O loʻo i ai ni mea e faʻafefeteina, fatuga o fatu lanu uliuli-enaena.

Ituaiga o rudbeckia

E tusa ma le 40 ituaiga o laau i le ituaiga Rudbeckia. O i latou uma e teuteuina ma tutusa lelei le tasi ma le isi. Faʻatoʻa vaevaeina e le Faatoaga meaola e ala i le lio. O le mea lea, o le rudbeckia faaletausaga e fai ma sui o ituaiga nei.

Rudbeckia hairy (shaggy). E le sili atu i le lua tausaga le ola o le laau ma ua faʻaleleia e fatu. Faʻamamago faʻapitoa pe faʻalalōina e oo i le 1 mita le maualuga e ufiufi i le ovoid poʻo laʻau lapopoa. I luga o fugālaau ma fuga lau laau o loʻo i ai se faaputuga faigata. I le taimi o le fugalaau, ua ufitia tele le vaomatua i ato laiti. O se faasologa o lanu samasama samasama e taamilomilo le lanu viole-gutu. Ole maualuga o le inflorescence e 10 cm. Eseese:

  • Laʻau Autumn - o se laau e oʻo i le 75 cm le maualuga ua teuteuina i mea faʻapitoa i le apamemea, lanu mūmū po o mūmū mūmū i tafatafa o se lanu enaena;
  • Shaggy rudbeckia moraine - e ese mai i le ituaiga muamua o paʻu mumu-lanu enaena ma se lanu samasama, faatulaga i ni laina se tele;
  • Laʻau - o le vao 40-60 cm le maualuga e faʻasalaina moli moli moli eletise ma le lautele e oʻo i le 10 cm;
  • Green eyes - fugalaau o loʻo i ai le fatu-lanumeamata lanumeamata i luga o petals e fuga mai luga o vaomatua e oʻo i le 70 cm le maualuga;
  • Cherry brandy rudbeckia - o le elemene e aofia ai peti mumu ma vela lanu viole i le ogatotonu ma se pito sili ona paʻu-lanu enaena.
Rudbeckia lauulu

Rudbeckia e lua-leo. Faʻalauteleina o le tuputupu ae 25-70 cm le maualuga e ufiufi i laʻau lanumeamata lanumeamata lanumeamata. Laʻau ma laulaau e ufiufi i se paʻu lanu-siliva. O inflorescences ma le lapisi o le 6-8 cm e iloga i se pito i lalo ifo o le paʻu ma vaʻa vavalalata uumi, valiina i le 2 lanu eseese. O se taunuuga, o se lio susulu e vaaia i totonu o le ogatotonu.

Rudbeckia bicolor

O le faletua rudbeckia o loʻo faʻatusalia mai i mea nei.

Rudbeckia faasalalauina. O lenei laʻau tele e oʻo ile 2 mita le maualuga. O lapisi faʻamau e tumu i laulaau o le cirrus. I fualaʻau e tusa ma le 10 cm le umi pe tusa ma le 10 cm, fuga fugalaau e tolu laina o lanu samasama susulu. O le koluma tutotonu o loʻo i ai fugalaau samupama samasama. O le lauiloa Golden Ball rudbeckia eseese e iloga i luga o le lua pe lua-faaluaina i lalo o le 10 cm le lautele.

Rudbeckia faasalalauina

Rudbeckia e manaia. O fugalaiti lalala na totoina i le pito i luga e oʻo i le 60 cm le maualuga. O la latou laʻau faʻatauvaʻa. O fualaau e oʻo i le 9 cm le lautele e fuga mai i le ogatotonu o le taumafanafana. O pulu vine o loʻo faʻasolo i tua, ma o le ogatotonu o loʻo i luga o le eletise o loʻo valiina i le lanu uliuli.

Rudbeckia susulu

Lamea rudbeckia. O se laau toto e oʻo i le 2-2.5 mita le maualuga e ufiufi i laʻau olive-lanumeamata e lafoaʻi faʻatasi ma se lauulu susulu. O pito o laulaʻau e faʻamalosi. O inflorescences ma petalima lapotopoto e pei o ni laititi laʻititi ma le 12-15 cm.

Lamea rudbeckia

Fatuina o fatu

Rudbeckia faʻalauteleina o fatu o le taatele lea. E faapitoa lava le taua mo tausaga, ae o ituaiga terry e le o faʻasalalau e na o le seleseleina fatu. I luga o le eleele, o fatu e totoina i na o le eleele mafanafana (pito o Me-Iuni). E tanumia i le 5-10 mm i pupu i se mamao o le 15 cm. A maeʻa 2-3 vaiaso o le a aliali mai, ma i le faaiuga o le taumafanafana o le a tupu ai vao lanumeamata, lea e mafai ona totō i se nofoaga tumau. O fualaau toto e faamoemoeina i le tausaga a sau.

Ina ia ola i tausaga taʻitasi o le a faʻamalieina i fugalaau i le tausaga muamua, e muamua ona totoina totō. Ina ia faia lenei mea, i le faaiuga o Mati, o fatu e totoina i le oneone ma eleele paʻu i le loloto o le 5 mm. Salu le eleele i le vai ma ufiufi pusa i pepa. E aofia ai i le vevela o + 20 ... + 22 ° C. O le condensate e masani lava ona aveesea mai le fale, ma ua totoina fua. E foliga mai o le a tulaʻi i le 10-15 aso, pe a uma ona aveese le fale. Pe a tupu laau toto 2 lau moni, e togi i totonu o atigipusa i se mamao o le 3-5 cm po o ni ipu eseese. I le amataga o Mei, i aso vevela mafanafana, ua aveese ai laau mo le tele o itula i luga o le auala poʻo le faletalimalo mo le faʻamalosi.

Faʻaleleia fua

E mafai ona faʻalauteleina le tele o rudbeckia e ala i le vaevaeina o le vao. O lenei faiga e tatau lava mo laau toto e sili atu i le lima tausaga. I le amataga o le tautotogo po o le ogatotonu o le tautoulu, ua eliina ai le vao ma tuuesea i vaega e lima. E faʻapipiʻiina auala faʻavae lalo ifo i lalo i le lau. O le mea laititi laitiiti o le delenki e vave ona totoina i se nofoaga fou ma eleele fou i pitonuʻu papaʻu. O le mamao i le va oi latou e faalagolago i le ituaiga ma e 25-40 cm.

Totoina ma le tausiga

Ua totoina lapoa o Rudbeckia i fanua tatala i le faaiuga o Me. O le laau e le lelei i le tuufaatasiga o le palapala, ae e manaʻomia se malamalama malamalama. Mo ia, filifili ni matala matala po o ni vaega malulu. A o lei totoina, latou te eliina le eleele. Laʻau ma le iliili e faʻapipiʻi i palapala mamafa, ma le falaoamata o le falaoa po o le penisina i eleele palapala. Ina ia faʻaleleia le faʻaleleia, o le eleele e fefiloi ma le faapalaga.

O toto laau e totoina i pitonuʻu papaʻu i se mamao e 30-40 cm mai le tasi. I le vevela o le tau, o le fetuunaiga e aunoa ma se taumafaiga faaopoopo o le a vave ona pasi. I luga o ao, malulu aso, rudbeckia ua ufitia i le lutrasil mo le po i le aluga o le vaiaso. A maeʻa ona totōina, faʻapipiʻiina le eleele, faʻafeinu ma mulumulu i le faapalaga i le maualuga o le 8 cm.

O le tausiga o le rudbeckia i le avanoa tatala e faigofie. E manaʻomia le faʻaleleia o le vai i taimi uma ina ia le mafai ona faʻamago le eleele, ae le mafai foi ona saluina. O le faʻasalaina e faia e ala i le fufuluina i le taeao po o le afiafi.

I tafatafa o laau laiti, e tatau ona e tatalaina le eleele ma aveese vao. O vailaau maualuga e fusifusia i se taimi talafeagai. Mai gusts o le matagi ma le mamafa o timuga, e mafai ona taʻe pu.

I le popofou o le tautotogo, e fafagaina le vao i le faʻaaogaina o meaʻai minerale. I luga o eleele vaivai i le faaiuga o Me, ua faaopoopoina se supasiga faaopoopo o le nitrophosphate ma le sulfate sulfate. I le tau mafanafana, latou te fafaga faatasi ai ma se vaifofo o le fuga vao.

E pei o fugalaau e te manaʻo, o le a faʻapipiʻi i lalo laʻau muamua. O lea e mafai ai ona e faʻaleleia se vaʻaiga umi ma sili atu ona tele, faʻapea foʻi ma le puipuia o le totoina o le tagata lava ia. I le autumn, o le vaega eleele e mamae ma vavae ese i aʻa. I le taumalulu, i le ogatotonu o Rusia, o le palapala e ufiufi i laʻau paʻu ma lala laau. I le taumalulu, e tatau ona e lafoina le kiona i luga o le fugalaau. I le tautotogo, ua aveeseina fale ma eli ai togalaau mo le faʻafefe o vai faʻafefe.

Rudbeckia e teteʻe i faʻamaʻi faʻamaʻi ma pamu. E na o mataupu e le masani ai e maua ai le paʻu palapala. E tatau ona faʻapipiʻi auala e aafia ai ma togafitia i latou i sauniuniga faʻapipi. Afai e osofaʻia le fugalaau e nematodes, faʻaaoga faʻapitoa faapitoa mai lenei parataiso ma taumafai e faʻamavae le mea na aʻafia mai le isi.

Le faʻaaogaina o le rudbeckia

Lanu samasama lanu samasama, mūmū mūmū mūmū mūmū i luga o laufanua lanu meamata mataʻutia e foliga manaia. E mafai ona totoina i vaega i le ogatotonu o le mutia, i luga o le pupuni poʻo le pa. O se lanu auro manaia o le a tosina atu i ai taimi uma. I totonu o se togalaau fugalaau fefiloi, ua tuufaatasia le rudbeckia ma le ageratum, chrysanthemum, aster, lobelia, echinacea, monarda, chamomile ma lobularia. Fugalaau e lelei le tipi ma tu i totonu o se fagu mo se taimi umi.

O aʻa ma mutia o rudbeckia o loʻo i ai vailaau faʻalaʻau. E oo lava i Initia o Amerika i Matu ma lana fesoasoani na tulieseina ai le malulu, tonsillitis ma le tiga o le ua. I fafo atu, o teuteuga e faʻaaogaina e faʻamalolo ai manuʻa, togafitia ai vaginitis ma le fausua o le vaine. E le gata i lea, o le aveina o le decoction i totonu e faʻaititia ai le teteʻe ma faʻafefe ai le vaivai.