Fua o le gaosiga

E mafai faapefea e laau ona maʻi?

E oo lava i le au fai togalaau ua latou iloa o tuputupu ae fou ua aliali mai i luga o fualaau aina po o mea teuteu, o le pisipisia ma soo se isi lava faaletonu o le le mafuatiaina o masini e faailoa mai ai le atinae o faamaʻi. E faʻapefea ona iloa faʻafitauli faʻafuaseʻi ma filifili saʻo le auala e teteʻe ai i latou, o le a matou faʻamatala atili i le tusiga ma se faʻamatalaga auiliili o le igoa ma le ata o faʻamaʻi masani masani o laau.

Poolotini o musika

I le leiloa o le uiga o le photosynthesis, o nei tagata le atoatoa o laau maualalo e fafagaina i luga o isi laau. O a latou ulugalii o meaola taʻitasi pe telefoni feaveaʻi ma foliga o laʻau ma fauna.

E te iloa? O tausaga taitasi, o laau taʻitasi e maua mai e tusa ma le 113 kilokalama o le okesene. E tusa ai ma le au saienitisi, e lua laau matutua matutua o le a lava lea e faamalieina ai manaoga faaletausaga i le mama o se aiga e fa.
O le manulele e ulu atu i totonu o le ogalaau i totonu o vavae i le paʻu ma tupu ai iina, ulu atu i totonu o le fafie. E masani lava, mai se tasi o tuaoi tuaoi, e maʻi ma maliu le pule. E tupu lenei mea ona o le mushroom e le maua i le chlorophyll mea uma o meaola mai fafo o le laau.

O le gaioiga taua o le fatu o le phytopathogenic e atagia mai i le tulaga o le aganuu. E faʻatatau i le liona, o se aʻa, uʻu, poʻo le pala o le tino e mafai ona amata i luga o le laau. E le gata i lea, o le faʻamaʻi e mafai ona faʻaalia i luga o le laʻau ma faʻapipiʻi i foliga o le pona, sola poʻo le papa o ituaiga eseese. E le gata i lea, o le lanu o nei eria e eseese mai le lanumumu-lanu enaena i le uliuli. O se uiga iloga o nei meaola o le mafai lea ona totoina vao. Ae leai se auala o tufatufaina atu o le a le aoga e aunoa ma le auai o le susu. O lona tele na mafua ai le alualu i luma malosi o faʻamaʻi. O le mea lea, mai le tele o faʻamaʻi faʻaleagaina o laau fualaʻau e mafai ona puipuia e le lelei o palapala palapala.

E taua! A e faʻatau mai vailaʻau, ia mautinoa e gauai atu i le i ai o ata o loʻo i luga o le afifiina, faapea foi ma faatonuga mo le faʻaaogaina. O faailoga muamua ia o oloa moni.
Mafaufau i faʻamaʻi lauiloa o fualaau aina suamalie ma se faʻamatalaga ma se ata, ma ia auʻiliʻili auala o togafitiga:

  • Anthracnose - e aliali mai i tulaga o le susū ma le vevela. E faʻaosofia e ituaiga ituaiga o fatufatu o le phytopathogenic, e aofia ai tagata o le ituaiga o Colletotrichum. E faʻaalia i luga o le ogalaau, lala ma lālā o fualaau 'aina fua i le foliga o le pouliuli lumpy sores ma le pito i lalo. A o latou atiina ae, latou te fetolofi i le loloto ma le loloto, ma avea ai ma ni vaega e le o se vaega.
  • Monilioz - e aliali mai o se taunuuga o le taua tele o faʻasalaga. O latou atinae e fesoasoani i le maualuga o le vevela ma le susu. E mafai ona e malamalama i le atinaʻeina o sigi e ala i foliga faʻafuasei o se lanu uliuli ma le magoina o pipi. Muamua, o pamu taʻitasi e faigofie lava i faʻamaʻi. I le avea ai o se tulafono, o lanu enaena lanu enaena e mafai ona iloa i luga, ma o fualaau e afaina i le anufe e maua ai se mea e le fiafia i ai le ava malosi.
  • Scab - o le sili lea ona taufaamataʻu i fualaau aina ma fualaau. E tuʻuina atu i mea malie e aʻafia ai pupuʻu o lauʻau ma salalau solo i vaega uma o le vao ma vao. O se uiga manino o le faamai o se lauulu lanu enaena-enaena e pasi mai laulaau i le fua.
  • Aoao e uiga i le puipuia o le paʻu i luga o pears, apples, potatoes.

  • Mealy dew - faʻaalia e se fugalaau malamalama i luga o lālā ma lālā talavou. I tulaga sili atu, e mafua ai le vavalalata o laupepa laʻau, o lo latou vaivai ma vave alu ese. O fua e afaina ai e maua mai ai le le masani ai. O le tele o fai togalaau faʻapitoa e ave mo le efuefu. O mafuaʻaga autu o pathogens o le malulu o le ea, o le maualalo o le vevela ma le maualuga o le vevela.
  • Faʻasalaʻau oe i le auala e taulima ai paʻu palapala i luga o apu, kukama, tamato, petunias, fugalaau fale, currants, roses, violets, vine.

  • Rot - e mafai ona paʻu, uliuli poo fualaau. I soʻo se tulaga, o ona togafitiga o gaʻo matautia, lea e salalau e iniseti ma le timu. I luga o le laau, latou te ulu atu i totonu o fualaau aina ma faaauau pea ona alualu i luma i latou e tusa lava pe uma le seleselega.

E te iloa? O le uluaʻi laau i luga o le paneta e tupu i Kalefonia National Park. Ua faaigoa e Locals o le "Atua Faavavau." E tusa ai ma saienitisi, pe a ma le 12,000 tausaga. O loʻo i ai foʻi le lapoa tele o le lalolagi, lea ua silia ma le 2,000 tausaga le matua. Le maualuga o lenei eucalyptus - 112 mita, ma le lautele o le ogalaau e tusa ma le 9 mita.
O le puipuia o faʻamaʻi faʻaleagaina o laau aina ma le laasaga muamua o latou togafitiga, e taua tele le pulea o le susu i pristvolnyh circles o togalaau. Aua e te faʻafefeina i latou, aua o na taga e faʻauʻuina i taimi uma i le toilalo. I faʻamaoniga muamua o le atinaʻeina o pathogens, ia vave aveese uma vaega na aafia ma susunuina.

Ona suluina lea o le laau i sauniuniga malie (Aliett, Antrakol, Consento, Skor, Previkur Energy, Meli DUO, ma Teldor). Saunia le vaifofo galue pe a maeʻa fautuaga a le gaosiga, ma aua nei galo e te amanaʻia taimi o togafitiga aʻo leʻi seleseleina. Toe faʻafesoʻotaʻi le faʻafesoʻotaʻi fautuaina pe a maeʻa le 15-30 aso Ina ia puipuia fomaʻi fomaʻi, e fautuaina e tagata atamamai i tautotogo taitasi uma e faʻamalolo ai laau fua fua ma le tasi pasene o vaifofo o le sulfate copper.

Faʻamaʻi

Papateria, e pei o le tele o gaʻo, o meaola ninii ia e leai ni meaola e aunoa ma le chlorophyll. O le mea lea, o a latou meaʻai e afua ona o faʻaleagaga tu ma aga. O aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi o loʻo aʻafia i totonu o vao e ala i ituaiga eseese o faʻalavelave faʻainisinia i luga o ogalaau ma laʻau.

O le mafuaʻaga lea na faʻamalosia ai e tagata tomai faapitoa le faʻamaʻiina o suʻesuʻega ma togafitiga faʻapitoa i vaega ina ua maeʻa. Laʻau faʻasolosolo faʻamaʻi pipisi uma e le mafai ona lavea.

E te iloa? O nisi siama e faigofie ona faapaleni gutu malulu ma e mafai ona malulu i le tele o vaitau. I le taumafanafana, i le vevela i luga +25° С ma le maualuga o le maualuga, o lo latou toe gaosia e faʻalau selau.
I luga o fualaau aina ma fualaau aina, o siama e masani lava ona avea i latou ma suauu ma susu pala, necrosis, ma sili ona leaga o maʻi uma - o se siama siama. E mafai e tagata faʻaupuina microbe ona totoina tagata, matagi, timu ma iniseti. E taua le mafaufau: o le tele o le faʻamalolo e masani ona fesoasoani i le faʻavaivaia o le aganuu, lea e faʻamaua ai ituaiga uma o faʻamaʻi pipisi. O le aafiaga lava e tasi e tupu pe a le faʻamaʻiina laau.

Paga masani e masani ona osofaia apu, pears, peaches, apricots, cherries, cherries ma plums. I faʻataʻitaʻiga o apu ma peʻa e sili ona mataʻutia o fualaau aina uma, mafaufau i ata ma faʻamaoniga o faʻamaʻi masani, faʻapea foʻi ma auala e faʻafefe ai:

  • Fuʻa paʻu - o se tasi lea o faʻamaʻi sili ona ogaoga na mafua mai i meaola microwinist Erwinia amylovora Winslow et al. Talu ai ona o la latou galuega taua, ua faʻasaolotoina ai se mea e sili ona vaivai nai lo o paʻu na afaina. E tosoina e le mata i totonu o se uele manifinifi, ave i luga o le togalaau ma tua atu. I luga o laau, o le faʻamaʻi muamua na afaina uma i le tino, ma le laʻau, vine ma le paʻu. E mafai ona e vaʻai i le faʻafitauli i luga o le pogisa ma le faʻavaivaia o pulupulu e le faʻapalapalaina. O le ata lava lea e tasi e matauina i le taimi o le matua o le seleselega. O le pito i luga o le pogisa i le taimi muamua, ona punou ai lea. I lenei tulaga, e mafai ona fesoasoani le laau i le na o le aveeseina o lala ua aafia. E tatau ona e vave logoina lau puipuiga o vailaʻau ma faʻatautaia o faʻamalologa e uiga i ou masalosaloga e uiga i uiga o se siama siama.
  • Bacteriosis - E foliga mai o loʻo malepelepe ma vaeluaina vaega o paʻuʻu, faʻapea foi ma le vaivai vaivai i luga o laulaʻau ma nofoaga o le eleele i luga o fua. A o faagasolo le maʻi, e paʻu le paʻu, e mate lala, ma o faʻamatalaga masani e mulimuli i le foo o faʻamaʻi.

E taua! Ina ia puipuia faʻamaʻi pipisi o fualaau aina ma fualaau aina, ia faia ni taimi talafeagai e faʻafefe ai iniseti leaga. O le bacteria o ni soa faamaoni o miti vaʻaia, thrips ma aphids. E mafai ona e faʻaumatia i latou i le fesoasoani a iniseti (Bi-58 Fou, Aktara, Aktellik).
O le taufaasese o faʻamaʻi pipisi o loʻo i ai i le mea moni o le agrochemistry e leai se malosi e faasaga ia i latou. Pau lava auala o tauiviga o le aveese lea o vaega ua afaina. E fautuaina e tagata atamamai e tipiina lala ma le foci i le faavae ma ia mautinoa ia sulu i luga o tipi i le toga pitch pe vali. E leai se mea e tatau ona lafoina ai le mutia i laau faʻamaʻi i totonu o se fale faapalaga.

Soo se mea lava e ono lamatia ai, e tatau ona susunuina mai le togalaau. Ma le isi, aua neʻi galo le vela vao i le taimi ma aveese lau paʻu.

Vailaʻau

O le mafuaʻaga o sui o lenei vaega o faʻamaʻi o meaola ninii ia e leʻo iai le fausaga faʻapitoa. E salalauina i latou e ala i meaʻai faʻamaʻi pepe, ulufale i totonu o meaola ma toto toto. A oʻo i totonu, o le a amata ona faʻapipiʻi faʻamaʻi. O se taunuuga, o laau e le mafai ona tupu, tuputupu ae le lelei ma e mafua ona o le le lelei o le gaosiga.

E taua! O le mea e manaʻomia muamua mo faʻamaʻi pipisi o manua na faia i taimi o afa, malosi malosi ma timu. I ia tulaga, e taua le vaʻaia o vaega ua afaina ma togafitia i le toga pitch.
O faʻafitauli o maʻi e eseese tele e faʻatatau i le viral group, o le uiga o le fatu, o lona ituaiga ma e oʻo lava i le eseesega. Mo se faʻataʻitaʻiga, o laasaga i luga o faʻamaʻi pipisi e mafai ona galo, faʻalautele, suia foliga ma fausaga. E masani lava ona lauiloa se lanu samasama poʻo se mea e vaʻaia.

O nisi taimi e le masani ai le faʻaogaina o mea e faʻaogaina. O aʻafiaga mai le atinaʻeina o siama e ono mafai ona matauina i luga o pulu, puʻepuʻe, totogo ma fua.

O le tele lava o faifaatoaga e tatau ona feagai ma:

  • Mose - faʻaalia o ia lava i auala eseese, e fuafua i le vevesi ma le siosiomaga mai fafo. I le tele lava o tulaga, o le vavalalata o ni mea e le masani ai le foliga chloride e aliali i luga o le lau. O faʻamaʻi pipisi i luga o le paʻu ma le fuaina o fualaau oona e iloagofie.
  • Laʻau uila - faʻaalia i ni uumi uumi i luga o le ogalaau i le eria o le paʻu. E mafai ona e vaʻaia lenei leaga ona o le aveesea o se vaega o le cortex. E tusa ai ma faʻailoga mai fafo, o le a vaivai le toto o le fatu vaivai ma e le maua ai se faʻaopoopoga. E le i faʻamautuina le sui faʻamaʻi o le faamai. Apple, pi, quince e faigofie i le maʻi.
  • Faʻamatalaga - o loʻo faʻatusalia ai le tuputupu ae o lala o laau i foliga o panicles. Latou te atiina ae ona o le faʻapipiʻiina o pathogens i totonu o le "tagata talimalo" fiva o mea. O se taunuuga, o loʻo i ai se soliga o faiga faʻasolosolo, faʻafefe o le sua ma le agavaʻa lemu. Faatasi ai ma mafuaaga o tagata atamamai ua taua o le le lava o meaʻai i totonu o le eleele, le lelei o le aration, moli. O le tulaga ese o lenei maʻi e leai se afaina o le le mafai ona auina atu i laau maloloina.
E taua! Dahlias, primroses ma delphiniums e le tatau ona toto i tafatafa o fualaau aina, aua o nei mea totino teuteu e matua maaleale i vailaau faʻamaʻi pipisi.
O faʻamaʻi o lenei vaega e matua faigata lava ona togafitia. E le gata i lea, e leai ni vailaʻau faʻasaina faapitoa. I le tele o tulaga, o vaega ua afaina ua aveesea mai faʻataʻitaʻiga muamua, sosoo ai ma le faʻaumatiaina o vaega. Ma i tulaga maualuga, o laau e tatau ona faʻaumatia atoa. Mo togafitiga, ua fautuaina le au fai togalaau e mataituina togafitiga togalaau. Aveese vao, puipuia le atinaʻeina o tafega o meaola faalafua ma otaota, tausisia le fafaga. Aua le faʻalavelave i le immunoassays.

Kanesa

O lenei vaega o tagata fai togalaau e aofia ai faʻamaʻi o loʻo faʻaalia e le atinaʻe o le tuputupu ae o meaola. E mafua mai ona o le le lelei o le fevaevaeaʻiga i luga o le nofoaga o le faʻaogaina o tipi, vavave ma isi manua ua siomia e luga. O ia faʻavaega e mafai ona aʻafia ai aa, aʻa ma lala.

O mafuaʻaga mo lo latou faʻatulagaga, e toʻatele tagata atamamai e telefoni i mea malie, siama, suiga o le vevela faʻafuaseʻi, faapea foi ma le faaleagaina o masini.

E taua! E le fautuaina e tagata atamamai le aveeseina o ni mea e gaosia mai le fua mai o fualaau aina suamalie na maua i le kanesa. E faʻaaoga lenei mea e tusa lava pe faʻamaonia faʻataʻitaʻiga. O le mea moni lava o le faʻamaʻi e tumau pea i le gataifale ma mafai ona faʻaalia i luga o le tele o tausaga.
Faatasi ai ma faʻamaʻi sili ona lamatia ma sili ona taatele o fualaau aina, o fai mai tagata popoto:

  • O le kanesa o le Black - E aliali mai o se taunuuga o le galuega taua o le fugalaau Sphaeropsis malorum, lea e aafia ai laulaau, fualaau aina ma paʻu. O le maʻi e amata i le lanu mumu i luga o laupepa, lea e aliali mai i le taimi lava e uma ai ona faʻaalia. I le aluga o taimi, o le mea e liu enaena, tuputupu ae ma agai i le fua. Laʻau ua afaina ua vave ona pala, ma o le laau e fua mai ai se mea itiiti ma le le lelei. O se taufaamataʻu faapitoa o le faʻamaʻi mo apu matutua ma pears.
  • Laʻau o le kanesa (zobovatost) - e faʻalauiloa i le faʻaaogaina o masini i luga o ogalaau o fualaau aina. I le maua ai o latou luga i luga o filo, ona amata ai lea ona tupu le siama faʻamaʻi ma agai i le aʻa. Mai le le lava o meaʻai, e mate ai laau.
  • Toga masani le kanesa - tufatufaina i luga o le ogalaau, lala o le skeletal ma totogo mai le poloaiga lona lua. E le o alu i le fua. O loʻo faʻaalia i le tulaga o maʻi le faʻamalolo.
  • Kanesa o le kanesa - e tulaʻi mai i vaʻa na faia i le taimi o le taumalulu i luga o le paʻu, e masani ona atiina ae faʻatasi ma le pala.

E taua! O laau toto fualaau aina e sili atu ona puipuia i le kanesa nai lo le faatagata matua.
O se mea moni le togafitia o se laau mo le kanesa, pe a maua vave se tali vave i le amataga o le atinaʻeina o le faamai. Muamua lava, e tatau ona e faʻateʻaina lala o loʻo aʻafia ma fualaʻau.

O selesele taitasi e tatau ona puʻeina le tele o senitimita o laupapa ola. O lenei mea o le a taofia ai le toe tupu. I le faaiuga o le faʻataʻitaʻiga, e manaʻomia le togafitia o manua uma ma se 3% o faʻafitauli o le sulfate copper. Ona mautinoa lea e fufulu palapalipuni ma tapuni le ogaoga. Soʻo se tautotogo uma ma le autumn e taua tele le fufuluina o ogalaau o aganuʻu na aʻafia i le lime.

Necrotic

O le atinaʻeina o nei faʻamaʻi e mafua i tulaga leaga o le fesuiaiga. E masani lava o se lamala umi ma afa malulu. I le tauiviga mo le ola, o se laau vaivai ua le toe mafai ona tatalia osofaʻiga o pathogens. E masani lava, o le necrosis foi e aofia ai siama siama ma viral. O a latou faʻaʻailoga e mafai ona tupu i luga o laupepa eseese o le ogalaau: o le paʻu, vavae, cambium. Manua ogaoga ma loloto i luga o nofoaga ua afaina, lea e afaina ai le tulaga lautele o le laau. Mai le amataga o le maʻi e oo i lona maliu atonu e tele ni tausaga.

E te iloa? I Falani, o le laau sili ona mataʻutia o le meleniuma ua tupu. Ae o lona mealilo e le o se mea atoa i le matua, ae i totonu o ulugalii e lua ua fausiaina i totonu. E mafai ona e oʻo atu i nei foafoaga o le natura e ala i le sikuea sikuea o loʻo siomia ai le ogalaau tuai.
E masani ona faʻafeiloaʻi e le Faatoaga ia mea nei:

  • Nectrium - O ona togafitiga o microorganisms Tubercularia vulgaris Tode.
  • Cytosporosis - e mafua mai i foliga mai o sigi o le genospora.
  • Clitris - e faʻavevesi e meaola microscopic Clithis guercina Rehm.

O avanoa e faʻapolopolo ai uarota lanu meamata o loʻo i ai pea iina. Ina ia faia lenei mea, ia aveese uma nofoaga ua faaleagaina, pe afai e tatau ai, vavae ese lala o le skeletal. A maeʻa nei manua, e fautuaina vaega e faʻamaʻi i soʻo se tasi o fualaau nei: Benlat, Bayleton, copper oxychloride, Fundazol, Topsin. O le a le sili atu le manaia o le sasaʻaina o le pale atoa i fuluʻi.

Matou te faʻamoemoe o lenei faʻamatalaga e uiga i faʻamaʻi masani o plums, apples, pears, fruit stones, ma ata o loʻo i luga o le a fesoasoani ia te oe e iloa ai faʻamaʻi osofaia i latou ma filifili auala saʻo togafitiga. Aua nei galo o le puipuiga aupito sili ona talafeagai o tomai taufaatoaga ia.