Laʻau

Asparagus: uiga o le totoina o laau ma isi metotia o le toe gaosia

O le asparagus o se laufanua lauiloa o le aiga asparagus. Mai anamua, na ola le aganuu o se vailaau faafomai, ma i se taimi mulimuli ane, na amata ai ona aina ia totogo. O lenei fualaau suamalie suamalie ua leva ona faamoemoeina mo le tamalii, e matua malu ma manaia lona tofo. Atonu o le mafuaaga lea na avea ai le asparagus ma tupu.

Asparagus Description

O le taua o le asparagus e le gata i mea o loʻo i ai i se fuainumera tele o vitamini ma macro-ma microelements aoga, ae i le mea moni foi o se fualaau faisua muamua. O laau toto o le asparagus o muamua ia o mai i totonu oa tatou togalaau, ma e masani lava ona tupu i le masina o Aperila. Lanu o le susu o le suamalie o le suamalie e pei o peʻa lanumeamata. Asparagus ua kuka, kuka, kuka pe faaopoopo i salati - e lelei i soo se ituaiga.

I le popofou o le tautotogo, e aliali muamua mai i luga o moega ia fualaau asparagus

I le faaopoopo atu i aoga aoga, o le asparagus o se fale teuteu foi. O vao tetele ma le vevela tele o laʻau e pei o laau Kerisimasi ma o nisi taimi e totoina e le au fai togalaau ae le o ni moega faapitoa, ae i ni fugalaau fugalaau. Folatalaʻau e faʻaaogaina teuteu teuteu asparagus i le tapenapenaga o falaʻola - faʻafeiloaʻi greens openings ma fugalaau ma toe vaavaai fou mo se taimi umi.

E totoina i luga o se fugalaau i fugalaau, o le asparagus e teuteuina ai le tuufaatasiga

I luga o le faʻatauga o loʻo i ai ni asparagus o lanu lanumeamata, lanu paʻepaʻe ma paʻu. O le manatu e le oi totonu o ituaiga, e ono foliga mai, ae i le taimi o le aoina ma metotia o le galueaiina. Afai o le asparagus e tupu i luga o se moega masani, matou te maua fualaau lanumeamata. Ina ia mafai ona tupu lanu paʻepaʻe po o le lanu violē, asparagus spud, ma faʻaitiitia ai le susulu o le la, ae i le taimi muamua latou te faia i le taimi lava lea, ma i le lona lua pe a faʻapupuu ona totogo ma toe lanu meamata.

I le faʻaaogaina o metotia eseese, e mafai ona e maua ai ni asparagus o lanu eseese

Faʻatauga auala

E masani lava ona tupu le asparagus mai fatu - i lenei tulaga, e mafai ona maua muamua le seleselega i le tolu tausaga. Pe a totoina ni fatu laʻau poo ni aʻa, ona faʻaititia lea o fuainumera, ma o le a tupu mai muamua le tupu i le tautotogo.

Lauina o fatu mo laau toto

A o le lūlūina, o fatu o asparagus ua faʻafefeteina mo aso e lua i se vaifofo o Epin po o se isi biostimulant. Talu ai ona o le malosi o fatu, o lenei fua o le a le sili atu le lelei. E mafai ona e amata toto i le faaiuga o Mati poʻo ia Aperila. O le eleele mo asparagus e tatau ona mama ma manava. E mafai ona e faʻaaogaina le eleele mo le totoina o laau i le faaopoopoina o le oneone ma le vermiculite i le fua faatatau o le 5: 1: 1. Nai lo le vermiculite, e masani ona faʻaaogaina se meaʻai niu.

Lauina o fatu i se pusa:

  1. Faatumu le pusa o loʻo tulaʻi mai ma le eleele ua saunia ma faʻalelei.
  2. Sue fatu ile luga ile mamao ole 3-4 cm mai le tasi.
  3. Fafasi fatu i se palapala eleele e le sili atu i le 1 cm ma faʻapipiʻi malie.
  4. Faʻalu le palapala i se fagu moli.
  5. Ufiufi le atigipusa i se afifi ma tuu i se nofoaga mafanafana.

O tulaga autu mo le germination o le vevela ma le susu. O le a faʻaputuina le faʻasalaga i luga o le ata, o lea e tatau ai ona e faʻamalosi le pusa i fatu i aso uma. I le malulu o le ea e le itiiti ifo i le 25e uiga iFaʻapupula mai pine i le tusa ma le masina ma le afa.

I le ono vaiaso talu ona toto, e aliali mai vine vine

Totoina o laau i luga o le eleele

Mo le asparagus filifili se lanu, e le mafai ona faʻaaogaina ma eleele lamolemole lelei. I luga o eleele vaivai, muamua-compost poo manure (i le 1m2 naʻo le tasi le pakete) ma faʻalavelave faʻapitoa o minerale. Afai o le eleele i luga o le saite e mamafa, omea, oneone ua faaopoopo mo le eli. O nei gaoioiga uma e manaʻomia e faʻatino i le tautoulu.

Afai e te fuafua e totō vine asparagus i le tautoulu, ona tuʻuina mai lea o fululaʻau-potassium poʻo paluga faʻasamaʻi ma le faailoga "pa'ū". O le mea moni, o le vevela o loʻo i totonu o fugalaau faʻamalosi e faʻaolaina ai le tuputupu ae o tipu, ma i le tautoulu e le manaomia. I le taimi lea, e tatau ona totogo lauʻau, ma e tatau ona faʻamalosia le aʻa, o le mea lea e te manaʻomia ai le phosphorus ma le potassium.

E mafai ona e totoina ni laau toto mai le afa lona lua o Iuni. I le taimi nei, o le palapala e maua ai le taimi e mafanafana ai, ma o le avanoa e toe foʻi mai ai le mea e le ono tupu. O le eleele faʻamaʻaloa ua faʻamaʻapeʻaina lelei ua eliina, aveʻesea palapala o le eleele ma aʻa.

Ua saunia laau vao asparagus mo le totoina ile eleele

E sili atu ona faigofie le totoina o togalaau i totonu o vaʻai ma se loloto o le itiiti ifo i le 30 cm. Asparagus ua ola i se nofoaga e tasi mo le tusa ma le 20 tausaga, ua ola i le taimi e tasi i le maualuga ma le lautele. O le mea lea, afai i le lumanaʻi e le o faamoemoe e totoina laau totō, ona totoina ai lea o laau e 35-40 cm mai le tasi. O le mamao i le va o laina e 1 m pe sili atu.

Tulafono Faʻavae:

  1. Oona o fanua lafulemu ua sasaaina i totonu o le uali eli.
  2. O aʻa o le fatuina o loʻo salalau i luga o le komi ina ia latou agai i lalo, e aunoa ma ni solo. Laʻu umi faʻapuupuu, ma tuʻu ai 4-5 cm.
  3. Uʻu aʻa i le palapala ma faʻapipiʻi sina mea itiiti.
  4. Latou te liligiina se alavai i le vai ma le mulch le totoina ma le peat poʻo le pala.

Lauina o fatu ile laufanua i le tautotogo

E mafai foi ona tupu le asparagus e ala i le totoina saʻo ile eleele. O le moega e totoina i le auala lava lea e tasi mo le totoina o laau, ae le o ni vavae, e fai i le loloto o le 4-5 cm le pito i lalo o Me, i le faaiuga o Me, o le fatu ua gase mo se vave vave ona faamoemoeina mo se aso i totonu o se biostimulator. O le luluina o loʻo faia i totonu o se moega ua sauniuni, ma tuʻuina fatu i togalaau. Afai ei ai le tele o fatu, ia fautuaina e lulu atili, aua o le a le totoina i latou uma, ma o isi mea faaopoopo e mafai ona seleina i se taimi mulimuli ma seleulu. Faʻasusu ni pupuʻu i se tamai laulau o le eleele, faʻapitoa ma le vai. A maeʻa le suavai, mulch le moega. O fatu o Asparagus e totogo mo se taimi umi, o lea e fautuaina ai e ufiufi le moega togalaau faʻamaʻi - o le a puipuia ai le galala o le susu ma faʻavaveina ai le faʻaalia o fualaau.

Vitio: lulu le asparagus mo tipu

Toe faʻaleleia e ala i le vaevaeina o le vao

O le auala pito sili ona faigofie o le faateleina o le asparagus e ala i le vaevaeina o le vao. O lenei faiga e mafai ona faia uma i le tautotogo, ma i le tautoulu, ma e oʻo lava i le taumafanafana pe a leai se vevela malosi. E vaeluaina le togavao i ni vaega ina ia tofu vavaega taitasi. E masani ona faia lenei mea i ou lima poʻo, pe a le aoga, faʻaaoga se naifi malosi. O laau vavae ese ua totōina i vavao i le auala e tasi e pei o fualaau e maua mai fatu - i le taimi lava lea ma i le auala lava e tasi.

O se metotia sili ona lelei mo le teuteuina o asparagus o le vaeluaina o le togavao

I le lava lava mataupu faavae, o le asparagus e faʻalauteleina e ala i le vaevaeina o le rhizome. E masani lava ona faia lenei mea i le tautotogo, aʻo le i tupu aʻe le vaetogi fou. Kili se aʻa ma vaevae i ni vaega ina ia tofu uma ma se fatugao. O tagata vaeluaina o loʻo totoina i le faʻamatalaga faʻapitoa - i vaʻavaʻa i luga o mauga.

Vaega o Asparagus Rhizomes Na toto i luga o le Mauga

Outpara Asparagus Care

O laau totō e manaʻomia le faʻamamaina, aemaise i le taimi muamua. A maua aʻa ma malolosi, e mafai ona faaitiitia le suavai, ae o le magoina o le eleele e le tatau ona faatagaina. Mulch o le a fesoasoani e tausia le palapala susu. I se faaopoopoga, e le manaʻomia le tatalaina o le mulch site, ma o le veleina o se mea faʻapusa i le natura - e aveʻesea ai fualaau vao taʻitasi.

I le tausaga muamua aʻo lei oʻo i le tau o le autumn, e le manaʻomia le vavae ese o asparagus ina ia aua le faʻalavelave i le atinaʻeina o le vao. O fua muamua e tutupu mai i ni vaega laiti o le a tulaʻi i le tautotogo e sosoo ai, ma o loʻo i ai i le tausaga lona tolu e mafai ona e seleseleina.

Afai e te le tipiina vine vine i le tausaga o le totoina, ona sosoo ai lea ma le taumafanafana e sosoo ai o le a avea ma tagata matua matagofie

Fafaga

Afai i le taimi o le totoina o asparagus o le moega ua lelei le faʻapala, ona i ai lea i le tausaga muamua, e le manaʻomia le laei. O laau laiti e amata ona fafagaina mai le tausaga lona lua. I le popofou o le tautotogo, ua vevela ai le kulimi-phosphorus-masipalapala ma vavalalata i le va o laau toto i le tino malogo ma o le palapala ua lelei le tatalaina. Ma, seia oo i le ogatotonu o le taumafanafana, i vaiaso uma lava e fafagaina ai fualaʻau lanumeamata poo le mullein infusion. I le faaiuga o le taumafanafana, e faʻamaʻaina i le faʻaaogaina o mineral mineral, lea e mafai ona faʻaaoga pe faʻamamaina e avea o se vaifofo fofo e tusa ai ma faatonuga.

Saunia o le laau mo le taumalulu

Ina ia puipuia le asparagus mai le maalili, e tatau ona saunia lelei le moega mo le taumalulu. I le tautoulu, o faʻamau uma o le laau e puupuu ma e tatau ona faia lenei mea aʻo leʻi oʻo i le malulu. Ona vavao ai lea o laau - o le malulu i le taumalulu, e maualuga le maualuga o le mauga. Uʻu le pito i luga o peʻa poʻo le faapalaga.

Sa ou totoina laʻu uluai asparagus pe a ma le 20 tausaga talu ai. Matou te le i maua le Initaneti, ma o au, i le avea ai ma se tagata fai togalaau, sa le iloa se mea e uiga i lenei laau. Na ou vaaia fatu o se mea fou i luga o le faatauina atu ma faatau mai. E i ai le itiiti ifo o faʻamatalaga i luga o le ato - Na na o loʻu iloa o le a tupu mai le totogo mai i le lona lua o tausaga lona tolu. Sa ia totoina fatu i le taimi lava lea i le togalaau, e aunoa ma se togafiti - tasi laina, ma o le mea lena. Mo se taimi umi e leai ni fatu na aliali mai, ma sa mafai ona galo ia te au e leai ni fatu. I le vaeluagalemu o le taumafanafana, sa ou vaaia ai se laina o laau Kerisimasi vaivai ma lanu lanumeamata vaivai ma amata ona mafaufau o le a mafai - ou te leʻi vaai muamua i asparagus. Na ou manatua le taimi na tuputupu ae ai vao, i le taimi lava e tasi sa manino lelei i mea o loʻo fai e tinamatua o laumei faigofie o la latou gladioli. E oʻo atu i le tautoulu, na tupu aʻe vao ma ua tusa ma le mita le maualuga, tipu o 5-6 taʻitasi. I le tautoulu na ou selesele uma ai lau ma i le taumalulu na totoe loʻu asparagus e aunoa ma se mauga ma le mafanafana. E leai se afu na afaina ai aʻu laau totő, ma i le tautotogo matou te toinaina ai fualaau muamua. O le taimi muamua sa ou taumafai ai i lenei laau mai laʻu lava togalaau, ae ou te leʻi iloaina le tofo. Mea manaia, gel lanu - matou te leʻi saunia ni ipu, matou te 'ai lava fou, sina suamalie, totogo e pei o peʻa lanumeamata. Talu mai lena taimi, o le asparagus e lei faaliliuina i totonu o la tatou togalaau ma o le mea muamua lava lea e totoina i le tautotogo.

O le tuputupu ae o asparagus e le manaomia ai se poto faapitoa, ma e le mafua ai ni faigata e oʻo lava i le amataga. Pau le faafitauli o loʻo faʻatali mo le seleselega. E sili atu ona taatele mo i matou le toto fatu i le tautotogo ma aumai a matou fualaau faisua i le taumafanafana. E tatau ona tupu le asparagus mo le tolu tausaga, ae e le manaʻomia ona toto i tausaga taʻitasi. Faʻamatalaga itiiti, o le a fiafia le laʻau i le mata ma faʻaolaina ai le lisi o le pule mo le tele o tausaga. O le lelei lenei o se aganuʻu faʻalauiloa.