Lafumanu

La ma le vevela vevela i lapiti, manu fesoasoani muamua

Ina ia mafai e lapiti ona ola maloloina ma lagona le mafanafana, e tele mea e tatau ona amanaia. O nei mea e aofia ai le vevela, faʻafefeteina, saoasaoa o le saoasaoa ma le ea, moli.

Mafaufau i le vevela o loʻo ola ai lapiti ma pe faʻafefea ona faʻaopopo le vevela i le taua o le meaola.

Laveaʻi mo le tuputupu aʻe o lapiti

O le vevela o mea o loʻo i totonu o lapiti, lea latou te lagona lelei ai, o le + 12-18 ° C. O le vevela masani i totonu o le fale o le lapiti e tatau ona fesuiaʻi ile ± 5 ° C. E masani ona popole le au faifaatoaga i le fesili: o le a le maualuga o le vevela e mafai e lapiti ona taofi? O manu matutua e mafai ona tatalia tulaga maualuga o le ± 30 ° C mo ni nai aso, ae latou te manaʻomia le tausiga faaopoopo. I tua atu o nei vevela, e mate ai manu. E tatau ona manatuaina e le talia e lapiti ni fesuiaʻiga lelei i le vevela, faʻalautele pe faʻaitiitia le faʻavaʻaina o le ea ma le faʻataʻitaʻiga. O le maualuga o le manava mo a latou mea e aofia ai le 60-75%. I luga o faʻamalosi malolosi e mafai e le manu ona maua se malulu.

E te iloa? O lapisi o manu feʻai, o lona uiga, o le natura o le vao e ola i vaega. O lenei mea e ese mai ai i latou. O lo latou ola i le vao e tusa ma le tausaga, i le fale 8-12 tausaga.

E faʻafefea ona maualuga le vevela o le lapisi?

O le vevela o le tino o le lapiti e faʻatulagaina e ala i taliga ma manava.. O lenei faagasologa e sili atu ona faigata ona o le le lava o le afu pala. I le vevela o le 20-25 ° C e maua ai le maualuga o le respiratory rate, ma i le 30 ° C le puupuu o le manava e aliali mai. O se taunuuga o le faʻaliliuina o le susu mai le mucous membranes o se meaola, o lona tino ua faʻamafanafanaina. O lapiti lapopoa lapiti e taua i le vevela o le tino. O toto toto i luga o taliga e afifi ai.

Ina ia faʻamafanafana i latou, o le lapiti e salalau ona taliga i itu, ma faʻapupulaina le vaega o le faʻafesoʻotaʻi o vaa i le ea. O sea ituaiga masini e aoga lelei pe a fai o loʻo i ai le ea i totonu o le masini, mafua ai, mo se faʻataʻitaʻiga, e se tagata. I le soifua maloloina masani, o le lapisi o le lapiti e 38-40 ° C. I le vevela o le 41.5 ° C, o le fua ole respiration e faʻaitiitia, ae e loloto ma faʻamalosi.

E taua! Afai o le maualuga o le lapiti e oʻo i le 41 ° C, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi.

E taua le mataʻituina o manu ma Aua le faatagaina le vevela i totonu o sela e tulaʻi i tulaga taua. O le maualuga o le ea e vevela le afaina o le taumafaina o meaai e manu, faateleina le manaʻomia o le susu. E tatau ona mataituina le fou o le vai i aso taitasi. E le fiafia Rabbits e inu vai mafanafana, o lea i aso vevela e mafai ona suia i le tele o taimi i le aso. Ina ia aloese mai le vevela vevela, lapisi e sili atu le tele o vai ma e toetoe lava a le mafai ona minoi. E tatau ona maitauina i tulaga masani e lelei le ola o manu i le tele o le vevela. Latou te natia i totonu o lua.

Faʻafefea ona faʻaitiitia le vevela i totonu o sela i le taumafanafana

E ui lava i le mea moni e faapea o le lapiti e ono mafai ona faʻaauau i le la pe a faʻaalia i ave saʻo, susulu o le la i se mea taua i le olaga o le manu. I totonu o le ao, e manaʻomia e manu le malamalama masani. I le vevela o le tau, pe a matala pea, e tatau ona mataʻituina le tulaga o meaola ma faia fua e faʻaitiitia ai le vevela i totonu o pa. O le faia o lenei mea, o le taualuga o sela e ufiufi i vaovao, vaovao, mutia moa, laupepa o paʻu e leai ni mea - o mea uma e maualalo le faʻasaina o le vevela ma puipui lapiti mai le vevela vevela.

O fagu vai vai e afifi i ie, afifi poʻo le maʻa maa e mafai ona tuʻuina i totonu o sela. O le lapisi o loʻo taoto i luga o lona manava i luga o nei papatusi, aua o le fulufulu mamoe i luga o lea mea e le mafiafia. O le malutaga sili ona lelei i le vevela o le tau o se pa puipui o loʻo i totonu o le paolo. O le vevela o le eleele e tumau le maualalo ona o le faʻamafanafanaina i tafatafa loloto. E fautuaina le tuʻuina atu o faʻamalama i le mamanu o lapeti faʻatapulaʻa. Mo le lelei o le ea, o la latou eria e tatau ona 8-10% o le fola.

O faailoga muamua o le lapiti e maua ai se vevela poʻo se vevela

Pe a oʻo i le vevela, e muamua ona amiolelei le manu. Ua saeia, ma vaavaai mo se nofoaga malulu. Mulimuli ane e avea le lapiti ma mea e le faʻaaogaina, pepelo, faʻalautele ona vae i luga o le fola, e le tu i luga ma e le 'ai. A maeʻa sina taimi, faʻavavevave le manava manava. O se taunuuga o le vevela vevela, o le mea e pulea ai le vevela o le manu ua faʻalavelaveina, ma e mafua ai ona vevela le vevela. O le tino o le manu e maua mai ai le vevela o le vevela nai lo le moli, e tau atu i le faateleina o le vevela o le tino, faʻavevesiina o le tino o le tino ma i tulaga ogaoga e mafai ona taʻitaʻia ai. O le iʻuga, o le taʻavale toto e faʻalavelaveina, e mafua ai ona puʻeina le manava.

E te iloa? O le lapisi lapopoa o le lapiti e logoina le umi o le 80 cm le umi. O le saoasaoa o le lapiti e 56 km / h. O o latou mata ua fausia lelei ina ia latou iloa mea o loʻo tutupu i tua atu o latou e aunoa ma le liliu o latou ulu.

Le auala e avatu ai le fesoasoani muamua i le lapiti i le vevela poʻo le vevela

O togafitiga e tatau ona faia e aunoa ma le faatuai. Muamua, e tatau ona faʻafeiloaʻi le manu i le ata. E tatau ona e iloa o le tino o le lapiti e tatau ona faʻamafanafana lemu. O fesuiaiga o le fesuiaiga o le vevela e ono afaina ai le tino vaivai o le manu. E tatau ona ufiufi le lapiti ma se solo faʻamuʻu ile vai malulu, susu i vae ma le ua.

Afai e le mafai e le manu ona inu, e tatau ona e sasaa atu le vai malulu i totonu o le gutu ma ni mataʻu. Ina ia aumaia le toto o manu i le masani, manaʻomia le fesoasoani a se fomaʻi. Mo lenei mafuaʻaga, e mafai ona faʻaaogaina se kulupu ma le saline. E tatau i le fomaʻi, pei o se meaola, ona faatonu togafitiga. O nisi taimi e faʻaaogaina ai vailaau faʻasaʻi lautele. O le puleaina o le vevela o le tino e tatau ona faʻamaonia. Afai e maua se fesoasoani i le taimi, ona vave tulaʻi lea o le fagafao i luga o ona vae, a le o lea, o se mea lamatia faaletino.

E taua! Afai o le tagata o le lapiti na te faʻaosoina o ia i lona tua, ma mafaufau o le lapiti o loʻo fiafia i lenei tulaga, ona sese lea. O le tagata i na gaioiga e mafua ai se tulaga o le maʻi le tumau i se meaola. O le lapiti e masani ona taʻoto, e le tulaʻi, e le minoi, e le iloa leo ma tiga. O lenei tali tetee e faaosofia e le fefe.

Ina ia puipuia le vevelaina o meaola, e tatau ona maua le mafanafana lelei ma le mafanafana i luga o aso vevela ma tuʻuina atu i manu le tele o vai.