Laʻau

Calla - austerity lanu-papaʻe ma le manaia

O le Calla (Callas) o se laau lauiloa mai le aiga o Aroid. E ola aʻe i eleele laufusi poʻo vai fou o le vevela ma le fesuiaiga o le tau o le Northern Hemisphere. I le vao, e mafai ona maua i Siberia ma Sasaʻe Mamao. O ituaiga eseese e tupu i Aferika. O le laau e faʻaaogaina e pei o se togalaau ma fugalaau i le fale, faʻapea foʻi ma faʻaaoga i vailaʻau. O lenei mea e foliga mai i le tele o tagata e sili ona mataʻutia ma faigata, ae o isi fugalaau fugalaau e fai mai o le pala e tupu lelei ma fuga. Na o sina gauai laitiiti ma le filifilia saʻo o nofoaga mo le laau ua lava.

Faamatalaga faʻatau

O le Calla o se laʻau faʻamalosi ma le fetolofi fetolofi ma fetolofi i luga o le eleele. O lona maualuga e le sili atu i le 10-25 cm i luga aʻe o le palapala. E maua ai le manulele ma le gaʻo. O lala laʻau, e mafai ona ola e oo i le 60 cm le umi, e masani lava ona alu ese mai le aʻa autu. I fafo, e foliga mai o ni anufe fetolofi ma faailoga tau. O le mafiafia o aʻa i le umi atoa ua na o le 1.5-2 mm.

O laulaau masani e tutupu i luga o le eleele i luga o petioles umi. O papatusi e mataga pe o le fatu-foliga ma sina pito i lalo ma le mausali poʻo le mafiafia o itu. O vevela vevela poʻo le faʻaaogaina o veins vevela e mafai ona iloa i luga o le laʻau. O se laufanua lamolemole, laʻau paʻu e 6-16 cm le umi ma 5-14 cm le lautele. O le lanu e matuā tumu i le lanu meamata.







I le masina o Me-Iulai, o fugalaau e fuga mai ma le tele o fugalaau fisexual e i ai le lapoa o le sili atu i le 1 cm. Latou te nonofo i le tumutumu o le ponuncle, faatulaga i se mea lautele. O fugalaau taitasi e 6 laʻau ma le ovary ma le 3-6 carpels. O le umi o le faʻalavelave i foliga o taliga e tusa ma le 6 cm. O loʻo i ai se fausaga uumi laupapa. O le itu o se ufiufi (ie ufiufi). E masani ona i ai se lanu paepae ma se lanu lanumeamata.

E tasi le masina talu ona maeʻa ona faʻafefeteina, o le suamalie o fua o vine e tumu i le maualuga o le 6-8 mm. E tofu uma ma le 3-12 fatu e oo i le 3 mm le umi. E ufiufiina i latou i paʻu lanu enaena-paʻepaʻe ma se ufiufi paʻu e mafai ai e oe ona nofo lelei i luga o le vai. O fualaau o le Calla e inu, e le mafai ona e 'ai!

Meaola ma ituaiga o lili calla

I le taimi nei, ua uma ona faamauina e le au fai togalaau 8 laau toto, ae na o le 3 na masani ona faaaogaina i le aganuu faatasi ai ma ituaiga mea teuteu.

Calla Etiopia. O le tele o laau totō, lea e oʻo i le taimi o le fugalaau e oʻo i le maualuga e tusa ma le 1 m. O le vaega eleele lalo ifo o loʻo faʻatusalia e se fulufulu fufusi e aunoa ma se pulumu. O lanu lanumeamata lanumeamata lanumoana ei ai lanu lanu. Latou te ola i luga o petioles saʻo ma maua ai foliga faʻalelei poʻo fatu. O le togalaau e teuina i le tausaga atoa ma e le pa'ū i le vaitaimi o loʻo moe.

Calla Etiopia

Calla Remann O se ituaiga siliva, e oo atu i le 70 cm le maualuga. I lalo o le eleele o se faʻamafola faʻapipiʻi o foliga le lelei. O lau o le laau ua sili atu ona lautele. E ese i latou i se lanu mumu lanu meamata. I le autumn, e iai se taimi e moe ai, pe a uma le vaega eleele, e aofia ai laulaau, oti. O le faʻataʻitaʻiga e teu ai se lilac, lanu viole poʻo le mūmū mūmū. Eseesega:

  • Garnet Gloe - e 55 cm le maualuga ia Iuni-Setema e fiafia i le tele o elemene-mumu elemene;
  • Crystal Blush - o se tulaga i luga o se fana e oo i le 45 cm le maualuga ua ufiufi i se veli vaapiapi, lea i le amataga o le fuga o le kiona-papaʻe, ona faasolosolo malie ai lea i luga o le au;
  • Picasso - i totonu o tafatafa tafatafa o le moega, liu malulu lilac, ma o se lautele laugatasi papaʻe o loʻo i luga o le pito;
  • Odessa - calla ma le lanu mumu lanumoana i le faavae, toetoe lava o mea eleelea uliuli;
  • Fesili - o se veli lanumoana uliuli e matagofie i se vaiti laititi.
Calla Remann

Calla Elliott. O se laau toto e oo i le 5 cm le maualuga e iloga i lau lanu lanumeamata lanu uliuli. I luga o latou fogaeleele e tele fasi lanu paʻepaʻe ma togitogi. O le faʻasolosolo o loʻo ufiufiina i se veli auro ma se lanu meamata. Eseesega:

  • Black Magic - togafiti faʻatoʻa togavao e oʻo atu i le 1 mita le maualuga e faʻafeiloaʻi ai le oʻo i le 15 cm le umi, natia i lalo o le veli auro;
  • Aleloa Mumu - laʻau lapopoa lapopoa ua tuʻuina i luga mea mumu mumu mumu.
Calla Elliott

Faʻatauga auala

O Callas e mafai ona tupu mai fatu poʻo le rhizome (tuber) vaevaeina. E matua faigata lava ona tupu mai callas mai fatu, e pei o le totoina o mea vave vave ona leiloa lona gafatia. Mo se atinaʻe sili atu, o fatu e togafitia i sauniuniga o le homone mo le tele o itula (Epin, Ethamon, Zircon), ona tuʻuina lea i totonu o se mea susū. I lenei fomu, o loʻo i ai ao lumanaʻi foliga o le totogo, ona tatau loa lea ona tufatufaina fatu i totonu o ipu i oneone ma oneone. Ma o nei laau e le pala, o le suavai e seasea lava, sina susu ile eleele. E sili atu le lelei o le faʻaaogaina o le vai e ala i le pani. O laau toto e aofia i le moli mumu ma le vevela o le 22 ° C. 2 masina talu ona tulaʻi mai fualaau, o le pikiina o loʻo faia i totonu o ipu eseese.

E sili atu ona faigofie le maua o se fale fou i se auala vegetative. O ituaiga e aunoa ma ni fatu e faʻaleleia e vaega taʻitasi o le rhizome. E tatau i tagata taʻitasi ona maua ni gaʻo 1-2. O togafiti e togafitia i le gaʻo ua gaoioi ma sina mea itiiti ona mama i le ea, ona totoina lea i le eleele fou. Callas ma le rhizome faʻamalosi e faʻaolaina e tamaiti. I luga o le fatu o le tina, o le tele o mea i fafo e fai i luga o le taimi. I le pito i luga ei ai o latou fatugaʻo. E mafai ona vavae ese pe vavae ese o latou lima, faʻamaʻi ma faʻapala i totonu o se fagu fou.

Toto ma tausi i le fale

O faʻamafanafana faʻamafanafana e faigofie ona ola i le fale. O loʻo totōina i ni ipu lapopoa. E tatau ona liligi ifo i le pito i lalo mea e tafe ai vai. O le faʻafefiloi eleele e aofia ai vaega nei:

  • pepa palapala (1 vaega);
  • otaota palapala (2 vaega);
  • deciduous humus (1 vaega);
  • laʻau oneone (0.5 vaega).

E tusa lava pe leʻi totoina, ua fautuaina e faaopoopo le superphosphate i le palapala.

O se ipu o lili lalaga o loʻo tuʻuina i luga ole windowsill or east windows. E manaomia e le laau se lumanaʻi malamalama lelei, ae faʻasalalauina, e aunoa ma le susulu o le la. O itula o le ao e tatau ona le itiiti ifo i le 10-12 itula. I le taumalulu, e tatau ona toe fetuunai le laau i le faamalama i saute, ma ia faʻaaoga foi se palolala, a leai o le a leai ni fugalaau i le vaitau e sosoo ai, ma o le a faʻaosooso tele le vaetogo.

I le tautotogo po o le mafanafana, o le fugalaau o le a sili atu ona lelei i le vevela o + 23 ... + 25 ° C. I le tautoulu, pe a amata le vaitaimi o loʻo moe, e tuʻuina atu i se potu malulu (e oʻo atu i le 12 ... + 15 ° C). O lenei faiga e tatau ona mataituina e tusa lava pe faʻapipiʻiina e le laau uma laulaau. O nisi tagata e anaina a latou laumei i totonu o le togalaau mo le taumafanafana, ma o le autumn latou te eli ma tuu i totonu o ipu.

O le tagata e nofo i le marshland e manaomia le masani ma le tele o vaiinu. O le eleele e tatau ona susu, ae e aunoa ma le pisia o vai i totonu o le ulo ma le pani. O le faʻamaeʻaina e faia i le faʻamamaina lelei o vai. E sili ona lelei le faʻafefe i luga o le paʻu i se auala leaga. Talu ai o laʻau eleʻele e sili ona fiafia i eleele eleʻele, e mafai ona faaopoopo i ai le sua o le tipolo i le vai.

O le laau e sili atu le toʻa i le maualuga o le suamalie, ae e le aoga le pulupuluina o fugalaau. Mai lauʻeleʻele vai i luga o laʻau ma petals e foliga mai o mea leaga. Ina ia faʻalauteleina le faʻamamaina, o fata ma masini susu susu e tuʻu i tafatafa ane o laau. O laʻau e tatau ona faʻamamāina i taimi uma mai le efuefu ma se laʻau vaivai susu.

Ina ia mafai e le laau ona atiina ae lelei, aemaise lava le leai o se malamalama, o le fafaga masani e manaomia. O minerale poʻo mea faʻapitoa e faʻapipiʻi uma i le 10-14 aso. E mafai ona e faʻaaogā faʻavae lautele poʻo i latou na fuafuaina faapitoa mo callas. A o leʻi fugaina, e sili ona lelei le fusifusi.

I le taimi o le taotoga, pe a faʻamaʻapeʻa uma e laau faʻamalo le laʻau, e tuʻu ipu i se mea malulu ma pouliuli. Faʻalēaogaina le faʻasalaga. E mafai ona tuʻu fatu i le eleele pe aveʻeseina, asiasia ma tuʻu i totonu o se fagu oneone. E manaʻomia ona tausia i le maualalo (+ 5 ... + 10 ° C) le vevela. Afai e leai se potu faapena o le fale, o le a faia e le pito i lalo o le pusaaisa. I le amataga o Mati, ua toe foi mai laau i le eleele fou, ma ua fafagaina ma le faaeteete.

Faʻatoʻaga i fafo

I luga o le tau lelei, i le taumafanafana, e mafai ona totōina laulaʻau i le togalaau e fatu ai se laufanua manaia matagofie. O toto laau e toto i luga o se fugalaau i le amataga o Me. A o lei totoina, e asiasia tubers, faaleagaina vaega e vavae, tipi ma togafitia i le fungicide. O laau o le a lelei i totonu o se avanoa e matala, malamalama lelei poʻo i totonu o le paolo.

O le palapala e muaʻi eliina ma faʻaaogaina fomaʻi. Mo le atinaʻeina atoatoa, o eleele palapala e aunoa ma le lime e manaʻomia. Ina ia atili faʻamalosia le eleele, o le a sasaa atu ai se vaivaiga vaivai o le citric acid. Ua totō fatu tanupi i le loloto o le 5-10 cm ma e mamao le 30-40 cm.

A uma ona totōina, e tele lava le suavai. O tupu muamua e le vave ona vave tupu mai. E ono manaʻomia le 2-4 vaiaso. E le mafai ona eliina i luga o se pusa ma siaki ai laau.

E manaʻomia e lili le faʻaleleia masani ina ia le tumau le mago mo le umi, ae le paʻu le vai ile palapala. A maeʻa ona faʻafefeteina, e faʻamalo le fogaeleele ma aveese vao.

Afai e faʻafeiloaʻi le faisuala i totonu o le eleele aʻo lei totoina, ona le tatau ai lea ona fafagaina masani le fafaga. O le a lava meaʻai i totonu o latou palapala. Ae o le tele o faʻamaʻi faʻamaʻi e mafai ona oʻo atu ai i le pala o le rhizome.

A maeʻa ona toto mo ni nai masina, o loʻo ola pea lau vao. I le autumn, e amata ona mamae i totonu o laau toto. E avea lea ma faailoga mo le eliina o laau toto. E le tatau ona faʻaumatia atoa le lalolagi mai ia i latou. Ua lava le tuu o fatu i pusa ma teuina i se potu malulu (+ 5 ... + 10 ° C). A maeʻa le laʻau, e teuteuina. Afai e te le faanatinati e teu, ona maua uma lea o meaʻai i le taimi e alu ai i le rhizome.

O aʻafiaga ono tutupu

Calla e iai le puipuiga lelei. O faʻamaʻi totoga e toetoe lava a le faʻaleagaina. Ae ui i lea, i le le talafeagai lelei, e mafai ona tupu se siama afaina. O nofoaga uma e afaina e tatau ona teuteu i ni mea maloloina lelei ma togafitia i le vai o Bordeaux.

I le togalaau, laʻau ma fugalaau e masani ona osofaia e iniseti. Ae maise lava o le ita i aphids ma spider mites. Afai o nei iniseti e aliali mai i luga o vao, e sili ona vave togafitia togalaau faʻatasi ai ma se iniseti (Akarin, Actellik, Komandor).

E ui o le tele o tagata fai togalaau e lipoti mai i taimi uma le fugalaau, o nisi e feagai ma le faafitauli o le le lava o fugalaau. O nisi taimi e le fuga mai le palala mo le sefulu tausaga. O le mafuaaga mo lenei mea atonu o tulaga nei:

  • le toesea o se taimi malolo faʻalauiloa ma faʻaitiitia le vevela;
  • leai se malamalama malamalama;
  • le lava le fausua i le vaitau o le alualu i luma tuputupu aʻe poʻo le faʻaaogaina o vai malulu;
  • vavalalata se ipu;
  • faʻaaogaina o le faʻamaʻi faʻasamalosi ao leʻi faʻalaʻau.