Fua o le gaosiga

Megaton f1 kapisi: uiga lelei pe a lūlūina fatu, totoina togafiti ma tausi

O le tele o fai togalaau i tausaga taʻitasi e ola i a latou fuafuaga o ituaiga eseese o kāpeti. O nisi e pei o le lanu, le lua - mumu, le lona tolu - Beijing, le fa - paepae. Paina paepae Megaton f1 ua ola aʻe i le taumafanafana mo le silia ma le 20 tausaga i luga o le teritori o lo matou atunuu, talu mai le 1996 na aofia ai i totonu o le resitala a le setete. I totonu o lenei tusiga o le a tatou talanoa e uiga i uiga o le kapeti Megaton, aʻoaʻo pe faʻapefea ona totoina ma le auala e tausia ai.

Uiga ma uiga

O lenei kesepese ituaiga na gaosia e le au Dutch mai le faalapotopotoga "Bejo Zaden". Megaton o le vaeluagalemu o vaitau, togavao aoina i le 140-160 aso pe a uma ona tulaʻi. E mafai ona tupu lenei fualaau faisua i toetoe lava o le itumalo o lo matou atunuu, talu ai e le taofia e lenei mea le tau. O lau o lenei ituaiga o kapisi e tele tele. Latou te tolauapi, faʻalelei foliga, ma sina pusa laititi. O paʻu o loʻo valiina i se lanu lanu meamata lanu meamata (o loʻo ufiufi le ufiufi). O fua o fualaʻau e oʻo atu i lapoa tetele, o le mamafa o le mamafa o le kāpeti e mafai ona maua mai i le 3 i le 4 kilokalama (o loʻo i ai mataupu pe a, faatasi ai ma le tausiga faapitoa, ei ai tulaga e oo i le 12 kilokalama). O le Megaton o se ituaiga maualuga o le gaosiga o kāpeti (o le fua faatatau i le hectare e 650-850 centent).

E te iloa? O tagata Aikupito, i le seneturi 10 senituri BC, na gaosia ma faʻaaogaina le kāpeti mo meaai.
O lenei ituaiga e matua mauoa i le acid ascorbic (vitamini C). I le avea ai o se vaega o le fualaau faisua, e tusa ma le 40% o le mamafa o mea mamago o loʻo nofoia e le vitamini C. I le faʻaopoopoga, o lenei pusa sipisi ei ai le manaia lelei ma le sogisogi, ma mo i latou e fiafia e faʻasolo, e masani lava ona avea ma atua.

Le lelei ma le le lelei o le kulupu

E pei lava o soʻo se ituaiga o fualaau 'aina, o lenei kulupu o loʻo i ai ona lelei ma mea lelei. Ae e malie lava o uiga lelei e sili atu nai lo mea le lelei.

Faʻaauau

O itu lelei o le kulupu e:

  • Le pito maualalo o le aʻa e faatatau i le tele o le ulu lava ia.
  • Maua maualuga.
  • Feteenaʻiga i soʻo se fesuiaiga o le tau i lo matou itumalo.
  • Ulu o toetoe lava a atoatoa foliga (faʻafefe mo mea uumi).
  • Maualuga maualuga i nisi faʻamaʻi.
O taumafanafana taʻitasi e mafai ona taʻu mo se ulugalii ni uiga sili ona lelei o lenei totoga, ae na na o le autu lava na matou taʻua, ae peitai, e leai ni uiga le lelei o Megaton.

Faʻasologa

O le tele o ituaiga o kāpeti paʻepaʻe e mafai ona teuina mo le 3 i le 6 masina (i lalo ifo o tulaga lelei e teu ai). Ae ui i lea, Megaton e amata mai i le 1 i le 3 masina, ma o le mea muamua lea e le lelei ai lenei vaega. O le isi pito lua e le taua tele (o nisi e faigofie ona liua i se mea faʻaopoopoina): o le mama o lau o le seleselega faatoa seleseleina.

Filifilia se nofoaga

O le nofoaga filifilia lelei mo le totoina o le a fesoasoani i le mea moni e faapea i le 3.5-4.5 masina o le ae mafai ona selesele se fua tele.

Malamalama

O lenei ituaiga o kāpeti e le gafatia susulu le la susulu, ae o le gaogao tumau e le aumaia se mea lelei. E mafai ona faia ni tulaga lelei pe afai o laasaga uma e 3-4 o laʻau tipi ua totoina poo sungala. O nei laau totō o le a faia le malulu faʻataunuʻu talafeagai mo Megaton. Ae o le totoina o kapeti e latalata ile maualuga maualuga e le tatau, ona o le le lava o le malamalama, susu ma meaʻai o le a taitai atu ai i le mea moni o le fua o le a pau e 2-3 taimi.

Soo

O le kapisi Megaton e manaʻomia se palapala e lelei ai le vai ma le ea. E le fetaui lelei lau palapala mo lenei ituaiga, aua o le laau e mafai ona maʻi ma le manava. O le filifiliga filifilia o le a faʻaleleia le loam po o le eleele uliuli. Afai o le palapala i luga o lau 'upega tafaʻilagi e maualuga le eleʻele, o le taimi muamua aʻo leʻi totoina, e tatau ona avea ma sina malala e faʻafefe ai le siosiomaga oona. E tatau foi ona maitauina o nofoaga e masani ona lolovaia ona o le tele o taimi e tulaʻi mai ai e leaga mo le totoina o lenei fualaau aina, ona o le eleele o loʻo i ai le maualuga o le susu.

Tagata e manaʻomia

E tatau ona filifilia ni nofoaga tulaueleele, pe a muamua, mo le 3-4 tausaga, e leʻi tupu agaifanua faasatauro (radishes, kapisi, lapisi, ma isi) O le mea moni e faapea, o nisi ituaiga o laau e aafia i meaola ninii e tasi, ma i nofoaga o lo latou tuputupu ae o meaola ninii ua faaputuputu i le tele o tausaga. O lea Megaton sili atu ona toto i lena nofoaga, i le mea na totoina muamua ai pateta, tamato poʻo kālati. O le tausaga e sosoo ai, e tatau ona toe suia le nofoaga e tulaueleele ai, o lea o le a faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻamaʻi eseese i lenei lala.

Sauniuniga i le nofoaga

Saunia se fuafuaga mo le totoina o mea manaʻomia i le kulupu amata i le autumn. O le eleele e tatau ona eliina ma le faʻaeteete, aʻo aveese uma vao, aʻa, maʻa ma otaota. O lenei ituaiga o kapeti e lelei le fafagaina, o lea e tatau ai ona e faʻamalolo ao lei amataina le taumalulu. E fautuaina e le au fai togalaau togafiti e aumai i totonu o le eleele le pala o le manure po o le humus, o ni fualaau lelei e tuputupu ae Megaton. E tatau ona faʻaaoga le Humus i le fua faatatau o le 10-12 kilokalama i sikuea mita o palapala.

E taua! Afai e te totoina le kapisi Megaton i totonu o le palapala ma le maualuga maualuga, o le a faaitiitia le seleselega e 20-30%.
I le faaopoopo atu i fugalaʻau faʻasaina, superphosphates (30 g / m²) e tatau ona faʻaaoga i le eleele. E tatau foi ona maitauina afai o loʻo i ai lau palapala eleʻele i luga o le laupepa, ona tatau loa lea ona faaopoopoina le falaoamata o le autumn, le lime, le pefu laupapa po o le falaoamata o le dolomite. I lenei fomu, faatasi ai ma fugalaʻau uma, o loʻo tuʻuina le fanua mo le taumalulu. I le tautotogo, 10-14 aso ao leʻi totoina le kulupu, toe faʻaleʻeleina le palapala ma faʻafefiloi le sulphate ma o le urua e faaopoopo ile 40 g / m². O lenei ituaiga o kapisi e masani lava ona totōina i le ituaiga o laau, o lea la ao le i totoina i eleele matala, e tatau ona e saunia fatu ma faʻaleleia lelei.

Fatuina sauniuni aʻo leʻi totoina

O fualaʻau ua ola i greenhouses, greenhouses poʻo tane faapitoa e totoina fatu, lea e tatau ona tuʻu i le fale i luga o se windowsill. O fatu muamua e manaʻomia ona faʻamalosi ina ia aloese ai mai lamatiaga o faʻamaʻi viral eseese. Muamua, o le fatu e vevela i le vai mafanafana (50 ° C) mo le 20 minute, ona tuʻu lea i le vai vevela mafanafana mo le isi 4-6 minute. A maeʻa lena, o le fatu o loʻo faʻaaogaina i ni mea faʻafefeteina faʻapitoa, lea e faʻatau atu ma se faʻaopoopoga faʻatonuga (faʻaoga e tusa ai ma faatonuga). O meaola o meaola ninii e eseese, ae sili ona lauiloa: Appin, Zircon, Silk, ma isi.

Tuputupuina o laau

Ina ia mafai ona ola maloloina, e tatau ona e mulimuli i tulafono o le totoina ma le tausiga. O le taimi sao ma le totoina o tekonolosi o fatu o le ki lea i le manuia i pisinisi o fatuga.

Upu mo le lulu

I le itu i mātū o lo matou atunuʻu, e tatau ona totoina le kapisi Megaton i laau toto i le ogatotonu o Aperila, ma le faʻamoemoe e oso i lalo o le lagi o le a tupu i le taumafanafana. I le itu i saute o Rusia ma Iukureini, o fatu e totoina ile amataga-o Mati, pe a oʻo mai le vevela i fafo ile auala. I totonu o eria o mafanafana e matua mafanafana, e mafai ona toto fatu fatu mo fualaau e amata mai ia Fepuari ina ia mafai ai ona totoina laau laiti i se nofoaga tumau ia Aperila.

Malosiaga ma le palapala mo laau

Laʻau toto tipu mafai i se gafatia tele, greenhouses, greenhouses, keke peat poo kaseti kaseti. O nisi o fai togalaau e sili ona fiafia i ipu oona, e pei ona i ai i totonu, o le aʻa o le seedling e atiina ae lelei, i le faasologa, pe a suia i se nofoaga tumau o se fatu laau o le a faigofie atu ona tupu. Ae ui i lea, o isi vaega o le au faifaatoaga ua taʻutino atu o pusa kaseti ua sili atu ona faigofie, talu ai oi latou e sili atu ona talafeagai le tausia lelei o fualaau ma fufulu. O le Greenhouse ma togafiti o le totoina o laau o le a fetaui ma i latou o le a tutupu i le lalolagi atoa Megaton, aua o le a tele atu ni laau toto i ni vaega tetele nai lo tamai ipu poo kaseti. Ae o le mea muamua, e tatau ona fausiaina se fale vevela poʻo se laufanua mumu ma o tulaga talafeagai uma mo laau toto (vevela, masima, ventila, ma isi) e tatau ona faia i totonu.

E te iloa? I luga o le teritori o Rusia faaonaponei, na tupu le kapeti i le IX senituri.
Laʻau mo laau e mafai ona e kuka oe lava. O lenei mea o le a manaʻomia ai le peat, lea o le a avea ma ituaiga lelei o le eleele mo kapeti tipu, aua e lelei i tulaga o le vai ma le ea. Afai ei ai lau peʻa eleele maualalo, ona tatau ai lea mo kilokone taitasi o lenei eleele e te manaʻomia ona faia pe a ma le 330 g o le selu. Ona fufulu lea o le paluga mo le lua itula ma faaopoopo le fugalaau oona i le ituaiga o le ammonium nitrate po o le urea (50 g / 10 kilokalama ma le 20-25 g / 10 kg i le tasi). Mo le lelei sili atu o le totoina o fatu i le paluga eleele, e tatau foi ona e faia 50 g / 10 kilokalama o laʻei pito i luga, 400 g / 10 kilokalama o falaoamata o le dolomite ma le 1 ipu / 10 kilokalama o le fafie.

Lauina o fatu: le mamanu ma le loloto

E tele auala e luluina ai fatu pupu. O nisi fatu laau e iai ni laau faapitoa, e ufiufi le pito i luga ma se lua-senetimita o le eleele, ona sosoo ai lea ma le toe totoina muamua o fualaau toto, ona vele ese ai lea. O le lona lua e tuueseese ni pu mo fatu taʻitasi, o le mea e sili ona vevela ai laau toto i lenei tulaga e le manaʻomia.

Afai e te totoina fatu i kaseti poo ipu, ona tatau lea ona faʻafefe le eleele. E manaʻomia le faʻatauina seia oʻo i le seia oʻo ina tumu le vai uma palapala, ona susu lea o le eleele e le manaʻomia seʻia oʻo i le fua muamua. A maeʻa ona faʻasusu, e tatau ona e faia ni pu 1.5-2 cm loloto. 3-4 fatu e pauu i totonu o vaieli taitasi. Afai e sili atu ma le tasi le fatuina e afua mai i le tasi le pu, ona tatou tuua ai lea o le tasi (sili ona telē), ma taʻei le malologa. E tatau ona vevela le la i se auala e tofu ai totogo taitasi ma le 2x2 cm le eria.

Siaki foi i mea tau alamanuia o le totoina o isi ituaiga kapisi: laulaau mumu, broccoli, savoy, kohlrabi, Brussels, Beijing, failafele, Chinese ch choi, kale.

Faʻaleleia tulaga

O le fuafuaga saʻo o le totoina o le kapeti Megaton e le o le ki i le manuia atoatoa, e pei o fatu laau na fatuina se aʻa malosi faiga, e tatau ona tausia tulaga faapitoa mo le germination. Muamua lava, e te manaʻomia le faʻatau mai o se moli moli faapitoa, lea e manaʻomia ona faʻapupulaina fua mo le 14-16 itula i le aso. E tatau foi ona e faia ni faiga masani o le vevela seia oʻo i le la. O le faʻafefe o le vevela o le vevela o le a faʻamalosi ai fualaʻau ma saofagā ai i se ola lelei atu o fualaau i se nofoaga tumau. I le ao, o le vevela ile mea toto e tatau ona i le maualuga o + 18-20 ° C, i le po - + 12-15 ° С.

Tausiga o le Sunrise

Pe a aliali mai muamua le susulu o laʻau, mautinoa lelei le manava nofoaga ma fale. E pei ona fai mai le tele o faifaatoaga, o le potu vavalalata e fesoasoani e faʻamalosi ai luga ma lalo ole laʻau Megaton. Aua nei galo e mataʻituina le vevela saʻo ma le moli. E tatau ona faʻaleleia ile 2-3 aso ile vai mafanafana. E tasi i le 8-10 aso uma, e tatau ona faaopoopo ni nai tioata manganese i le vai mo le faʻaleleia o le suavai e faʻaleleia ai le alualu i luma ma faʻaleleia ai le puipuiga o fualaau.

Fufulu fua

O le suavai o laau e tatau ona faatoa faia pe afai e iai laau 3 laulaau atoatoa na faia. E talafeagai le totoina o fatu laau i totonu o pusa eseese (o le mamao i le va o laau e tatau ona le itiiti ifo i le 3 cm i le laina ma le va o laina). Ae sili ona lelei le fufuluina o fualaau aina i ni ipu eseese o peat, ma o le a latou totoina i se nofoaga tumau. Pe a tafe, e tatau ona e usitaia lenei tulafono: o se tamai laau faatasi ai ma se ufiufi o le eleele e sau mai le kaseti, ua faapuupuuina le aʻa i le tasi vaetolu, ona totoina lea o le laau ma sina susu. E manaʻomia e tagata taʻitoʻatasi uma ona tanumia i luma ole laʻau muamua cotyledon.

Faʻamaʻaina fatu

Ina ia mafai ona ola lelei aʻa laau i se nofoaga tuputupu ae tumau, e tatau ona faamaaʻaina le 2-3 vaiaso aʻo lei toe totoina. Muamua lava, e tatau ona faʻaalia i le la le laulaau (i aso uma mo le 2-3 itula, faʻagasolo malie le faʻatupulaia ole taimi atofaina). 2-3 aso aʻo le i alu atu i se nofoaga tumau, e tatau ona tuʻuina atu laʻau mo le aso atoa i lalo o le la.

E taua! Afai mo le 8-10 aso aʻo lei totoina i se nofoaga tumau, o le a faʻaititia faʻapitoa le aʻa o le laau toto, ona mafai lea ona faʻaleleia le fua o le ola ma le gaosiga o kapeti Megaton e 30-40%.
E le gata i lea, 15-20 aso aʻo lei toe totoina manaoga faasolosolo malie le faʻaititia o le maualuga o le fafagaina o fatua leai, pe a tulaʻi i luga o se nofoaga tumau, e mafai ona pipii. Aʻo lei toe totoina, e manaʻomia ona fafagaina lelei fualaau, masini ma vailaʻau. Ina ia faia lenei mea, 10 g o fugalaʻau oona (Uurea, nitrate ammonium), 60 g fugala o le potash ma le 40 g o le superphosphate ua faʻamaluluina i le 10 lita o le vai. O nei supplements e fesoasoani i le faateleina o le gaosiga o le kalama suamalie, lea o le a afaina ai le suia i tulaga fou. E le gata i lea, o le tuai ona fafagaina o fualaʻau e faʻaleleia ai fua o fua o laau matutua i le 15-30%.

Suiga o laau i se nofoaga tumau

O le taimi tonu o le gafa ma le mea saʻo - o le ki i le alualu i luma i le tupuina o Megaton kapisi. O tafaoga mo vaega taʻitasi o lo tatou atunuu o le a laʻititi ese, pei o le a faʻamatalaina i lalo.

Taimi

I le amataga o lenei tusiga ua uma ona matou talanoa e uiga i le taimi e totō ai fatu o lenei vaitau o vaitau o vaitau. Mo vaega taʻitasi o lo tatou atunuu taimi e tulaʻi mai ai e ese si esei le faasologa, ma le taimi o le totoina i nofoaga tatala o le a eseese. Na tonu i le tulafono e tasi e faapea e tatau ona faʻaaogaina le tipi tipu i lalo o le lagi avanoa pe a oʻo i le maualuga o le 15 cm le umi, ma ua i ai nei le itiiti ifo ma le 4 laulaʻau i luga o lona ala. I le ogatotonu o le atunuʻu, o totoga o le vaitau o le vaitau o le vaitau e totoina i eleele tatala i le amataga i le ogatotonu o May, i le itu i mātū - i le faaiuga o Me, i le itu i saute - i le ogatotonu o Aperila.

Faʻasologa ma fuafuaga

O le totoina o kapeti a le tagata lava ia e faia i luga ole eleele ua togafitia. Lua eli i se mamao o le 50-60 cm, o le mamao i le va o laina e tatau ona tusa ma le afa mita. O fualaau aina suamalie e manaʻomia ile laupepa muamua, ae leai se mea e faʻasusu ai i le eleele. A maeʻa uma ona totoina, e tatau ona faʻafeinu lelei (vai ina ia le itiiti ifo i le 20 cm o le eleele e tumu ile vai).

E te iloa? O lau kalama laʻau fesoasoani e faʻaumatia "leaga" cholesterol, o lea e fautuaina ai e faʻaaoga le televave.
A oʻo i le faʻavasegaga taumafai e aua nei faʻaleagaina le aʻa o fualaau. A o lei totoina, e tatau ona totoina aʻa i totonu o se mullein, e fautuaina e faʻaopopo faʻamaʻi faʻamalolo i mea lelei taitasi. E tatau ona toto laau i le ao, ina ia le toto. O le eleele e latalata i fatuga taitasi e manaʻomia sina solia.

Tausiga tatau - le ki i se seleselega lelei

Afai e te manaʻo e maua lelei ma lelei le seleselega, ona o le kāpeti Megaton, o le a manaʻomia le tausiga talafeagai, e faʻatatau i le faʻamalosia o le suāsusu, veleina, faʻamalosi, faʻamalosi, ma isi.

Faʻasalaga, veleina ma faʻamalo

O le toe totoina o laau toto e tatau ona faia ile 2-3 aso (pe afai e vevela le tau) poʻo 5-6 aso uma (pe a fai e timu le tau). Vai le kapisi naʻo le talafeagai i le afiafi poʻo le taeaope a leai ni lālā mu vevela. A maeʻa le 5-6 itula pe a uma le faʻamaʻa, e tatau ona tatala le palapala ina ia mafai ai ona faʻaalia le faʻapena o se vai e leai se vai. Tata le eleele i le loloto e le sili atu i le 5-7 cm, ina ia le faaleagaina le aʻa o laau.

O le veleina e tatau ona faia naʻo le taimi faataamilo i le kapisi e tupu aʻe vao vao "talita" 5-7 cm le maualuga Afai e faasolo ina maualuga le vao, o ona aʻa o le a loloto i le eleele, ma o le a faigata ona vele, aua o le ai ai se tulaga lamatia o le faaleagaina o aʻa o kapisi. A maeʻa ona vele ma veleina, o le palapala ile Megaton e tatau ona mulimulu i se vaega o le peat poo le humus (e le sili atu i le 5 cm) le mafiafia o le laulau.

Lauga vao

Laʻau vavalo i luga o mauga e fesoasoani e faʻamalosia ai aʻa o le laau, ma ei ai foi se aafiaga lelei i le lelei ma le tele o le seleselega. Hilling manaʻomia le proe tietie i lalo o ulu laiti na faia i le kapisi. E sili ona lelei le spud bushes pe a uma le timu poʻo le suavai suavai, pe a uma ona aveese laulaau pito i lalo (taoto i luga o le eleele). I le faagasologa o le vaʻavaʻai i le va o laina o fualaau aina e tatau ona fufuluina i le vao. O le mauga lona lua e faia i le 2-3 vaiaso pe a maeʻa le muamua.

Laʻei pito sili

A uma ona totoina le kapisi i se nofoaga tumau, e tatau ona fafagaina i nisi taimi. A amata ona amata lau laʻau muamua, e manaʻomia ona fafagaina Megaton i fomaʻi. E tatau i le 10 lita o le vai e faʻaitiitia ai le 10 g o le ammonium nitrate. O lenei fofo ua lava lea mo le 5-6 laau toto. O le a lelei pe afai o laau taitasi e faia le 2 lita o le supasiga luga.

E taua! 40 gogo o le iodine i le 10 lita o le vai o le a fesoasoani i lou kapeti e puipuia ai mai mea faʻamaʻi (mo laau taʻitasi e te manaʻomia e sasaaina i le 0.5 lita o fofo).
A amata ona fai se ulu o kapeti, e tatau ona e fafaga le lona lua ma le taimi mulimuli. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faia se fofo, lea o le a aofia ai le 10 lita o le vai, 5 g o le superphosphate double, 4 g ourea ma le 8 g o le potassium sulfate. E manaomia e laau taitasi 2-2.5 lita o lenei paluga. Mulimuli ane, pe a oʻo ina ulu atoatoa le ulu, e le tatau ona fafagaina, aemaise lava i vailaʻau oona. Pau lava le mea e mafai ona fai o le fufuluina lea o le palapala ile laʻau mulch poʻo le humus.

Seleseleina

O le seleselega e amata i le taimi tonu o le vevela o le susu e faʻafefete i -2 ° C. O le mea autu e le o le misia lea o lenei vaitau, a leai o le ae le mafai ona teuina ni taʻavale mo se taimi umi. Fuʻu lauʻau talatala faatasi ma aʻa. O ulu e aafia i meaola faalafua e tatau ona faʻaaoga mo meaai i se taimi vave e mafai ai, talu ai e le umi le umi. O totoe o le seleselega, lea e faʻaalia i foliga lelei ma lapoa tetele, e mafai ona tolopoina mo le faʻasaoina. A o leʻi faia ni laupepa mo se taimi umi e teuina ai, e manaʻomia ona tausia mo le tusa o se aso i le ea. A maeʻa lena mea, tipi ese aʻa (ae tuu le 4-5 ie ufiufi).

O le togalaau e teuina i le vevela o le + 4-5 ° C (e mafai foʻi ona maua ile -1 ° C). Faʻamamalo i le potu e teu ai e tatau ona tusa ma le 90-98%. Taofi pea laupepa i totonu o se potu ma lelei le ea. Ua lafoina kalama ile atigi pusa laupapa pe taofia foi mai se maea uʻamea. E taua le teuina o fuʻa i totonu o se pusaaisa i taga paʻu paʻu, ae o le a faʻapuupuuina lona olaga aoga i le 1-1.5 masina.

Ma le mea mulimuli, ou te fia matauina o le kapisi Megaton o se tasi o ituaiga sili ona lauiloa o faifaatoaga i lo matou atunuu. Toto lelei ma le le lelei i le tausiga - mea uma e manaʻomia mo se tagata nofoaafi o aso nei. Ma afai e te faitauina ma le faʻaeteete uma mea faʻapitoa i le totoina ma le tausiga, o le ae fiafia tele pe a selesele.