Fua o le gaosiga

Alyssum: ata ma faʻamatalaga o ituaiga autu, faʻaaogaina ma le filifilia o paaga

Alyssum ua manatu o se tasi o ata pito sili ona lelei e puipuia ai le eleele. O le laau e tosina mai lanu susulu o petals ma manogi manogi e salalau i le itu atoa. O fugalaau e masani ona tuʻufaʻatasia ni lanu, ma fatuina ni foliga tulaga ese e tutusa ma mamanu o tapeta Peresia. I lenei tusiga o le a tatou faʻamatalaina pe faapefea ona ola se alissum i totonu o se moega o fugalaau, o ituaiga eseese e lauiloa ma o le a le mea e sili ona lelei e faʻaopoopo i ai.

E te iloa? O vailaau oona e faigofie lava i le faʻamaumauga na mauaina uma e le allisum lona igoa aloaia o se taunuuga o mea tau vailaau na faʻaaogaina i aso anamua, ma o nei aso ua leai so latou taua. Faaliliu mai le Latina, o le fuaitau "a lyssa" o lona uiga "e le o ni tagata leoleoga a dog."

Alyssum: o le a lenei mea totino

Burachok, loburiariya, laʻau, maa - alisum i totonu o laʻau teuteu teuteu faʻaaogaina nei faʻataʻitaʻiga tutusa. O le laau e lauiloa tele, ma o le mealilo autū o lana tagata lauiloa o le faigofie lea ma le matagofie o se fugalaau le lelei, lea, e le gata i lea, ua maua ai le faaaloalo o tagata tausi pipi mo ona uiga taufaaleaga.

Alyssum i le faʻamatalaga faʻamaonia, faʻapitoa e pei o le aganuʻuina o agavaʻa, o le aiga o Cruciferous o le ituaiga o Burachok. O faailoga pito i fafo o le laau o ni gaʻo laiti, e oʻo atu i le 8 - 30 cm, ma lau laʻau laititi e le o se mea e tasi ma ni fugalaau e fa, e faʻafeiloaʻi i faʻalavelave.

O tupuaga tuai o lenei laau o loʻo i ai mea totino e ola, ma o le laʻau e maua ai se lanu ulaula ona o le susu mai. O palamole fulafula e eseese, ae masani lava o le lemon, lanu violē, lanu samasama, mūmū ma lanu paʻepaʻe.

O tuaoi sili mo le alissum o le: phloxes, carnations, muscari, tulip, obani, salvia, irises, calendula, marigolds ma roses.

Po o le a lava le lanu, e manaia le manogi o le meli-vanilla. A maeʻa ona totogo i luga o le paʻu ua fufulu fualaau aina suamalie ma fualaau lelei, ma lelei. Ua fuafuaina e saienitisi e tusa ma le 3.5,000 fatu e talafeagai i le tasi gram.

I totonu o le vaomatua alissum o loʻo faʻatusalia e le fiaselau ituaiga o ituaiga o loʻo taatele i le Metitirani, o le nofoaga na fanau mai ai aganuu, faʻapea foi i atunuu Europa ma Asia. E le gata i lea, o tagata fai togalaau e iloagofie vaega o tausaga taʻitasi ma le faʻaleleia o laau, vao laʻau ma laau totō.

O le isi vaega o le fugalaau o le umi lea o le fuga. O le kapeta malamalama o le alissum o loʻo susulu atu i lanu o le ola i le faaiuga o Me ma faʻaumatia ai ma timuga o le autumn.

Sa talisapaia e Florists le faigofie o le alissum i le tuputupu aʻe ma le tausiga. O se aganuu e sili ona le lelei, faʻafefe o le la e faʻaleleia lelei i luga o le solitūʻau, eleele malulu, ma mafai foi ona tumau se lamala umi. O fetuunaiga e fetaui ma tulaga taumalulu. O le laau e faʻalauteleina fatu, auala faʻasolo ma vaevaega o rhizomes.

E taua! O le vaitau mai le ogatotonu o Mati ia Aperila o le taimi aupito sili lea e totō ai fatu o allisum. I totonu o le eleele avanoa e totoina ai ni togalaau i le masina o Me.

Fugalaau masani fugalaau

Tagata faʻatoʻa faʻaopoopo le faʻaopoopoga o ituaiga meaola eseese ma hybrids fou, ma tuʻuina atu ia i latou igoa e le masani ai e pei o le "kapeta paepae", "kapeta lanu piniki". Ae i le togavao, o mauga, papaʻe, gataifale, fetolofi ma Pyrenean alissum ituaiga, ia e lauiloa mo la latou gaosiga ma foliga vaaia, e masani lava ona lauiloa. Sei o tatou iloiloina auiliiliga o latou uiga autu.

Gmelin

E lauiloa le mauga. I fafo, o se aganuʻu lanu meamata lanu-lanumeamata ma le tuputupu ae i luga poʻo le paʻu pepelo, e le silia le 20 cm le umi. O le la-samasama samasama o inflorescences o loʻo tulaʻi i le ogatotonu o le tautotogo, ma ia Me o le a amata ona fatuina fua o le leguminous.

E taua! Ina ia mafai ona maua e le allisum le umi e mafai ai ma le tele o fuālaʻau ma aua neʻi mou atu ona foliga teuteuina i le taimi lava lea e tasi, e fautuaina ai e le fai togalaau le tipiina o pupuu i le taimi o le faʻavaeina o pamu i le 8 cm.

Botanists e aofia ai Alissum Gmelin (alyssum gmelinii) i laau lauolaola lauiloa ma maitau lona tulaga masani i le vaega o vaomatua-steppe zones o Ukraine ma Moldova. Lanu samasama o le ituaiga o meaola e mafai ona vaaia i autafa o auala, o eleele solo ma fanua lafoai. O ituaiga eseese o nei ituaiga o meaola e puipuia mai i le malulu, e sili i le eleele paʻu ma oneone oneone ma le maʻa ma le penisina.

Faʻapitoa e manaʻomia ituaiga:

  • "Paletta" (eseese ituaiga lanu lanu eseese);
  • "Big Gem" (tele-faʻafefete, matua teteʻe i le malulu ma le lamala);
  • Laʻau auro (vavalalata i faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻi).

Sami

I le natura o le vaomatua, o mea leaga o lenei ituaiga alissum (Alyssum maritimum poo le sami) e maua i le paʻepaʻe ma le lilac, ma i totonu o le lauolaola matagofie e fai ma sui o le tele o ituaiga eseese.

E i ai i le laau se pepa faʻatusatusa e oʻo i le 20 cm le lautele ma le lautele, faatasi ai ma lanu lauulu lanu o le siliva ma ni fatu laiti e foliga mai i le taumafanafana.

Feiloai foi i isi fugalaau togalaau: gaillardia, peony, mimulyus, kupena, zinnia, swimsuit, gazania, hazel grouse.

I totonu o itulagi ma se mafanafana o le tau, o le aganuu ua atiina ae mo le tele o tausaga, tumau pea i le fugalaau tumau. O lenei mea e tupu i Pyrenees, i lona atunuu, ma isi nofoaga o tufatufaga: i Canary Islands, Azov Islands, o le talafatai o Bay of Biscay. I le vaʻaia lelei, o loʻo faʻaleleia ai le ituaiga o meaola e taʻitasi tausaga.

E fiafia le Alyssum i eleele oneone, pei o luga o matafaga ma atumauga. E talia le le lava o le susu. O lona igoa na mafua ona o le tuputupu ae i luga o le sami o avanoa.

I le aganuu o ituaiga eseese:

  • "Tiny Tim" (dwarf);
  • Easter Bonnet Deep Rose (malosi viliva);
  • "Violet Konigin" (lanu violē ma lala tetele);
  • "Princess In Perple" (mumiss suel).

Pyrenean

O le Pyrenean breed (Alyssum pyrenaicum) o loʻo faʻamalamalamaina i laumei mafiafia ma le faaputuga otaota, e oʻo atu i le 15-20 cm le umi ma fugalaau fugalaau e pei o se taʻi 5-8 cm. Buds e tatalaina i le taumafanafana. I fafo atu, o le ituaiga o loʻo fai ma sui o aganuʻu masani e foliga tutusa ma le lanu paepae Alissum.

E faʻafeiloaʻi sui sui o alofilima ma oneone oneone, e le mafai ona faʻaleleia, e mafai ona faʻafetaui i le penumbra, ae o lenei mea moni e mautinoa lava e aliali mai i luga o mea e tutupu. O nisi o ituaiga e taofi le saluina seia oʻo ina tupu lelei tulaga.

O le tele o taimi, o le cultivar "Compactum" e totoina i fugalaau, lea e iloga i ona foliga vao, e oʻo i le 18 cm le maualuga.

E te iloa? I le eleele e sili atu ona faʻamalolo, o le alisum o le a amata ona faʻateleina le faʻaleleia o le biomass, ma taofia ai le faʻagasologa o le faagasologa.

Folau

O le nofoaga e nonofo ai lenei ituaiga o le itu i sasae ma saute sasae o Europa, faapea foi le itu sisifo o Asia. O matagi malulu, o le vevela o le vavae ma mauga na matua mausali lava i tulaga leaga.

Alyssum fetolofi (Alyssum repens Baumgartner) e lauiloa mo lona tumau: e faigofie ona ola mai le malulu o le 18-tikeri ma le vevela o le 40-tikeri.

I fafo atu, o se ogalaau vao, e oo i le 60 cm le maualuga, ma se faaputuga mafiafia i luga o totogo ma laʻau, fugalaau lanumeamata samasama. Buds i le faaiuga o le tautotogo.

Papa

A alissum rocky blooms (Alyssum saxatile), o ona togavao laiti e maua ai se foliga mai o le tino, ma le alofa e ufiufi i le auro o peti suamalie. O foliga vaaia faapitoa e ese i le tautoulu, i le taimi o le samasama o laʻau. Ona fugalaau ai lea o fugalaau ma fulufulu mafiafia, ma faia ai se tamai itumalo e 40 cm le umi ma se maualuga e tusa ma le 30 cm.

O fua tuai o lenei manava o le a amataina i luga o le taimi, ma o le a le pauu lau lau e tusa lava pe o le taumalulu, ma teu ai se ala e mafai ai. O le fugalaau e amata i le tautotogo ma e le sili atu i le 40 aso, i le faaiuga o Aukuso o le toe totoina e mafai.

E mafai ona e faʻafeiloaʻi i luga o le teritori o atunuu Europa atoa, sei vagana ai Peretania Tele. O ituaiga o meaola eseese e matua nofouta i le le lava o le susu ma le vevela. Lauiloa fiafia:

  • "Citrinum" (samasama ma le paolo o lemoni);
  • "Ufi Laau" (tupuga amata i le 2 tausaga le matua);
  • "Plenum" (terry).
E taua! Alyssum e matua nofouta lava i le fusi faasatauro. O le tuli ese o le pest mai le laau o le a fesoasoani i se fofo o le 1 lita o le vai ma le 2 sipuni tele o le vineka, poʻo le pefu pefu.

Le tuufaatasiga ma le faʻaaogaina o le alissum i le mamanu

Alyssum i le mamanu o le laufanua, e aunoa ma se faʻaopoopoga, e taua tele. E ui o nisi tagata e le fiafia e uiga i le maualalo o le tupu o lenei laau, ae o le mea moni e leai se mea sili ona lelei mo tuaoi o le togalaau e le mafai ona maua.

E fiafia le Faatoaga e teuteuina ia tala, ala i le va o pa mafolafola ma paʻu i puipui maa ma lanu lanu "ato".

O le faʻaaogaina o laʻau mumu e mafai ona maua i togalaau, mixborders, e oʻo lava i luga o falesa ma vasa. E le gata i lea, o lenei filifiliga e le mafuatiaina, ona o le fugalaau ua fesuisuiai i le la ma le malulu. Ae maise lava e talafeagai mo fusi e tuʻuina atu i fafo ni solitary i rockeries mai maʻa ma maa.

E masani ona latou faaaogaina: pine pine, thia, cypress, juniper, spruce, acacia, maple, ash, cedar, cypress, jasmine, larch, yew, fir, lilac.

O fua o le fuga o le fugalaau alissum e faʻaaoga lelei i le tuufaatasiga i luga o le fugalaau. Pe a totoina, e taua le amanaia o le maualuga ma le taimi o le totoina o fua o faatoaga, faapea foi ma le ola.

Mo se faataitaiga, palo paʻepaʻe o alissum i totonu o tulip mumu e foliga matagofie. E mafai ona e filifilia le tuʻufaʻatasiga o lauulu i lou tofo mai tausaga taʻitasi ma taula. O le eseesega o lanu violiki (lanu piniki, lanumoana) ma le lanu violē ua faʻapotopoto lelei.

I le taimi nei ua e iloa mea uma e uiga i alissum, o meaola o ituaiga ma ituaiga, e pei o se tusiata, o le ae tusia lau laufanua mai se paolo fugalaau. Ma ia faʻaliliu ma manogi i le fiafia o oe ma isi.